Tujina

Razdeljena akademija: Nobelovo nagrado za fiziko bi moral dobiti tudi Cern

Stockholm, 09. 10. 2013 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Član Kraljeve švedske akademije znanosti Anders Barany je dejal, da bi moral Nobelovo nagrado za fiziko prejeti tudi Evropski center za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi. Prejela sta jo (le) očeta ’’božjega delca’’ Francois Englert in Peter W. Higgs.

Peter Higgs in Francois Englert
Peter Higgs in Francois Englert FOTO: Reuters

To, da sta Nobelovo nagrado dobila Belgijec Francois Englert in Britanec Peter W. Higgs, ni vsem všeč. Član Kraljeve švedske akademije znanosti Anders Barany je dejal, da bi moral nagrado prejeti tudi Evropski center za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi.

"Mislim, da je odločitev napačna," je dodal. "Mislim, da so eksperimentalni raziskovalci opravili neverjetno fantastično delo in bi morali biti nagrajeni," je pojasnil.

Razglasitev prejemnikov Nobelove nagrade za fiziko se je v torek zakasnila za približno uro. Kot uraden razlog so na spletni strani Nobelove nagrade pojasnili le, da akademija "še zaseda". Kot je pojasnil Barany, je prišlo do "obsežne razprave".

Englert in Higgs bosta nagrado prejela za "teoretično odkritje mehanizma, ki prispeva k našemu razumevanju izvora mase subatomskih delcev".

Higgs in Englert sta leta 1964 neodvisno drug od drugega (Englert z zdaj že pokojnim Robertom Broutom) predlagala teorijo o izvoru mase delcev. Kot so navedli v odboru, ki odloča o nagrajencih, so bile njune ideje pred kratkim potrjene z rezultati poskusov v velikem hadronskem trkalniku v Cernu.

Številni so pričakovali, da bo Cern med nagrajenci, a se je moral zadovoljiti le z omembo v spremljevalnem tekstu. "Tega še ni bilo. Gre za lepo priznanje, a mislim, da to ni dovolj," je dejal Barany. Med prejemniki Nobelovih nagrad so bile v preteklosti že organizacije, a še nikoli na področju znanosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
09. 10. 2013 12.28
-2
Potem takem bi bilo prvič, da bi Nobelovo nagrado dobil kak inštitut.