Tujina

Redek naravni pojav umoril gasilce

Zagreb, 22. 08. 2008 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Gasilci na hrvaškem otoku Kornat so umrli zaradi redkega naravnega pojava: zmesi plinov in eruptivnega požara.

V požaru na Kornatu so umrli mladi, neizkušeni gasilci.
V požaru na Kornatu so umrli mladi, neizkušeni gasilci. FOTO: Reuters

Ekipa sodnih izvedencev na Hrvaškem je zaključila s preiskavo lanske tragedije na otoku Kornat, ko je 30. avgusta v požaru umrlo 12 gasilcev. Vzrok za tragedijo je naravni pojav, tako imenovano izgorevanje nehomogene plinske zmesi. Gre za redek fenomen, ki se je leta 2000 pojavil v bližini mesta Palasca na Korziki in leta 2003 blizu avstralske Canberre.

V poročilu so strokovnjaki zapisali, da gre za posledico večurnega požara, zaradi česar je nastala zmes plinov: vodika, metana, etana, ogljikovega monoksida in metanola. Nato je veter nevarno zmes potisnil navkreber v hrib in čez najvišjo točko Veli vrh. Ko so ognjeni zublji dosegli zmes, pa je po mnenju strokovnjakov izbruhnil tako imenovani eruptivni požar.

Ob tem so v obrazložitvi omenjenega požara velikih razsežnosti še zapisali, da so bile temperature izredno visoke – presegle naj bi 1200 stopinj Celzija. Nastanek ekspanzijskega oblaka pa se je verjetno v nekaj minutah povečal od petkrat do osemkrat. Preiskava je še pokazala, da je nesrečne gasilce najprej zajel plinski oblak, šele potem ognjeni zublji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

redinmir
25. 08. 2008 20.57
Plini se pojavijo ob nepopolnem izgorevanju organskih snovi. Kot je znano je je izgorevanje lesa večinoma nepopolno, ker pri nizkih temperaturah uidejo hlapljive snovi iz lesa - sicer je več kot polovica teže lesa lahko hlapljivih snovi.
.Luce.
23. 08. 2008 12.35
Već je prošla gotovo godina. Strašno. Zanimljivo da je Hrvatska u to vrijeme POSUDILA jedan KANADER Grčkoj koja se isto borila s požarima. Gdje je tu pamet,u samoj špici sezone,kad su požari sve samo ne rijetka pojava ići glumiti dobrotvora? I to tko? Mala,siromašna Hrvatska koja jedva da sama posjeduje tri kanadera u voznom stanju,strašno. U duhu našeg naroda je da zabadamo nos tamo gdje nas stvarno ne treba. Neka vam je laka crna zemlj,počivali u miru božjem,heroji. :(
Jozsef
22. 08. 2008 22.54
Mesic: Kaj bos rekel sedaj. Zaradi tvoje sodbe, ki si jo izrekel in nahujskal ljudi, je hrvaski poveljnik gasilcev storil samomor. Se bos fental tudi ti, ko ugotovis, da si si vzel pravico sodnika? Ali bos podlo komentiral, kako je kazalo in bla bla bla, tako kot ti to ze ves in znas. Upam, da si se sedaj iz tega primera kaj naucil in da bos v bodoce imel bolj pocasen jezik, ki ne bo prehiteval uma (ce ga imas).
Ramzess
22. 08. 2008 22.04
"V požaru na Kornatu so umrli mladi, neizkušeni gasilci." Ironija res. "V poročilu so strokovnjaki zapisali, da gre za posledico večurnega požara, zaradi česar je nastala zmes plinov: vodika, metana, etana, ogljikovega monoksida in metanola." Redek pojav, že prav, toda od kod se pojavi taka kombinacija snovi.
Sadjar
22. 08. 2008 21.16
to so pogumni ljude, vsaka jim čast
Ajnaaa
22. 08. 2008 20.34
Ekipa sodnih izvedencev na Hrvaškem je zaključila s preiskavo lanske tragedije na otoku Kornat, ko je 30. avgusta v požaru umrlo 12 gasilcev. Saj piše "lanske tragedije..." :-((((((( Lani se je kar nekaj časa govorilo o tem, nisi zasledil-a? Je pa res hudo, da so morali umreti tako mladi fantje :-(((((((
pikam_dopust
22. 08. 2008 20.27
Tale 30 avgust je bil najbž lani, ne? Ker letos ga še ni bilo, pa nekak ugibam. Mogoče pa predlani? Ker ni iz članka to niti najmanj jasno.
jezek_teka_teka
22. 08. 2008 19.05
Če nimaš opreme se lahko tudi brez redkega naravnega pojava zadušiš. Da se izogneš odgovornosti vsaka stvar pride prav. Kriv pa itak ne bo nihče tko kot pri nas, razen par odstopov iz položajev. Žalostno je da so morali umreti mladi fantje. Naj počivajo v miru.