Tujina

Priseljenci prispevali desetino BDP

Rim, 25. 02. 2009 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gonja proti tujcem v Italiji je v vse večjem razmahu. A Italijani za to nimajo dobrih razlogov. Kot kažejo podatki, so priseljenci prispevali kar desetino BDP, največ spolnih zločinov pa storijo Italijani in ne tujci, kot se prikazuje v medijih.

Tri odstotke italijanskih podjetij vodijo priseljenci, ki so s svojimi dejavnostmi leta 2008 prispevali desetino italijanskega bruto domačega proizvoda. Število teh podjetij, danes jih je 165.000, se je od leta 2003 trikrat povečalo, kažejo podatki Fundacije Ethnoland.

Tujci v Italiji niso le v centrih za tujce,: veliko namreč prispevajo tudi v državno blagajno.
Tujci v Italiji niso le v centrih za tujce,: veliko namreč prispevajo tudi v državno blagajno. FOTO: Reuters

Privilegiran sektor je industrija s približno 83.600 podjetji priseljencev, znotraj tega sektorja pa prevladujejo gradbena podjetja, teh je približno 64.550, in tekstilna podjetja, ki jih je skoraj 10.500. Kot ugotavlja Fundacija Ethnoland, podjetja, ki jih vodijo priseljenci, niso le pralnice, kozmetični saloni, slaščičarne ter turistične in prevajalske agencije, pač pa tudi lekarne in manjše modne hiše.

Največ tujih podjetnikov, ki so leta 2008 skupaj zabeležili 5,5 milijarde evrov davčnih prihodkov, prihaja iz Maroka, Romunije, Kitajske in Albanije. Maročani se pretežno ukvarjajo s trgovino (dobrih 67 odstotkov), Romuni z gradbeništvom (80 odstotkov), Kitajci pa z obrtjo (46 odstotkov) in trgovino (skoraj 45 odstotkov).

Glavni razlog, da se tujci v Italiji odločijo za ustanovitev lastnega podjetja, je, da sicer kot podrejeni delavci prejemajo za 40 odstotkov nižjo plačo kot Italijani. Največ podjetij, ki jih vodijo tujci, deluje v deželah Lombardija in Emilia Romagna.

Največ primerov spolnega nasilja v Italiji zagrešijo domačini in ne tujci

Statistični podatki o posilstvih v Italiji, ki jih je v torek objavilo italijansko notranje ministrstvo, kažejo, da večina storilcev spolnega nasilja, skoraj 61 odstotkov, niso tujci, kot je to bilo sklepati po pisanju italijanskih medijev, pač pa so to italijanski državljani.

Večino posilstev v Italiji zagrešijo kar Italijani in ne tujci, kot je v zadnjem času moč sklepati iz tamkajšnjih medijev.
Večino posilstev v Italiji zagrešijo kar Italijani in ne tujci, kot je v zadnjem času moč sklepati iz tamkajšnjih medijev. FOTO:

Romunski priseljenci, ki so zaradi domnevnih storitev kaznivih dejanj v Italiji pogosto žrtve nestrpnosti in nasilja, so v letu 2008 zagrešili slabih osem odstotkov posilstev, za dobrih šest odstotkov dejanj spolnega nasilja pa so bili lani odgovorni Maročani. Število posilstev v minulem letu se je sicer v primerjavi z razpoložljivimi podatki iz leta 2007 zmanjšalo za dobrih osem odstotkov.

Žrtve spolnega nasilja so večinoma ženske, teh je dobrih 85 odstotkov, in italijanski državljani (slabih 70 odstotkov). Število skupinskih posilstev se je lani v primerjavi z letom 2007 zmanjšalo za skoraj 25 odstotkov. Italijanska policija je leta 2008 zaradi domnevnih posilstev kazensko ovadila skoraj 8850 oseb, leta 2007 pa približno 200 več, še kažejo podatki italijanskega notranjega ministrstva.

Italijansko javnost so v zadnjem času pretresla številna posilstva, katerih storilci naj bi bili tujci, predvsem romunski državljani. Zadnji takšni primer se je zgodil v Rimu, ko naj bi dva Romuna posilila 14-letno Italijanko. Vlada se je po tem dogodku odločila, da bo storilce dejanj spolnega nasilja strožje kaznovala, prav tako pa je sprejela ukrepe, na podlagi katerih bo strožje kaznovano tudi nezakonito priseljevanje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
25. 02. 2009 22.56
deadea od 10 clankov o neki tragediji, vam patrijoti ostane v glavi samo en in to tisti v katerem je vsaj 3x pisalo da je bil krivec bosanec, srb ali pa albanec. to me moti tudi pri novinarjih. da ce je obtozeni tujec se to cez clanek pocasi omenja, ko pa je obtozeni slovenec pa se ne omeni da je slovenski drzavljan saj se omenja o tem slovencu ponavadi podrijetlom od dol!
mulac77
25. 02. 2009 20.27
Koga vi vlečete za nos? V Italiji je 94% Italijanov in 1.05% Romov. Mislim, da ni čudno, daje več posiljevalcev Italijanov pri takšni statistiki. Očitno je, da je to navadna multikulturna propaganda. A ljudi že počasi dojemajo, da multikulturnost ne pelje nikamor drugam, kot v propad. Posebej v večjih evropskih državah, kjer je več priseljencev iz afriških in azijskih držav. Sram vas je lahko, da tako poskušate zavajati javnost. Potrebno se je zavedati, da s naraščanjem kriminala priseljencev, bo naraščal domoljubni čut v domačinih. "Zadnji takšni primer se je zgodil v Rimu, ko naj bi dva Romuna posilila 14-letno Italijanko. " Naj bi!? 14
cosmoss
25. 02. 2009 18.56
Ta statistika popolnoma ne more držati kajti to je tako kot bi pri nas rekel da večina kriminala in posilstev naredijo Slovenci.Se pa ve da so na prvem mestu hrvati nato jim sledijo c..ani in tako naprej.
inna@volja.net
25. 02. 2009 18.51
tisti ki dela posteno je vec kot dobrodosel !! ne pozabimo da so sami italjani vecinoma vkljuceni v razna mafiska zdruzenja !! VECNI PROBLEM PA SO FASISTI V DRZAVI KI SE JIH NA POSDLAGI NEKEGA NACIONALIZMA TOLERIRA TUDI PRI SLABIH ODLOCITVAH ! PRI NAS IMAMO RAZLICICO FASISTOV STRANAKA SDS !!
Uroš Palhartinger
25. 02. 2009 18.00
lol, Turek ki živi v Italiji deset let se že šteje za Italijana... Statistika pač...
hot-shot69
25. 02. 2009 15.33
Kakšna kmečka logika. Prispevajo v državno blagajno, da potem s tem denarjem pestvajo njihove rođote v zaporih in na socjali.
deadea
25. 02. 2009 14.48
od 10 clankov o neki tragediji, vam patrijoti ostane v glavi samo en in to tisti v katerem je vsaj 3x pisalo da je bil krivec bosanec, srb ali pa albanec. to me moti tudi pri novinarjih. da ce je obtozeni tujec se to cez clanek pocasi omenja, ko pa je obtozeni slovenec pa se ne omeni da je slovenski drzavljan
deadea
25. 02. 2009 14.42
ce nekdo presverca na 100ukradenih avtov, ali napolni na 1000glazev ponarejenga viskija, ali pripelja ne vem koliko druzin v lepso zivljenje in podobne stvari za mene ni skodlijo za druzbo. je pac kriminal zato ker drzava nima nic od tega. to pa da nekdo oropa babico ali pa posili dekle ali na kak drugi nacin skodi cloveku je pa druga stvar. ta nagnusna dejanja pa kot sem prej napisal so plod domacih narkomanov in iztirjencev, ne pa nekega tujca ki je prisel v slovenijo zaradi zasluzka
kren666
25. 02. 2009 14.21
+1
Evo se je že začel s temi liberalnimi sr**ji, pa z statističnim laganjem. Ja je res, da 61% kriminalnih dejanj storijo Italijanski državljani, povdarek na državljani. "ampak organizirani kriminal je posteno delo ki ne vpleta nedolznih ljudi" Izjava tedna, zagotovo. Pa kaj si ti organiziran kriminalc al kaj da maš tako mnenje o tem?
sladoledcebula
25. 02. 2009 13.57
deadea ti tapravega cigana še videl nisi.
deadea
25. 02. 2009 13.51
v sloveniji res prevladujejo juznjaki v organiziranem kriminalu. ampak organiozirani kriminal je posteno delo ki ne vpleta nedolznih ljudi. organiziran kriminal ne ogroza mimoidocih in tistih ki se ne vpletajo. druzbo ogrozajo slovenski narkomani in iztirjenci.
DavidBizjak
25. 02. 2009 13.47
Edino pravilno! Treba je poostriti nadzor in sankcioniranje priseljencev!
deadea
25. 02. 2009 13.45
za slovenijo velja nekaj podobnega. samo pac se zavaja javnost, zato ker je neumna. nekje sem zasledil da je prvi avtoodpad v sloveniji odprl cigan. in tudi nasplosno cigani niso tako nedelavni kot jih prikazuje druzba. so posteni in si znajo svoj denar sluziti z svojimi rokami.
sladoledcebula
25. 02. 2009 13.40
največ spolnih zločinov pa storijo Italijani in ne tujci, kot se prikazuje v medijih lepo vas prosim koga vi ....? več kot polovica zapornikov je prislejencev ki predstavljajo 9 procentov populacije. romuni šiptarji črnci kitajci. 61 proc storijo italijanskid ržavljani. ja in koliko teg državljanov je italijanov po nacionalnosti? sramota da s eza 10 proc. bdpja prodaja svoboda varnost italijanov.