Tujina

Razrešitev zaradi božjih zapovedi

Montgomery, 14. 11. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Disciplinsko sodišče zvezne države Alabame je sodnika Royja Moora razrešilo s položaja predsednika državnega vrhovnega sodišča.

Roy Moore
Roy Moore FOTO: Reuters

Moora so razrešili, ker ni hotel ubogati ukaza zveznih sodišč o odstranitvi spomenika desetim božjim zapovedim iz avle sodne palače v Montgomeryju. Moore je ostal brez službe, skupine za varstvo državljanskih pravic pa so napovedale, da ga bodo tožile še naprej, dokler ne ostane tudi brez dovoljenja za opravljanje pravniških poklicev, ker niti najmanj ne obžaluje svojega dejanja. Moore je pred leti sredi noči ukazal namestiti spomenik desetim božjim zapovedim, nato pa se je z vsemi štirimi upiral, da bi ga odstranili, čeprav je zvezno prizivno sodišče potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, da je postavitev spomenika v osrednjem javnem delu sodne palače v nasprotju z ustavnim načelom ločitve cerkve od države.

Sodnik Moore je imel sicer logičen zagovor svojih dejanj in je trdil, da je vse skupaj precej hinavsko. Ameriška sodišča se namreč med procesi nenehno sklicujejo na boga, priče morajo priseči na sveto pismo in na boga, na katerega se sklicujejo tudi v kongresu, bog je na denarju, skratka celotna ameriška družba je prežeta z bogom. Njegovi argumenti se morda komu zdijo upravičeni, vendar pa je zagrešil nekaj drugega, pri čemer sklicevanje na logiko ne pomaga. Zatresel je celotno zgradbo ameriškega sistema, ki temelji na pravni državi in spoštovanju zakonov, ko je kljub porazu na prizivnem sodišču in zavrnitvi zveznega vrhovnega sodišča še naprej zavračal ukaz o odstranitvi spomenika. Tega mu niso mogli oprostiti niti kolegi na vrhovnem sodišču Alabame, čeprav so se morda strinjali s postavitvijo spomenika in so ga avgusta suspendirali do konca disciplinskega postopka.

Protest v podporo Royu
Protest v podporo Royu FOTO: Reuters

Predsednik disciplinskega sodišča William Thompson je med branjem sodbe dejal, da ne more biti nihče nad zakoni, s čimer so se strinjali tudi tožniki iz Ameriške zveze za državljanske svoboščine in drugi, ki so napovedali, da bodo Moorea vrgli iz pravniškega ceha. Moore se ni dal motiti in je po izgubi službe prišel pred sodno palačo, kjer ga je čakala skupina privržencev in navdušeno vzklikala njegovim trditvam, da je zakon na njegovi strani. Sedaj, ko je brez službe se bo najverjetneje podal v politiko, saj si je pridobil trdne podpornike v ameriški krščanski desnici, ki ga bo zanesljivo spravila do političnega kruha.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3