Tujina

Razbili mrežo preprodajalcev

Washington, 20. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški policisti so razbili obsežno mrežo tihotapcev drog iz Južne Amerike v ZDA. Pri tem so zasegli več kilogramov prepovedanih drog.

Zaseženi heroin (Foto: Reuters)
Zaseženi heroin (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Kolumbijska vojska je v ločenem obvestilu sporočila, da je zasegla 3,1 tone kokaina, ki so ga tihotapci s pomočjo ladijskega prevoza iz pristanišča Cartagena želeli spraviti v ZDA. Pri tem je aretirala šest kolumbijskih državljanov. Zasežen kokain je vreden okoli 77 milijonov ameriških dolarjev. Za zdaj sicer še ni jasno, ali je aretacija šesterice povezana z akcijo "Triurna pot".

Ameriška agencija za boj proti drogam (DEA) je v sodelovanju s policijskimi preiskovalci iz več drugih držav razbila obsežno mrežo tihotapcev in preprodajalcev drog. Agenti DEA so na podlagi skupne akcije z imenom "Triurna pot", ki so jo pripravljali deset mesecev, v več ameriških zveznih državah ter Dominikanski republiki in Kolumbiji aretirali skupno 164 oseb, osumljenih vpletenosti v trgovino z mamili.

Oblastem je tako uspelo razbiti tri večje skupine tihotapcev drog, ki naj bi v ZDA oskrbovale 27 skupin preprodajalcev. Tarče akcije so bile tri velike mehiške in kolumbijske kriminalne skupine, domnevno specializirane za tihotapljenje različnih mamil - od marihuane pa vse do heroina - iz proizvodnih območij v Južni Ameriki na ameriška tla.

"Bogati zaseg"

Pri tem so policijske enote zasegle 1.400 kilogramov kokaina, sedem kilogramov heroina, 25 kilogramov metamfetaminov in 10.000 tabletk ekstazija. Obenem so zasegli tudi gotovino v višini 5,5 milijona ameriških dolarjev, 58 avtomobilov in 52 kosov strelnega orožja.

Po navedbah ameriških predstavnikov je sicer desetmesečna preiskava pokazala, da bi lahko trije karteli v ZDA vsak mesec pretihotapili okoli 1,8 tone kokaina, 14 kilogramov heroina in več kot 20 kilogramov metamfetaminov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou