Tujina

Psička, priklenjena na verigo, zmrznila

Beograd, 03. 01. 2015 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V središču mesta, le nekaj metrov stran od ulice, po kateri se vsak dan sprehajajo domačini in vozijo avtomobili, so dobri ljudje, žal prepozno, odkrili šest let staro psičko pasme stafford. Ta je zmrznila, privezana na prekratko verigo. V svoji koči ni imela niti brisače ali krpe, na kateri bi lahko ležala. Znova je na mestu opozorilo: v mrzlih dneh poskrbite za svoje živali!

Uporabniki družbenega omrežja Facebook in skupina Ustavimo pasje borbe opozarjajo na nov primer mučenja živali, ki se je sicer zgodil v Beogradu, a se zaradi nizkih temperatur, ki smo jim priča v teh dneh, prav lahko zgodi tudi pri nas.

V središču mesta, le nekaj metrov stran od ulice, po kateri se vsak dan sprehajajo prebivalci in vozijo avtomobili, so dobri ljudje, žal prepozno, odkrili šest let staro psičko pasme stafford. Ta je zmrznila, privezana na prekratko verigo. V svoji koči ni imela niti brisače ali krpe, ležala je na lesu. Psička naj bi bila tudi izstradana, na fotografijah ob njeni koči je moč opaziti le kruh, piščančje kosti in zmrznjeno vodo.

Nesrečna psička, ki je zmrznila v središču Beograda.
Nesrečna psička, ki je zmrznila v središču Beograda. FOTO: Facebook

Živali morajo imeti izoliran prostor, kamor se lahko zatečejo pred mrazom

Že pred dnevi so na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) opozarjali, da je treba v teh mrzlih dneh poskrbeti tudi za živali.

Hišnim živalim, ki so na prostem, morajo lastniki zagotoviti dobro izoliran prostor, kamor se lahko zatečejo pred mrazom in vetrom ter več hrane za ohranjanje telesne temperature. Treba jim je zagotoviti tudi zadostno količino tekoče in zdravstveno neoporečne vode. V času hudega mraza je pomembno, da so živali čiste in suhe, saj se mokri in z blatom zamazani dlaki zmanjša izolacijska sposobnost, so sporočili.

Društvo za zaščito živali Pomurja pa svetuje, da tiste živali, ki sicer ne živijo v hiši, v času največjega mraza namestimo v garaže ali druge zaprte prostore z dnevno svetlobo. Bivališče naj bo dobro izolirano, ne sme pa biti preveliko, saj se bo v tem primeru toplota v njem porazgubila. Pomembna je tudi izolacija tal, na vhod pa lahko namestimo tudi zaščitno zaveso.

Psi potrebujejo izolirano in dvoprostorsko utico, napolnjeno z veliko slame ali toplo odejo. Postavljena mora biti v zavetrju, na njenih vratih pa naj bo zavesa, ki preprečuje vdor snega in mrzlega vetra. Pomembno je tudi pogosto menjavanje vode, ki zaradi mrzlih temperatur zmrzne in topla hrana.

V zimskem času je pomembna tudi prehrana živali, saj te porabijo veliko energije za ogrevanje telesa, zato jim je treba zagotoviti bolj izdatno in kalorično hrano. Živali mora biti vseskozi na voljo sveža voda. Tudi hrana naj bo primerne temperature za uživanje. Žival naj jo zaužije takoj, preostalo hrano pa naj lastniki odstranijo, saj prav tako lahko hitro zmrzne.

Pazite na mačke pod pokrovom avtomobila

Mačke so izredno iznajdljive pri iskanju toplega zavetja in si velikokrat poiščejo zavetje na toplem avtomobilskem motorju. Če je le možno, preden prižgemo motor avtomobila, preverimo, da mačke ni spodaj.

Živali, ki živijo v stanovanju, so še posebej občutljive na temperaturne spremembe, zato lahko pri njih pogosteje prihaja do slabega počutja in bolezni. Pozorni moramo biti na znake nelagodja zaradi mraza, kot so npr. nestrpnost, cviljenje in drhtenje. Zanje so primerni krajši sprehodi.

Hišnih ljubljenčkov, ki bivajo v hiši, naj lastniki ne puščajo dlje časa v avtomobilu, saj lahko zmrznejo. Živalim, ki se manj gibljejo, ne dajemo večjih količin hrane, saj se lahko hitro zredijo. Lastniki psov naj bodo še posebej pazljivi, da jim ne pobegnejo. V visokem snegu lahko namreč pes izgubi voh in ne najde poti domov. Poleg tega pa lahko psi, ki zaidejo v gozd ali na njive, preganjajo tudi divjad, ki išče hrano za preživetje. S tem lahko 'stopijo na rep' lovcem, ki se jih bodo zato želeli znebiti.

Po sprehodu jim sperite sol s tačk

V zimskem času predstavlja težavo tudi sol, ki se uporablja za posipanje cest. Ta ne draži le blazinic živali, pač pa lahko ob zaužitju povzroča prebavne motnje. Zato strokovnjaki lastnikom priporočajo, da po vsakem sprehod odstranijo sol in umazanijo z njihovih tačk, pri tem pa naj uporabijo mokro krpo ali pa tačke preprosto stuširajo. Tačke svojih živali lahko pred sprehodom tudi zaščitijo s posebnimi zaščitnimi mazili.

Zelo neprijetne za naše dolgodlake ljubljenčke so tudi snežne kepice, ki se jim naredijo med prsti ali po trebuhu. Kepice med prsti pogosto povzročajo bolečino, zato jih med sprehodom sproti odstranjujmo. Te nevšečnosti lahko preprečimo tako, da živalim postrižemo dlako med prsti ali pa jim obujemo posebna obuvala.

Ne smemo pozabiti tudi na ptice v okolici, kjer živimo. Če jih krmimo v okolici naših domov, moramo to početi vso zimo. Ko enkrat s krmljenjem začnemo, moramo nadaljevati vse do takrat, ko sneg skopni in si ptice lahko same začno iskati hrano, nikakor pa tega ne smemo prekiniti prej, še svetujejo v Društvu za zaščito živali Pomurja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

daf3
05. 01. 2015 13.58
+0
so bili trije psi pri veterinarju :pa pravi prvi -mene bodo evtanizirali ker sem sosedovo kuro umoril,pa pravi drugi -mene bodo pa kastriral ker sem pudlo nabrisal, ta tretji pa pravi -men bodo pa krempeljčke pobrusili ker sem lastnico popraskal . Mal heca je pa res kot je nekdo napisal zakaj za božjo voljo ima nekdo žival ,če jo tako muči ,morali bi ustanoviti živalsko policijo z vsemi dovoljenji za kaznovanje in oduzetjem živali in ne neka veterina in sto postopkov.
Uporabnik1095190
05. 01. 2015 08.47
+18
Še en k.....,ki si ne zasluži imeti psa. Preveč takih.
txoxnxy
04. 01. 2015 23.53
+6
Pri nas pa novinarji in inšpektorji preganjajo uboge miške iz toplih garaž in skladišč na mrzle ulice !
abuabu 1
04. 01. 2015 21.27
+10
klosar se se vedno nekako znajde ,žival pa ne sploh pa če je privezana in če ima srečo da jo kdo opazi in mogoče reši
topo
04. 01. 2015 18.37
-15
Če bi vi toliko skrbeli za klošarje kot za živali bi klošarji bolje živeli in manj bi jih zmrznilo.Seveda ni prav,če se ne poskrbi za živali je pa le človek ena stopnja više ki mu je treba prvemu ponudit pomoč.
dijana1988
04. 01. 2015 18.51
+25
ne gre se zato da se brezdomcem ne pomaga. v tem primeru je bila psička privezana in obsojena na milost oziroma nemilost lastnikov. v nasprotnem primeru bi se sigurno znašla sama. brezdomci imajo vsaj svobodo izbire. nekateri od njih pa se sami odločijo živeti tako, pomagati pa je seveda treba obojim, kolikor le lahko.
Jasnovidec Cosmos
04. 01. 2015 19.50
+14
Popi.....Sem siguren,da vsak izmed nas kdaj da kakšen euro klošarju za razliko od tebe ki samo nakladaš za računalnikom.
abuabu 1
04. 01. 2015 18.13
+17
nikoli ne bom razumela zakaj si ljudje nabavijo neko žival če niso zmožni zanjo lepo skrberi
karamba34
04. 01. 2015 16.02
-16
ni panike mi vse pojemo
sugarbaby
05. 01. 2015 14.42
+1
Ponovno preveri svoj nick name...mislim, da si ga zgrešil.
Al83
04. 01. 2015 15.30
+3
Boga revica, s te strani zgleda ko moj Bully, ponorel bi če bi njemu kdo kaj naredil
franceljtancelj
04. 01. 2015 15.28
+13
Nekoč vodnik ni primerno poskrbel za službenega psa. Mlad poročnik je vodnika z lisicami priklenil na oreh ga polil z mrzlo vodo in pustil na -23 do jutranjega dviganja zastave.
NCAT
05. 01. 2015 10.16
+1
sugarbaby
05. 01. 2015 14.43
+0
Pravilno, je treba na lastni koži sprobat, drugače ljudi nič ne izuči,
kim llsung
05. 01. 2015 18.26
+0
mvlm1
04. 01. 2015 13.48
+12
A lastnica ni pomislila, da bi psa dala v hišo, nekam v vežo, če že ne sme v dnevno sobo ? Ta pasma ima kratko dlako in jih takoj zebe, saj niso niti malo prilagojeni mrazu, kot npr. Haski. Eni res nikoli ne bi smeli imeti psa.
BoboPoštenjak
04. 01. 2015 13.55
+8
Tej lastnici bi še haski poginil,predno bi mu dala tekočo vodo.
kam_to_pelje
04. 01. 2015 13.38
+7
to kar se je v srbiji zgodilo temu trpečemu psu je grozno. Ljudje resnično dostikrat pozabimo kje je meja zdravega razuma. Ta kuža bi moral biti na toplem in sicer v stanovanju. kjer je temp. višja od +16 topinj. ker drugače ga že zebe. Drugače pa resnično naj premisli vsakdo ki si omisli psa. Ali je pripravljen na odrekanje in obveznosti v zvezi z njim. Saj pes potrebuje gospodarja ki ga bo naučil kako živeti z ljudmi in ga imel kot člana lastne družine. Pes je kot otrok. Če ga kot mladiča ne naučiš kar je potrebno. boš kasneje njegov suženj in bo nepredvidljiv ter neobvaldljiv.
kaverna
04. 01. 2015 15.04
+1
tukaj se ne govori o razumu ampak o bolezni ki se ji reče gnojna bula katera se mora odstraniti,saj je potenialna nevarnost družbi.predestavljajte si da je takšen človek na vodstvenem položaju.
Hary6
04. 01. 2015 13.20
-29
imam občutek da je v sloveniji živau več vredna kpt človek
tskrt11
04. 01. 2015 15.27
+15
Žival si ne more sama pomagat, če ti ni še jasno....
aojz
05. 01. 2015 12.47
+0
Priklenjena žival si ne more pomagati. Človek si pa včasih noče. To je bistvena razlika.
mvlm1
04. 01. 2015 12.50
+13
In kaj bi naredila naša veterinarska inšpekcija, če bi jim rekel, da neki pes zmrzuje,nima vode, niti sena, odeje v napol podrti kočici ? Takih primerov je veliko, ko VURS dobi prijavo nad zanemarjanjem, pa napišejo vrli inšpektorji, da pes živi v sprejemlivih pogojih. Enako velja za pašno živino, konje, ki so na mrazu, na prostem , nimajo zavetja. Vse to je za inšpektorje sprejemljivo. Dokler bo pri nas tako gnila inšpekcija, kot je sedaj, ko ne kaznujejo nobenega in je vse sprejemljivo, se ne bo nič spremenilo. Žival je odgovornost in potrebno jim je zagotoviti vse, kar potrebujejo, pa naj bo to pes, maček, ovce ali konji..
Sentis
04. 01. 2015 11.50
+33
Čisto enako bi naredil z njim. Na verigo priklenit in pustiti da narava naredi svoje,
Deja Animale
04. 01. 2015 12.17
-7
...kar si želiš se lahko obrne proti tebi...
Deja Animale
04. 01. 2015 12.20
-10
...če si mislil na psa... drugače ni bil on ampak mati dveh otrok...
Hary6
04. 01. 2015 12.57
+2
drobiž
04. 01. 2015 11.35
+15
Če tej osebi rečem, da je zverina bi mu dal kompliment!!
Deja Animale
04. 01. 2015 12.16
+17
...je ženska z dvemi majhnimi otroci...rit si je grela v hiši ...pes pa zmrzil pred hišo...nerazumljivo...
kim llsung
05. 01. 2015 18.25
+1
Titus56
05. 01. 2015 21.32
-1
Ti si zverina rastlinojeda, ker živalim vso zelenjavo poješ, a se ti nič ne smiljo
BadAssMofo
04. 01. 2015 11.27
+20
Eni niso za met psa, nimajo teh sposobnosti. Enako je z otroci. Eni pac enostavno ne znajo lepo z njimi delat. Eni tepejo in mucijo pse, eni tepejo in trpincijo svoje otroke.
KolarJanko
04. 01. 2015 11.22
+9
Groza kaj je lastnik mislis s tem hotel dokazat da je lahko tudi on zival ali da je zival nic vredna to je uprasanje doma imamo 2 psa 2 pasme pekinezer in pitbull terjer psa pelemo na sprehode in pozimi ju imamo notri kajti zival je kot clovek samo da zival da zivljenje za lastnika marsikater clovek pa ne nas pitbull je star 14 let to so zelo lepa letta in poleg tega je se v odlicni kondiciji. Kaj si pa moslim o lastniku te oboge preminule psicke? Da je norec mislim da 5 letni otrok nebi baredil kaj takega naj se zamisli kaj ce bi bil on namesto nje mislim da mu nebi bilo lepo To je blo moje mnenje upam da ga neboste obrnili narobe LP Janko
Deja Animale
04. 01. 2015 11.13
+13
...uspeh je ,da vsaj malo resnice ,ki se dogaja pride na dan...koliko jih je dejansko pomrznil , sestradanih , maltretiranih ,pohabljenih, v boje prisljenih , posiljenih ( ne pozabite na dogajanje z Baričevičem) , s petardami ranjenih ( v gobčke jih zalepijo petarde), živih zažganih, pomorjenih,zaklanih ,odrtih....pa ne bomo izvedeli...kaj je raj na zemlj ve moj pes in kdor je proti ,da ga ima -si ga sam ne zasluži!
posiljatelj
04. 01. 2015 11.10
-6
Sosedov pes v strnjenem naselju laja 24 ur na dan, vse dni v letu, vključno vse sobote, nedelje in praznike, miru ni nikoli. To traja že zadnjih 5 let. Kadar lastnika ni doma več ur, pač pes laja več ur skupaj neprekinjeno. Ko ima lastnik nočno službo, pes laja celo noč. To pomeni tudi poleti v najhujši vročini spati pri tesno zaprtih oknih z zamaški v ušesih. Lastnika se je prosilo osebno in pisno naj situacijo uredi - Ne. Njega ne bo nihče komandiral, on bo pokazal celi soseski da lahko dela kar hoče. Zakona ali predpisa, ki bi ga v to prisilili, pa Slovenija, za razliko od civiliziranih držav, nima. Kinološkim in podobnim pasjeljubnim društvom na kraj pameti ne pade, da bi neprekinjen, ure in ure trajajoč lajež okarakterizirali kot mučenje živali. Kvečjemu si poučen, da gre za "oglašanje živali v naravnem okolju". V civiliziranih državah imajo to enostavno rešeno: lastnik dobi 2 meseca časa, da zadevo uredi, ali pa mu psa odvzamejo. Če gre za najemnika stanovanja in problema ne bo uredil, si bosta po 2 mesecih oba s psom iskala drugo stanovanje. V Sloveniji pa lahko naredim - kaj ? Policija nima pristojnosti, razen če je žival mučena, kar pa ure in ure nepretrganega laježa po mnenju pasjeljubcev ni. Veterinarska inšpekcija pogleda ali ima pes vodo, hrano in streho in to je to. Slovenija je država, v kateri ima PES VEČ PRAVIC KOT ČLOVEK. Zato pa po 23 letih smo, kjer smo.
Deja Animale
04. 01. 2015 11.14
+3
BadAssMofo
04. 01. 2015 11.20
+10
In res, kje je pravica psa do normalnega zivljenja? Ta tvoj sosed ocitno ne zna s psom in ima pes psiholoske tezave. To JE mucenje zivali.
brabusednet
04. 01. 2015 11.40
+5
Kakšen je lastnik,takšen je pes.Podobno kot starši in otroci.
walter2
04. 01. 2015 11.52
-4
badass in kaj boš postavljal "pravico"psa pred pravico človeka do nočnega miru.
Al83
04. 01. 2015 15.23
+1
do destih zvečer lahko pes dela kar hoče, ponoči bi ga pa moral dati lastnik nekam v varstvo, ali pa ga s seboj vzeti v službo.
Mejduš
04. 01. 2015 09.23
+13
To ki tako prikažete je brez smiselna se nebo nč zbolšalo to je treba točno opisati lastnika pesa da vsi vido kateri je,takrat se bodo svari primaknile naprej,nč se pa neve kako je prišlo do tega, da je pes sam ostal,je več vejant,lahko je tudi da je ta človek sam živel in da je nenadoma zbolel,do njega pa nobene kontrole ni bilo.prvo je treba ugotoviti in takrat je treba napisati kako je do tega prišlo,ne kar tako površno objavljati,je brez smislna.