Tujina

Proruski uporniki sestrelili letalo ukrajinske vojske

Kijev/Doneck, 17. 08. 2014 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pilot je preživel, z območja Lugansk, ki je v rokah upornikov, pa ga je rešila ukrajinska vojska. V sporu okoli ruskega humanitarnega konvoja s pomočjo je ukrajinska vlada konvoj uradno priznala kot humanitarno pomoč.

Proruski separatisti so danes na vzhodu Ukrajine sestrelili bojno letalo ukrajinske vojske, je potrdil tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Leonid Matjuhin. "Med operacijo za odstranitev večje skupine teroristov je bilo v regiji Lugansk sestreljeno letalo MiG-29," je povedal Matjuhin in dodal, da je pilot preživel in ga je rešila ukrajinska vojska.

Spopadi med stranema se nadaljujejo tako na območju Donecka kot Luganska, ki ju želi iz rok separatistov znova prevzeti ukrajinska vojska. Po navedbah mestnih oblasti v Donecku naj bi bilo v obstreljevanju ponoči ubitih deset civilistov.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Andrej Lisenko pa je danes sporočil, da so vladne sile po več dnevih napadov prodrle v Lugansk in prevzele nadzor nad policijsko postajo na severovzhodnem obrobju mesta. "V soboto so ukrajinske sile po spopadu za stanovanjsko naselje v Lugansku prevzele nadzor nad poslopjem policijske postaje," je povedal Lisenko.

Begunci iz Luganska
Begunci iz Luganska FOTO: Reuters

Nadaljujejo se napori za razrešitev krize

Medtem ko se nasilje na vzhodu Ukrajine nadaljuje, pa se nadaljujejo tudi napori za razrešitev krize. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko in nemška kanclerka Angela Merkel sta v soboto v telefonskem pogovoru razpravljala o mednarodnih naporih za mir na vzhodu Ukrajino. Porošenko se je ob tem Merklovi zahvalil za podporo in izrazil upanje, da bodo voditelji EU posvetili posebno pozornost ukrajinski krizi na naslednjem zasedanju Evropskega sveta 30. avgusta, so sporočili iz urada Porošenka.

Ukrajina ruski konvoj priznala kot humanitarno pomoč

V sporu okoli ruskega humanitarnega konvoja s pomočjo za prebivalce vzhoda Ukrajine je ukrajinska vlada konvoj uradno priznala kot humanitarno pomoč, je za Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) potrdila ukrajinska ministrica za socialne zadeve Ljudmila Denisova. A za zdaj še vedno ostaja neznanka, kdaj bo skoraj 300 tovornjakov s skupno skoraj 2000 tonami živil, spalnih vreč in generatorjev prečkalo rusko-ukrajinsko mejo. Prvih 16 tovornjakov konvoja je že prispelo tik pred mejni prehod Doneck.

ICRC, ki vodi operacijo dobave pomoči, čaka na varnostna zagotovila za varen transport humanitarne pomoči čez ozemlje vzhoda Ukrajine, kjer potekajo siloviti spopadi med proruskimi uporniki in ukrajinsko vojsko.

Humanitarni konvoj je sicer že v torek krenil z območja Moskve in še danes stoji približno 30 kilometrov stran od meje z Ukrajino. Moskva Kijevu očita, da z birokratskimi ovirami blokira dobavo pomoči. Konvoj je namenjen v mesto Lugansk, ki je sicer v rokah proruskih separatistov, a so ga obkolile ukrajinske varnostne sile, ki izvajajo silovito ofenzivo. Približno 200.000 prebivalcev Luganska je že skoraj dva tedna brez osnovne oskrbe.

Ruski vojaki ob rusko-ukrajinski meji
Ruski vojaki ob rusko-ukrajinski meji FOTO: Reuters

V Ukrajino iz Rusije po navedbah Kijeva nova vojaška oprema

Ukrajinska vlada je danes Rusijo obtožila, da je čez mejo na vzhod Ukrajine poslala še več vojaške opreme, med drugim tudi raketomete. Tiskovni predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Andrej Lisenko je zatrdil, da je v zadnjih 24 urah mejo prečkal konvoj vojaške opreme.

Med opremo maj bi bili tudi trije raketomet, konvoj pa naj bi pot nadaljeval do vasi Nižni Nagolčik na jugu regije Lugansk, ki je pod nadzorom proruskih separatistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že v soboto objavljenem videoposnetku je sicer vodja samooklicane ljudske republike Doneck Aleksander Zaharčenko zatrdil, da pridobivajo okrepitve iz Rusije. Po njegovih navedbah se je uporniškim silam pridružilo 1200 borcev, ki so jih štiri mesece urili v Rusijo, prav tako pa naj bi na vzhod Ukrajine z ruskega ozemlja prispelo 150 oklepnih vozil, od tega 30 tankov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

A Moskva je že zanikala trditve Zaharčenka. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je za radio Govorit Moskva zatrdil, da Rusija ne pošilja orožja ali vojaške opreme na vzhod Ukrajine. Peskov pa sicer ni komentiral Zaharčenkove trditve o "pošiljki" vojakov, ki naj bi bili urjeni v Rusiji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (203)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvit kot presta
19. 08. 2014 11.06
+0
Rusko sodišče je danes na večletne zaporne kazni obsodilo tri protestnike, ki so sodelovali na demonstracijah proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu maja 2012. S tem se je končalo odmevno dvoletno sojenje, zaradi katerega je za zapahi pristalo skupno 13 ljudi, ki so protestirali proti Putinovemu predsedniškemu povratku.
Putin22
19. 08. 2014 08.06
+6
Proruski uporniki zajeli ukrajinsko brigado drugo pa obkolili. Čestitke borcem novorusije.
tomy33
19. 08. 2014 07.51
+0
@zvit kot presta, kar se tiče kršenja mednarodnega prava je Putin za kakšnega Busha, Obamo, Sarkozya itd.....navaden šolarček. In še to, Rusija danes ni več Sovjetska zveza pa tudi američani danes niso več tisti prijazni jenkiji, ki so osvobajali Evropo pred nacizmom in otrokom delili čokolado in žvečilne....
zvit kot presta
19. 08. 2014 10.25
+2
Garancije za ozemeljsko celovitost Ukrajine ni dala Sovjetska zveza ampak Ruska federacija, podpisal pa jo je Vladimir Putin. Ta isti, ki jo je potem s tako lahkoto pohodil.
.jest
18. 08. 2014 18.56
+10
V bližini Luganska naj bi Ukrajinska hunta raketirala kolono vozil z begunci. Veliko ljudi v avtobusih je zgorelo.
bozicki
18. 08. 2014 18.50
+6
*Ubili so jih pripadniki Desnega sektorja in ostalih band Hunte iz Kijeva.
ficfiric 1
18. 08. 2014 18.38
+5
Itq...zej je pa uredu tist konvoj z hrano al kaj...prej je pa cel svet tulu da prevazajo orozje...zdej je pa kul...aja zdej pa ze novi konvoj nekje skozi neko spranjo v ograji rine..poln je raket...cez en teden bojo pa rekl da je bla notr hrana...takrat bo pa spet en konvoj tankov cez pelal...ma dej dej kaksne srackajo ti ukrajinci..za njimi pa oproda eu pa gazda zda...larifari...
zvit kot presta
18. 08. 2014 13.43
-14
Kaj pa tista Putinova hči, a še vedno živi na Nizozemskem? Tudi Stalinova hči je šla rajši živer v mračne ZDA kot, da bi živela v blagostanju tedanje SSSR.
dreko123
18. 08. 2014 13.51
+13
zato ker ima tipa nizozemca... ne vem kaj še ti iščeš v sloveniji a še nisi spokal v ameriko?
dreko123
18. 08. 2014 13.55
+8
verjemi mi da bi ona lahko bila kjer bi hotela ker z denarjem lahko kupi tebe in tvojo familijo in vas z denarjem polima... ona tudi če bi živela v rusiji bi živela kot carica... tko da to kjer živi nima čist nobene veze... ima rusija precej višji standard za bogate kot ga premore zahod - ni moskva za brezveze najdražje mesto na svetu... tam taki revčki in suženjčki kot si ti ne bi zdržali niti en dan...
zvit kot presta
18. 08. 2014 15.24
-5
To je zanič argument. Zahovič je tudi kupoval Katanca s Šmarno goro vred, pa se je za vse zadeva zelo klavrno končala.
sweetnes
18. 08. 2014 15.58
+4
presta je očitno še kar v času sovjetske zveze... smo leta 2014
dreko123
18. 08. 2014 23.37
+3
presta se ne more sprijaznit... da je rusija zopet postala velesila ki ima bogato zgodovino in kulturo... za razliko od zahoda ki nič od tega nima... neka umetna sodobna kavbojska državica ustanovljena na genocidu nad indijanci... zgrajena na sužnjih in sedaj v lasti židov... rusija pa ima prestiž z zgodovino in kulturo na najvišji ravni ki ji kavboji tako zavidajo... pač je ena redkih slovanskih držav ki se je pobrala na noge in se bori proti zionistom in satanistom ki vodijo zahod... rusija ima denar, rezerve, zlato... naravna bogastva, minerale, rudnine in seveda energente in ti niso več v židovski lasti hahahaha Vsaka čast Putin da si rusiji vrnil tisto kar je njeno in se uprl novemu svetovnemu redu in satanistom in židom! Vsaka Čast!
dog21
18. 08. 2014 13.02
+14
zvit kot presta Rusija ni napadla nobeno državo v zadnjih 14 letih, kar pa se je zgodilo 2008 pa je bila samoobramba civilnega prebivalstva, čeprav po teh letih vemo da je ZDA lagala pa te še vedno nekateri zelo pamentni ! Ukrajina bi rada imela Krim nazaj pa kaj še, isto uro ko bodo prestopili Rusko mejo bo Rusija in Ukrajina v vojni in če jih lahko separatisti, ustavijo, kaj misliš kaj bodo Rusi naredili, v edem tednu je Ukrajina Ruska če bo treba a to se nikoli nebo zgodilo vsaj z Ruske strani če ne bodo v to prisiljeni. Nimaš pojma informiraj se na netu pa ne kvasi blesarije !
zvit kot presta
18. 08. 2014 13.26
-13
jjj, za takšno pisanje moraš imeti nekaj trdnih mednarodno pravnih dokumentov. V skladu z njimi je Rusija popolnoma v nasprotju z vsem mednarodnim pravom anektirala Krim. To vedo vsi, celo Kitajska, ki je jasno in nedvoumno podprla Ukrajinsko ozemeljsko celovitost. da bi bila hinavčina še večja, je Ruska federacija celo garant Ukrajinske ozemeljske celovitosti. podpisnik tega je Puti. Ta isti putin, ki je sedaj Ukrajini ukradel Krim. Toliko o tem. Pa prosim ne utrujaj me z neko rusko srednjeveško zgodovino in zgodovinskimi pravicami itd.
dog21
18. 08. 2014 15.03
+4
Ukrajinsko ozemeljsko celovitost je podprla tudi Rusija hahaha
zvit kot presta
18. 08. 2014 15.32
-3
kar smej se, s tem samo kažeš, da nimaš pojma o politiki v tistem delu sveta. Zagotovila za ozemeljsko celovitost je Ukrajina dobila od zavezniških držav v zameno za uninitev vojaškega jedrskega programa (uničili so vse jedrske bombe). Ampak Putin se na to požvižga, kot na celotno mednarodno pravo.
sweetnes
18. 08. 2014 16.00
+9
ti nimaš pojma presta... po pogodbi ob padcu berlinskega zidu, naj se nato nebi širil na vzhod...
ficfiric 1
18. 08. 2014 18.35
+2
Kaj vse je blo ze recenga....vendar zda in eu lahko...rusija ne sme...stalno neke brezvezne fore...podpiram ruse sam zato ker majo edini dost dolzga franceljna da recejo ameriki ne....in zato jih ima ceu svet za najvecje zlo...hahahah....
zvit kot presta
18. 08. 2014 20.33
-1
S taksnimi kot ste vi se ni mogoce argumentirano pogovarjati. Kar brez podatkov in argumentov, samo da si date duska. Dejstvo je, da je Rusija ( ij druge zavezniske drzave)leta 1998 v zameno za unicenje jedrskega orozja Ukrajini garantirala ozemeljsko celovitost. To je mednarodno veljaven dokument.Ukrajina se je res odrekla jedrskemu orozju, Putin je pa lepo pozabil na dano besedo in Ukrajini ukradel Krim. Toliko o verodostojnosti inpoliticni postenosti vasega obozevanega firerja.
dog21
18. 08. 2014 20.49
+1
Kaj pa obljuba NATA da se ne bo več širil ????
zvit kot presta
19. 08. 2014 10.33
+1
Kdo pa je govoril o širitvi Nata v Ukrajino. Ukrajina je samo hotela podpisati sporazum o sodelovanju z EU, kar pa je Putin preprečil in zato so se začeli nemiri na Majdanu.
alenexxx
18. 08. 2014 11.22
+14
Madžarski premier Viktor Orban je ostro kritizirala sankcije EU proti Rusiji: "To je kot da sami sebi streljate v nogo, sankcije bojo EU bolj prizadele kot Rusijo"
zvit kot presta
18. 08. 2014 12.26
-9
Če bi Ukrajina zahtevala del Madžarske bi pa kričal in zahteval sankcije EU. Tako, da so takšne izjave bolj za vsakodnevno rabo in nič več.
Sirius.2
18. 08. 2014 17.33
+4
Kaj pa Slovenija ni naredila tako kot dela vzhod Ukrajine.
Crazy_Horse
18. 08. 2014 10.42
+10
kje so pa tistih dvajset ruskih oklepniku ki jih naj bi uničila ukraina ? da jih niso romuni odpeljal za staro železo znjimi pa tut dokaze o uspehu ukraine
zvit kot presta
18. 08. 2014 10.28
-12
Pozdravljeni! Kako kaj, a je Ukrajina že naredila red doma?
dreko123
18. 08. 2014 10.43
+9
antiXfashizmXeuXgso
18. 08. 2014 10.44
+7
Ne še, kijevska f...stična hunta še kar vztraja
zvit kot presta
18. 08. 2014 11.58
-7
dreko ti kar pogosto omenjaš neke sataniste. Da nisi slučajno kakšen verski blaznež?
dreko123
18. 08. 2014 13.50
+1
častilci hudiča ali drugače zionisti (vrsta židov ki vodijo ves pokvarjen show... za sataniste imam tudi večina ameriških politikov ki se udeležujejo takšnih in drugačnih orgij in satanističnih zborovanj!
zvit kot presta
18. 08. 2014 13.59
-1
zvit kot presta
18. 08. 2014 13.59
-5
Potem te povsem razumem,da je za tebe Rusija pravljična dežela. Zate je celotno življenje ena pravljica.
Sirius.2
19. 08. 2014 09.47
-1
Za kaj žališ ljudi v Rusiji pove je pri nas kaj boljše. Pri nas je naj bolj dejaven Rdeči Križ.
zvit kot presta
19. 08. 2014 11.43
Nič ne žalim ljudi, nikjer. Samo smejem se dreku s tistimi njegovi forami o satanistih in zionistih. Res je hudo, ko na vsakem vogalu vidiš zaroto, žide in sataniste. Tip je za na psihiatrijo. Ampak kaj češ, takni tipi pri nas oblikujejo forumaško javno mnenje. Razumi, če moreš.
vesolj?ica1
18. 08. 2014 09.40
+1
Iz kje vi dobiavte te informacije :D
vesolj?ica1
18. 08. 2014 09.38
-1
Mig 29 je bil sstreljen že pred dvemi tedni... stara novica..
Kimberley-Echo
18. 08. 2014 10.16
+4
Saj menda ne mislite, da je imela Ukrajina le eno tako letalo?
nevski
18. 08. 2014 21.06
Sirius.2
18. 08. 2014 08.45
+17
Naj bolj me je strah ljudi ki se imajo za velike Slovence kot so Bavčar, Zidar, Janša in ostali zaporniki.Presta ti si tudi med njim.Raje se zdravi pa pust ljudi da mislijo s svojo glavo ne pa s tvojo.
Kimberley-Echo
18. 08. 2014 10.13
+6
IQ007
18. 08. 2014 23.58
+1
dellboy
18. 08. 2014 00.53
+0
...nekateri izmed Vas bi si morali malo prebrati zgodovino o Rusiji in Ukrajini - in šele potem bi videli zakaj se ta dva naroda tako črtita !! ....
dreko123
18. 08. 2014 10.44
+4
dreko123
18. 08. 2014 10.45
+3
Kijevska Rusija ali Staroruska država je bila srednjeveška vzhodnoslovanska država, ki je nastala okoli leta 880 in je obstajala do sredine 13. stoletja. Ustanovili so jo skandinavski trgovci Varjagi, imenovani Rusi. Wikipedija Glavno mesto: Kijev Leto ustanovitve: 880 po Kr.
dreko123
18. 08. 2014 10.50
+5
da boste mal zgodovino poznali - ukrajinci in rusi so en in isti narod... včasih je bila to vse rusija in rusija bi morala zaščititi bratsko ukrajino pred zahodnimi pijavkami ki si jo hočejo podrediti!
zvit kot presta
18. 08. 2014 11.00
-9
Če bi se svet vrtev po Wikipediji bi moral biri Celovec glavno mesto Slovencev, država pa bi se morala imenovati Karantanija. Dreko, čas teče in teče. Ne reče se zastonj preteklosti ZGODOVINA, ker je to pretekla zgodba. Sedanjost je marsikje povsem drugačna od preteklosti. Tudi v Ukrajini in Rusiji in ter tudi med njunima odnosoma.
ServerAUTOMATIC
18. 08. 2014 00.46
-25
IQ007
18. 08. 2014 01.00
+12
1airbus
18. 08. 2014 07.21
+2
dog21
17. 08. 2014 23.27
+8
Če koga zanima druga plat dogajanj " Anti-Maidan "
zvit kot presta
17. 08. 2014 23.11
-32
Sicer boste pa videli kako bo končal Putin. Tako kot vsi samodržci, pod obsodbo lastnega naroda. Me prav zanima kdo od vas rusofilčkov bo šel takrat na njegov pogreb.
alenexxx
17. 08. 2014 23.42
+18
kaj si ti pol rusofob.al kako bi temu komentiranju reku
zvit kot presta
17. 08. 2014 23.52
-19
Ne, ker se jih ne bojim. Ne podpiram pa Putinove ekspanzionistične politike. Še posebej ne v spregi s prikritim komunizmom. Še manj pa podpiram rusofile v Sloveniji, ker se vam je zameglil razum in ker povsem nekritično podpirate Putinovo politiko in kar apriori sovražite vse kar je zahodnega. To se mi namreč zdi zelo hinavsko. Sedeti pri polni mizi, kritizirati njenega gospodarja in hvaliti ravnanje soseda, ki je en revež po lastni neumnosti in nedelu.
sweetnes
18. 08. 2014 00.12
+10
zvit kot presta
18. 08. 2014 00.21
-13
Sem slovenofil, ce me ze kam tlačiš. Za vse drugo mi ni mar, še posebej ne za kakšne romantične slovane. Vedno se obrnem v smer, ki koristi Sloveniji. In podpiranje Rusov ji dolgoročno samo škodi.
dog21
18. 08. 2014 00.33
+5
"Sedeti pri polni mizi, kritizirati njenega gospodarja in hvaliti ravnanje soseda, ki je en revež po lastni neumnosti in nedelu." Kdo tole ne razume bo pa treba malo sive celice napet ! Drugače pa si super napisal, razen da mi ga tvoji gospodarji lahko potegnejo amerfofil (če se že gremo te otročarije-belec vs črnec), me pa tudi nebi presenetilo če bi ti na čelu pisalo sponsored from USA. DELI IN KRALJUJ - zato pa imamo različne stranke da se ovce ne morejo upreti volkovom !
zvit kot presta
18. 08. 2014 00.36
-7
Očitno si barvno slep in vidis samo črno-belo. A sem slučajno kje omenjal ZDA (lepa slovenska kratica). To vidiš samo ti, ker se ti možgani že kisajo od sovraštva (zahodnega) sveta v katerem živiš.
alenexxx
18. 08. 2014 00.38
+9
pol bi lahko vedu da je za gospodarstvo slovenije dobr da imajo dobre odnose z državami ki nam koristijo še posebej z bližnimi,rusofobija pa koristi samo ameriki nevem kako korist imaš ti od tega,jst sm mišlenja da nam rusi veliko bolj koristijo kot amerika...sej praktično nimamo nič njihovega po večini imamo use japonsko,evropsko,kitajsko...južni tok bo prinesel veliko delovnih mest...zame imaš čist zgrešeno razmišlanje
zvit kot presta
18. 08. 2014 00.44
-18
Edina korist, ki jo imamo mi od Rusov je lep spomenik v Murski Soboti in kapelica pod Vršičem. in nič drugega. Da smo kot pač smo se moramo zahvaliti zahodnim državam in tem vrednotam,kot jih imajo oni. Rusije se bojijo vse njene sosede in imajo z njo slabe izkušnje, zakaj že?
general_war
17. 08. 2014 22.37
+5
kaj je pa s tistimi ''ruskimi'' oklepniki, ki so jih ukrajinci uničili? so streljali na svoja vozila?
dog21
17. 08. 2014 23.13
+6
Koliko vem se še o tem ne ve nič, nebi pa bilo presenetljivo da so streljali na svoje, saj so to že tudi storili (slaba organizacija in komunikacija med oboroženimi silami). Kar pa je najverjetnejše je da so si to zmislili, vprašajte se koliko satelitov ima ZDA pa še od vseh obtoževanj glede Rusije niso pokazali ene slike, zakaj ker ne obstajajo. V 21 stoletju lahko z sateliti sledijo vsakemu večjemu izstrelku, a še sedaj nismo videli slik, ki dokazujejo da so separatisti sestrelili letalo !
Putin22
17. 08. 2014 20.25
+5
Lepoo zeloo zeloooooo lepo.