Trump: Za hekerskimi napadi so stali Rusi, postavil bom zid, odpravil bom Obamacare

Novo izvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je na novinarski konferenci dejal, da verjame, da so za hekerskimi napadi stali Rusi, zatrdil, da bo postavil zid na meji z Mehiko in t.i. Obamacare označil za 'čisto katastrofo'. Hkrati je precej časa posvetil temu, da bi javnost prepričal o umiku iz svojega podjetja. Posvetil se bom zgolj predsedovanju ZDA, je dejal bodoči predsednik.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Novo izvoljeni predsednik Donald Trump, ki bo čez nekaj dni na inavguraciji svečano zaprisegel kot 45. predsednik ZDA, je sklical novinarsko konferenco in na njej ostro obsodil poročanje nekaterih ameriških medijev, da naj bi Rusija zbirala kočljive informacije o njem. "Spoštujem medije in svobodo govora," je dejal Trump, a dodal, da je šokiran nad zapisi nekaterih medijev. Označil jih je za čiste laži in ameriško revijo Buzzfeed posebej izpostavil ter jo opisal kot "kup smeti". 

Je pa Trump prvič javno priznal, da verjame, da so za hekerskimi napadi v preteklosti stali Rusi. Vendar je poudaril, da v ameriški sistem niso vdirali zgolj oni, pač pa še številne obveščevalne službe drugih držav. Z Rusi namerava imeti dobre odnose, je zagotovil. "Če se dobro razumem z Vladimirjem Putinom, je to pozitivno za ves svet."

"Ko bom jaz vodil državo, nas bo Rusija spoštovala precej bolj kot v preteklosti. Tudi če so oni res stali za napadi na strežnike, smo si za to krivi sami. Potrebujemo dobre obveščevalne agencije", je dejal Trump.

"A na vodilna mesta bomo postavili svoje ljudi, sposobne ljudi, ki mi bodo redno poročali o morebitnih hekerskih napadih na našo državo. V republikanski stranki imamo odličen varnostni sistem in zato nam niso mogli vdreti v naše strežnike. Demokratska stranka je na tem področju popolnoma pogorela, morda so demokrati zato tako slabo vodili celotno državo", je opozoril. 

Bodoči predsednik je poudaril, da je zadnje dni ves svoj čas posvečal temu, da bi ameriški ekonomiji pomagal k rasti. "Veliki avtomobilski velikani bodo v ZDA gradili velike tovarne. Ford je objavil širitve v Mehiki in ZDA. General Motors bo morda sledil. Naša farmacevtska industrija je katastrofalna, pomagati ji moramo, da si povrne zaupanje ljudi in ji zagotoviti dober trg."

Donald Trump

Donald Trump je sklical prvo tiskovno konferenco po pol leta. (Foto: AP)

"Po ZDA je zavel nov duh. Postal bom največji ustvarjalec delovnih mest, kar jih je bog kdaj naredil," je obljubil Trump in dejal, da je znameniti zdravstveni program kmalu nekdanjega predsednika Baracka Obame "popolna katastrofa". Takoj, ko bodo lahko, bodo naredili načrt, kako nadomestiti "Obamacare" in zagotoviti Američanom dobro in poceni zdravstveno oskrbo. Hkrati je zatrdil, da bo na meji z Mehiko postavil zid, kot je namigoval že med predsedniško kampanjo. "Plačali ga bodo Mehičani," je obljubil. 

Donald Trump je še dejal, da se veseli inavguracije 20. januarja in da pričakuje ogromno ljudi, ki so ga podprli med predsedniško kampanjo.

Trumpova odvetnica Sheri Dillon je na tiskovni konferenci povedala, da se bo Trump popolnoma umaknil iz svojega podjetja in posle prepustil svojima dvema sinovoma. Bodoči predsednik se ne bo več vpletal v posle in naslednikoma prepustil povsem proste roke. "Posvetil se bom zgolj predsedovanju," je dejal Trump. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 373
Klasik 12.01.2017 13:02:38
Naslovnica pa taka. Trump prav gotovo ni obtožil Rusije za hekerske napade. POP je zgodbo malce prikrojil. Izjavil je, da cel svet po medmrežju napada ZDA, seveda tudi (posamezni) rusi. Pozabil je sicer omeniti, da so američani ( pa ne samo kot posamezniki, ampak tudi organizacije, državne varnostne agencije) tudi napadali računalnike po Rusiji in da so oni resnično delali veliko škode. Pa ne samo po računalnikih, tudi v telefoniji pa še kje. Najhujši so pa gotovo kitajci. Rusi so modro tiho in delali na zaščiti.
Več komentarjev