Tujina

FOTO in VIDEO: Francoski preiskovalci zaslišujejo vse zaposlene na pariškem letališču, ki bi lahko imeli stik z letalom

Kairo, 20. 05. 2016 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./STA/K.H.
Komentarji
107

Egiptovska vojska je sporočila, da je 290 kilometrov severno od egiptovskega obalnega mesta Aleksandrija našla razbitine letala družbe EgyptAir, ki je v četrtek s 66 osebami na krovu strmoglavilo v Sredozemsko morje. Gre za del trupa, dva sedeža in kovčke, ki so pripadali potnikom. Črno skrinjico še iščejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s pilotom Matjažem Grabnarjem
    03:43
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s pilotom Matjažem Grabnarjem
  • Iz SVETA: Letalo so vendarle našli
    01:46
    Iz SVETA: Letalo so vendarle našli

Predstavnik egiptovske vojske Mohammed Samir je potrdil, da so v Sredozemskem morju našli razbitine letala družbe EgyptAir, ki je strmoglavilo v četrtek s 66 osebami na krovu. Ostanke letala so opazili približno 290 kilometrov severno od egiptovskega obalnega mesta Aleksandrija.

Egiptovski predsednik Abdel Fattah al-Sisi je svojcem žrtev izrazil globoko sožalje.

Iz družbe EgyptAir so sporočili, da so z odkritjem seznanjeni. "Egiptovske vojaške sile so nas obvestile, da so okoli 295 kilometrov od obale našle razbitine pogrešanega letala MS804. Družinam in prijateljem potnikov izrekamo najgloblje sožalje," so zapisali.

Grški obrambni minister Panos Kammenos je pojasnil, da so našli del trupa, sedeže in kovčke, poroča AFP. "Pred nekaj urami so nas obvestili, da so našli del trupla, dva sedeža in več kosov prtljage," je povedal.

Egiptovske vojaške sile so kasneje našle še več ostankov letala, delov trupel, prtljage in letalskih sedežev, so zapisali na Twitter profilu letalske družbe. Preiskava se nadaljuje. Še vedno namreč niso našli črne skrinjice. 

Letalo strmoglavilo na območju, kjer je morje precej globoko

Pri iskanju črne skrinjice bo pomagala tudi francoska vojaška ladja, ki je opremljena s sonarjem, ki lahko prepozna zvoke pod vodo, ki ga oddajajo črne skrinjice. 80-metrska ladja je izplula iz francoskega Toulona, na prizorišče nesreče pa naj bi prispela v dveh ali treh dneh. Iskanje črne skrinjice bi lahko trajalo kar nekaj časa, saj je globina morja na območju, kjer je strmoglavilo letalo, od 2,4 do tri metra.

Ko bodo razbitine pripeljali na kopno, jih bodo v Kairu pregledali strokovnjaki iz različnih držav. Preiskavo bo vodil Egipčan Ayman el-Mokadam, pridružili pa se mu bodo francoski in britanski preiskovalci, pa tudi Airbusovi strokovnjaki, poroča BBC.

Iskanje bi lahko v prihodnjih dneh oviralo slabo vreme, ki je napovedano za območje nad Sredozemskim morjem, je danes sporočila grška meteorološka služba.

Egiptovske oblasti so sicer že v četrtek poskrbele za veliko zmedo, saj so sporočile, da so našli razbitine letala, kar je grško obrambno ministrstvo nato odločno zanikalo.

Satelit Evropske vesoljske agencije je v četrtek na gladini morja približno 40 kilometrov jugovzhodno od kraja, kjer naj bi letalo strmoglavilo, zaznal naftni madež. "Ni zagotovila, da naftni madež pripada pogrešanemu letalu," so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarili v agenciji. Madež se razteza na dolžini dveh kilometrov, so še sporočili.

Pod drobnogledom vsi zaposleni na pariškem letališču

Francoski pravosodni uradnik je za tiskovno agencijo AP dejal, da njihovi letalski preiskovalci zaslišujejo celotno osebje na letališču Charles-de-Gaulle, ki bi lahko imeli neposreden ali posreden stik z strmoglavljenim letalom. Prav tako pa podrobno preiskujejo zgodovino vseh potnikov in osebja na letalu in njihove morebitne povezave s terorističnimi osumljenci.

Na letališču Charles de Gaulle poostrena varnost in preiskava.
Na letališču Charles de Gaulle poostrena varnost in preiskava. FOTO: AP

Preden je izginilo, je naredilo dva ostra ovinka

Letalo, ki je bilo na poti v Kairo, je vzletelo iz Pariza v sredo ob 23.09, z radarja pa je izginilo v četrtek ob 2.30 po srednjeevropskem času, ko je že bilo v egiptovskem zračnem prostoru.

MZZ Slovencem odsvetuje vsa potovanja v določene predele Egipta, in sicer na širše območje mest Kairo in Aleksandrija ter vsa mesta v delti Nila in mesta ob Sueškem prekopu. Prav tako odsvetujejo potovanja na obmejna območja z Izraelom, Libijo in Sudanom. Kot precej tvegana ocenjujejo tudi vsa potovanja na polotok Sinaj, z izjemo mesta Šarm el Šejk.

Grški obrambni minister Panos Kammenos je dejal, da je letalo, preden je izginilo, naredilo dva ostra ovinka: "Najprej za 90 stopinj v levo, nato 360 stopinjski obrat v desno smer, medtem je letalo z višine okoli 11.000 metrov padlo na dobrih 4.500 metrov in na okoli 3.000 metrih višine izginilo."

Kontrolorji so po podatkih letalske družbe z letalom izgubili stik ob 2.45 po lokalnem času. Zadnji stik z letalom so opravili 10 minut, preden je izginilo z radarjev. Kostas Litzerakis iz grške agencije za civilno letalstvo je dejal, da je letalo ob zadnjem stiku letelo nad otokom Kea, pilot pa ni omenil nobenih težav.

Prav zaradi nenavadnih obratov letala v zraku so nekateri strokovnjaki prepričani, da bi lahko šlo za eksplozijo na letalu ali nenavadno dogajanje v pilotski kabini. 

Identificirali pilota in kopilota; nihče od potnikov ni bil na seznamu teroristov

Vzrok strmoglavljenja letala še ni znan. Možna je tehnična napaka, nekateri mediji poročajo, da je kapitan trgovske ladje na območju oblastem sporočil, da je med izginotjem letala na nebu "videl plamen".

Za zdaj le egiptovski in ruski uradniki trdijo, da je šlo za terorizem, tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest pa je dejal, da je še prezgodaj za ugibanja. Dodal je, da predsednika ZDA Baracka Obamo sproti obveščajo o razvoju dogodkov.

Za zdaj še nobena teroristična skupina ni prevzela odgovornosti za strmoglavljenje letala. Spomnimo, ko je oktobra nad Sinajen strmoglavilo rusko letalo z 224 potniki, je kmalu po dogodku odgovornost prevzela sinajska veja teroristične skupine Islamska država.

Egiptovske oblasti so sicer sporočile, da nihče od potnikov ni bil na seznamu teroristov. To so potrdili tudi trije evropski obveščevalni viri, poroča AP.

Letalo je bilo staro 12 let, tehnično izpravno. Vsi tehnični pregledi so bili opravljeni pravočasno in niso pokazali nobenih nepravilnosti, je še povedal predstavnik družbe EgyptAir.

Tuji mediji so pilota identificirali kot Mohameda Saida Shoukairja, kopilota pa kot Mohameda Mamdouha Ahmeda Assema. Pilot ima za seboj 6.275 ur letenja, kopilot 2.766. Vreme je bilo v času izginotja letala jasno.

EgyptAir ima floto 63 letal, od tega 11 airbusov A320.

Egiptovski režiser izgubil kar štiri člane družine

V Kairu so se danes ob petkovih molitvah spomnili tudi žrtev letalske nesreče. Egiptovski filmski režiser Osman Abu Laban je na tragičnem letu MS804 izgubil kar štiri sorodnike. Šlo naj bi za njegovega strica, teto, bratranca in bratrančevo ženo. Med žrtvami je tudi britanski geolog Richard Osman, ki je pogosto službeno potoval v Egipt.

Egiptovski režiser Osman Abu Laban je v nesreči izgubil štiri svojce.
Egiptovski režiser Osman Abu Laban je v nesreči izgubil štiri svojce. FOTO:

Na letalu airbus 320 je bilo 56 potnikov ter sedem članov posadke in trije varnostniki. Trideset jih je bilo državljanov Egipta, 15 Francozov, dva iraška državljana ter po en državljan Velike Britanije, Kanade, Belgije, Portugalske, Alžirije, Sudana, Čada, Savdske Arabije in Kuvajta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

omega _v6
21. 05. 2016 09.32
+0
Danes jim dajete azile čez kako leto ali dve vam bodo podtikali bombe in pobijali svojce!! To je na žalost islam,ki ne prenese drugače mislečih in drugače verujočih!! To je vera,ki seje smrt!! Za muslimane smo neverniki,ki jih je treba pobiti!!
113113
21. 05. 2016 08.11
+0
Po tem je Reka Kolpa nenavadno globoka. Ponekod okoli 3cm Pa kaj obamo to briga če ni bilo v us?? Zanimivo!
1adler
20. 05. 2016 21.47
+6
kje se kupi novinarska šola?
DAEMONIUM
20. 05. 2016 22.19
+41
Pa kaj je temu Draganu Matiču, da zagovarja islamizacijo Slovenije??? Pa v 3 PM, poznam osebno našega državljana, Slovenca, če hočete, ki dobiva 280 eur nekakšne invalidske pokojnine, ko so ga po 20 letih delovne dobe zaradi napredajoče bolezni invalidsko upokojili torej človek bi rad delal pa na žalost zaradi bolezni ne more in sedaj ga ta levifašizem obsodi da crkne od lakote???? Mater vam *ebem, kako vas ni sram, banda rdeča??? Tam boste pa navlekli 1000 mohamedancev in za enega vrgli proč 850 eur, naši ljudje pa crkujejo, a se mar tega sploh zavedate, kaj delate proti lastnemu narodu??? Pa me boli kterega privlečete v državo ampak NAJPREJ ZA LASTEN NAROD POSKRBITE, SAMO TO NAROD ŽELI!!!! PA KDO BO ZAGOVARJAL TA VAŠ PROTISLOVENSKI SISTEM????? KDO, BANDA????? Samo ko pride pravi čas, boste za vse to, kar danes delate Slovencem, odgovarjali, 100% nihče od današnjih politikov KI STE TAKO NIZKO PAHNILI LJUDI, NE SME NIKOLI VEČ BITI V POLITIKI, sploh pa "perverzna poštena" akademska srenja!!!!!
113113
21. 05. 2016 08.03
+2
Edina Slovenija
20. 05. 2016 21.15
+15
KOLIKO SO SI TEGA NARODA NAVLEKL GOR IN JIM DALI PREDNOST ZA DELO PRED SVOJIMI NI ČUDNO, DA JE LETALO STRMOGLAVILO S POMOČJO USLUŽBENCA LETALIŠČA! NO SAJ PRI NAS NI KAJ BOLJE, ČE SI NA V.., SLUŽBA TE ČAKA. ČE SI NA ŠEK ALI NIK PA ČAKI V VRSTI IN ŠUTI!
puer2
20. 05. 2016 21.13
+27
Lahko bi se malo bolj potrudili na tem portalu, enkrat je trup, potem je truplo, pa tudi morje ni globoko samo tri metre?
mrbungle
20. 05. 2016 22.22
+11
Ravno to je tud meni v oci padlo... Aja, globina je 2,4-3 m, torej lahko kolo ven iz vode gleda...
tali?ni tom
20. 05. 2016 20.41
+26
morje na kraju strmoglavljenja je izjemno globoko! kot je napisal neverjetni novinar je globoko celih 2,4 do 3 metre! neverjetno!
Tretja Švica
20. 05. 2016 21.11
+12
Ja, višek dosežkov novinarjev 24 ur, lol. lol---
Menes
20. 05. 2016 21.14
+9
To je po mojem najnižji del sredozemlja - če odštejemo morje tik ob obali, seveda.
TRUMPP
20. 05. 2016 20.22
+12
Multikulti,...pa to.
TRUMPP
20. 05. 2016 20.21
+5
Po toči zvoniti,...pa to....... tipično za vse tote loleke,.....
HoS
20. 05. 2016 20.03
+4
ISIS ima krte vse povsod še posebaj Francija .......
nevski
20. 05. 2016 19.56
+26
Če se bo domneva o terorističnem napadu potrdila, bo to pozdrav od džihadistov Franciji pred pričetkom evropskega prvenstva v nogometu. Za Francijo bo imelo to prvenstvo zelo grenak priokus.
mariomandzukic
20. 05. 2016 19.36
-4
linoel messi rezerviral vilo na nasemu biseru jadrana,otoku Hvaru.dominacija nad dominacijami
Tone 12345
20. 05. 2016 19.20
+0
Jimi1
20. 05. 2016 16.58
+14
Glede na turistične posledice, ki jih bo imel ta letalski teroristični podvig bomo imeli tudi Slovenci letos povečane prihodke od turizma.... Skratka rešuje se gospodarstvo Španije, Grčije in Hrvaške na takšen način....
kiboko
20. 05. 2016 16.42
+2
Zakaj se reče "na krovu letala"?
c00kies
20. 05. 2016 18.40
+4
oblikovana realnost
20. 05. 2016 15.25
+81
Raje bi videl deset budističnih centrov v Ljubljani kot minaret.
flojdi
20. 05. 2016 16.29
-12
. a je že kdo kdaj prebral kaj, kar so Znali početi, nekdaj, misionarji....kereŽe vere
gggg1
20. 05. 2016 20.13
+16
Katero imaš v mislih? Krščanska se je šla pred slabim tisočletjem križarske vojne, ki so trajale slabih sto let, medtem ko muslimanska izvaja enake vrste osvajanje že približno tisoč petsto let.
piton-1
20. 05. 2016 14.54
+5
ne morem verjet kk lahk kovček preživi, človek pa noben!
karlo6
20. 05. 2016 14.36
+18
Brisalci komentarjev z vami nekaj ni v redu.
glava2
20. 05. 2016 18.33
+9
vrtojb
20. 05. 2016 13.29
+27
kva ma tiskovni predstavnik Bele hiše za komentirat tukej?
Razumnež
20. 05. 2016 14.11
+5
Uuuu a si hud :))) Sem se že ustrašil, da so te ruski uradniki razjezili, ker so takisto komentirali :))
.jest
20. 05. 2016 14.25
+4
Tiskovni predstavnik se vpleta mogoče, ker ima slabo vest ali pa želi informacije, ker gre v Egipt na dopust.
nevica
20. 05. 2016 15.52
+0
Čuvaji svetovnega miru in slaba vest, kot potencionalni razlog za terorizem, sedaj pa tudi potencionalna žrtev.
Tretja Švica
20. 05. 2016 21.14
+1
A ne vidiš, da morajo bit Ameri vsepovsod!
DeBill
20. 05. 2016 13.12
+2
prijateljski ogenj?
fižol?ek5
20. 05. 2016 13.08
+43
Sedaj pišejo o te nesreči, kot takrat za Malezijsko letalo (cel teden), samo da pozornost odvrnejo od bolj pomembnih stvari na domačih tleh, kot so: vsakodnevna kraja našega denarja, gradnja mošeje, ki gre proti koncu ampak tega se ne sme komentirati, sprejemanje beguncev.................... Važno pa je, da Slovence mečejo ven in lastnih stanovanj za tistih 200€ pufa.
.jest
20. 05. 2016 13.12
-5
Ne zavajaj. Ni bilo samo 200€. Prvo je potrebno plačati položnice in živeti zasluženemu primerno.
aaaaaa122121
20. 05. 2016 13.27
+44
sploh nima veze a je bilo 200e ali 20.000e dokler ne bodo nekateri poplacali milijonskih pufov:)
.jest
20. 05. 2016 13.38
-3
Potem po tvojem tudi nima veze ali dobiš 150€ ali 1500€ plače. Puf pa se mora vrniti. Da je isto 200€ ili 20.000 € pa povejdolžnici.
tali?ni tom
20. 05. 2016 14.05
+21
sistem v sloveniji in nasploh verjetno kapitalizmu je narejen tako dokler imaš trohnico premoženja ,ti ga vzamejo če si brez dela! to je dejstvo in to dejstvo doleti lahko kogarkoli izmed nas! primer,zgubiš šiht,ne plačaš pa računov,ti gre premoženje! če kot po čudežu plačaš vse položnice,daš odklopit vse od telefona,vode,kanalizacije ki se v sloveniji čudežno ne da skratka vse ti , ker imaš vzamejo v imenu dolžništva! recimo davek na nepremičnino ti vzame bajto! tako pač je v tem pajzlu od države!
.jest
20. 05. 2016 14.30
+7
Waco,+. Zato pa ti v skrajnem primeru dajo socialca, da plačaš elektriko,vodo, kanalizacijo in letno nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. TV, telefon, mobitel, internet pa se na žalost šteje kot luksuz. Saj ta Kradistan bo šel v maloro prej, kot pa bivša država.
nevica
20. 05. 2016 15.56
+10
Prodajanje imetja na držabi je namreno povzročanje škode dolžniku, nikoli imetje ne doseže poštene vrednosti, kaj šele tržne. Tako dolžnika dobesedno okradejo /za kazen, in za vzgled drugim/. To je nepravično in nepošteno, če je cilj poravnava dolgov. Pri nas pa je oblasti cilj uničenje človeka. To ni ne pravna ne socialna država. Taka dejanja so protiustavna. Cerar poglej kaj se ti /nam/ godi! Ni cilj samo pokojninska reforma, kaj pa nekaj poštenja v vsakdanjem življenju, bi kaj takega šlo?