Tujina

Protestniki so se razšli, policiji dali ultimat

Beograd, 17. 03. 2019 04.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Jure Tepina / U.V. / K.H.
Komentarji
442

Protesti v Srbiji so se ta konec tedna znova zaostrili, ko je skupina protestnikov in opozicijskih voditeljev nasilno vdrla v poslopje srbske javne radiotelevizije (RTS) in zahtevala, da se vključijo v program v živo. S protesti so nato nadaljevali in okoli predsedniške palače sklenili človeško verigo ter zahtevali odstop Vučića. Ta je vodjo protestov označil za fašista.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Aretirajte Vučića'
    02:36
    Iz 24UR: 'Aretirajte Vučića'
  • Iz 24UR: Protestniki v Beogradu vdrli v prostore RTS
    02:02
    Iz 24UR: Protestniki v Beogradu vdrli v prostore RTS
  • Iz 24UR: Kam lahko vodijo protesti v Beogradu?
    01:09
    Iz 24UR: Kam lahko vodijo protesti v Beogradu?
  • Protestniki v Srbiji vdrli v prostore državne RTS
    01:31
    Protestniki v Srbiji vdrli v prostore državne RTS

Po tem, ko so sinoči protesti v Beogradu dobili nove razsežnosti, saj so protestniki na čelu z Boškom Obradovićem, vodjo opozicijske stranke Dveri, vdrli v stavbo državne televizije RTS, so se danes protesti nadaljevali. Več tisoč ljudi se je opoldne zbralo pred stavbo predsedstva in jo obkolilo. "Obkoljen si, gotov si, konec je, odstopi, odstopi," so vzklikali protestniki. "Obkolili smo ga, ne more nikamor, lahko izstopi le skozi podganje kanale. Ne bomo se umaknili, ne bomo se predali, ne gremo, dokler ne vidimo konec režima," je dejal Obradović. 

Med protestniki je bil tudi župan Šabca Nebojša Zelenović. "Vučić je zasužnjil institucije in upravlja z vsem," je dejal in dodal, da Vučić z javnim denarjem kupuje srbske televizije.

Pred stavbo predsedstva se je pred poldnevom zbralo več tisoč ljudi, ki so Vučića pozivale k odstopu. Oblasti so okrepile varnost, policija je protestnikom preprečila vstop v stavbo. 

Po poročanju nekaterih tujih medijev naj bi policija proti protestnikom uporabila solzivec. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Protestniki so nato so sklenili človeško verigo in predsedniku več ur preprečevali, da bi palačo zapustil. Naša novinarka Tea Šentjurc, ki je v Beogradu, pravi, da je večina protestnikov mirnih, življenje v Beogradu pa kljub protestom teče normalno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Morda ena najbolj pomenljivih izjav glede tega, zakaj se ljudje udeležujejo protestov, ki jih vodi opozicijski voditelj, je na Twitterju podal eden od protestnikov. "Stojim z ramo ob rami z Boškom Obradovićem in borim se z vso močjo za njegovo pravico, da se udeleži svobodnih volitev. Na volitvah, na katerim se bom še bolj močno boril, da ta isti Boško Obradović ostane v opoziciji. Ker se sploh ne strinjam z njegovo politiko. Evo, vam je zdaj jasno," je zapisal Srđan Trivić

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policiji dali ultimat

Po nekaj urah vztrajanja pred predsedniško palačo, so se protestniki sprehodili do policijske postaje. Tam so zahtevali, naj izpustijo 18-letnega Pavla Cvijića, ki naj bi ga policija prijela po sobotnem vdoru v RTS, in druge pridržane zaradi protestov. 

Notranje ministrstvo je namreč sporočilo, da so enega od protestnikov obsodili na 30 dni zapora zaradi "drznega in brezobzirnega delovanja v skupini". Poleg tega so aretirali še nekaj posameznikov, ki so sodelovali v sobotnem vdoru v zgradbo radiotelevizije. Pričakovati je, da bo sodišče še danes zaključilo postopke in tudi njih obsodilo.

"Medtem ko smo tukaj, policija aretira vse ljudi, ki so bili včeraj v stavbi RTS, simbol vsega tega pa je 18-letni Pavle, ki so mu odredili 30-dnevni pripor in ki ga bodo poslali v zapor. To ne bo šlo, ni kriv Pavle, ki je pokazal veliko poguma, ker je bil z nami. Če je kdo kriv, potem sem to jaz, ker sem prvi vstopil. Naj pridejo po mene, naj pridejo po vse vas," je dejal Obradović. 

Vodje opozicijskega zavezništva Zveza za Srbijo (SZS) Obradović, Dragan Đilas, Zoran Lutovac in Nebojša Zelenović so se sicer želeli predati policistom. "Vsi mi, ki smo bili sinoči na RTS, prevzemamo odgovornost, ker smo zahtevali, da RTS poroča resnicoljubno," je na Twitterju zapisal Đilas.

Ker so napovedovali, da se bodo zvečer protestniki znova začeli zbirati pred stavbo RTS, so tam že čez dan poostrili varnost. Posebne enote so obkolile stavbo, ki ima več vhodov. A kot kaže, se je protest okoli 18. ure zaključil, protestniki pa so se razšli. 

Obradović je pred policijsko postajo na ulici 29. november dejal, da so dali policiji rok do jutri do 15. ure, da izpusti priprte protestnike. "Če se to ne bo zgodilo, vas bomo organizatorji protestov obvestili o tem, kdaj se bomo znova zbrali, in takrat, ko se znova zberemo iz celega Beograda, iz cele Srbije, bo njihov konec blizu, z njimi je konec, oni so preteklost," je zbranim protestnikom dejal Obradović.

Vučić: Naleteli so na nekoga, ki se ničesar ne boji

Protestniki so se sicer dopoldne začeli pred stavbo predsedstva zbirati pred napovedano novinarsko konferenco predsednika Aleksandra Vučića. Ob 12. uri je predsednik Vučić novinarjem med drugim dejal: "Srbija ne bo dovolila, da se z nasiljem kogarkoli ogroža. Če mislijo, da lahko z nasiljem dosežejo politične cilje, se motijo." Dodal je, da so naleteli na "trd oreh" oziroma na nekoga, ki se ničesar ne boji. "Mislili so, da ne bodo smeli priti sem. Jaz se ne bojim. Lahko izgubim življenje. Še naprej se bom boril za Srbijo, saj ni nič bolj pomembnega, kot to," je dejal in poudaril, da ima čisto vest. 

Vodjo opozicijske stranke Dveri Obradovića je označil za "fašističnega voditelja", Vuka Jeremića in Dragana Đilasa pa za tajkuna, ter jih obtožil, da se želijo zgolj "vrniti na oblast, da bi lahko znova plenili". "Jaz se borim za Srbijo, ne bojim se jih, tajkuni hočejo ponovno na oblast, ker se bojijo, ker so oropali vso državo." Dodal je, da Srbija ne bo nikoli fašistična država.

Predsednik Vučić je na novinarski konferenci ostro napadel opozicijske voditelje, ki so na čelu protestnikov.
Predsednik Vučić je na novinarski konferenci ostro napadel opozicijske voditelje, ki so na čelu protestnikov. FOTO: AP

Ob tem je pozval policijo, da zaščiti vse novinarje ter dejal, da pričakuje podporo svojega naroda, reakcije zahodnih držav pa ga ne zanimajo. 

In medtem ko so je bil Vučić "ujet" v stavbi predsedstva, so na Vučićevem Instagram profilu "Budučnost Srbije Aleksandar Vučić" objavili fotografijo, ki prikazuje kako predsednik Vučić in notranji minister Nebojša Stefanović igrata šah. "V Predsedstvu kratek odmor pred popoldanskimi aktivnostmi. Srbija poguma in poštenja vedno premaga nasilneže," so zapisali pod fotografijo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Okoli 16.20. ure, ko se je množica protestnikov pred stavbo že malo razkropila, je iz stavbe izstopil Vučić. Protestniki, ki so vztrajali pred stavbo, so ga izžvižgali in vzklikali "Sram te je lahko" ter "Lažeš". Vučić pa jim je dejal: "Nič ne bo od tega." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preberite tudi, kaj kritiki očitajo Vučiću.

Protestniki vdrli v stavbo RTS

Čeprav protivladne demonstracije potekajo že več mesecev, je v soboto znova zavrelo. Protestniki so na čelu z vodjo opozicijske stranke Dveri Boškom Obradovićem vdrli v prostore državne televizije, prvič po 20. letih – nazadnje se je to namreč zgodilo 5. oktobra 2000, ko so množične demonstracije z oblasti zrušile Slobodana Miloševića. Že prvi decembrski protesti so tudi zaradi simbolnih rogov, ki so jih uporabljali protestniki, vzbudili spomine na ne tako oddaljene dogodke iz začetka tisočletja

Protestniki so včeraj tako zahtevali, da RTS prenaša njihov nagovor narodu. "V zadnjih mesecih smo prosili samo za eno stvar – da se dovoli organizatorjem protestov, da spregovorijo na državni televiziji," je dejal Obradović. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sprva so vztrajali, da ne bodo odnehali, dokler njihove zahteve po gostovanju na prorežimskem nacionalnem programu ne bodo izpolnjene. Ob prihodu policije je Obradović naročil demonstrantom, naj se ne upirajo, temveč naj samo sedijo in vztrajajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Srbski žandarji, ki posredujejo ob hujših incidentih in kršenju javnega reda, so demonstrante, ki so vdrli v zgradbo srbske nacionalne televizije, prosili, naj zapustijo zgradbo, potem pa so ji potisnili v nižja nadstropja televizije, kasneje pa jih izgnali iz stavbe.

Pred vhodom RTS so protestniki peli srbsko himno, pridružili pa so se jim mnogi voditelji opozicijskih strank. Na protestih so sodelovali Vuk Jeremić, Zoran Lutovac, Borko Stefanović, Dragan Đilas in prvak srbske stranke SDS Boris Tadić.

Okoli polnoči je Obradović po poročanju blic.rs pozval okoli 50 tam zbranih protestnikov, naj se razidejo. A opozoril: "Nocoj nas je tukaj 50, ne bomo odšli mirno. Vsi se morajo zavedati, da nas bo naslednjič tu 50.000." 

Protesti v zgradbi RTS-a
Protesti v zgradbi RTS-a FOTO: AP

Protesti so potekali tudi v drugih srbskih mestih, tudi v drugem največjem srbskem mestu Novi Sad. 

Protivladni protesti 'Eden od petih milijonov' potekajo že od decembra 

V Srbiji sicer že od decembra lani vsako soboto potekajo množični protesti pod geslom "Eden od petih milijonov". Če so protesti sprva izbruhnili zaradi napada na enega od ustanoviteljev opozicijske Zveze za Srbijo Borka Stefanovića, opozicija je namreč trdila, da je v napad vpletena Vučićeva vladajoča Srbska napredna stranka, so se kmalu sprevrgli v vsesplošne protivladne proteste. Srbi so množično, kljub mrazu in snegu, odšli na ulice in med drugim zahtevali predčasne volitve – zahtevo pa je Vučić že zavrnil, "pa tudi če bi bilo na ulicah pet milijonov ljudi". In rojen je bil slogan protestov, ki se iz tedna v teden krepijo in širijo po državi. 

Predsedniku Aleksandru Vučiću očitajo avtoritarno vodenje države, korupcijo ter da si je popolnoma podredil medije, preko katerih naj bi obračunaval s političnimi nasprotniki. In prav zato je ena izmed glavnih zahtev demonstrantov tudi medijska svoboda, kot predpogoj za izvedbo poštenih in svobodnih volitev. 

V zadnjih tednih so se v okviru protestov tisoči sprehodili do prostorov RTS, jo polepili z napisi cenzurirano in zahtevali pravičnejše poročanje o opoziciji in protestih. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (442)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BelaMiša
18. 03. 2019 08.46
+1
Ce ljudje niso zadovjni gredo pac na ulice? Ali kako
dule100
18. 03. 2019 07.02
+4
Baje pokvarjeno vlado ščitijo pravoverni novinarji! Kako znano!
Bol?ev Pepe
18. 03. 2019 08.12
+1
rajc776
17. 03. 2019 22.11
+1
Bolfenk2
17. 03. 2019 20.40
+21
Vučiča so volili milijoni Srbov, ruši pa ga nekaj tisoč ameriških plačancev. Enak scenarij kot v Ukraini. Če demokracija ni proameriška jo je treba zrušiti d vsemi sredstvi.
mariomandzukic
17. 03. 2019 20.46
+1
srebrnibreg
17. 03. 2019 21.20
+2
Bol?ev Pepe
17. 03. 2019 21.32
+9
Ate_ist
17. 03. 2019 21.50
+9
v ukrajini so hoteli američani sprovocirati vojno med rusijo in ukrajino. ker pezdeti se odkrito ne upajo napasti rusije.
mariomandzukic
17. 03. 2019 22.06
+4
v Ukrajini gre za GLObalno zarisce-spor,v katerega je neposredno vkljuceno na stotine miljonov ljudi..v Srbiji gre za Lokalno zadevo,za ktero se 90% evropejcev pojma nima da obstaja..cist neki drugega
dule100
18. 03. 2019 07.03
+1
hotchilipoper
18. 03. 2019 08.42
+3
Saj demokracije ni nikjer po volji ljudstva.Obstaja samo novodobenjsko suženjstvo.
mariomandzukic
17. 03. 2019 20.18
-2
bakica mi je Srbkinja iz Niša,tko da dobr vem ksna je situacija v Srbiji..rad imam srbska dekleta
mariomandzukic
17. 03. 2019 20.33
-14
mariomandzukic
17. 03. 2019 20.44
-4
tud med Iivico in Mazejevo se je neki pletlo,v mladostniskih letih..
Šmarčan123
17. 03. 2019 21.12
+2
Poročate se sam z onimi brez narodne zavednosti bolj mestnimi Slovenkami, v mesti je itak vseeno pod Avsto-Ogersko so bli večinoma , Nemci v mestih nešji den pa južnjaki ni razlike.
Bol?ev Pepe
18. 03. 2019 08.09
Cisto na hitro
17. 03. 2019 20.17
-10
TITO, SFRJ, MILAN
Cisto na hitro
17. 03. 2019 20.03
+0
Srpski sveckarji so sli domov spat.
BobbyP
17. 03. 2019 20.02
-8
Večerja, tekma in jutri šiht. Dovolj protestov za danes. 😂
User1421764
17. 03. 2019 19.59
+11
tud komentatorji se bolj zanimate za Srbijo in balkan kot Slovenijo :)...pravjo: “slovenci se neupajo zbunit in stovct parlament skup”...ko se pa 3-4 tega spomnijo pa se jim vsi smejite namest, da bi zravn stopli pa parlament nagnali....#RESPECT ✌🏼
korintos23
17. 03. 2019 19.49
+0
A v Srbiji pa nimajo svečkarjev? Naši to rešijo za čas "posla"!
mariomandzukic
17. 03. 2019 19.41
-14
sem ponosni Hrvat,ampak imam rad Srbe,sploh Srpkinje...tle v Munichu so vsi nori na Srpkinje,tud jaz...ravno vceri sem bil na pijaci z eno presladko Aleksandro iz Panceva
korintos23
17. 03. 2019 19.48
+12
mario…, jaz pa imam vse ženske rad, posebno Marice in Barice, hrvatičke! Včeraj smo se malo z njima špilali. Hahaha
mariomandzukic
17. 03. 2019 19.51
-12
Tito,Stepinac,Brane Oblak,Katanec,cesar.,.vsi nastali iz velike ljubezni med Hrvatom in Slovenko...za obratni primer jaz nevem noben...Slovenke in Hrvasko more...cel svet ve za to tradicijo
mariomandzukic
17. 03. 2019 19.55
-1
Igor Arapovic-najbol poznani "slovenski" proizvajalec-podjetnik na svetu..caca Dalmatinac,majka Gorenjka :)...tega je fuul
srebrnibreg
17. 03. 2019 19.58
+14
Ti samo sanjaj srbkinje. To ti je tudi vse.
korintos23
17. 03. 2019 19.58
+3
Kako je pa bilo s Paveličem in Stepincem?
krtofl
17. 03. 2019 20.04
-1
Šmarčan123
17. 03. 2019 20.07
-6
Kak je zaj to, rdeči ste od vekomaj bratstvo in edinstvo ti pa že pikaš po kumunističnem mišenju svojega južnega brata.
mariomandzukic
17. 03. 2019 20.07
-5
Beograd je tle v Nemciji poznan kot Euro Bangkok...v Bg gres na dopust,vrnes se pa z zeno..pravi hit so tele Srpkinje v Nemciji...Turki,Hrvati,Albanci.,.vsi Srpkinje...
Bol?ev Pepe
17. 03. 2019 20.23
-1
mariomandzukic
17. 03. 2019 20.35
+0
rece se Srpkinje...vsaj na Balkanju(srbiji,hrvaski,bosni.,.).,.za vas slovence pa nevem kok recete
MATEJ5321
17. 03. 2019 21.40
+3
Srpkinje se rihtajo in pudrajo. Zato jih tako vidite. Drugače so pa vse lepe.
Lolik
17. 03. 2019 19.30
-2
Vučić ,lahko je bit pameten not v svoji pisarnici ja
fcrs_lj
17. 03. 2019 19.15
+20
A ste nacrtno pozabili na to da so protestniki vdrli na nacionalko z motorno zago in zahtevali da jih pustijo v zivo. Nc grem na druge portale kjer porocajo bolj objektivno.
korintos23
17. 03. 2019 19.49
+1
fcrs_lj
17. 03. 2019 19.59
+1
Ne vem...vem samo da to ponavad uporabljajo v hosti
rok1900
17. 03. 2019 19.15
+24
3000 protestnikov v miljonskem mestu lol to ni vredno niti clanka
korintos23
17. 03. 2019 19.50
+4
Simoni?
17. 03. 2019 19.10
+9
Ne bi se vtikal v srbske notranje zadeve... Ostal bom le pri šahu. Naj se Vučić lepo tolaži da je boljši šahist kot je to njegov tast, ki je žrtvoval Damo za Konja...
srebrnibreg
17. 03. 2019 18.24
+15
Proteste in protestnike podpirajo Hrvati in Kosovarji. Vse jasno. Ni čudno, če jih naši svečkarji tudi. Morajo držati z brati kosovarji.
Diebaumaister
17. 03. 2019 18.59
+6
Potem si ti prvi, ki daje "podržko" svojim pekarjem in limonjadarjem?
srebrnibreg
17. 03. 2019 19.59
+7
Do sedaj nisem bil janšistični svečkar in tudi nikoli ne bom zato jih ne morem podpirati.
MrKritik77 .
17. 03. 2019 18.18
+7
Če slučajno zanima koga od šahovskih navdušencev, igrata škotsko otvoritev. Sama otvoritev je precej stara in so jo dolgo imeli za inferiorno v velemojstrskih šahovskih krogih, potem pa jo je, v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, populariziral nihče drug kot Gari Kasparov.
DAEMONIUM
17. 03. 2019 18.14
+1
Za nas bi bilo najbolje, da pred svojim pragom pometemo. Npr. mar je kdo od Trumpovih ze bil v Sloveniji odkar je Donald Trump predsednik? Tifani, najmlajsa Trumpova hcerka ki studira pravo in se bavi z manekenstvom, pravkar uziva v Beogradu, pa mi??? Trumpovi gredo raje v Srbijo kot pa v Spovenijo, zato ker Srbi nikoli niti ene besede niso rekli proti Melaniji, Trumpu, nasi udbokomunisti pa se delajo norca sedaj pa imamo. Slovenija povsod v ozadju kot pasja jajca saj jo zaradi najbolj komunisticnega rezima v Evropi nihce ne mara!!!Arbitrazo pa si lahko komunisti nekam vtaknejo!
Bol?ev Pepe
17. 03. 2019 18.16
+5
Kaj je desnicar? A bi spet rad nekomu lizal rit?
Cisto na hitro
17. 03. 2019 18.17
-3
srebrnibreg
17. 03. 2019 18.22
+8
Pepe- kakšen desničar neki. To je svečkarski sektaš pod stoterimi nicki.
brusilec
17. 03. 2019 18.42
+1
da srbi se niso nic rekli proti Trump? :) si smesen in nesren, da takole zalis Srbe .. vsak ki ima kolickaj pameti vidi da je Trump osel in se dela iz njega norca, tako kot tudi srbi.. mogoce je stvar v temu, da ce bi Tifany prisla v Slo bi jo skoz po rokah in zobih nosili.. mi smo tko majhni da je vsaka malenkost za nas ze napol konca sveta.. vsak film ki se snema v slo, puf na Tv .. preprosto imamo komplex.. zalostno
brusilec
17. 03. 2019 18.42
-2
DAEMONIUM
17. 03. 2019 18.54
-1
Primitivci, resnicanpac boli pa kakorkoli jo obracate!! Popolnoma nesposobni ste komunisti in Vucicu ne sezete enako kot opozicija ki danes neki strjka, niti do kolen. Popolnoma ste zafurali drzavo s to vaso levo vlado, Jankovicu kar zbrisali 15 milionov eur, vazen pa je SDS kredid, bruh na levake ki ne vidijo dalje od nosa in izkrivljajo javno mnenja s tistimi laznjivimi lestvicami ala nina media.
Exiip
17. 03. 2019 19.31
+0
Svaka ti čast...lepo in resnično si to napisav...
Bol?ev Pepe
17. 03. 2019 19.44
+0
Bol?ev Pepe
17. 03. 2019 19.45
+1
A na milijardico od Zvona si pa pozabil? Pa Patria??? Kratek spomin in kratka pamet
Cisto na hitro
17. 03. 2019 18.08
-6
SFRJ, PARTIJA, MILAN
Alojz69
17. 03. 2019 18.08
+1