Prvi vesoljski turist pripravlja dve milijardi dolarjev vredno misijo na Mars

Multimilijonar Dennis Tito je predstavil načrte za prvo človeško misijo na Mars. Po njegovih načrtih dva vesoljska popotnika na Marsu ne bi pristala, vstopila ne bi niti v njegovo orbito, temveč bi zgolj letela v bližini rdečega planeta in se nato vrnila na Zemljo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Dennis Tito

Dennis Tito je v vesolju že bil, tja je leta 2001 poletel kot prvi vesoljski turist. (Foto: Reuters)

Danes 72-letni Dennis Tito je bil leta 2001 prvi turist, ki si je privoščil polet v vesolje. Za sedež na ruskem vesoljskem plovilu za polet do Mednarodne vesoljske postaje, kjer je ostal teden dni, je odštel 20 milijonov dolarjev.

Zdaj načrtuje nove vesoljske podvige. Javnosti je predstavil načrt poleta na Mars. "Izlet" bi trajal 501 dan, po njegovih načrtih pa dva vesoljska popotnika na Marsu ne bi pristala, vstopila ne bi niti v njegovo orbito, temveč bi zgolj letela v bližini rdečega planeta in se nato vrnila na Zemljo.

Cena projekta se giblje med eno in dvema milijardama dolarjev, čeprav je bogat, pa Tito sam tega denarja nima. Računa, da bo podvig financiral s prodajo televizijskih pravic in podatkov, ki bi jih z misije lahko pošiljal Nasi, ter z donacijami navdušencev nad vesoljem.

Ameriška vesoljska agencija Nasa do leta 2030 načrtuje vrsto projektov, povezanih z Marsom, med drugim tudi človeško misijo, do takrat pa bo tja pošiljala robote, kakršen je bil Curiosity, ki je na planetu pristal lani poleti.

Da je Titova misija izvedljiva, zatrjuje tehnični vodja projekta in direktor Paragon Space Development Corporation Taber MacCallum. Kot je dejal, so strokovnjaki pregledali tveganja in predvideni urnik, pri čemer so ugotovili, da morajo biti obstoječa tehnologija in sistemi zgolj ustrezno sestavljeni, testirani in pripravljeni za polet.

Ker pristanek na Marsu ni načrtovan, misija ni tako tvegana, potrebno bo tudi manj zahtevno krmiljenje, dodaja MacCallum.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 9
sime sime 28.02.2013 21:05:09
z temi primitivnimi raketnimi pogoni še lep cajt nebomo nit blizu marsa....
gozdar1 01.03.2013 06:46:42
V bistvu so že v 60 ih obstajali prototipi raketnih motorjev na jedrski pogon, ionski pogon je bil uporabljen že v kar parih misijah (npr. DS1)...na tak način bi npr. pot do Marsa precej manj..
Več komentarjev