Tujina

Puigdemont Madrid poziva, naj mu dovoli čim hitrejšo vrnitev v domovino

Bruselj, 24. 12. 2017 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odstavljeni predsednik Katalonije Carles Puigdemont se želi čim prej vrniti v Katalonijo. "Želel bi se vrniti takoj zdaj. To bi bila dobra novica za Španijo," je dejal v Bruslju. Na vprašanje, ali bo znova doma do ustanovnega zasedanja parlamenta, je odgovoril, da "bi bilo to naravno". Ponovil je še, da je pripravljen prisluhniti vsakemu predlogu španskega premierja Rajoya.

Odstavljeni predsednik Katalonije in najvidnejši borec za njeno neodvisnost Carles Puigdemont je špansko vlado v soboto pozval, naj mu dovoli vrnitev domov, tako da se bo lahko udeležil ustanovnega zasedanja novega katalonskega parlamenta in znova postal predsednik te španske regije.

V Kataloniji so v četrtek potekale regionalne volitve, ki jih je sklicala osrednja vlada v Madridu, potem ko je zaradi razglasitve neodvisnosti v katalonskem parlamentu 27. oktobra v skladu s posebnimi ukrepi prevzela upravljanje sicer avtonomne pokrajine.

A pričakovanje Madrida, da bodo volitve odvzele zagon gibanju za neodvisnost, se niso uresničile – tabor strank, ki se zavzema za odcepitev Katalonije, je namreč znova osvojil absolutno večino glasov v regionalnem parlamentu. Najverjetnejši kandidat za sestavo vlado je obenem znova Puigdemont, saj je njegova lista Skupaj za Katalonijo osvojila 34 poslanskih sedežev, največ v omenjenem taboru. Največjo podporo med vsemi strankami je sicer osvojila sredinska stranka Ciudadanos, ki se zavzema za ohranitev enotnosti Španije; dobila je 37 sedežev.

Puigdemont Madrid poziva, naj mu dovoli čim hitrejšo vrnitev v domovino.
Puigdemont Madrid poziva, naj mu dovoli čim hitrejšo vrnitev v domovino. FOTO: AP

Puigdemont je trenutno v Belgiji, od koder je tudi vodil svojo predvolilno kampanjo. Španija je za njim razpisala tiralico, ker naj bi z razglasitvijo neodvisnosti Katalonije storil dejanje upora, vstaje in zlorabe javnih sredstev. Ali se bodo on in preostali voditelji tabora za neodvisnost, ki so po vložitvi obtožnic proti njim pristali ali v španskih zaporih ali Belgiji, lahko udeležili ustanovnega zasedanja novega regionalnega parlamenta, za zdaj ni jasno. To zasedanje mora potekati najpozneje do 23. januarja.

Kot je v sobotnem pogovoru za agencijo Reuters poudaril Puigdemont, se želi v Katalonijo vrniti čim prej. "Želel bi se vrniti takoj zdaj. To bi bila dobra novica za Španijo," je dejal. Na vprašanje, ali bo znova doma do ustanovnega zasedanja parlamenta, je odgovoril, da "bi bilo to naravno". "Če mi ne bodo dovolili, da prisežem kot predsednik, bi bila to velika abnormalnost za španski sistem demokracije. Sem predsednik regionalne vlade in bom ostal predsednik, če bo španska vlada spoštovala izide glasovanja," je dodal.

Ponovil je še, da je pripravljen prisluhniti vsakemu predlogu španskega premierja Mariana Rajoya, tudi če ta ne bo dosegal ponudbe o neodvisnosti Katalonije. "Če ima španska država predlog za Katalonijo, bi morali prisluhniti," je menil, a Madrid obenem pozval k dialogu enakopravnih.

Puigdemont je Rajoya sicer že v petek po objavi volilnih izidov pozval k hitremu srečanju, a je premier, ki sicer vztraja, da je odprt za dialog, to možnost implicitno zavrnil, rekoč, da bo govoril z novim katalonskim predsednikom, šele ko ga bo izvolil katalonski parlament. Pred tem bi lahko bila njegova sogovornica kvečjemu predsednica zmagovalke volitev, stranke Ciudadanos, Ines Arrimadas, je še dodal Rajoy.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sirius.2
25. 12. 2017 11.59
Naj ga Slovenija sprejme da bo še tukaj dre. mešal.
Iniesta
24. 12. 2017 17.25
-1
Tale puždemon zeli spet zdrahe delati ... ga podo španci ze spametovali ...
BUONcaffee
24. 12. 2017 15.09
-1
Saj ga Španija prosi, da se vrne. Soba že pripravljena!
natolcevanjenapolno
24. 12. 2017 12.05
+0
a je ta tip en lolek? bori se za neodvosnost in zbezi v belgijo...