Tujina

Puigdemont: Izpuščeni brez varščine, naše misli so z neupravičeno zaprtimi kolegi

Bruselj, 06. 11. 2017 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont in še štirje ministri njegove vlade bodo lahko na odločitev sodišča o njihovi izročitvi Španiji čakali na prostosti, je odločil preiskovalni sodnik v Bruslju. Peterica ne bo smela zapustiti Belgije brez privolitve sodišča in se bo morala osebno udeleževati obravnav. Katalonska kriza medtem razdvaja tudi stranko Podemos.

Carles Puigdemont in še štirje ministri njegove vlade so se belgijskemu pravosodju predali v nedeljo zjutraj, preiskovalni sodnik pa se je moral nato v 24 urah odločiti, ali bodo morali na končno odločitev glede zahteve Španije po njihovi izročitvi na podlagi evropskega pripornega naloga počakati v priporu ali pa na prostosti. Preiskovalni sodnik se je nato odločil za slednjo možnost in ponoči so že odšli na prostost.

Puigdemont se je predal skupaj z ministri Antonijem Cominom, Claro Ponsati, Lluisom Puigom in Meritxell Serret na eni od policijskih postaj v Bruslju. V nedeljo popoldne so nato potekala ločena zaslišanja pri preiskovalnem sodniku.

Španija v petek proti njim izdala evropski priporni nalog za peterico zaradi upora, nezakonitega prisvajanja javnih sredstev, zlorabe javnega položaja in neupoštevanja poziva sodišča. V četrtek bi se namreč morali zglasiti pred sodiščem v Madridu, vendar so ostali v Belgiji.

Belgijsko pravosodno ministrstvo je v soboto sporočilo, da je v skladu z evropsko zakonodajo končno odločitev treba sprejeti v 60 dneh oz. v posebnih okoliščinah v 90 dneh. Do izročitve peterice Španiji bi tako lahko trajalo do tri mesece.

Policijski kombi, s katerim so k preiskovalnemu sodniku v Bruslju pripeljali Carlesa Puigdemonta in njegove nekdanje ministre.
Policijski kombi, s katerim so k preiskovalnemu sodniku v Bruslju pripeljali Carlesa Puigdemonta in njegove nekdanje ministre. FOTO: AP

Puigdemont: Izpuščeni brez varščine

Puigdemontov odvetnik Paul Bekaert, ki je okoli polnoči zapustil prostore sodišča v Bruslju, odločitve sodnika ni komentiral. Naslednja obravnava na sodišču bo v roku 15 dni. Po navedbah sodnega vira bo 17. novembra ob 14. uri.

Se pa je več ur pozneje javil Puigdemont. "Izpuščeni brez varščine. Naše misli so s kolegi, neupravičeno zaprtimi s strani države, ki je daleč od demokratskih norm," je zapisal na Twitterju. Sodnica v Španiji je namreč v četrtek za osem nekdanjih ministrov katalonske vlade odredila pripor, ker naj bi obstajalo tveganje, da bodo pobegnili.

Odločitev sodnika v Bruslju so pozdravili tudi v strankah Puigdemontove nekdanje vladajoče koalicije Junt pel Si. "To je razlika med resnično delitvijo oblasti in spolitiziranim pravosodnim sistemom. Med zrelo demokracijo in neuspešno pravno državo," je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik koalicije Roger Torrent.

Tudi civilna iniciativa Katalonski narodni kongres (ANC), ki si prizadeva za neodvisnost Katalonije, je tvitnila: "Velika lekcija iz pravičnosti za španski pravosodni sistem!"

EU odgovorila na kritike o neodzivnosti

V Belgiji je sicer primer poskrbel za nekaj napetosti v vladi. Notranji minister Jan Jambon iz vrst nacionalistične flamske stranke N-VA je minuli konec tedna izrazil dvom v ravnanje španske vlade in odreditev pripora za nekdanje člane katalonske vlade. "Kaj zlobnega so storili?" je dejal v intervjuju.

Belgijski zunanji minister Didier Reynders je nato danes odvrnil, da "v tem primeru v Belgiji vlada določeno razburjenje, ki presega meje razumnega". "Belgijskim in španskim sodiščem moramo dovoliti, da opravijo svoje delo," je dejal.

Jambon je minuli konec tedna tudi kritiziral EU, ker se ne odziva, ter ocenil, da bi bil odziv drugačen, če bi se enako dogajalo na Poljskem ali Madžarskem. Zaradi molka EU je kritičen tudi bivši evropski komisar in belgijski zunanji minister Karel De Gucht.

V Evropski komisiji so danes v odziv na te kritike dejali le, da so minuli konec tedna videli veliko komentarjev tako iz Belgije kot iz drugih držav, ter poudarili, da običajno ne komentirajo komentarjev in da tudi danes ne bodo odstopali od te prakse.

Komisija ne igra nobene vloge v postopku evropskega naloga za prijetje, so še izpostavili in spomnili na načelo delitve oblasti, ki ga je že pred stoletji opredelil francoski filozof Montesquieu.

Katalonska kriza je razdvojila narod.
Katalonska kriza je razdvojila narod. FOTO: AP

Zaradi katalonske krize razkol v španski stranki Podemos

Razhajanja glede stališč o dogajanju v povezavi s Katalonijo so medtem špansko levo stranko Podemos pahnila v veliko krizo. Vodstvo stranke v Madridu, na čelu z njenim voditeljem Pablom Iglesiasom je ostro kritiziralo zbliževanja s podporniki odcepitve, danes pa so tako generalni sekretar katalonske veje stranke kot dva regionalna poslanca odstopili.

Vodstvo leta 2014 ustanovljene stranke v Madridu je že več mesecev z zaskrbljenostjo spremljalo zbliževanje njihove katalonske veje s političnimi silami, ki si prizadevajo za odcepitev Katalonije.

V začetku oktobra je vladajoča koalicija izpeljala referendum o tem vprašanju, ki ga je špansko ustavno sodišče razglasilo za nezakonitega, pred dvema tednoma pa podprla glasovanje o neodvisnosti Katalonije v regionalnem parlamentu.

Vodja Podemosa Iglesias se je sicer izrekel za pravico Kataloncev do referenduma o morebitni osamosvojitvi, ne podpira pa enostranskih prizadevanj za odcepitev katalonskih separatistov, ki so bili do nedavnega posredovanja osrednje vlade v tej španski pokrajini na oblasti.

Podpiranje več točk njihove politike s strani generalnega sekretarja Podemosa v Kataloniji Albana Danteja Fachina je že dlje časa povzročalo slabo voljo med vejami stranke po vsej državi. "Ker je bilo vodstvo stranke v Madridu proti neodvisnosti, se je ustvarila podoba stranke, ki ne ve, kaj želi," je dejal španski politolog Pablo Simon.

Sredi oktobra se je bil tako Iglesias primoran pisno obrniti na bazo stranke, da bi pojasnil politiko glede Katalonije, ki je bila deležna kritik kot kaotična in neprozorna.

Razkol bi lahko negativno vplival tudi na možnosti stranke na regionalnih volitvah, ki bodo 21. decembra.

Kot je nato danes na novinarski konferenci v Barceloni pojasnil Fachin, odstopa zaradi "vmešavanja" nacionalnega vodstva stranke v zadeve katalonske veje Podem.

Na zadnjih volitvah leta 2015 je Podemos nastopil na listi leve koalicije Catalunya Si que es Pot, ki bi lahko glede na najnovejše ankete precej izgubila na podpori, če se bo na novo oblikovala.

Iglesias se nagiba k temu, da bi katalonski Podem nastopil na skupni listi Catalunya En Comu, ki naj bi jo vodil priljubljeni levi politik Xavier Domenech. A ker so danes odstopili tako Fachin kot dva poslanca Joan Giner in Angels Martinez, ki ne nameravata več kandidirati za Podemos, se bo morala stranka v Kataloniji le nekaj tednov pred začetkom predvolilna kampanje v celot na novo sestaviti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
06. 11. 2017 22.28
+2
Pri nas pravijo, da je treba sodbo ustavnega sodišča spoštovati, četudi se z njo ne strinjamo!? A v Španiji tega ni treba spoštovat!?
Sirius.2
06. 11. 2017 20.49
Demokracija je lizika za navaden folk.
Jožajoža
06. 11. 2017 18.31
+2
temelj vsake demokratične države je USTAVA, in španci bodo svoja ustavna načela branili. in tako je prav. četudi z represijo. v jugi so pa ustavna določila poteptali.in prav je, da sedaj narod trpi.
Sirius.2
06. 11. 2017 20.48
Schnitzel
06. 11. 2017 18.30
Referendum je treba ponoviti, pa da vidimo, če bo falanga še enkrat pred očmi evropske javnosti upala tako nastopiti proti ljudem.
M_teorija
06. 11. 2017 15.50
+2
Pobegnil prvi kata lonec, pravljice je konec!?
BUONcaffee
06. 11. 2017 15.49
+4
Če je EU res demokratična bo obsodila in zaprla Španke diktatorje, ker so se znesli nad civilisti in demokracijo na referendumu v Kataloniji. Čakam!
Jožajoža
06. 11. 2017 15.11
-1
ker jim ni uspelo, so pobegnili. katalonci niso slovenci. so narod, ki razmišlja. katalonec sedaj pod španijo živi zelo dobro, pa mu nek desident obljublja, da bo pod samostojno katalonijo živel še boljše. ni nasedel takim prevarantom in ni za odcepitev. tudi mi smo do leta 91 živeli kot v raju, pa so prišli nekateri in nam obljubljali, da bomo živeli še boljše. danes so osvoboditeljizasvojžep res nenormalno bogati, delavni ljudje reveži.edino zaposlene v javnem sektorju so osamosvoboditeljizasvojžep bogato nagradili.
Sirius.2
06. 11. 2017 20.53
+2
Jožajoža ne vem kdaj bo povprečen Slovenec pogruntal da je tako.Nekateri še kar naprej čakajo Švico.
M_teorija
06. 11. 2017 14.49
+6
Torej je le še govora o tem ali bodo obtoženi in nič več o odcepitvi!?
BUONcaffee
06. 11. 2017 13.34
+1
Čas je zrel, da Španija odgovarja za zločine nad Katalonci na dan referenduma.
saturnsky23 saturnsky23
06. 11. 2017 13.32
+5
Nima jim gdo kaj sodit. Oni samo predstavljajo večinsko voljo. Lahko bi bil tu gdorkoli. Če bi se samooklicali, je drugo.Katalonija s tem aktom dobiva infuzijo. Med drugimi je sadaj na vsti naš nebogljenček Cmerar, pa Ehjavez, pa Vatikan....
Hitri Jezek
06. 11. 2017 08.27
-6
Brezjajčniki...Katalonci bi jih morali prebirati!
BUONcaffee
06. 11. 2017 08.06
+1
Ha, ha, sem včeraj pisal to. Ha, ha,....
+1
Auccc...velika zausnica spaniji...
290ktober
06. 11. 2017 07.52
+2
Soditi jim morajo v Belgiji saj na fašističnih sodiščih v Španiji ni pravice!!!!!!!!
BUONcaffee
06. 11. 2017 08.07
+2
korintos23
06. 11. 2017 08.34
+6
BUONcaffee
06. 11. 2017 12.27
-1
To ne gre tako hitro. Morajo se vsi pripravit.
290ktober
06. 11. 2017 13.32
+0
ojoj korintos...po obtožnici s strani fašistične Španije....
BUONcaffee
06. 11. 2017 13.36
+4