Tujina

VIDEO: Radijska voditelja spregovorila: Bila naj bi le šala, to se ne bi smelo zgoditi

London/Sydney, 10. 12. 2012 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Vse, odkar se je zgodilo, razmišljam samo o tem. Moje prvo vprašanje po njeni smrti je bilo: 'Ali je bila mama?'" po potegavščini, ki se je tragično končala, v solzah pojasnjuje radijska voditeljica Mel Grieg. S sovoditeljem sta se opravičila družini medicinske sestre in povedala, da sta popolnoma skrušena.

Radijska voditelja Mel Greig in Michael Christian sta se vendarle odločila prekiniti svoj molk in javno spregovoriti o ukani, s katero sta tako neslavno zaslovela.

Mel Greig in Michael Christian obžalujeta svoje dejanje, a pravita, da nista mogla vedeti, kako se bo nedolžna šala končala.
Mel Greig in Michael Christian obžalujeta svoje dejanje, a pravita, da nista mogla vedeti, kako se bo nedolžna šala končala. FOTO: Reuters

Kot je znano, sta v času, ko je bila vojvodinja Catherine hospitalizirana zaradi težav v nosečnosti, poklicala v bolnišnico King Edward VII Hospital in se izdajala za princa Charlesa in britansko kraljico Elizabeto II. Želela sta izvedeti vse o Katinem stanju, v bolnišnici pa so ukani nasedli in medicinska sestra Jacintha Saldanha je razkrila zaupne podatke. Posnetek je obkrožil svet, a šale je bilo hitro konec, ko so medicinsko sestro našli mrtvo. Storila naj bi samomor.

V – kot ga opisujejo britanski mediji – surovem in čustvenem intervjuju za oddajo Today Tonight, ki jo predvaja avstralska televizijska postaja Nine Network, sta voditelja povedala, da sta po dogodku popolnoma "skrušena".

Mel: Bila naj bi le nedolžna šala

Na vprašanje voditeljice, kako je zadeva vplivala nanjo, ali se spomni besed in občutkov, ko je izvedela za tragično novico, je Greigova v solzah pojasnila: "Žal se tega trenutka spominjam zelo dobro. Vse, odkar se je zgodilo, razmišljam samo o tem. Moje prvo vprašanje po njeni smrti je bilo: Ali je bila mama?"

Potegavščino je opisala kot "najslabši telefonski klic v življenju" in povedala, da se želi opravičiti Jacinthinemu možu in otrokoma. "V glavi sem to premislila milijonkrat. Želela sem jih le objeti in se jim opravičiti. Upam, da so v redu. Da bodo prestali to," je dejala.

"Zdi se tako nerealno, ker ne moreš predvideti, da se bo iz potegavščine razvilo kaj takega. Saj veste, da nikoli ni bilo mišljeno, da bo šlo tako daleč. Bila naj bi le nedolžna mala šala. Kaj takega se ne bi smelo zgoditi. Ničesar ni, kar bi povzročilo, da bi se počutila slabše, kot se," je še dodala.

Intervju z Mel in Michaelom si lahko pogledate v spodnjem posnetku.

Michael: Nihče ni mogel vedeti, da se bo to zgodilo

"Prešinila naju je ideja o preprostem, neškodljivem telefonskem klicu. Trajal naj bi 30 sekund, mislila sva si, da nama tako ali tako ne bo uspelo, in to je to. Tako nedolžno. Mislim, da nihče ni mogel vedeti, da se bo kaj takega zgodilo. Bil je tragičen splet okoliščin, nihče si ni mislil, da bomo danes tukaj," pa je povedal Michael.

Dodal je še, da upa, da se bo družina prebila skozi te težke čase. "Upam, da bodo dobili ljubezen, podporo in oskrbo, ki jo potrebujejo!"

Iz bolnišnice King Edward VII Hospital so sporočili, da radijska postaja glede dovoljenja objave posnetka ni govorila z nikomer, ki bi bil pri njih odgovoren za stike z javnostmi.

Na vprašanje, kdo se je domislil šale, sta odgovorila, da je bila ideja plod uredniškega sestanka. A predvidevala sta, da jima bodo prekinili zvezo.

SCA: Poskušali smo dobiti dovoljenje bolnišnice

V bran voditeljema so stopili tudi lastniki radia 2Day FM, mreža Southern Cross Austereo (SCA), ki so sporočili, da so pred predvajanjem nesrečnega posnetka v etru poskušali govoriti z osebjem bolnišnice. "Poklicali smo jih najmanj petkrat, da bi jim povedali, kaj smo posneli, in dobili njihovo dovoljenje, a neuspešno," je dejal Rhys Holleran. 

V izjavi za javnost so zapisali, da globoko obžalujejo dogodek. "Ne trdimo, da smo popolni in vedno stremimo k boljšemu delu. Pregledali bomo naše delo, naš pravilnik in sprožili postopke za čim več izboljšav. Prav tako nudimo podporo našim sodelavcem, ki jih je ta dogodek zelo pretresel."

Obljubili so tudi sodelovanje s preiskovalci. "Izid tega dejanja je bil nepredvidljiv in obžalovanja vreden," so še dodali.

Greigova in Christian sicer vse od tragedije ne nastopata več v etru, njuno oddajo so za nedoločen čas umaknili iz programa. Oba sta že poiskala strokovno pomoč.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (356)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
11. 12. 2012 14.01
+2
pa se vprašajte kaj se lahko vse v sloveniji govori in .... nagravžnost ,
Ehnaton
11. 12. 2012 13.29
+7
če je tale res naredila samomor, potem sem jaz troedinost papeža, Tita in Osama bin Ladna v enem...
kosomak
11. 12. 2012 12.36
+6
Iluminati na delu
greencarpet7
11. 12. 2012 12.21
+7
Resnica spi, ljudje pa sodeč po komentarjih prav tako. Samomor? Aha, pa v Dedka mraza tudi verjamemo kajne?
ki?ibleko
11. 12. 2012 13.17
+4
a še nisi vedu da je slovenija ratala hujša k amerika ....90% slovencev smotanih tok da ni res
Sandi Sterkuš
11. 12. 2012 11.33
+7
Po moje Angleži malo preresno jemljejo tiste stvari, povezane s kraljevo družino. Po drugi strani pa... ženska se je zasekirala zelo. Tista dva radijca pa tudi, a nimata pameti, kaj takega spraševati, no..
ki?ibleko
11. 12. 2012 13.18
+1
nista nič kriva kriva je zdavnica k je smotana ....zaupni podatki so zaupni podatki.... kaj je tuki tako teško razumet??
ki?ibleko
11. 12. 2012 13.18
-7
26277
11. 12. 2012 11.16
-1
ženska ni bila labilna ,resnica boli
greencarpet7
11. 12. 2012 12.22
+3
Ne, ni bila. Reakcija pa tokrat bliskovita. Kot kača .
LaVerita`
11. 12. 2012 11.03
+5
res ne bi bila rada v njihovi situaciji. tukaj ni samo klic bistven...to je bil začetek nečesa veliko večjega verjetno. sicer ne vem kako funkcionira bolnišnica ,kjer imajo na opazovanju samo vojvodino (k btw je človek kot mi....na isti način je zanosila, pa rodila bo tudi na isti način, kot vse ostale ženske, razen na dražjih rjuhah) verjamem pa, da tale medicinska sestra ni bila obveščena o stvareh, kot se spodobi. Definitivno si ta bolnišnica ne more privoščit slabega personala, zato dvomim, a je kriva njena neumnost, ampak neprofesionalnost vodstva. Po drugi strani so mediji res neizprosni in gredo čez rob vse več...vseeno pa verjamem,da bosta ta 2 veliko več pretrpela, kot sta dejansko kriva. neokusnih in veliko spornejših telefonskih klicev je tudi pri nas, ampak zaradi tega še nobeden ni umrl...nesrečen splet okoliščin. Trpeli bodo pa seveda nedolžni..otroci.
1BEYBA
15. 12. 2012 12.39
+2
glede,da sem ravno pod enim člankom brala,da sta razupita radijca in gresta preko vseh meja mislim,da če je to res naj kar nosita posledice.Iz nobenega človeka se ne smemo kar tako norčevati ga zasliševati vse z enim samim razlogom,da bom čim večja faca in be bo šef nagradil za moje preverzno ravnanje.Tako da je prov da se jih kaznuje ker take ljudi je treba na nek način postavit pred zid.Tud pri nas mamo take in radi poslušamo in se smejimo na tuj račun vendar ko se nekdo norčuje iz posameznika na podel način pa za to osebo ni več smešno saj zame nebi bilo.Ker napake delamo in mamo vsi samo da eni svoj umazan ego čistijo na drugih namesto,da bi sebe pogledali.Upam,da je to šola vsem takim ki grejo čez mejo dobrega okusa.
najjana
11. 12. 2012 10.43
+2
Kdo pa verjame v samomor? Medicinska sestra z družino in najstniško hčerko naredi samomor zaradi ničesar. Sicer pa resnica ne bo nikoli prišla na dan , to je dejstvo. Ti monarhi so kača na prsih ljudstva.
LaVerita`
11. 12. 2012 11.07
+7
ampak ni tako nedolžno to.... ženska je prihajala iz Indije...saj veš,da njihova kultura je veliko globlja in zapečatena v posameznikih, kot pa denimo naša. Njim je čast vse...drugače sprejemamo stvari... mladi samomore delajo pri 17ih, ko imajo cel svet pred sabo..ne pa ženska o kateri govori cel širni svet, ki je samo kraljevo družino "zašuštrala" in osmešila (to je bilo verjetno njeno mišljenje) pa pritisk vodstva, kraljeve družine, okolice, javnosti.... v bistvu, ni tako lahka situacija..čeprav kot zunanjemu opazovalcu se ti mogoče zdi...
greencarpet7
11. 12. 2012 12.23
+1
Dajte no, kakšen samomor, ali ste tukaj vsi ovce za striženje? Ali pa za pod rušo, kakor jim bolj ustreza.
Ehnaton
11. 12. 2012 13.32
+0
LaVerita`
11. 12. 2012 13.46
+2
jaz nisem rekla da ga je nardila 100%..povedala sem,da je to verjetno bilo hudo, kljub temu,da se sliši "premelo" za samomor...glede vere pa tko...tudi župniki in kardinali ne bi smeli imeti spolnih odnosov...nune ne otrok...vemo pa vsi koliko novorojenčkov so našli pod cerkvami...to ne govorim jaz..to je javno znano, preverjeno, dokazano..še vedno je gospa najprej bila ženska,mati,delavka in pa tudi vernica..ne samo vernica.
BigLebowski
11. 12. 2012 10.33
+6
Samomor pa je najbrž nardila, ker so na teh kraljevih dvorih malo zmešani. Zadnjič sem po radiu poslušal, kakšna pravila imajo na britanskem dvoru. Da se jih par spomnim: - Vsi se morajo med seboj klicato s celim imenom, ne veljajo nobene okrajšave ali vzdevki. - Kadarkoli zapuščaš kraljico, moraš it iz sobe rikverc, ne glede na to, ali si njen sin, vnuk,.... - Nihče iz kraljeve družine ne sme jesti školj ali rakov, ker so jih pred stoletji na ta način najlažje zastrupili, tradicija pa ostaja do danes... - Ko začne jesti kraljica, lahko začnejo jesti drugi. Ko kraljica neha jesti, morajo vsi pri mizi nehati.... - Nihče iz kraljevega dvora ne sme nikoli ničesar podpisati....!? in še in še, ni ga takega dnara, da bi igral takega hlapca in klovna.
najjana
11. 12. 2012 10.44
+2
Banalno.Pa še bogato jih narod redi.So polni denarja,med narodom pa revščina.
Sandi Sterkuš
11. 12. 2012 11.35
+0
pomlad14
11. 12. 2012 10.28
+3
Ni bolj nesmiselne stvari, kot poseči po sebi zaradi ponižanosti. Zakaj bi nekdo moral biti ponižan, če sam pri sebi ve, da ni storil nič slabega, na tisto slabo pa s prstom kaže nanj družba in neki izmišljeni zakoni. Res moraš biti nezrel, da prej verjameš nekim izmišlenim pravilom, ki si jih je izmislila družba, kot pa sebi.
Robberto!
11. 12. 2012 10.13
+0
Na CNN-u so zelo dobro obrazložili zadeva, kdo je odgovoren ...? Ali sta radijska voditelja res povzročila, da je med.sestra šla tako daleč, ... . In prišli so do tega, da NE!! ni bilo zaradi ta dogodek, ampak je bil pač ta dogodek, tisti, da si je šla to narediti, oz. je bil ta dogodek tisti, da je šlo čez rob.
Robberto!
11. 12. 2012 10.14
-1
Na CNN so razložili, da so namenoma dodali vsa ta dodaten hrup ... , da potem človek res vidi oz. sliši, da gre za nek zabavanje.
najjana
11. 12. 2012 10.07
+6
Te razvajene kraljevske riti si res dovolijo preveč.
BigLebowski
11. 12. 2012 09.57
+4
To je en najslabše opisanih dogodkov kdajkoli. Petkrat sem že naletel na to novico, na tv, tukaj, na 24.ur, pa še zdaj ne vem, kaj so takega povedali v bolnišnici, zaradi česa naj bi nardila samomor? Dajte bit malo bolj jasni no!
Fer1
11. 12. 2012 09.13
+3
Pa če greš poslušat na youtube tale pogovor, moram rečt da ni sestra nič tako bistvenega povedala, da ne omenim nekih slabo zaigranih glasov ob nekih psih odzadi, ko da bi kraljica z mobijem iz nekega parka klicala in uni kao da preganja neke pse in hkrati govori v telefon. Klic sam po sebi je res slab.
Robberto!
11. 12. 2012 10.15
-1
Na CNN so razložili, da so namenoma dodali vsa ta dodaten hrup ... , da potem človek res vidi oz. sliši, da gre za nek zabavanje.
pgdpgd
11. 12. 2012 08.57
+6
Vsega skupaj ne bi bilo,če ne bi rit kraljevska zaradi slabosti ležala v bolnici. Vprašajte se ,če bi eno običajno žensko zaradi tega sploh vzeli v bolnico...obrazložili bi ji najbrž..da bruha lahko tudi doma.Za te kraljeve familje se zapravi ogromno denarja,koristi pa nobene,razen te ,da polnijo strani rumenega tiska,delat naj začnejo.
teyla007
11. 12. 2012 09.36
+8
A ti sploh veš, kaj je bilo s Kate ali samo komentiraš preden se informiraš? Ni ji bilo samo slabo, ampak je izbruhala vsako tekočino, ki jo je spravila vase. Vsak požirek vode. Zdaj razumeš? In to nima nobene veze z njenim nazivom, ampak z dehidracijo. Tudi kolegico so sprejeli, ker ni mogla obdržati v sebi ničesar in je bila na infuziji par dni. Pa nima nobenega naziva vojvodinje.
Haloze Slo
11. 12. 2012 08.37
+0
Mislim da bosta sedaj novinarja na svoji koži izkusila kako je ko se iz drugih norca delaš. Pa neke krokodilje solze točita v intervjuju. Tako pač je v življenju en sam trenutek je dovolj da nekomu drugemu uničiš življenje, pa se tega ne zavedamo. Tokrat je ta bumerang priletel tudi nazaj.
najjana
11. 12. 2012 10.47
-2
Kriva je samo kraljevska družina, saj je dejstvo da niti novinarja, niti sestra ni naredila nič tragičnega.
Fer1
11. 12. 2012 08.32
+8
Ne bom sodil ne ene ali druge strani, ampak zdi se mi, da narediti samomor - pustiti dva najstniška otroka in moža po eni taki zadevi, pa čeprav zaradi podatkov neke Kate meni govori to, da je bila oseba psihično - milo rečeno - nestabilna, da te tak dogodek pahn v tako drastično rešitev stiske. Da ne bi samo na novinarja kazali s prstom. Je pa zanimivo, da ob hospitalizaciji take osebe zaposleni očitno ne dobijo dodatnih navodil, ko je jasno, da novinarji samo čakajo na dogodek.
najjana
11. 12. 2012 10.48
+0
Fer1 sploh ne veš če je bil samomor, pa tudi nikoli se ne bo vedelo.
bloopers
11. 12. 2012 08.24
+4
Ma ženska je bila očitno psihično labilna in če ne bi naredila samomora zaradi tega štosa, bi ga pa zaradi česa drugega. In mislim, da voditelja nista čisto nič kriva. Sam se odločiš za samomor, nihče te ne prisili. Tista dva napihnjenca iz angleškega dvora bi pa lahko čestitala radijski postaji za dobro potegavščino, ne pa da delata zdaj tak cirkus, pa vsi okoli njih. Sorry, tako pač je.
najjana
11. 12. 2012 10.49
-1
najjana
11. 12. 2012 10.49
+1
fotrlole
11. 12. 2012 08.07
+12
Včasih moraš tudi pomisliti koliko daleč lahko greš pri svojem poslu in šalah. Sicer to zame ni bila nobena šala kakor jo imenujejo mediji. Novinarji in paparazzi (pa ne zaradi Diane, gledal sem kako so nadležni tudi do filmskih igralcev ) enostavno ne pustijo uspešnemu človeku normalnega življenja. Saj ni čudno da si delajo 10 meterske ograje okoli svojih domov. Če je pa to da sprašuješ o zdravstvenem stanju neke osebe za vas šala ?? Tu obsojam vso radijsko ekipo, radijska voditelja pa samo ker sta to izvedla. Morala sta vedeti kaj delata, kajti če bi imela malo soli v glavi bi vedela da tak pogovor ni samo "šala" kot to ona imenujeta. Če dam primer Imate radi sosedo in dobre sosedske odnose. Bi vam prišlo na pamet da telefonirate v bolnico po njenem stanju in se predstaviti kot njen sin-hči ? Mislim da ne.
Krneki Vseskup
11. 12. 2012 08.38
+3
soseda verjetno ni javna osebnost...pa ne podpiram ničesar, a vsi smo navadni krvoločni krvosesi, ki smo odvisni od novic tega tipa...kri, masaker, pogled v zasebnost,...žal. Če ne bi bilo povpraševanja, tudi ponudbe ne bi bilo.
iChi
11. 12. 2012 08.02
+1
Seveda, da nista kriva tale dva. Kriva je MI6 in krvoločna tastara.
najjana
11. 12. 2012 10.50
+3