Pri transfuziji se je okužil z virusom HIV

V Avstriji se je pacient pri transfuziji krvi okužil z virusom HIV. To naj bi se zgodilo, ker se v krvi okuženega krvodajalca ob darovanju še niso razvila protitelesa, ki bi jih testi lahko odkrili. Možnost, da se zgodi kaj takšnega, je ena proti 2,5 milijona.

Darovanje krvi - 2

(Foto: Reuters)

V Avstriji se je pacient pri transfuziji krvi okužil z virusom HIV, je danes sporočil avstrijski Rdeči križ, ki je kri tudi dobavil. Okužil na bi se v t. i. diagnostičnem oknu, ko se v krvi s HIV okuženega krvodajalca še niso razvila protitelesa, ki bi jih testi lahko odkrili.

Možnost, da se zgodi kaj takšnega, je ena proti 2,5 milijona, so  dejali pri Rdečem križu. "V preteklih 15 letih je bilo v Avstriji uporabljenih šest milijonov vrečk krvi, ki so rešile na tisoče življenj, pri tem pa se ni zgodil niti en takšen primer," je pojasnil generalni sekretar avstrijskega Rdečega križa Werner Kerschbaum.

Rdeči križ je izrazil globoko obžalovanje zaradi nesrečnega dogodka, hkrati pa je izključil možnost več kot le ene okužbe. Z virusom HIV naj bi bila okužena samo ena vrečka krvi.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 10
kalhant 28.02.2013 17:17:54
e baš je srečko, to gre med zanimivosti1
Več komentarjev