Tujina

Rdeči alarm ob jadranski obali

Zagreb/Beograd, 29. 12. 2014 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi burje so morali na Hrvaškem zapreti več avtocestnih odsekov, pa tudi državnih cest in mostov. V prihodnjih dneh tudi pri njih opozarjajo na drastični spust temperatur. Ohladilo se bo na do minus 20 stopinj Celzija. Podobno je tudi drugod po Balkanu.

Potem ko je v nedeljo na več delih Hrvaške promet oviral sneg, je močna burja danes za ves promet zaprla avtocesto Zagreb-Split med odcepoma Sveti Rok-Posedarje, medtem ko so avtocesto Reka-Zagreb med odcepoma Kikovica-Delnice nekaj po 7. uri odprli samo za osebna vozila.

Tako je bilo v Zagrebu včeraj. Za naslednje dni pa vremenoslovci, tako kot pri nas, napovedujejo temperature globoko pod ničlo.
Tako je bilo v Zagrebu včeraj. Za naslednje dni pa vremenoslovci, tako kot pri nas, napovedujejo temperature globoko pod ničlo. FOTO: Reuters

Zaradi burje so zaprli tudi dele jadranske magistrale med Senjem in Sveto Marijo Magdaleno, pa tudi državno cesto Maslenica-Zaton Obrovački ter mosta proti otoku Pagu in v Dubrovniku. Burja ovira promet tudi na avtocestah v Dalmaciji med odcepoma Šestanovac in Karamatići ter med odcepoma Čarapine-Ploče, je še sporočil hrvaški avtoklub (Hak). Opozorili so, da so na cestah na številnih koncih države zimske razmere.

Burja podirala drevesa

Burja je že čez vikend povzročila škodo na avtomobilih in infrastrukturi v Splitu. Splitski gasilci so morali med drugim umikati drevesa z mestnih prometnic, podrta drevesa so poškodovala tudi električno napeljavo in tri avtomobile.

Za dele Dalmacije in črnogorsko obalo je za danes zaradi burje razglašen rdeči alarm. Za jutri pa je rdeči alarm razglašen za celotno Črno Goro zaradi vetra in nizkih temperatur.

Hrvaški meteorologi do konca tedna ne pričakujejo novih padavin, napovedujejo pa zelo nizke temperature. Te se utegnejo v prihodnjih dneh ponekod spustiti tudi okoli 20 stopinj pod ničlo.

Težave tudi drugod po Balkanu

O težavah na cestah zaradi zimskih razmer poročajo tudi iz drugih držav na Balkanu, kjer se jim v prihodnjih dneh prav tako obetajo temperature krepko pod ničlo.

V Srbiji sicer le še rahlo sneži, imajo pa ponekod težave zaradi snežnih zametov in ledu na cestah. Sneg je pobelil tudi Črno goro, kjer se bodo ponekod na severu države temperature spustile do minus 20 stopinj Celzija. Promet v Makedoniji zaradi snežnih razmer poteka počasi, nekatere ceste so celo zaprte. Na letališču v Skopju letala vzletajo z zamudami.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
29. 12. 2014 14.59
+1
Vi in vaši ALARMI.
schrodingerScat
29. 12. 2014 14.15
+3
Pogrešam bolj podrobno meteorološko sliko province Inhambane v južnem Mozambiku
Ševednonaskradejo
30. 12. 2014 10.00
+1
Zakaj? Ali imaš namen silvestrovati v Mozambiku? Prometne informacije za sosednjo Hrvaško so gotovo pomembne za tiste, ki načrtujejo silvestrovanje ob hrvaški obali.