Tujina

'Nesreče v Fukušimi ne gre enačiti s Černobilom'

Tokio, 12. 04. 2011 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
187

Položaj v poškodovani nuklearki Fukušima se 'korak za korakom' stabilizira, je prepričan japonski premier Kan. Direktor Uprave RS za jedrsko varnost Stritar pa pravi, da je zvišanje stopnje nesreče pričakovano.

Japonske oblasti so zaradi težav z jedrsko elektrarno Fukušima Daiči, v kateri je po uničujočem potresu pred dobrim mesecem prenehal delovati hladilni sistem, povečale nevarnost nuklearne krize s pete na najvišjo, sedmo stopnjo Mednarodne lestvice jedrskih in radioloških dogodkov INES, ki je enaka ravni nesreče v Černobilu leta 1986. "Uhajanje radioaktivnih snovi se še vedno ni ustavilo, naša skrb je, da bodo ravni radiacijskega sevanja sčasoma presegle tiste iz Černobila," je sporočil uradnik iz Tepca, ki elektrarno upravlja.

A japonska agencija za jedrsko varnost je sporočila, da je radioaktivno sevanje iz poškodovane elektrarne enako desetim odstotkom nesreče v Černobilu. "To so preliminarne ocene, ki obsegajo potencialnost nesreče in nikakor ne trenutnega stanja," je sporočil njihov uradnik. Predstavnik agencije Hidehiko Nišijama je dejal, da je bila v Černobilu bistveno večja izpostavljenost visokim stopnjam sevanja, zaradi česar je umrlo 29 ljudi. Temu v Fukušimi niso bili priče, je poudaril. Poleg tega so v Černobilu "reaktorji eksplodirali", v Fukušimi pa so "ostali nedotaknjeni, čeprav opažamo nekaj puščanja".

Ogenj v četrtem reaktorju Fukušime so hitro pogasili.
Ogenj v četrtem reaktorju Fukušime so hitro pogasili. FOTO: Reuters

Ponoči je bilo namreč iz stavbe četrtega reaktorja mogoče videti dim in ogenj, ki so ga hitro pogasili. Sodeč po informacijah odgovornih, incident ni vplival na stopnjo radiacije ali na hladilne sisteme.

Japonska se sicer trudi normalizirati stanje v jedrski elektrarni po katastrofalnem potresu, ki je državo prizadel prejšnji mesec, sledil pa mu je še močan cunami. Doslej so našteli že 13.219 smrtnih žrtev, več kot 14.000 jih še vedno pogrešajo. Več deset tisoč ljudi so izselili iz evakuacijskega območja v 20-kilometrskem radiju okoli elektrarne.

Državo je že včeraj stresel nov močan popotresni sunek z magnitudo 7,1, zaradi katerega so v prefekturi Ibaraki izdali opozorilo pred meter visokim cunamijem, ki pa so ga medtem že preklicali. Nov popotresni sunek z magnitudo 6,0 je sledil spet danes, stresel pa je severovzhod države. O žrtvah in škodi ni poročil, prav tako ni bilo izdano opozorilo pred cunamijem. V Tokiu so se zazibale stavbe. Iz Tepca so sporočili, da so zaradi tresenja tal iz elektrarne evakuirali delavce in inženirje, nepravilnosti v delovanju vodnih črpalk za hlajenje sistemov pa na reaktorjih ena, dve in tri niso zaznali.

Stritar: Zvišanje stopnje nesreče je bilo pričakovano

Kot meni direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar, je bila odločitev, da dogodke v Fukušimi povišajo na sedmo stopnjo na mednarodni lestvici jedrskih nesreč in jo tako po stopnji izenačijo s katastrofo v Černobilu leta 1986, pričakovana. Nesreča v Fukušimi namreč po kriterijih ocenjevanja jedrskih nesreč dejansko spada v to najvišjo kategorijo – prišlo je do taljenja jedrske sredice in do velikih izpustov radioaktivnosti v okolico, evakuirati so morali okoliško prebivalstvo, očitno je prišlo tudi do nekaterih človeških napak, pojasnjuje Stritar.

Fukušima
Fukušima FOTO: Reuters

Kljub temu pa poudarja, da nesreče v Fukušimi ne gre enačiti s Černobilom, saj je ob slednji prišlo do izpusta "bistveno večje količine radioaktivnosti naenkrat v okolico". V Fukušimi so po drugi strani stvari potekale več dni, pri čemer je večino radioaktivnosti odpihnilo na Pacifik. Radioaktivno sevanje na območju je sicer še vedno povišano, a ne toliko, kot je bilo v Černobilu, dodaja Stritar.

Ostaja pri dosedanji oceni, da se v Sloveniji zaradi dogajanja v Fukušimi ni treba ničesar bati. Do velikih izpustov že od drugega tedna po nesreči ne prihaja več. Radioaktivni jod, ki je prišel v ozračje, se je razpršil po vsem svetu, količine pa so tako minimalne, da ne vplivajo na nič, in so zanimive kvečjemu z akademskega stališča, je pojasnil Stritar.

Tudi močni popotresni sunki razmer v poškodovani nuklearki niso bistveno poslabšali, je spomnil. Po njegovi oceni se razmere v Fukušimi ne morejo več bistveno poslabšati – potem ko je nuklearka očitno zdržala vse dodatne sunke v minulih tednih, ko je jedrska sredica že mesec dni ustavljena in so temperature padle, v reaktorjih pa je vzpostavljeno hlajenje. "Zdaj so v stabilnem, a ne še čisto, stanju ohlajanja in začenja se dolgoročna sanacija ... To pa bo trajalo dolge mesece in leta," je še napovedal Stritar.

Premier: Nuklearka se postopoma stabilizira

Premier Naoto Kan je sodržavljane pozval, naj znova zaživijo običajno življenje.
Premier Naoto Kan je sodržavljane pozval, naj znova zaživijo običajno življenje. FOTO: Reuters

Japonski premier Naoto Kan je izrazil prepričanje, da se položaj v poškodovani nuklearki Fukušima "korak za korakom" stabilizira, količina radioaktivnosti, ki uhaja v okolje, pa se zmanjšuje. Sodržavljane je pozval, naj znova zaživijo običajno življenje: "Imam predlog. Živimo običajno življenje, kolikor dobro lahko, ne da bi padli v razpoloženje samoomejevanja, a s sočutjem za ljudi, ki jih je ta katastrofa prizadela."

"Svetu smo povzročili veliko težav," je še opozoril Kan in dejal, da je treba vložiti veliko prizadevanj za povečanje varnosti vseh jedrskih reaktorjev v državi. Če bodo pri tem odkrili kakšne težave, bodo reaktorje po potrebi tudi ustavili, je zatrdil, a hkrati dodal, da tovrstnih načrtov za zdaj nimajo.

Levosredinski Kan je tudi ponovil, da si želi sodelovanja konservativne opozicije pri oblikovanju načrta rekonstrukcije po najhujši katastrofi na Japonskem po drugi svetovni vojni. "S to katastrofo kot priložnostjo upam in pričakujem, da se bo zagon za obnovo Japonske povečal," je dejal in napovedal, da bo še ta mesec začela delati posebna komisija za sanacijo. Obenem se je v imenu vlade opravičil kmetom v štirih prefekturah na severovzhodu države, katerih pridelke so po jedrski nesreči zaradi nevarnosti radioaktivne kontaminacije prepovedali.

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEBASTI
13. 04. 2011 12.05
Povečali so nevarnost nuklearne krize s pete na najvišjo, sedmo stopnjo hkrati pa trdijo, da se stvar stabilizira... ?????? Izjava za izjavo, ki jo dajejo japonci si ne more biti bolj nasprotujoča.
Rhaegon
13. 04. 2011 11.54
Ti elementi se dobro ve kako so prišli v naravo. Ne zarad taljenja reaktorja, ampak zaradi hlajenja (voda s katero hladijo se izliva v naravo) in zaradi eksplozij pare ki smo jim bili priča v prvih dneh po potresu. Ravno zato so te snovi omejene na radij par kilometrov okoli nuklearke, vsi ostali pa prejemamo praktično neškodljive (oz v priperjavi z normalnim stanjem komaj nadpovprečne) količine sevanja. Japonci okrog Fukušuime že prav da so pripravljen, vendar tuki gre za to da mediji strašijo Evropejce z novim Černobilom.
jurjur
13. 04. 2011 11.37
Rhaegon: Kitajski sindreom je bolj filmska zadeva. Raztaljen reaktor gre v globino le nekaj metrov. Kar je pravzaprav slabo, ker gre vsa svinjarija v zrak (na primer Černobil). V Japanu: Sevanje, ki je prišlo v naravo, je prišlo iz samega jedra reaktorja. Drugje ni toliko in takega radioaktivnega materiala. Hlajenje: videli smo na TV, kako to počnejo. Iz helikopterjev so polivali vodo mimo reaktorja, podobno je bilo škropljenje iz gasilskih cistern. Reaktor lahko uspešno hladiš le odznotraj. Če ga ne, imaš kabuuum. Več velikih lukenj v elektrarni in atomi daleč okoli elektrarne to dokazuje. Stvari gredo vedno iz slabega na slabše, morda bodo sedaj uvedli 8 stopnjo. Upam da ne. Zavajajoči mediji: Japonci so dobro zavajali, ker imajo šele sedaj stopnjo 7. Ali je stvar pod kontrolo ali ne, bo pokazal čas. Vse ostalo je bolj ali manj brezvezno ugibanje. Ampak kjub vsemu, stopnje trenutno lezejo na gor, ne na dol....
Adolph
13. 04. 2011 10.56
V bistvu je dogodek z temi japonskimi nuklearnimi elektrarnami se tezji kot od Cernobila, ker kaze, da se clovestvo iz teh nesrec ni nic naucilo . . ..
black1cat2
13. 04. 2011 10.54
Uh, nekateri pa imate že prave samogovore tukaj. Bi lahko kar svoj članek napisali! Drugače pa... Kdo dela paniko? Večina se pač zaveda, da vse še zdaleč ni tako ok, kot zatrjujejo! Lep sončen dan vsem! :)
Rhaegon
13. 04. 2011 10.50
toel da ma naslednji komentar: Poleg tega je potrebno znova poudariti, da ima radioaktivni jod (govora je o izotopu I-131) razpolovno dobo 8 dni, tako da ga čez par mesecev praktično ne bo več in zato ne gre za dolgoročno kontaminacijo. Veliko večji problem lahko lokalno povzroči npr. cezij (Cs-137) ali stroncij (Sr-90), ki imata oba bistveno daljši razpolovni dobi (oba okrog 30 let) 3 al 4 minuse je popoln dokaz zabitosti naših forumašov. SPloh ne piše o Fukušimi, ampak navaja dejstva o razgradnji nuklearnega goriva in njegove sestave. Folk sam gleda a zagovarja nuklearke al ne, in glede na to nabaše /-.
Rhaegon
13. 04. 2011 10.45
Jutjur. Reaktor ne obratuje več. Se ne tali. Problem je samo še v temu, da reakcije še vedno potekajo, in bodo še več mesecev in elt. Atomskih reakcij pač ne ustaviš s pritiskom na gumb. Temperature v reaktorju počasi vpadajo, kar pomeni da se stvar zaključuje. Btw, Černobil ni imel samo enega reaktorja, sam oen reaktro je razneslo. V Fukušimi je ni eksplodiral nobeden, težaven je eden, ostali trije sicer niso varni, ampak niso kritični. Zadeva se izoboljšuje, neglede na kaj trdiš. Temperature se znižujejo, kar pomen ida reakcije počasi zaustavljajo. Zadeva pa na daleč ne zgleda pod kontrolo KER BEREŠ ZAVAJAJOČE MEDIJE!!! Ko pa že omenjaš Kitajsk isindrom, ga vsaj pravilno razloži. Pri okvari hladilnega sistema (kot tukaj v Fukušimi) se jedro prične pregrevat (kot se je tukaj). Pri nadalnjem ne-hlajenju reaktorja (vsi vemo, da ga delavci tukaj vestno hladijo in temperatura reaktorja vpada). Če tega hlajenja ni, se rekcije v reaktorju nadaljujejo in jedro se prične taliti. Staljeni delci, se lahko (ampak če mal poiščete okol, so šanse zato izredno majhne) pri stik us tlemi reakcije resumirajo in talijo tla reaktorja. To je skoraj nemogoče, ker gorivo nima več stika z neutronskim moderatorjem, kar praktično onemogoča reakcijo. Poleg tega je bila ta teorija podana v 70ih letih, in večina nukleark je zgrajena tako, da bi gorivo zaustavila preden to penetrira v tla. Btw, uporaba atomskih bomb za zaustavitev reaktorja je nevarna, ampak spet ne tak ozelo. Kot je Bobo povedal, take bombe so v času hladne vojne testiral dnnevno, v Rusiji, ZDA in njihovih zaveznicah. Te 3 al 4 bombice bi ble kaplja v morje.
jurjur
13. 04. 2011 09.27
V Černobilu je crknil en reaktor, v Japanu štirje. Japanci si lahko sedaj privoščijo sedmo stopnjo, ker višje stopnje ni. So pa naši strokovnjaki že ob četrti stopnji napovedovali, da so stvari pod kontrolo. Sedaj je sedma stopnja, zadeva pa niti na daleč ni videti pod kontrolo. Že pred leti so v Ameriki izumili izraz Kitajski sindrom (tudi znani film). Ko se stali jedro reaktorja ali njegov del, kontrole ni več. Raztaljeni in žareči atomi se prej ali slej preglodajo skozi posodo reaktorja in gredo navzdol, teoretično do Kitajske (če je reaktor v Ameriki). Pri poti navzdol pa za (deset)tisoče let onesnažijo okolico podtalnico in vse ostalo. Dejansko svinjarija ne pride do Kitajske, ampak zgleda tako kot v Černobilu.
Rhaegon
13. 04. 2011 08.40
Kako lahko Bobotu minuse limate? Na temu forumu je eden redkih ki navaja resnične pdoatke, znanstveno preverjene. Dobr se vid naša Slovenska mentaliteta. Kdor ne tul v isti rog kot vi, ga je treba zabit do nafte. Sram vas je lahko. Bobo, keep up the good work!
Gojcic
13. 04. 2011 02.36
Za bobothecat: Ejla lepo, da se enkrat toliko najde en, ki je kaj razgledan. Zal te pa (po ocenah tvojih komentarjev) nihce ne razume, ker je danes vazno, da znas tipkat na mobitel in malokdo se ceni znanje naravoslovja. Ma ne samo to, ocitno je naravoslovje pretrd oreh za vecino. Danes so cenjeni MENEDZERJI, to so tisti, ki nosijo kravato in aktovko, vedno najnovejsi mobi, se trudijo govorit in zgledat uceno, na koncu so direktorji firme, pobasejo denar v zepe in * firmo, da propade. Ta komentar je namenjen samo tebi bobothecat pa jemlji ga kot kompliment. Tako ali tako, ga vecinoma nihce drug ne (bo) razume(l). LP
bobothecat
12. 04. 2011 21.58
Tudi če v Fukušimi pride do najhujšega teoretičnega scenarija - izpusta celotnega jedrskega goriva v atmosfero - bo to le malo pridodalo k jedrskemu materialu ki je že v biosferi povsod okrog nas zaradi testiranj atomskega orožja v 60.tih letih prejšnjega stoletja, ko sta obe velisili detonirali cirka tisoč atomskih bomb v atmosferi (ponavadi nad neposeljenimi deli lastnih ozemelj).
bobothecat
12. 04. 2011 21.56
uran ni šala-Ampak ne zaradi sevanja, temveč zaradi kemijske toksičnosti. Uran, v nasprotju s splošnim prepričanjem, praktično ni radioaktiven, je pa izjemno kemijsko strupen. Naravni uran vsebuje 99,3% U-238, ki je stabilen, preostalih 0.7% pa je U-235, ki je zelo nizko radioaktiven (razpolovna doba 700 milijonov let!).
bobothecat
12. 04. 2011 21.51
Poleg tega je potrebno znova poudariti, da ima radioaktivni jod (govora je o izotopu I-131) razpolovno dobo 8 dni, tako da ga čez par mesecev praktično ne bo več in zato ne gre za dolgoročno kontaminacijo. Veliko večji problem lahko lokalno povzroči npr. cezij (Cs-137) ali stroncij (Sr-90), ki imata oba bistveno daljši razpolovni dobi (oba okrog 30 let)
bobothecat
12. 04. 2011 21.49
Posledice bo cel svet čutil le stežka - v 60-tih letih prejšnjega stoletja je bilo na vrhuncu hladne vojne v atmosferi detoniranih tako veliko atomskih bomb, da bi tole onesnaženje iz Fukušime doprineslo pljunek v morje vsej svinjariji, ki je že tu zaradi tistih atomskih bomb. Če bi ves jedrski material iz vseh 6 reaktorjev v Fukušimi enakomerno porazporedili po svetu, bi se kontaminacija povsod dvignila praktično zanemarljivo in nezaznavno. Na primer - dolgoživi tehnecij Tc-99 že sedaj raztapljajo v morju, ker se na ta način zelo hitro močno razredči, da ni več nevaren (če se nekdo polula v blejsko jezero pri Zaki, a se zato ne bi hoteli kopati na glavnem kopališču?!). Vsekakor pa lahko ta nesreča predstavlja veliko katastrofo za lokalno območje.
bobothecat
12. 04. 2011 21.43
Nobenega reaktorja ni razneslo. ker bi to pomenilo, da bi sedaj gorivo ležalo okrog in okrog elektrarne. Vodik je posledica pregrevanja vode v reaktorju, ki zato razpade na vodik in kisik. Kisik se veže na regulacijske palice, vodik pa se je spustil iz reaktorja. Ta se je nato nabiral v podstrehi stavbe in nato eksplodiral, kar je podrlo zgornji del stavbe. O sevanju pa je bilo rečeno vse, nekateri pa še naprej nabijate neke mite.
Dzingiskank
12. 04. 2011 21.42
Eno vprašanje za vse?? Prosim naj mi gdo razloži kakšni bodo vplivi katastrofe na japonskem in posledično svetu. Naj pišejo uni ka vejo in ne uni ka mi bodo konc sveta podali kot odgovor. hvala
bobothecat
12. 04. 2011 20.59
Kje ste bili zavedni pravičniki, ko je nafta tekla v morje v mehiškem zalivu 88 dni!? Izteklo je 780 milijonov litrov nafte!!! A se je kdo vprašal, če bomo še naprej uporabljali nafto za prevoz ali kurjavo, da jo ne omenjamo kot eno izmed najpomemnejših surovin za široko industrijsko proizvodnjo različnih izdelkov?
bobothecat
12. 04. 2011 20.57
Vsak dan po svetu zaradi onesnaženja, ki ga povzročajo termoelektrarne, predčasno umre več ljudi, kot jih je zaradi jedrske energije v celotni zgodovini, vštevši Černobil in Fukušimo. Najhujša nesreča na hidroelektrarni je zahtevala 150.000 žrtev (jez Banqiao, to je na primer toliko, kot jedrsko bombardiranje Hirošime), najhujša jedrska pa nekaj tisoč (po najbolj črnogledih neuradnih podatkih)...
j4n3z3k
12. 04. 2011 20.55
če je stanje z dneva v dan bolj stabilizirano, čemu pol vse to... najbž tut mal prekrivajo dejansko stanje, da nebi povzročil še večje panike med ljudmi, potihem upajo pa na stabiliziranje .... LP
bobothecat
12. 04. 2011 20.45
Ljudje danes govorijo o tem, kako jedrska energija uničuje svet, medtem ko sami uporabljajo osebni avtomobil na notranje izgorevanje, zavržejo vsak dan nekaj kilogramov odpadkov in uporabljajo elektriko iz termoelektrarn. Ironično to say the least.