Tujina

Protesti v Kosovski Mitrovici

Beograd/ Zagreb/Ljubljana, 22. 02. 2008 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Vesna Pfeifer/M.M./N.M./STA
Komentarji
0

Uslužbenci srbske narodnosti, zaposleni na pravosodnih institucijah Unmika, so protestno zapustili svoje položaje.

Pred stavbo črnogorskega parlamenta se je zbralo 10.000 protestnikov. Sporočili so, da črnogorski Srbi in vsi pravoslavci v državi nasprotujejo enostranski razglasitvi neodvisnosti Kosova. Črnogorsko vlado so pozvali "naj lažne države ne priznajo", saj bi to dejanje bilo pojmovano kot direkten napad na Srbijo. Veliko število policistov je zavarovalo območje okoli parlamenta.

V srbski prestolnici je policija okrepila navzočnost pred tujimi veleposlaništvi. V mestu je pred za danes napovedanimi novimi demonstracijami proti neodvisnosti Kosova za zdaj mirno.

Srbi zapuščajo pravosodne organe na Kosovu

Uslužbenci srbske narodnosti, zaposleni na pravosodnih institucijah pod pokroviteljstvom misije Združenih narodov na Kosovu (Unmik), so zapustili svoje dosedanje položaje in se bodo pridružili pristojnim srbskim organom, je sporočilo srbsko ministrstvo za pravosodje.

Protest v Podgorici.
Protest v Podgorici. FOTO: Reuters

Kot je v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani, zapisalo omenjeno srbsko ministrstvo, so se s ciljem krepitve institucij Republike Srbije na Kosovu uslužbenci srbske narodnosti, ki so doslej delali za pravosodne institucije Unmika, vrnili na položaje v matičnih organih na Kosovu.

Srbsko pravosodno ministrstvo je tako prejelo izjave sodnikov, uslužbencev sodišč in sodnikov za prekrške o umiku z dosedanjih položajev. Tako se pet sodnikov in 25 uslužbencev sodišč vrača na položaje v Leposaviću, Vučitrnu, Kosovski Mitrovici in Prištini ter Zubinom potoku.

Protesti v Kosovski Mitrovici

Nekaj sto srbskih študentov iz Beograda, Niša in Kragujevca se je zbralo na protestu na mejnem prehodu Jarinje. Do Kosovske Mitrovice se je uspela prebiti le skupina 60 študentov iz Kragujevca, ki so mejni prehod Jarinje prečkali že zjutraj. 12 kilometrov so pešačili, nato pa so jih avtobusi prepeljali do mesta.

Na mejnem prehodu Jarinje je vladala zmeda, saj so protestniki na obeh straneh administrativne črte. Namreč, srbska mejna kontrola je študente spuščala naprej na Kosovo, UNMIK, Kfor in kosovska policija pa so jih zaustavili in prepovedali nadaljevati pot. Že od 6. ure zjutraj je vstop na Kosovo dovoljen le osebam, ki živijo v pokrajini ter osebam, ki ne predstavljajo grožnje za javni red in mir.

Študenti so na policiste metali petarde. Proteste bodo nadaljevali jutri.
Študenti so na policiste metali petarde. Proteste bodo nadaljevali jutri. FOTO: Reuters

5.000 študentov Univerze v Prištini (njen sedež je začasno v severnem delu Kosovske Mitrovice) je na protestnem shodu v severnem delu Kosovske Mitrovice sporočilo, da je Kosovo sestavni in neodtujivi del Srbije. "Nikoli ne bomo priznali neodvisnost Kosova,“ so bili enotni.

"Šolali se bomo še naprej na prištinski univerzi, toda držali se bomo srbskih šolskih zakonov, saj sta Kosovo in Srbija eno,“ so sporočili. "Lahko zaprejo meje in našim kolegom preprečijo vstop na Kosovo, toda ne bo jim uspelo pretrgati močne vezi Kosova in Srbije, saj Kosovo je Srbija.

Nato se je množica napotila k mostu na reki Ibar, ki deli severni,srbski in južni, albanski del Kosovske Mitrovice. Tam jih je pričakalo 70 pripadnikov kosovske policije in UNMIK, polovica jih je bilo v polni bojni opremi. Večjih incidentov ni bilo, saj so organizatorji protesta preventivno naredili kordon med študenti in policijo. Pokale so le petarde. Na albanski strani Kosovske Mitrovice je bilo pripravljenih približno 50 pripadnikov Kforja, ki so mirno opazovali dogajanje na srbski strani. Protestniki so nosili srbske državne zastave ter transparente z napisi "Kosovo je Srbija“, "Teroristi = Separatisti“, "Neće nas Tači da tlači (Thaqi nas ne bo tlačil)".

Grozijo novinarjem B92

Policisti so s solzivcem razgnali protestnike.
Policisti so s solzivcem razgnali protestnike. FOTO: Reuters

Sinoči so v prestolnici potekali protesti in izgredniki.Po zadnjih podatkih je zdravniško pomoč v bolnišnicah poiskalo najmanj 212 ljudi, med njimi kar 46 policistov, še približno 500 oseb je poiskalo zdravniško pomoč. Policija je aretirala 192 oseb, poroča srbska spletna stran B92.

Med poškodovanimi so tudi najmanj trije novinarji. Nizozemskega novinarja so pretepli pred ameriškim veleposlaništvom, po poročanju ruske agencije Ria Novosti pa sta bila med protesti poškodovana tudi dva ruska novinarja.

Na spletni strani You Tube se je včeraj pojavil šokanten video posnetek, v katerem neznanci z računalniško simulacijo likvidirajo dva voditelja dnevnika TV B92. Na naslov te medijske hiše so namreč prispele obtožbe, da je odgovorna za odcepitev Kosova. Vodstvo B92 je od srbskega notranjega ministrstva že zahtevalo, da razišče, od kod prihajajo grožnje. Obenem je sporočilo, da bodo njihovi novinarji, ne glede na grožnje, nadaljevali svoje delo in javnost obveščali o vsem, kar jo zanima in ima pravico zvedeti.

Dan potem je mirno

Demonstracij se je včeraj v Beogradu udeležilo okoli pol milijona ljudi
Demonstracij se je včeraj v Beogradu udeležilo okoli pol milijona ljudi FOTO: Reuters

Sicer pa je dan po protestih, na katerih je v Beogradu po najnovejših podatkih policije sodelovalo več kot pol milijona ljudi, v mestu mirno. Kot je za 24ur.com povedala novinarka radia B92 Suzana Trninić incidentov ni, vse sile pa so usmerjene v odpravljanje nastale škode. V ameriškem veleposlaništvu, ki so ga protestniki napadli in zažgali okrog šestih popoldne, pa je policija našla zoglenelo truplo, vendar identiteta žrtve za zdaj še ni znana. Predstavniki veleposlaništva so sporočili, da ne gre za njihovega zaposlenega, vzrok smrti žrtve pa še ni znan.

Identiteta še ni znana

Ameriška ambasada v Beogradu
Ameriška ambasada v Beogradu FOTO: Reuters

Kot je za 24ur.com povedal novinar Pink TV Mladen Mijatović, policija doslej še ni sporočila identitete trupla, ki so ga sinoči našli v prostorih veleposlaništva ZDA. Ne gre za ameriškega državljana, saj so vsi marinci, ki so bili med napadom v prostorih veleposlaništva živi in zdravi. Najverjetneje je žrtev eden od protestnikov, ki je vstopil skozi eno od dveh razbitih oken veleposlaništva. Gre za moško osebo, truplo pa so odpeljali na Vojaško medicinsko akademijo, kjer izvajajo identifikacijo z metodo DNK analize. Truplo je bilo namreč povsem zoglenelo in ni druge možnosti, da bi ugotovili identiteto žrtve. Zdravniki na sodni medicini pa bodo tudi ugotovili vzrok njegove smrti.

Uničevali in ropali

Tudi slovenska policija v stanju višje pripravljenosti

Posamezni varnostni dogodki na območju Srbije tudi od slovenske policije zahtevajo izvajanje določenih ukrepov in aktivnosti za zagotavljanje varnosti vsem prebivalcem na območju Slovenije in njihovega premoženja, so povedali na Policijski upravi Ljubljana. Policija je pripravljena tudi na protestni shod proti neodvisnosti Kosova, ki ga v nedeljo ob 12.44 pred pravoslavno cerkvijo sv. Cirila in Metoda pripravljajo predstavniki srbske skupnosti v Sloveniji.

Med včerajšnjimi protesti je nekaj sto mlajših oseb v samem središču mesta med in po demonstracijah uničevalo in oropalo več deset trgovin in lokalov. Najbolj so se znesli nad restavracijami verige McDonalds, ki so povsem uničene. V neko restavracijo v središču na Terazijah, ki je prav tako povsem uničena, so v izložbeno okno odvrgli eksploziv, vhod restavracije pa je danes zabarikadiran z deskami. V ulici Kneza Miloša, najbolj prometni ulici v mestu, je že dopoldne promet stekel normalno, pred zgradbami ambasad pa so policisti. Pred ameriškim veleposlaništvom, ki so ga sinoči napadli protestniki in zanetili požar, so policisti v bojni opravi, mimoidoči in novinarji pa opazujejo povsem uničeno zgradbo in posledice sinočnjega požara. Pred hrvaško ambasado, ki je bila včeraj prav tako močno poškodovana, so še vedno ostanki zgorelega avtomobila, na stavbi pa spet plapola hrvaška zastava, ki so jo izgredniki sinoči odstranili. Tudi na zgradbi nemške ambasade je v pritličju nekaj oken razbitih, varuje pa jo policija.

Hrvaška ambasada v Beogradu
Hrvaška ambasada v Beogradu FOTO: Reuters

Na Hrvaškem zažgali srbsko zastavo

V Pulju grozili Albancem

V Pulju so se pojavile nove grožnje Albancem. Neznanci so preko SMS sporočil grozili reškemu Albancu, ki je lastnik puljske pekarne Arena. V prvem SMS sporočilu je pisalo: Niti slučajno ne dvigajte glave pokonci, ker se vam bo drugače zgodila enaka stvar, kot vašim sonarodnjakom v Pulju. Kosovo je srce Srbije in tako bo za vedno, tako kot boš ti za vedno le pek. Ko je Albanec to sporočilo prebral, je poklical na izpisano številko. Nekdo se je javil, vendar ni nihče govoril. "Takoj zatem sem dobil še drugo SMS sporočilo, v katerem je pisalo, da mi bodo zažgali pekarno, če bom še kdaj klical na to številko," je pojasnil lastnik pekarne.

Tudi na osrednjem zagrebškem Trgu bana Jelačića je sinoči prišlo do izgredov. Več kot 40 navijačev Dinama, znanih kot Bad Blue Boys, se je zbralo na omenjenem trgu in skandiralo: "Zagrebčani, zakaj molčite, v Beogradu so nas napadli" ter: "Vukovar, Vukovar" in druge parole. Navijače, ki so prižigali tudi bakle in sežgali srbsko zastavo, je pri početju podprlo tudi okoli 300 mimoidočih.

Zagrebška policija je hitro reagirala, blokirala je osrednji trg in odpeljala navijače na informativni pogovor. Aretirali so 44 oseb. Pri intervenciji je prišlo tudi do prometne nesreče med dvema policijskima voziloma, en policist pa je bil pri tem lažje ranjen. Hrvaški mediji poročajo, da je bil protest navijačev verjetno reakcija na napad na hrvaško veleposlaništvo v Beogradu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou