Tujina

Različne religije pod isto streho: 'Ne sanjajmo o miru. Zgradimo ga'

Berlin/Bern, 14. 12. 2015 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V času ločevanja med različnimi verami in podpihovanja sovraštva bo v Berlinu zrasla stavba, ki bo pod eno streho združevala sinagogo, cerkev in mošejo. V Bernu stoji Hiša religij, ki v eni stavbi združuje kar osem različnih religij. Gre za utiranje poti do družbe, v kateri bi pripadniki različnih verskih prepričanj ter neverniki živeli v miru in sožitju.

Krščanstvo, islam in judovstvo spadajo med abrahamske religije, saj ima v vseh treh posebno mesto svetopisemski očak Abraham. Mnogi menijo, da bi različne religije lahko živele v sožitju druga ob drugi, namesto da se podpihuje strahove, da gre za povsem drugačno in tujo vero, ki ogroža temelje krščanstva ter da je v Evropi prostor le zanj.
Krščanstvo, islam in judovstvo spadajo med abrahamske religije, saj ima v vseh treh posebno mesto svetopisemski očak Abraham. Mnogi menijo, da bi različne religije lahko živele v sožitju druga ob drugi, namesto da se podpihuje strahove, da gre za povsem drugačno in tujo vero, ki ogroža temelje krščanstva ter da je v Evropi prostor le zanj. FOTO: Reuters

O možnostih soobstoja različnih kultur in religij se vedno krešejo mnenja, zdaj pa zaradi pogostejših terorističnih napadov in strahu pred neznanim, drugačnim prihaja do vedno večje sovražnosti in nerazumevanja med pripadniki različnih religij ter tudi med verniki in neverniki.

V času terorizma, strahu, ločevanja, nerazumevanja, pozivanja k zaprtju mej, bega pred drugačnostjo in neznanim, v času, ko se v Nemčiji ponovno krepi skrajna desnica in gibanje Pegida z množičnimi protesti nasprotuje sprejemanju migrantov in beguncev ter nasprotuje islamu, češ da ne sodi v evropski prostor, toliko bolj izstopajo svetli projekti, ki skušajo preseči deljenje in sovražnost in s sožitjem pokazati, da je soobstoj različnih skupin, kultur, religij več kot le mogoč.

Značilnost sveta je, da je poseljen z različnimi kulturami. Je res rešitev le v tem, da se vse poenotijo? Ali je možno ustvariti družbo sožitja, ki ne le sprejema drugačnost, temveč jo slavi in se veseli možnosti življenjskega učenja, ki jo prinaša?

Ločevanja med različnimi verami in podpihovanja sovraštva kljubujejo centri, ki skušajo združevati, graditi miroljuben dialog, pokazati, da lahko različne religije ne le shajajo druga ob drugi, temveč se lahko dopolnjujejo ter prispevajo k večji povezanosti.

Tri religije, ena hiša

V Berlinu, mestu, kjer je vzniknilo sovraštvo do Židov in je bilo dom idej, ki so prinesle najtemnejše obdobje v človeški zgodovini, se zdaj rojeva ideja prostora, ki bi lahko pomembno osvetlil prihodnost. Židje, kristjani in muslimani nameravajo namreč zgraditi skupno hišo čaščenja in tako pod eno streho združiti sinagogo, cerkev in mošejo. Tri ločene prostore bo povezovala skupna soba v središču stavbe. Služila bo kot prostor za sestajanje, kjer se bodo verniki in tudi drugi člani skupnosti lahko družili in učili o religijah ter o drug drugem.

"Prostor, kjer lahko tema iz preteklosti prinese mir v prihodnosti. Kot Žid Berlin povezujem z bolečino in globokimi ranami – a to ni konec zgodbe. Mesto je tudi kraj alternativnih poti, kraj razsvetljenja in razvoja židovskega življenja. Po koncu 2. svetovne vojne so Židje, ki so se prej morali skrivati in bežati, takoj začeli graditi novo židovsko življenje v mestu. Zame je bistvo Berlina ohranjanje spomina in novo rojstvo," je na uradni spletni strani projekta zapisal eden izmed pobudnikov projekta rabin Tovia Ben Chorin.

Hiša Enega (House of One) bo stala na Petriplatzu v središču Berlina, saj se je iz tega srednjeveškega trga razvilo mesto Berlin, tukaj je v 12. stoletju stala prva cerkev, ki je bila po koncu druge svetovne vojne hudo poškodovana. Ravno za to je lokacija hiše skupnega čaščenja po mnenju rabina Ben Chorina, zelo pomenljiva. "Gre za mesto, kjer so načrtovali trpljenje Židov, zdaj pa je mesto, kjer skupen center gradijo tri monoteistične religije, ki so oblikovale evropsko kulturo," je povedal za BBC.

"Ta trg, iz katerega je zraslo mesto Berlin in kjer je stala prva cerkev, bo zdaj postalo dom prihodnosti. Na temeljih stare cerkve bo zrasla nova hiša čaščenja, takšna, ki bo ljudem različnih veroizpovedi omogočala, da molijo drug ob drugem. Ljudje, ki bodo prihajali sem, bodo ostali zvesti svoji religiji, drug z drugim ter z drugimi neverujočimi pripadniki družbe pa bodo vzpostavljali miroljuben dialog. Ta hiša bo dom enakosti, miru in sprave," je na strani zapisal pastor Gregor Hohberg.

Imam Kadir Sanci vidi Hišo enega kot "znak, signal svetu, da je velika večina muslimanov miroljubna in ne nasilna," je povedal za BBC. Je tudi kraj, je dodal, kjer se lahko različne kulture učijo druga od druge.

V predstavitveni brošuri so Hišo opisali kot "edinstven, miroljuben prostor za srečevanje in izmenjavo med različnimi religijami in tistimi, ki so od njih oddaljeni; vsi so vabljeni. Gre za stavbo, ki jo vodijo verske skupnosti same, njihov namen pa je izražanje vere na takšen način, ki je v soglasju s sodobnim svetom ter ustvarjanje  trajnega prostora za razmislek in pogovor," so zapisali ter dodali: "Ne sanjajmo o miru. Zgradimo ga."

Načrt za stavbo že imajo, najboljšo arhitekturno rešitev so izbrali na tekmovanju:  

Das House of One von der Straße am Petriplatz aus gesehen

Posted by House of One Berlin on 29. maj 2014


Vsak od treh religijskih prostorov v Hiši bo isto velik, a različne oblike, je povedal arhitekt Wilfried Kuehn. "Vsak izmed prostorov je zasnovan glede na verske potrebe, specifičnosti vsake religije," je pojasnil. "V cerkvi bodo orgle, v mošeji prostor za umivanje nog," je dodal. Ko je s svojo ekipo arhitektov raziskoval lastnosti različnih verskih zgradb je našel več podobnosti, kot je pričakoval. "Dlje v čas kot se vrneš, več arhitekturnih podobnosti najdeš. Niso tako različne," je dejal. "Ni nujno, da ima mošeja minaret, to je samo možnost, ne pa nujnost. Tudi cerkev ne potrebuje zvonika. Gre za vračanje k izvoru, k začetkom, ko so bile te tri religije bližje, bolj povezane in so si delile veliko arhitekturnih lastnosti," je dodal.

Zdaj še zbirajo sredstva za uresničitev projekta, hkrati pa organizirajo dogodke, kot so serije razprav o religiji in sprejemanju ter strpnosti.

"Prostore želimo uporabljati za svoje tradicije in molitve. Skupaj želimo uporabljati skupen prostor na sredini za dialog in pogovore, namenjen bo tudi ljudem, ki niso verni," je povedal Hohberg. "Berlin je mesto, kjer se srečujejo ljudje z vsega sveta. Želimo vzpostaviti dober primer skupnosti in pripadnosti," je dodal.

V Bernu Hiša religij združuje kar osem religij

A Hiša Enega ni prva in edina tovrstna skupnost. V Švici je nastal precej revolucionaren projekt, ki je združil kar osem religij. Decembra lani je v švicarskem Bernu svoja vrata odprla Hiša religij (The Haus der Religionen), ki pod svojo streho gosti krščansko cerkev, hindujski tempelj, budistični center, mošejo, prostor čaščenja turške veje islama (alevi), sinagogo, v njej imata svoje prostore tudi Baha'i in Siki.

Tudi tu se ločeni verski prostori odpirajo v skupno "sobo dialoga", kjer se pripadniki različnih ver družijo ter prirejajo dogodke za širšo skupnost.


Tudi drugje po svetu že obstajajo podobni projekti in centri, ki združujejo več religij, a Hiša religij zaradi svoje velikosti in števila religij, ki jih združuje, utira skupno pot.

Pozivajo k dialogu in sožitju

Po masakru Charlie Hebdo so v Hiši religij pripravili skupno izjavo za javnost, v kateri so pozivali k sočutju in dialogu, s katerima bi premagali sovraštvo in strah. "Ko je Anders Breivik pobil 77 mladih ljudi, da bi ’rešil krščanski zahod’, ni nihče krivil celotnega krščanstva, ter vseh cerkev in kristjanov," so zapisali. "Zdaj pa se morajo muslimani po vsem svetu opravičevati in zagovarjati, ker so bili v pariške napade vpleteni posamezniki," so dodali. 

Imam Mustafa Memeti po želi najti način, da bi muslimani in drugi švedski verniki ter neveriniki živeli v miru in sožitju. Bern je raznoliko mesto in čeprav je velik del prebivalstva protestantov, je tam prav tako na tisoče muslimanov, hindujcev in pripadnikov številnih drugih ver.

Predsednik fundacije, ki je ustanovila Hišo religij, Guido Albisetti, je za britanski Independent povedal, da "sprejemajo vse religije, dokler so miroljubne". "V naši državi so dobrodošli vsi, ki spoštujejo in sprejemajo vse druge," je dodal.

Hiša je del večje stavbe, v kateri so še stanovanja, trgovine ter restavracije. "Ideja je bila, da jo postavimo v središče dogajanja in življenja in ne da stoji nekje na samem, kakor bazilika Svetega Petra v Vatikanu," je dejal Albisetti in dodal, da morajo "religije živeti v življenju".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
14. 12. 2015 20.25
+3
glejte naj vam bo kristalno jasno džamija ne spada v slovenski prostor in to bom vedno zagovarjal pa ne brišite mi komentarja to je pač moje mnenje mnenje drugih je pač drugačno
Misija1
14. 12. 2015 20.49
+3
Ne samo da ne spada v naš prostor, ne spada v vsa okolja Evrope ter velik del Sveta. Glede na to, da je to pralnica možganov za neizobražene, ter kombinacijo tega, kar vidimo vsakodnevno, ne samo da ne spada v naš prostor, celo zakonsko bi jih bilo treba prepovedati! Vera spada za 4 zidove, džamija ni del tega. In kakšni produlkti pridejo od tam, je jasno vsakemu. Se celo zmerni bošnjaki so ekstremno verni, prevec, kaj sele tisti ki so iz Bliznjega Vzhoda. Fanatik ki bi zavoljo necesa kar ne vidi naredil vse, si ne zasluzi mesta na Svetu!
bAng bAng dAdy
14. 12. 2015 20.23
+5
se eno maslo NWO... en svet, ena religija, ena vlada, ena banka, en glas... po piramidnem sistemu in vemo kdo se bo vsedel na prestolni vrh te svetovne piramide ki se pridno na vseh področjih gradi...
Strelja?ko
15. 12. 2015 08.33
+2
rotchild? hehe smo jih že vidl te iluminate. ne bojo več.
Ate_ist
14. 12. 2015 19.55
+7
vera je miselni virus, s katerim starši okužijo lastnega otroka
žlikrofi
14. 12. 2015 20.29
+2
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Misija1
14. 12. 2015 20.46
+1
Tako. In na sreco se v Evropi odvija ze desetletja trend, kjer starši ne dajo vec nic na vero. Cerkev je prisotna, ok, poroke itd. je aktualno, ampak verouk vecinoma samo še na vaseh. 10 minut tega verouka se ne more primerjat z 1 uro pranja možganov v mošejah. Na zalost je ta miselni virus dobesedno zakoreninjen v muslimanskih drzavah, kjer starsi svoje otroke pitajo od malih nog z vero in koranom. Otroci nepismeni, znajo pa na pamet koran. 3 letne otroke na plišastih igračah učijo kako prerezati vrat kozi (tradicija v tistih drzavah) itd...ljudje ki slepo sledijo necemu in so zavoljo tega pripravljeni narediti vse, tudi ubijati, niso ljudje, pač pa fanatiki, za katere na tem svetu ni mesta!
Misija1
14. 12. 2015 19.16
+5
Sožitje ver je nemogoče, ko je prisoten islam. Zavedajte se, da vzorci po celem Svetu kažejo pravo sliko. Kar me je pa resno zaskrbelo je pa dejstvo, da na Kitajskem, kjer že dolga dolga leta velja pravilo 1 otroka na družino (zaradi davkov), je novi trend - vzpon rojstev na vzhodnem delu drzave in to že več kot 15 let. Zdaj pa hitro preverite za kateri del države gre in katera manjšina je tam prisotna. Ga ni mesta na svetu, kjer bi islam kazal lep obraz, vsepovsod je skregan. Še z budisti se ne razumejo. Ni ga hujšega človeka, ki je fanatik. Pa naj gre za katerokoli zadevo, ne samo vero. AMpak kar se tiče vere, vcasih je tudi krscanska vera bila fanatična, ljudje po celi Evropi so slepo verjeli, ubijali drug drugega zavoljo vere. Danes smo bolj odprti, celo tako, da lahko mirne vesti recemo, da je krscanstvo v Evropi sicer prisotno, ni pa v glavah ljudi najbolj pomembno. Mladi se sicer opredelijo kot kristjani, vecina zaradi pripadnosti svojim prednikom in ponosa (kar bi morda sebe tudi dal), gre se za tradicijo, kot so recimo cerkve (zvonovi nikoli in nikdar recimo niso bili namenjeni klicanju k molitvi, pac pa IZKLJUCNO kot opozorilo ravno pred pripadniki islama, kateri so pred 700 leti zaceli postošit po Evropi (vzhodni, jugovzhodni). Ljudje v Evropi smo odprti, še prevec kot je videt. Na drugi strani pa imamo islam, kjer se v BIH, ki je zmerna muslimanska drzava, zivi vecina ljudi ki bolano verjame v boga in jim bog pomeni vec kot pa lastna druzina. To je FANATIZEM! In kot bo normalen clovek za svojo družino naredil vse, bo povprecen musliman za svojega boga, ki mu pomeni najvec, naredil VSE! Torej, kako bo mir kjer je prisoten islam? Ne bo ga. Najslabsa mozna kombinacija so pa fanaticni verniki, ki so povrhu še neizobraženi. In teh je med muslimani res ogromno, poglejte samo v katerih drzavah je najvecja revscina in nepismenost. Gola dejstva. Na sreco vecina ljudi to danes vidi in ima vrh glave, se pa še vedno najdejo takšni, ki na cesti objemajo pripadnika islama, ki drži tablo z napisom: "tudi jaz sem musliman, me upate objeti". Na koncu pa se izkaže, da je tudi ta dečko enak fanatik, ki je pošiljal grozilna pisma zaposlenim na vladi, ki so odobrili bombardiranja Sirije. Ja, škoda, da se v to ne vrže 24ur ko poroča, drugi mediji so se, tu pa niti malo o tem. Pa je bil dečko nekaj tednov senzacija medijev in družbenih omrežij. "mirovnik" prve klase, ki je dokaj hitro pokazal pravi obraz!
tony_abcde@yahoo.com
14. 12. 2015 18.15
+8
Še ena utopična ideja...
bAng bAng dAdy
14. 12. 2015 20.20
+4
kako je možno moliti se Bogu in hudiču ?
Strelja?ko
16. 12. 2015 11.10
Shisui
14. 12. 2015 17.20
+19
Ljudje smo si izmislili nekje 1000 bogov. Vsi kristjani ste ateisti do 99.9% bogov na tem planetu, le v enega več od mene verjamete. Prestopite prag, tako kot vi veste, da Thor ne obstaja, tako je meni jasno da so Jezus, Jehova ali pa Alah podobna neumnost. Ne učimo se zgrešenih naukov Svetega Pisma; kamenjanje, genocid in suženjstvo ne smejo biti nikoli odobreni, SPLOH PA NE OD BOGA. Kritično razmišljanje, humanizem in naturalizem. Zame je to sveta trojica.
Ate_ist
14. 12. 2015 17.09
+8
Uvedimo že davek na veroizpoved. Konec koncev vse te vere prihajajo od nekod. Duhovniki, vsi po vrsti so tuji agenti, in verujoči so podporniki sovražne politike do interesov lastne države. Vsaj nekaj za svojo nespametnost naj plačajo. Verske ustanove in njihove zaposlene pa obdavčiti, kot pravne subjekte.
Transformerji
14. 12. 2015 15.49
+3
Naj zgradijo to veličastno stavbo, pa ne za pripadnike različnih ver, temveč za PRIPADNIKE RAZLIČNE POLITIKE!
Transformerji
14. 12. 2015 15.52
+1
To pomeni, da te stavbe začasno ne potrebujemo, bo prišla pa v poštev, ko bodo zmagali politiki , kot je naš Jernej , s svojimi željami, s samozavestjo ....in s cilji.....
NaravaInDruzba
14. 12. 2015 15.20
-5
Res mi je žal vas, katerim vam je sožitje, sobivanje in ljubezen tuja. Mir z vam..ali Bog, Allah, Buda, Krišna,.... Zgleda da vam manjka razumevanje kaj to vera je. Ja je eno močnejših orožij, ki odlično uspeva pri ofcah, je pa nekaj kar daje ljudem moč. Duševno moč in zdrav duh je vedno v zdravem telesu. Pravemu verniku (pa če hodi v svetišče ali ne) je jasno, da ima vsak svojega Boga a na koncu je ta Bog samo en... A razumete kaj vam hočem povedat/napisat? Brez veze se kregate kateri je boljši, na koncu je samo eden, ki ga vsak razume po svoje. In ja, tak center lahko uspe, samo malo več pozitive pa manj straha pa bo ;)
Naveli?anec
14. 12. 2015 16.59
+2
za majn strahu povej tistim, ki jim režejo glave ko se nočejo spreobrnat. Največja težava za vas zagovornike je v tem, da nas ki smo proti ne ženejo verski motivi ampak zdrava pamet. Pejdi ti dol z parimi dekleti, pa mejte kratke rokave in kratke hlače/krila pa bomo videli kako boste sprejeti dolih.
Misija1
14. 12. 2015 21.20
+2
Ja, lahko je prepricevat tiste, ki so miroljubni in strpni. Probaj na Bliznjem Vzhodu narediti to, se najblizje je Savdska Arabija. Glede na pogoje za kapitalno kazen, to je sekanje glave v javnosti na cesti, je velika moznost, da bos ravno naslednji izmed cca. 80 na leto, kateri padejo v ta rang zaradi med drugim smesnih dejavnikov. Pred dobrim tednom dni je šla glava Malezijke, ki je delala v Savdski Arabiji, ker je nedokazano maltretirala otroka. Vse posneto in objavljeno tudi na večjih medijih, sredi ceste dokoncana zadeva.
jg57
14. 12. 2015 15.13
+3
meni je pa bolj všeč hiša cvetja
LovecNaKomuniste
14. 12. 2015 15.00
+13
Zanimivo je to, da smo bili mi "vzhodnoevropejci" 45 let pod težkim jarmom komunizma, pa nas niso pol tok udušil, kolkor so Nemce, ki so bli svobodni. Totalna izguba narodne identitete in odnosa do prednikov. Še najbolj se držijo v vzhodni Nemčiji, kjer so tudi nosili jarem....
jg57
14. 12. 2015 14.58
+3
mavričarji oz. prevličarji.
Naveli?anec
14. 12. 2015 14.45
+4
Dragi against, rad bi da napišeš v katerem "razvitem" narodu talilni lonec uspeva. Lepo prosim podaj primer, pa mi dokaži kako se motim. Naj ti vnaprej povem da odpadejo amerika, skandinavske države, nemčija, francija, italija, avstrija.
Naveli?anec
14. 12. 2015 14.49
+0
in še nekaj, ko nonstop omenjaš geje..... mene v osnovi ne motijo, ker je to pač njihova stvar. Začne me motit v tistem trenutku ko začnejo tečnarit z raznimi paradami, ter se obnašajo kot afne v vsakdanjem življenju. Poleg tega ne razumem v čem je poanta da mora bit večina gejev oblečenih kot flaminki...če homoseksualci nebi nontop tečnarili in nam težili bi se že zdavnaj lahko poročali in posvojevali otroke...
vertex
14. 12. 2015 15.09
+1
NaravaInDruzba
14. 12. 2015 15.13
+6
Talilni lonec je odlično uspeval v naši bivši državi, dokler niso ljudje z velikim apetitom po slavi in bogastvu začeli dobivat funkcije in na koncu prevladali. In zdaj je kar je. Drugače pa opažam, da se dosti vas ljudi ne druži z drugačnimi in zato težko razumete, da je na svetu nešteto različnih ljudi, karakterjev. Vsak od nas ima svoj pogled na svet in vero, in ko to sprejmemo, da smo si ljudje različni lahko pride do sobivanja. Pač malo spoštovanja do sebe in drugih je treba imeti.
sataraš
14. 12. 2015 14.40
+3
Religijo in vso pripadajočo svastiko bi blo treba zakonsko prepovedat....Človekove pravice gor ali dol....
jg57
14. 12. 2015 15.04
+0
na ta način bi uzakonil ateizem. Hudo brihtno. Bilo je veliko poskusov v tej smeri, tudi v bivši Yugi, no v S. Koreji pa še traja. Zgledne države, ni kaj!
vertex
14. 12. 2015 15.11
+3
v yugi je to prav dobro uspevalo,ni bilo verske nestrpnosti in teroristov
Shisui
14. 12. 2015 17.14
+1
gavin v S. Koreji imajo boga, le za razliko od tvojega je ta še živ. Za druge pa res ni prostora.
LovecNaKomuniste
14. 12. 2015 14.38
+14
Matr kaj so Nemcm spral možgane ne moreš verjet. Od nekoč najbolj samozavestnih do totalnih spužv.
LovecNaKomuniste
14. 12. 2015 14.39
+4
Jaz vem da nebi prestopil praga te cerkve, dokler je en sam musli notr.
Against
14. 12. 2015 14.46
-4
pizzamargerita
14. 12. 2015 14.38
+4
ADMIN!!!!! DAJTE NOVINARJA ZA USESA!!! v Berlinu ali v Bernu,?!?! Vam na 24 ur se zdi mogoce isto, no, pa ni!!! Jao, ko bi vi kdaj za sabo pebrali, preden objavite.... Sicer pa... stavba v skladu z novo teorijo spola... vsi smo nek Ono, srednji spol?!
AlternativeFacts
14. 12. 2015 14.47
+3
Saj je tudi naslov ponesrečen. Naslov pravi da bodo različne religije pod eno streho, v bistvu pa, kot tudi sam članek pove, bodo SORODNE si religije pod eno streho.....Pač take 'mamo.....
fosho
14. 12. 2015 15.49
+0
Kaj pa če bi ti prebral članek, preden napišeš komentar? Članek predstavlja dva takša primera, eden bo stal v Berlinu, eden že eno leto deluje v Bernu. Ta zadnji združuje osem religij, ne vseh sorodnih. Zato ne vidim težav z naslovom.
AlternativeFacts
14. 12. 2015 16.18
+1
Ábrahamska relígija vključuje judovstvo, krščanstvo in islam,. Širša definicija abrahamskih religij zajema še bahajstvo, ali kot je v članku napisano bahai (večno učenje in sledenje prerokom kot so Mojzes, Krišna, Buda, Zoroaster, Jezus in Mohamed), samaritanstvo, mandejstvo, rastafarijanstvo, mormonizem in druizem in nenazadnje najmlajša vera Siki, ali kot bi morali napisati Sikhi, ki črpajo iz islama in hinduizma...Torej da če berem članek, je govora o SORODNIH VERAH in ne različnih....
murinar
14. 12. 2015 14.34
+5
To je za sanjače !
AlternativeFacts
14. 12. 2015 14.31
+2
Lennon je pel v enem komadu, "God", če koga slučajno zanima, da je bog koncept (abstrakcija, ali zamisel.. za tiste bolj počasne narave) s katerim merimo našo bolečino....Saška pa pravi da ne gre na kolena....komu sedaj verjeti?
bema1201
14. 12. 2015 14.27
+4
Živeti v sožitju več verstev skupaj to je utopija, neizvedljivo, ker vedno se bo našel kdo ki bo to sožitje poskušal razbiti.
Against
14. 12. 2015 14.35
-2
Če si ne razbijajo jajc med sabo, pa sekirajo druge (pri nas recimo trenutno geje).
Transformerji
14. 12. 2015 14.24
+1
Da ne bi slučajno še Slovenije prispevala kak cent v to zgradbo - mi imamo že svojo vero, ki nam je požrla dobršen del gospodarstva - in ta verska dobrodelnost se še kar nadaljuje...... sodišče pa nič ........