Tujina

Prve ugotovitve nesreče letala AirAsia: izključili terorizem in eksplozijo

Džakarta, 19. 01. 2015 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na posnetkih iz pilotske kabine letala družbe AirAsia, ki je s 162 potniki na krovu strmoglavilo v Javansko morje, ni slišati nobenih teroristični groženj, streljanj ali eksplozije, so povedali preiskovalci, ki ugotavljajo vzrok nesreče. Vse kaže, da je bilo resnično krivo slabo vreme.

Preiskovalci, ki ugotavljajo vzrok nesreče letala družbe AirAsia, ki je prejšnji mesec strmoglavilo v morje s 162 potniki na krovu, so danes razkrili, kaj so slišali na posnetkih zapisovalca zvokov v pilotski kabini in črnih skrinjic.

Andreas Hananto je za agencijo Reuters povedal, da njegova ekipa 10 preiskovalcev Indonezijskega komiteja za varnost v prometu na posnetkih ni našla nobenih groženj, ki bi bile namenjene letu QZ8501. "Če bi šlo za terorizem, bi odkrili kakšne grožnje. Iz posnetkov je razvidno tudi, da pilot v kritični situaciji ni oddal klica v sili, saj se je trudil ponovno vzpostaviti nadzor nad letalom," je dejal.

Del trupa letala AirAsia.
Del trupa letala AirAsia. FOTO: Reuters

Preiskovalci so poslušali že vse posnetke, transkripcijo pa so naredili le do polovice. "Na njih ni glasov nobenih drugih oseb, razen pilotov," pa je povedal preiskovalec Nurcahyo Utomo. "Prav tako ni slišati zvokov strelov ali eksplozije. Zato lahko za zdaj že izločimo dejanje terorizma," je dodal.

Dejstvo, da na posnetkih ni slišati eksplozije, spodbija teorijo, ki se je pojavila pred kratkim. Koordinator iskalne akcije Supriyadi je namreč prejšnji teden povedal, da na podlagi razbitin domnevajo, da je letalo eksplodiralo ob stiku z vodo.

Tega, kaj je na posnetkih tik preden je letalo strmoglavilo, Utomo ni želel razkriti. Hananto pa je povedal, da so zadnje minute polne različnih zvokov naprav in piskajočih alarmov, ki jih morajo zdaj prečistiti, da bodo lahko izločili pomembne informacije in dokončali transkripcijo.

Ekipa, v kateri sodelujejo francoski, singapurski in kitajski strokovnjaki za letalsko varnost, računa, da bo z delom končala do konca tega tedna, celotno poročilo pa bodo verjetno lahko napisali v roku enega leta.

Kot je znano, je letalo tipa airbus A320-200 z radarjev izginilo 28. decembra lani, 40 minut po vzletu iz Surabaye v Singapur. Vsi potniki na krovu so umrli. Indonezijske oblasti predvidevajo, da je nesrečo zakrivilo slabo vreme. Da obstajajo indici za to, je Hananto potrdil tudi za BBC.

Iskalne ekipe so doslej našle 53 trupel. Trup letala, v katerem naj bi bila preostala trupla, so že locirali, a ga še niso potegnili na površje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferdo Crni
20. 01. 2015 09.32
Glede ukrajinske tragedije. Dejmo se pozanimati kako visoko lahko leti su25 (avion za napade na tleh) in kakšna je višina leta potniškega letala. Su25 je primarno namenjen napadu ciljev na tleh - tankov in utrjenih položajev. Z orožjem lahko leti največ na nekje 5000 metrih. Komercialna potniška letala letijo na višinah okoli 10.000 metrov. Malce kalkulirajmo ali pa si izmislimo kakšno drugo letalo.
valjhunsinkajtimara
19. 01. 2015 18.30
-9
Rusi so ga sklatl!!! Pa Kučko jim je povedu kje in kdaj bo!!!!!!
Roxy79
19. 01. 2015 17.19
+10
Na... iz tistega ki bil sestreljen iznad Ukrajine, pa še danes ni bila izrečena beseda napravljena v zapisu črne skrinjice. Niti da bi piskali kakšni alarmi, niti pogovor pilotov.... NIČ, NIČ.NIČ. Ampak.. krivi so pa proruski uporniki. To pa je destvo, ki nam ga tupita v naše glave EU, NATO in USA.
Vig1
19. 01. 2015 18.42
+6
In kaj bi našel na tistih skrinjicah? Sekundo pred koncem vse v najlepšem redu, potem glasen pok in konec...
skydrol7
19. 01. 2015 21.38
Cowboy224
20. 01. 2015 02.53
Vig1 problem je v tem da glasnega poka ni bilo na Malezijskem letalu ker ni bil sestreljen z BUK-om ampak ga je sestrelil Ukrajinski SU-25. No sej Američani tehnično niso lagali problem je le bil da so Ukrajinci upravljali letalo proizvedeno v Rusiji. Na posnetku ko letalo pada ni nikjer naokoli videti sledi od raketnega sistema BUK, nasprotno pa je bilo najdeno veliko lukenj v sprednjem delu povzročenih od veliko kaliberskih nabojev največja gostota in število teh lukenj je v delu kjer je pilotska kabina zanimivo ane?