Tujina

Špansko sodišče izdalo evropski priporni nalog za Puigdemonta

Barcelona, 03. 11. 2017 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š./STA/S.S.
Komentarji
195

"Kot predsednik legitimne katalonske vlade zahtevam izpustitev ministrov ter podpredsednika Oriola Junquerasa," je v nagovoru, ki ga je predvajala katalonska regionalna televizija, dejal odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont. Španija je zdaj zanj izdala evropski zaporni nalog.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Katalonski predsednik v boju proti izročitvi
    02:28
    Iz 24UR: Katalonski predsednik v boju proti izročitvi
  • Iz 24UR: Težnje po neodvisnosti
    01:59
    Iz 24UR: Težnje po neodvisnosti
Carles Puigdemont v Bruslju
Carles Puigdemont v Bruslju FOTO: AP

Špansko sodišče je izdalo evropski zaporni nalog za katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in še štiri katalonske ministre, ki so odpotovali v Belgijo. Puigdemont v Belgiji sicer, kot je napovedal v preteklih dneh, ne namerava zaprositi za azil. Sodišče je obenem zavrnilo možnost, da bi se Puigdemont in ministri sodišču javili preko video povezave iz Belgije, piše Spain Report.

Evropski nalog za prijetje in predajo je sodna odločba, ki jo ena od držav članic EU izda in pošlje drugi državi članici z namenom, da se oseba, ki je navedena v nalogu, aretira in preda državi, ki je nalog izdala. Organom pregona omogoča aretacijo osumljencev brez dolgotrajnih postopkov tradicionalnega izročanja.

Puigdemont je danes v intervjuju za belgijsko televizijo RTBF napovedal, da je po izdaji evropskega naloga za priprtje pripravljen sodelovati z oblastmi v Belgiji, "ne pa s španskim pravosodjem". "Nisem zbežal (iz Španije), a tam se je nemogoče dobro pripraviti (na obrambo)," je dodal. Pojasnil je še, da je odpotoval v Bruselj, da bi se izognil nasilju.

Poziva k izpustitvi ministrov

Puigdemont je sicer pozval k izpustitvi osmih odstavljenih katalonskih ministrov, za katere je sodišče odobrilo preiskovalni pripor - predvsem zato, ker se bojijo, da bodo pobegnili iz države.

Nekdanji minister za odnose s podjetji Santi Vila pa je lahko v zameno za 50.000 evrov varščine zapustil pripor, ker je tik pred razglasitvijo neodvisnosti Katalonije odstopil s položaja.

"Kot predsednik legitimne katalonske vlade zahtevam izpustitev ministrov ter podpredsednika Oriola Junquerasa," je poudaril Puigdemont.

Špansko tožilstvo je proti Puigdemontu, še 13 članom njegove vlade in šestim članom razpuščenega katalonskega parlamenta v ponedeljek vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za očitana dejanja naj bi jim grozilo do 30 let zapora. 

Obtoženi člani Puigdemontove vlade so se morali včeraj zglasiti na višjem sodišču v Madridu. Večina se je odzvala pozivu, omenjene peterice pa pričakovano ni bilo. Sodišče je zato odobrilo izdajo evropskega pripornega naloga.

Na novico o priprtju odstavljenih ministrov so se v Kataloniji odzvali z ogorčenjem in napovedali proteste. "Nedopustno je, da zaprejo legitimno izvoljeno vlado. Zato začenjamo teden mirnih državljanskih akcij, ki se bo zaključil z velikimi demonstracijami 12. novembra," je na družbenem omrežju Twitter sporočila aktivistična katalonska organizacija Omnium Cultural. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, so se pred nekaterimi mestnimi hišami v Kataloniji zborovanja v podporo priprtim začela že včeraj.

Puigdemont želi biti kandidat na predčasnih volitvah

Puigdemont je v intervjuju za belgijsko televizijo RTBF dejal, da je pripravljen biti kandidat na predčasnih regionalnih volitvah v Kataloniji 21. decembra. Ob tem je dodal, da lahko volilno kampanjo vodi kjerkoli. Puigdemont, ki je še vedno v Belgiji, je sicer že v torek dejal, da bo spoštoval rezultate volitev 21. decembra, njegova stranka PDeCAT pa je v ponedeljek sporočila, da bo sodelovala na njih.

"Imamo se za legitimno vlado. Obstajati mora kontinuiteta, da se svetu pove, kaj se dogaja v Španiji. Z vlado v zaporu volitve ne bodo nevtralne, neodvisne, normalne," je še dejal Puigdemont v v naprej objavljenem izseku intervjuja.

Nemčija podpira Madrid, Škotska obsoja priprtje upornih ministrov

V EU so se zvrstili različni odzivi na priprtje katalonskih ministrov. "Z vidika zvezne vlade je Španija država, kjer vlada pravo, in kot vladni tiskovni predstavnik ne vidim razloga, da bi komentiral odločitev španskih sodišč," je danes dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert ter dodal, da sicer še vedno podpirajo jasno stališče španskega premierja Mariana Rajoya.

"Za nas je pomembno, da se ohranita enotnost in ustavni red Španije," je povedal.

Evropska komisija je danes ponovila stališče, da se ne bo vmešala v španske zadeve ali evropski nalog za priprtje. "To je stvar pravosodnih oblasti, ki jih popolnoma spoštujemo," je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Annika Breidthardt.

Škotska premierka Nicola Sturgeon pa je bila bolj kritična do priprtja osmih odstavljenih katalonskih ministrov. "Spor glede prihodnosti Katalonije je političen," je tvitnila. "Moralo bi se ga rešiti demokratično - ne pa z zapiranjem političnih nasprotnikov," je dodala predsednica Škotske nacionalne stranke (SNP). Ob tem je bila kritična, da bi morali vsi demokrati obsojati zaprtje izvoljenih voditeljev, ne glede na stališče, ki ga imajo o Kataloniji, saj je to narobe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
04. 11. 2017 13.17
+2
Zakaj postaja Kitajska najmočnejša velesila na svetu , zato ker ne dovoli da bi se ozemlje današnje Kitajske kakorkoli razdelilo , še celo več podjarmila je Tibet in nasipa umetne otoke na morju isto velja za Evropo , Evropa je lahko močna če se bo vedno bolj povezovala ne pa razdruževala in jasno je da se v Bruslju in v Madridu ne strinjajo s odcepitvijo Katalonije , način kako to uresničujejo pa ni primeren , ker močnejša stran uveljavlja svojo voljo nad šibkejšim in to je pa popolnoma narobe , potrebni so pogovori ne pa policijsko nasilje in zapiranje politikov .Smo pa že velikokrat dali za primer Jugoslavijo ki bi lahko bila močna država če bi se republike znala dogovoriti ,tako pa je vsaka republika vlekla po svoje , Srbski politiki so mislili da lahko počnejo kar jim pride na misel in zato pa kot vemo vsaj tako rečejo sami so dobili vedno vse vojne samo ob vsaki vojni so izgubili del svojega ozemlja in tako naprej . Hrvatje spet po svoje Slovenci pa tudi in še po toliko letih nekateri smatrajo in Hrvate in Bosance in ostale narode nekdanje skupne države za manjvredne od Slovencev , žalostno ampak žal je res zato smo pa banana republika z Barbiko na čelu in smo nepomembni v primerjavi z Jugoslavijo.
Nightyfly
03. 11. 2017 22.45
+18
Clovek ne more verjeti , da se to dogaja v Evropi , ki se razglasa za najbolj napredno in demokraicno social- demokr. politicno tvorbo ,obenem pa molci in dopusca nekaznovano brutalno nasilje nad narodom ,ki je zelel na referendumu samo preveriti svojo pripadnost svoji lastni domovini ,Kataloniji . Kako lahko trgovci v Bruslju , torej vecina drzav nelegitimno in ilegalno (kriminalno) upoirabi evropske standarde ,zakone ,predpise etc , in negira temeljne pravice enemu evropskemu (ali bilokateremu narodu) ,da si uredi svoj lastni dom in v njem zazivi kot si zeli ,ter govori svoj lastni jezik in implementira svojo kulturo ter navade . Kar pocenja UE je zame fasizem .Pika .
romeob
03. 11. 2017 22.52
+4
apodgraj
04. 11. 2017 08.58
-1
Politika evropska unija ni nič boljša od politike Erdogana in Putina. Govorimo o napredni demokratični družbi , kjer se spoštujejo človekove pravice in kjer vladajo načela prava . Daleč o vsega tega , kar smo lahko videli , kako se spoštujejo človekove in pravica naroda do samoodločbe. Tiranjia in brutalnost v pravem pomenu besede, morada se hujše , kot v čas fašistične frankovske države . Od naroda izvoljeno vlado ruši peščica ljudi španske vlade. Narod piše ustavo in nihče ne more biti nad narodom . Zanima me , če se bo ta stvar prenesla na evropsko sodišče , kakšen bo njihov odgovor?
Emeritus
03. 11. 2017 22.42
+19
Zdaj so pa lahko Bruselj in zahod kar tiho glede Putina in Erdogana, saj imajo tiranijo in diktaturo znotraj same EU pa nič ne ukrepajo.
infostriker
03. 11. 2017 22.37
+19
Tole je živ dokaz, da je beseda demokracija izmišljena farsa, ki velja takrat ko je treba in za tiste ki to hočejo.
...U.D.B.A...
03. 11. 2017 22.39
-3
...U.D.B.A...
03. 11. 2017 22.37
-7
Slovenijo primerjajo z Katalonijo ojojojojoj...
...U.D.B.A...
03. 11. 2017 22.35
-7
Tle gor se lahko samo dobro nasmeješ,mi nemormo tajkunov pozapred pa bi hoteli priznavat neke nezakonite stvari sicer pa slovenska praksa
...U.D.B.A...
03. 11. 2017 22.33
-10
Katalonci bi nezakonito vkradl zemljo hihihi..
...U.D.B.A...
03. 11. 2017 22.33
-5
Tle gor je pohn ldi k pojma nimajo pa komentirajo....
popameti
03. 11. 2017 22.22
+0
Podpiram samostojno Primorsko.
...U.D.B.A...
03. 11. 2017 22.30
+0
romeob
03. 11. 2017 22.53
+0
Sputnik
03. 11. 2017 22.19
+5
a je Španija še vedno fašistična?? se je franco vrnil med žive ali kako je to?? sem mislil da se pogovarjamo o demokraciji on volji čjudstva
apodgraj
04. 11. 2017 09.03
+1
Izgleda , da še vedno živi duh in ideje fašista Franka -dobro ga emitira Rajoya . Vrača se 20 stoletje in to sredi (ne)demokratične Evrope.
Militos
03. 11. 2017 22.04
+1
...U.D.B.A...
03. 11. 2017 21.54
-2
Slovenci bi se šli zemljo krast...
...U.D.B.A...
03. 11. 2017 21.53
-5
Zakaj beži če ni kriv pa njegovi pajdaši tudi...v Slovenijo naj pride bo Štajerska takoj samostojna....
Crillin
03. 11. 2017 22.49
+1
apodgraj
04. 11. 2017 09.22
+1
Tisti ,ki so odšli na sodišče so pristali v priporu .V priporu , se ne moreš braniti in dokazovati svojo nedolžnost, vsaj pred španskimi sodišči ne. V sloveniji pa gre za krajo stoletja in vsi ti grabitelji , se mirno sprehajajo po Sloveniji in še naprej počenjajo iste stvari . Katalonska vlada je samo izpolnila željo naroda o samoodločbi o prihodnosti Katalonije. Upor , po prepričanju španske vlade. Torej morajo vse tiste ,ki so na referendumu glasovali za samostojno državo , strpati v zapor. Sramota za celo Evropa razen za edini odziv Škotske . Slovenska politika pravi , da katalonski referndum nima prave legitimnosti zaradi nizkega procenta za osamosvojitev. Vprašam te politike , kaj se bi zgodilo s slovenskim referendumom ,če bi se pred volišči gnetla nasilna policija in pretepala tiste , ki bi hoteli oddati svoj glas ali zapirala volišča.. Trdno sem prepričan , da bi bil izid refernduma popolnoma drugačen. Namesto 90% mogoče manj kot 50 %.
...U.D.B.A...
03. 11. 2017 21.48
-4
Medije pa bi prosil da nehajo primerjat Slovenijo z Katalonijo,Republika in avtonomna pokrajina ni enako oz. isto...ne zavajajte...
...U.D.B.A...
03. 11. 2017 21.49
-4
Drek je zmešu pa spizdu v Belgijo ,edino kar je dokazal kakšne ovce so narod...
den456
03. 11. 2017 22.16
+1
Tebi se pa vidi udbovska izobrazba. Težave imaš že s S in Z.
...U.D.B.A...
03. 11. 2017 22.31
-1
Ne se obremenjevati z črkami ,točno veš kaj mislim OVCA
Apostol1
03. 11. 2017 21.41
+6
Če Puigdemont po Španskih zakonih mora v zapor za 30 let se moram vprašati za koliko časa bi moral iti v zapor naš pravnomočni obsojenec v parlamentu bivši komunist Janez Janša po teh zakonih , verjetno za manj kot 300 let sploh ne in to zasluženo.
igyyp
03. 11. 2017 21.58
+3
Nas janezek pa res ne, on bo se naprej smetil po slo pa se na koncu mu bomo placal odskodnino ker je vse zaj...bal in se naprej bo s tisto cupavo oskublo glavo pameten !!
mkug5g
03. 11. 2017 22.21
-4
Aposto...le čemu, ker ti je izboril svojo domovino in te osvobodil izpod SFRJ, umetne tvorbe popolnoma nasprotujočih se narodov, od lenuhov in manjinteligentnih južnakov do klenih, delovnih slovencev,...sram te bilo
Emeritus
03. 11. 2017 22.44
+2
Apostol1
04. 11. 2017 10.01
+1
mkung5g Prvič zasluge za osamosvojitev ima izključno Kučan ki je nosil glavo naprodaj v Beograd , drugič , kar se tiče lenuhov in manj inteligentnih ljudi z juga po tvoje manjvrednih potem te je take izjave lahko samo tebe SRAM z veliko začetnico
Kollerik
03. 11. 2017 21.38
+16
Špansko politiko, kot tudi politiko EU je lahko sram.
Apostol1
03. 11. 2017 21.43
+0
Lahko jo je sram zaradi preganjanja in jemanja pravic Kataloncem , ne pa zaradi tega ker ne priznajo neodvisnost to jim pa dam prav.
samuray1
03. 11. 2017 21.20
-3
Secesionisti bodo dobili to kar so iskali
BUONcaffee
03. 11. 2017 21.17
+0
Če se Istra osamosvoji zgubi Slovenija piranski zaliv oziroma celo primorje. To sem že 2 tedna omenjal a sem dobil same minuse in neresne komentarje.
Fifi 24
03. 11. 2017 21.32
+2
? od kot tebi prvič samostojna istra drugič izguba za slo ??
Apostol1
03. 11. 2017 21.32
+2
Pa še kakšen minus boš pokasiral od mene si ga že
krtofl
03. 11. 2017 21.45
+3
Fifi 24
03. 11. 2017 21.11
+8
James Backer zunanji minister US 1991 : Amerika ne bo NIKOLI priznala samostojne Slovenije in Hrvaške Amerika podpira yugoslavijo !!
FesterAdams
03. 11. 2017 22.58
-2
FesterAdams
03. 11. 2017 21.08
+15
Od članov naše vlade v beli Ljubljani ZAHTEVAM, da Katalonijo nemudoma priznamo! Tako bomo izpadli malo manjše PlZDE, kot smo običajno....
superfly7
03. 11. 2017 21.14
-1
Kollerik
03. 11. 2017 21.39
+5
fenster +++++, edini, ki so res imeli jajca, so bili Škoti in so jih (do sedaj edini) tudi priznali. Ostali smo se potuhnili....
...U.D.B.A...
03. 11. 2017 21.49
-1
Na podlagi česa da priznamo Katalonijo...
Trend01
03. 11. 2017 21.51
-2
Škoti jih niso priznali. Jih ne morejo. Katalonijo "priznava" 21 poslancev iz ene stranke + 1 zeleni. Ena stranka premalo, da bi se te debate sploh lotili.
Militos
03. 11. 2017 22.08
FesterAdams
03. 11. 2017 22.57
+4
Na kaki podlagi??? En Slovenec, ki se še spomni goreče narodne želje po osamosvojitvi, takega vprašanja ne bi smel postaviti.