Tujina

Kljub grožnjam Madrida se ne bomo predali avtoritarnosti, poudaril Puigdemont

Koebenhavn/Madrid/Barcelona, 22. 01. 2018 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Carles Puigdemont je napovedal, da bo kljub grožnjam oblikoval novo katalonsko vlado. Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent ga je namreč predlagal za predsednika Katalonije. Opozicija in vlada sta napovedali, da se bosta zoper kandidaturo Puigdemonta pritožili na špansko ustavno sodišče.

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je za predsednika Katalonije danes predlagal prejšnjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta.
Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je za predsednika Katalonije danes predlagal prejšnjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta. FOTO: AP

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je za predsednika Katalonije predlagal prejšnjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta, ki sicer živi v Belgiji in se ne namerava vrniti v Španijo, kjer mu grozi aretacija.

Na Danskem, kjer se je udeležil konference, je danes napovedal, da bo kljub grožnjam oblikoval novo vlado. "Kljub grožnjam Madrida se ne bomo predali avtoritarnosti," je poudaril v razpravi o Kataloniji na univerzi v Koebenhavnu. "Kmalu bomo oblikovali novo vlado ... čas je, da končamo zatiranje in najdemo politično rešitev za Katalonijo," je dodal 55-letnik.

Španske oblasti Puigdemonta obtožujejo upora in zlorabe javnih sredstev, v Madridu pa so tudi sporočili, da bodo ukrepali, če bo dosedanji katalonski voditelj skušal pokrajino voditi iz Belgije, kjer je od konca oktobra.

Sodnik zavrnil ponovno aktivacijo pripornega naloga

Špansko tožilstvo je kmalu potem, ko je Puigdemont prispel na Dansko, sporočilo, da so zahtevali ponovno aktivacijo evropskega pripornega naloga, kar je pristojni sodnik že zavrnil. Kot je tožilstvo zapisalo v sporočilu za javnost, so se za zahtevo za ponovno aktivacijo evropskega pripornega naloga odločili zaradi kaznivega dejanja uporništva oz. vstaje.

S španskega vrhovnega sodišča so kasneje sporočili, da je sodnik Pablo Llarena, zadolžen za preiskavo v zvezi s Puigdemontom, zavrnil ponovno aktivacijo pripornega naloga. Kot so zapisali, sodnik ocenjuje, da je želel Puigdemont s potovanjem na Dansko "izzvati aretacijo v tujini" v okviru strategije pridobivanja argumentov za to, da bi v odsotnosti znova postal predsednik Katalonije.

Odločali bodo do konca januarja

Ime kandidata za katalonskega predsednika je novi predsednik parlamenta v Barceloni Torrent sporočil po posvetovanju z vodji katalonskih parlamentarnih strank.

"Zavedam se njegove osebne in pravne situacije, a je kljub temu absolutno legitimen kandidat za predsednika vlade," je poudaril Torrent v izjavi za novinarje v Barceloni.

Povedal je tudi, da je naslovil pismo na španskega premierja Mariana Rajoya in ga prosil za pogovor "o neobičajnih razmerah v katalonskem parlamentu", kjer je osem poslancev priprtih ali v tujini.

Rajoy je v zadnjih dneh večkrat odločno zavrnil možnost, da bi bil Puigdemont znova predsednik vlade te pokrajine s 7,5 milijona prebivalcev. Španski premier je tudi posvaril, da bo vlada v Madridu ohranila neposredno upravo v Kataloniji, če bo Puigdemont poskusil vladati iz Bruslja.

Katalonski parlament bo o kandidatu za predsednika regionalne vlade razpravljal najkasneje do konca januarja. Puigdemont mora v razpravi predstaviti svoj program vladanja, kar namerava storiti prek video povezave. Nato bo v parlamentu o njem potekalo glasovanje.

Kandidaturo Puigdemonta podpirata največji katalonski parlamentarni stranki, ki se zavzemata za neodvisnost, Puigdemontova desnosredinska stranka PDeCAT in leva ERC, ki imata skupaj 66 od 135 sedežev. Stranke, ki podpirajo samostojnost Katalonije, so na volitvah v Kataloniji 21. decembra dobile absolutno večino.

Opozicija in vlada sta napovedali, da se bosta zoper kandidaturo Puigdemonta pritožili na špansko ustavno sodišče.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pantokrator
22. 01. 2018 19.51
-1
Sirius.2
22. 01. 2018 19.28
+3
Pdpiram samostojnost Katalonije,želim jim izkušenost kot v Sloveniji veliko dolga razprodana podjetja in veliko gospodarskega kriminala.Viva la Catalunia.
Ata_Smrk
22. 01. 2018 17.28
+1
odcepite se in mesija na kolena v Argentino.
Sirius.2
22. 01. 2018 19.22
+1
Eni bi radi da bi bili južna Danska mi smo pa želeli Švico na v Sloveniji. Žal ostala je samo Slovenija.
CIGU MIGU
22. 01. 2018 13.58
+5
pokemon ne popustiti frankistom in uživaj v tujini
DeBill
22. 01. 2018 13.42
+2
španci, eno je dudlanje z belgijci, drugo pa z danci. danska pa španija n9imata ravno veliko skupnega, bolj španija kasira. da ne bo kakšna okol ušes priletela, tko, na hitr. ker če gor zgubite simpatije boste brez katalonije, baskije, valencija gre (govorijo katalonsko), pol bodo na unmu višavju ostal ta leni in nezainteresirani. pa brez več kot pol dbp-ja
Kollerik
22. 01. 2018 12.39
+12
Španska vlada- če bo pametna seveda-, bo morala popustiti in vrniti Kataloniji nazaj odvzete pravice, ter ji zraven dati še finančno neodvisnost, ki jo že imata Baskija in Navarra! Samo tako lahko Španija dolgoročno obstane kot skupna država. Deloma bo s tem spran tudi velik črn madež pretepanja volilcev s strani madridskih robocopov in divjanja neonacističnih skupin po Kataloniji.