Princesi Cristini bodo vendarle sodili zaradi poneverbe

Španski sodnik je sporočil, da se bo španska princesa Cristina morala zagovarjati pred sodiščem, kjer ji bodo sodili zaradi domnevne sokrivde pri poneverbi denarja, povezane s posli soproga Inakija Urdungarina. Princesa je nad odločitvijo sodišča presenečena.

Sodnik na otoku Majorka je danes odločil, da se bo španska princesa Cristina, sestra kralja Felipeja VI., vendarle morala zagovarjati pred sodiščem. Sodili ji bodo zaradi domnevne sokrivde pri poneverbi denarja, povezane s posli soproga Inakija Urdungarina. Cristina bo prva članica španske kraljeve družine, ki ji bodo sodili.

Princesa Cristina

Princesa Cristina je osumljena pranja denarja in davčne utaje. Očitke zavrača in trdi, da za umazane posle svojega moža ni vedela. (Foto: Reuters)

Tožilstvo sicer za Cristino ni zahtevalo sodnega pregona, a je morala plačati dobrih 587.000 evrov za poplačilo škode, ki je nastalo ob koriščenju denarja, ki ga je poneveril njen soprog. Zanj pa tožilstvo zahteva 19 let in pol zaporne kazni ter denarno kazen v višini 3,5 milijona evrov.

Urdungarin je obtožen, da si je skupaj z nekdanjimi poslovnimi partnerji nezakonito pridobil za približno šest milijonov evrov javnega denarja. 49-letna princesa Cristina pa naj bi ta denar koristila. A je na zaslišanju trdila, da se za posle svojega moža ni zanimala in mu je slepo zaupala. Prejšnji mesec so sicer Cristino oprostili obtožb o pranju denarja.

Princesa ogorčena nad odločitvijo sodišča

Cristinina obramba je danes dejala, da je princesa presenečena in razburjena nad odločitvijo sodišča. Njen odvetnik Miquel Roca je ob tem zatrdil, da morebiti še obstaja možnost pritožbe na odločitev sodišča.

Sodišče je sicer danes tudi odločilo, da se bo moralo poleg Cristine in Urdangarina pred sodnikom zagovarjati še 15 drugih osumljencev.

Tiskovni predstavnik španske kraljeve palače je v komentarju današnje odločitve sodišča le ponovil, da kraljeva družina spoštuje neodvisnost sodstva. Urdangarin in Cristina sta sicer zaradi obtožb od leta 2011 izključena iz dejavnosti kraljeve družine.

Urdangarin je bil predsednik neprofitne ustanove Noos. Skupaj s Cristino sta tudi vodila ločeno podjetje, ki naj bi dejansko služilo za namene odtekanja denarja iz Noosa. Par naj bi poneverjena sredstva med drugim koristil za prenovo domovanja v Barceloni, tečaj salse in druge aktivnosti.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 3
 
skorumpiranpolitik 22.12.2014 18:45:30
SO se premislili, odkarse je tisti hotel zaletet s plinskimi bombami v glavno stavbo največje politične stranke!
Več komentarjev