Tujina

FOTO: Rep orkana Gonzalo povzroča kaos v Veliki Britaniji

London, 21. 10. 2014 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ostanek orkana Gonzalo, ki je minuli teden pustošil na Bermudih, je nevihtno vreme z dežjem in sunkovitim vetrom prinesel Veliki Britaniji. Sunki vetra so dosegali hitrosti do 110 kilometrov na uro in ruvali drevesa, eno od dreves pa je v bližini Hyde parka padlo na žensko.

Rep orkana Gonzalo, ki je minuli teden pustošil na Bermudih, je nevihtno vreme z dežjem in orkanskim vetrom prinesel Veliki Britaniji. Ena ženska je umrla, ko je v Londonu nanjo padlo večje drevo, ki ga je izruval sunek vetra. V Southwicku so padle veje poškodovale tri osebe, k sreči pa je šlo za lažje poškodbe.

Veliko težav so nevihte in močan veter povzročili v prometu. Na letališču Heathrow so odpovedali več kot 100 letov, na drugih letališčih odpovedi ni bilo. Na severu Walesa in severozahodu Anglije so zabeležili sunke vetra s hitrostjo prek 110 kilometrov na uro, opozorilo pred močnim vetrom pa velja za večji del države.

Visoki valovi v Blackpoolu so zalili obalno sprehajališče in bližnjo cesto.
Visoki valovi v Blackpoolu so zalili obalno sprehajališče in bližnjo cesto. FOTO: Reuters

Več trajektov zaradi razburkanega morja ne pluje, na cestah pa ponekod veljajo posebne hitrostne omejitve. Te veljajo tudi v železniškem prometu, v katerem prihaja do zamud. Zaradi prevrnjenih tovornjakov je bil oviran promet na številnih glavnih cestah.

Orkan Gonzalo je minuli konec tedna kot orkan druge kategorije s hitrostjo vetra do 175 kilometrov na uro prizadel Bermude, medtem ko je Veliko Britanijo dosegel kot nevihta.

Gonzalo je na Bermudih ruval drevesa in povzročil tudi nekaj požarov, oblasti pa so se nanj dobro pripravile. Šole so zaprli, prav tako mednarodno letališče, na jugu pa so poleg tega evakuirali dva hotela, tako da žrtev ni terjal.

Nasa je objavila posnetek, na katerem je videti, kako se je Gonzalo razvijal med 14. in 17. oktobrom:

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-ENGLAND-
21. 10. 2014 18.01
+0
Ne prevec nakladat , mal bolj piha to je pa tudi vse , iz prve roke
Kimberley-Echo
21. 10. 2014 17.14
-1
Sunki vetra dosegajo 100 milj/h in ne le po vaše 110km/h. Takšno vreme bo še vso noč nad Škotsko, Walesom, SZ UK in S Irsko.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.