Tujina

Putin: Snowdna čaka težko življenje

Moskva, 04. 09. 2013 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski predsednik Vladimir Putin je Edwarda Snowdna označil za nenavadnega človeka, ki se je obsodil na težko življenje, je pa dejal, da se lahko žvižgač v Rusiji počuti varno.

Edward Snowden
Edward Snowden FOTO: APTN Video

Ruski predsednik Vladimir Putin je v televizijskem intervjuju ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna, ki mu je Rusija podelila enoletni začasni azil, označil za nenavadnega človeka.

"Ne vem, kaj namerava storiti. Dejansko se je obsodil na dokaj težko življenje," je dejal glede Snowdna, nekdanjega pogodbenika ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA), čigar izročitev zahtevajo ZDA, ker je objavil zaupne dokumente NSA.

Ob tem je Putin poudaril, da je že jasno, da ga Rusija ne bo izročila. "Tukaj se lahko počuti varno," je dodal.

"Morda bodo tudi ZDA, ko bo minilo nekaj časa, spoznale, da ni izdajalec ali vohun, da je človek s prepričanji in da se bo našel kompromis," je dodal ruski predsednik. Ocenil je, da Snowden "povsem drugače razmišlja in se ima za borca za človekove pravice".

Na vprašanje, kaj bi storil, če bi bil žvižgač ruski državljan, je Putin odgovoril, da bi zagotovil, da "bi odgovarjal v skladu z ruskimi zakoni".

Putin je v današnjem pogovoru prvič razkril, da je bil s Snowdnovo prošnjo za azil v Rusiji seznanjen že, ko je bil Snowden še v Hongkongu, in da mu je preko svojih pomočnikov sporočil, da je dobrodošel v Rusiji, če bo nehal objavljati podrobnosti vohunskih programov NSA.

"Povedali so mu za to," je dejal in dodal, da se Snowden ni strinjal z njegovimi pogoji. "In je samo odšel. Le dve uri preden je njegovo letalo pristalo v Moskvi, so me obvestili, da leti v Rusijo," je dodal Putin, ki je doslej zatrjeval, da je Snowden v Rusijo prispel nepovabljen.

Vztrajal je, da Rusija od Snowdna ni dobila nobenih informacij, ter ponovil, da ga ZDA niso mogli izročiti samo zato, ker državi nimata sklenjenega dogovora o izgonu, čeprav je Moskva predlagala njegovo sklenitev. Washington zato po njegovih besedah ne bi smel vztrajati pri njegovi izročitvi, medtem ko sam zavrača izgon ruskih "banditov".

Snowden bere Dostojevskega in se uči ruščine

Snowdnov ruski odvetnik Anatolij Kučerena pa je v pogovoru za današnjo izdajo ruskega dnevnika Moskovski Komsomolec dejal, da se ima Snowden v Rusiji dobro, da "potuje, se zanima za mnogo stvari, sklepa nova poznanstva" in da ohranja stike s svojimi bližnjimi v ZDA. Dobil je tudi veliko ponudb za delo, "a se še ni odločil". Zanima se tudi za rusko kulturo in je že prebral nekaj del Dostojevskega. Želi se naučiti rusko, nekaj besed pa že zna.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
05. 09. 2013 21.36
-1
Ko bo obcutil, kako fajn je tam, jo bo hitro popihal domov, tud za ceno aresta.
franceljtancelj
05. 09. 2013 12.00
Težko življenje??? Ne vem zakaj. Sam se klatim po celem svetu že 20 let in moram priznati, da so razlike med Rusijo in Evropo iz dneva v dan manjše. Res pa je, da sem se v preteklosti izogibal velikih mest samo po Evropi sedaj pa to počnem tudi v Rusiji. Res pa je tudi, da imajo vse države po vrsti vse več problemov in ne samo Rusija pa naj gre za vprašanje terorizma, prostitucije ali narkotikov. Torej dobrodošli v realnosti, DOPUSTOV JE KONEC!
sigma1
04. 09. 2013 18.14
+4
Putin govori pravljice Baracku Obami in ostalim. Komaj so čakali na tak "poštni paket". Snowden lepo čivka/Twita naprej podatke svoji novi domovini :-)
SEMI@
04. 09. 2013 18.39
+1
mrdezan
05. 09. 2013 09.17
Raje z Rusijo kot z ZDA, ceprav so vsi isti le na druge vize igrajo.
rew333
04. 09. 2013 16.03
+25
Itak da je nenavaden, kajti takega poguma so zmožne sila redke izjeme.... povprečneži raje živimo svoje varno življenje, pa četudi se čezenj vsak dan pritožujemo....
Pacek22
04. 09. 2013 15.56
+10
snowden naj kar v rusiji ostane, pa ne bo imel težkega življenja
Martian
04. 09. 2013 15.48
+2
Na vprašanje, kaj bi storil, če bi bil žvižgač ruski državljan, je Putin odgovoril, da bi zagotovil, da "bi odgovarjal v skladu z ruskimi zakoni". :)))
kjjjjjj
04. 09. 2013 15.13
+3
ZDA se imajo za previsoke.. nevem vse laufa prek njih? sicer mi dol visi za use ma ok
Elias47
04. 09. 2013 15.05
-13
Ne vem; ali je Putin tako naiven ali kaj; da se ne zaveda, da je Snowden, kot agent CIA-e, s točno določeno misijo, "pobegnil" v Rusijo le zato, da lahko s tem, ko mu da Rusija azil, on pa še vedno "razkriva" "tajne ameriške dokumente", zopet sproži hladno vojno (kar se je v bistvu že zgodilo, ker so o tem poročali tudi mediji... citirane Obamine izjave...), in pripravi teren za ZDA za izgovor za Tretjo Svetovno... ZDA lahko potem odsimulira, da jim je Snowden povzročil "neizmerno" škodo in ogrozil nacionalno varnost, ker pa ga Rusija "ščiti", lahko zaradi "ogrožanja nacionalne varnosti" potem ZDA Rusiji napovedo vojno... "Nihče, noben agent CIA-e ne more nikdar in nikoli zapustiti CIA-o... razen v trugi!"... Vsi tisti "bivši" CIA-ini agenti, ki trdijo, da so zapustili CIA-o, ali pa razkrivajo CIA-ine podatke, do katerih so prišli kot agenti CIA-e, so dezinformatorji oz. še vedno agentje CIA-e na posebni misiji ... več kot 50% naloge CIA-e zajema širjenje dezinformacij...
Nejc Novak 1
04. 09. 2013 16.12
+13
ZakoniZdravja
04. 09. 2013 17.52
-2
a si kaj v filmu videl kaj ni res ? Vsak film prikazuje vse kar nas caka. imas filme iz leta 1991 ki so se nam zdeli smesni...evo 20 let kasneje se vse to dogaja. obstjajajo stvari v katere vrjamemo in katere so nam smesne...ampak ce bi tako bilo nebi obstajal element presenecenja.
torkov
04. 09. 2013 18.29
+1
paranoja pa te fore ... + en tip je nekje na forumu povedal, da je to res, torej je res, ane? Pa vesoljci nas napadajo. Židi pa so prevzel ZDA in zdaj hočjo do Slovenije ... vse to se vidi v našem gospodarstvu. Aja .. pa Merklova je v resnici ena unih kač al krokodilov, ki so iz drugega planeta. Da o Bratuškovi sploh ne govorim.
torkov
04. 09. 2013 18.34
+1
Ampak ni panike ker bo decembra mimo priletel planet z vesoljci, ki bodo updejtal naše možgane ker so ugotovili, da če bo Apple izdal ajfona 5, da je čas, da tudi oni dajo novo verzijo ven. Planiral so najprej za lani ampak so se potem skregal z Maji, ki so jim dali do 2013 no-fly cono ... zdaj pa spet lahko.
Elias47
05. 09. 2013 08.27
+1
naivneži... a res mislite, da če bi Snowden bil "for real", da če bi res zapustil CIA-o in začel razkrivati neke ameriške res zaupne podatke, da ga CIA ne bi že takoj likvidirala... Zombiji se ne zavedate, da ima CIA v vsaki državi svoje black-op skupine, in da lahko vsakega kjerkoli na svetu, pa naj se skriva kjer če, likvidirajo v roku 24 ur... Snowdena pa še prej, ker dobijo vsi agenti CIA-e pri rekrutaciji mikročipe, tako da jih lahko locirajo kdajkoli takoj... Če ne drugače in prej, bi ga lahko, če bi bilo v njihovem interesu, že zdavnaj likvidirali, ko se je skrival na tistem letališču v Rusiji... zombiji, res ste naivni, da je še mene sram za vas....
Elias47
05. 09. 2013 08.33
+0
če bi Snowden res na svojo roko le hotel vse te stvari, ki jih razkriva, razkriti, bi to lahko naredil tudi anonimno, in se mu pri tem sploh ne bi bilo treba izpostavljati; kar bi tudi bilo bolj logično in pametno... a seveda potem ne bi prišlo do tega konflikta med ZDA in Rusijo.... priprave na Tretjo Svetovno in tou... Izgled da so v teh časih ljudje že res tako blesavi, da ne vidijo več niti najbolj očitnih stvari...
123cenzurirani
04. 09. 2013 14.50
+6
Generacija56
04. 09. 2013 15.04
+5
Točno tako. Nekaterim je hrbtenica za to, da jih nosi. Nekaterim pa, da jo lahko upogibajo.