Tujina

REPORTAŽA: 78-letnik pred poplavami ubežal na podstrešje, kjer je brez hrane in vode preživel tri dni

Maglaj/Šamac, 18. 05. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
21

Ko je besna reka Bosna pred letom dni poplavila Maglaj, se je tedaj 77-letni Ismet Palata, ki živi tik ob vodi, zatekel na podstrešje svoje majhne hiške. Niti v sanjah si ni predstavljal, kako hudo bo. Tam je namreč - brez vsega - preživel kar tri dni in tri noči.

Več videovsebin
  • Zgodba Ismeta Palate
    01:58
    Zgodba Ismeta Palate
  • Fojnica je bila povsem odrezana od sveta
    00:32
    Fojnica je bila povsem odrezana od sveta
  • Plaz porušil hiše v vasi Alići
    00:53
    Plaz porušil hiše v vasi Alići
  • Voda je v eni uri uničila vse, kar so ljudje gradili več let
    00:42
    Voda je v eni uri uničila vse, kar so ljudje gradili več let
  • Prebivalci Šamca so prepuščeni sami sebi
    00:53
    Prebivalci Šamca so prepuščeni sami sebi
  • Iz 24UR: Leto dni od katastrofalnih poplav
    03:40
    Iz 24UR: Leto dni od katastrofalnih poplav

"Dvakrat nas je že poplavilo in obakrat je voda prišla le do praga hiše. Nisem si mislil, da bo tako hudo, zato se nisem pripravil, niti svojega avtomobila nisem umaknil. A ko je poplavilo, je bila voda visoka več kot 2,5 metra. Nisem imel druge izbire, kot da grem gor. Tukaj sem zlezel na podstrešje, skozi odprtino nad oknom," nam 78-letni Ismet Palata iz Maglaja pokaže sobo v stanovanju, ki mu je pravzaprav rešila življenje. Nato je čakal. Brez hrane in brez vode.

"Vse naokoli je bilo jezero, vse je plavalo v vodi, to je bilo neverjetno. Dve veliki drevesi sta prebili balkon in se zagozdili v hiši. Uničena so bila okna, vrata, odneslo mi je avtomobil, pohištvo, ki je bilo dokaj novo, dve televiziji, osebne stvari, vse je odplavalo, ničesar nisem mogel rešiti … Ostal sem reven kot cerkvena miš," pripoveduje.

Vsi so pomagali vsem. V težkih trenutkih se je pokazala solidarnost ljudi. Ismet Palata

Pomoč je prišla tretji dan, ko je bil Ismet že precej slaboten. "Padel mi je sladkor, povišal se mi je pritisk, a to je bilo vse zaradi stresa." Sosed, ki se je do njegove hiše 20 metrov prebijal po vodi, ki mu je segala do prsi, mu je prinesel hrano in vodo, da si je lahko opomogel. Ko je voda toliko odtekla, da je Ismet spet lahko prišel dol, je bilo v njegovi hiši okoli 20 centimetrov blata in mulja, parket se je močno napihnil.

Občina mu je priskrbela začasno stanovanje in s pomočjo dobrih ljudi iz Sarajeva, Zenice, Bugojna, Travnika, Bihaća in drugih mu je uspelo očistiti hišo. "Ko so metali proč moje stvari, sem jih gledal in prosil: Ne tega!, Ne tega! Saj veste, kako je, ko si na stvari navezan." A vse, kar je ostalo, je bilo uničeno, in moralo je stran. "Sploh ne takoj, šele po kakšnem mesecu dni sem doumel, da mi je voda v nekaj trenutkih odnesla vse, kar sem gradil 50 let," žalostno pove.

V tem letu dni je Ismet z denarjem, ki ga je prihranil, pa tudi s pomočjo prijateljev in donatorjev obnovil svoj dom, da v njem spet lahko živi. "Zdaj je vse spet dobro. Počasi grem naprej, borim se. Hvala bogu, da sem zdrav. Optimističen sem. Povsod po svetu je hudo, ne samo pri nas. Nekoč bo bolje, zahvaljujoč dobrim ljudem," skromno zaključi svojo zgodbo.

Ismet je le eden izmed mnogih, ki je v poplavah izgubil vse in je moral na novo začeti svoje življenje. Vrata svojih stanovanj so nam odprli še številni drugi, ki so pripovedovali, kako je bilo v najhujših trenutkih.

Ismet Palata nam je zaupal svojo zgodbo.
Ismet Palata nam je zaupal svojo zgodbo. FOTO: POP TV

'Bosna teče skozi našo dnevno sobo'

Adema Šahmata iz sosednjega bloka so evakuirali s čolnom in ga odpeljali v bolnišnico, ker je imel visoko vročino. Ko se je čez šest dni vrnil domov, je ugotovil, da od tistega, kar je bil nekoč njegov dom, ni ostalo nič. Tudi on je moral vse postaviti na novo in danes, pravi, je hvaležen za vso pomoč, ki jo je prejel. "Zdaj je vse dobro," nam pove.

Edu Mortizanoviću je voda poplavila celo spodnje nadstropje hiše. S sestrinega balkona v zgornjem nadstropju je gledal, kako mu odnaša avtomobil. "Voda je prebila okna in tekla skozi hišo, preden se je umaknila," opisuje. Ko nas povabi na kavo, v šali pripoveduje, da je njegov vnuk v šoli na vprašanje, kje teče reka Bosna, učiteljici odgovoril: "Skozi našo dnevno sobo!" Tudi Edo je prejel nekaj pomoči, zdaj pa hišo počasi obnavlja sam. Na vprašanje, ali se boji, da se bo katastrofa ponovila, pokima. "Vsakič, ko dežuje, gledamo Bosno, ali bo prišla ali ne. Pa tudi ko upade, nikoli več ni tako nizka, kot je bila včasih. Prej si lahko šel spodaj peš ob njenem bregu in popil kavo v nekem baru, zdaj je tam polno kač, velika je tudi nevarnost min."

Ko poslušaš zgodbe vseh teh ljudi, ne moreš, da jih ne bi občudoval. Čeprav so preživeli izjemno hude trenutke, ki si jih večina od nas ne more niti predstavljati, na vsakem koraku izkazujejo skromnost in izražajo hvaležnost, da so živi in zdravi. Zavedanje, da bi bilo lahko še veliko huje. "Jaz pravim, da sem jo še dobro odnesel, ubogi tisti ljudje, ki so jim plazovi odnesli cele hiše," še pravi Edo.

Oblasti pozabile na ljudi, ki so jim zemeljski plazovi uničili hiše?

In res, približno deset kilometrov ven iz Maglaja naletimo na hribovito vas Alići, ki je niso uničile poplave, pač pa zemeljski plazovi. Zaradi drseče zemlje je svoje domove moralo zapustiti 23 družin, evakuirali so 76 ljudi.

Hiše v vasi Alići lahko vsak čas zgrmijo v dolino. Svoje domove je zaradi zemeljskega plazu moralo zapustiti 23 družin.
Hiše v vasi Alići lahko vsak čas zgrmijo v dolino. Svoje domove je zaradi zemeljskega plazu moralo zapustiti 23 družin. FOTO: Primož Pribac

Ko je zemlja začela pokati, je bila Senada Alice s svojo družino v hiši. Srečamo jo med ruševinami, kamor še vedno hodi obdelovat vrt, ki ji je edino ostal. "Bilo je popoldne, ko so se poplave že umaknile. Hiše nad našo so se začele premikati, zemlja je popokala, vse se je začelo rušiti. Prestrašili smo se in začeli bežati v dolino proti hišam in avtobusni postaji. Občutki so grozljivi, ko hodiš, čutiš, kako ti zemlja poka pod nogami. Najprej se je porušila garaža, nato še hiša. Vidite sami, kaj je ostalo od nje, to je bila katastrofa," pripoveduje.

Ko vidiš ogromne hiše, ki so se s svojih mest kar cele premaknile za več metrov in so zdaj nagnjene na stran – nekatere prav visijo in videti je, da bodo zdaj zdaj zgrmele v dolino – je občutek res nelagoden. Prav strašljivo pa je, da resnično čutiš, če stojiš pri miru, da zemlja še vedno rahlo vibrira. Ali pa se ti tako samo zdi, ker se ti ob vsej tišini v misli prikrade paranoja. Dejstvo pa je, da je območje, ki bi bilo pri nas zagotovo zavarovano, tam prosto dostopno vsem, čeprav se še vedno ruši. "Ko me nekaj dni ni sem in pridem nazaj, vidim, da je spet vse drugače," pravi Nada. Kako naprej, še sama ne ve. Trenutno so podnajemniki v hiši neke družine, ki je trenutno v Sloveniji. "V trenutku je izginilo vse, kar smo več let gradili. In nikoli več se ne bomo mogli vrniti," še pripomni.

Hiša Edine Alić je edina ostala cela in kljub nevarnosti bi živela v njej, pravi, pa za to nima osnovnih pogojev, kot sta elektrika in voda. Razočarana je, ker so oblasti povsem pozabile nanje. Razen humanitarne pomoči niso dobili ničesar. Niti marke. "Na začetku so vsi prihajali sem, gledali, snemali in obljubljali, pa ni bilo nič od tega. Jaz imam zemljišče, ki mi ga je zapustil oče. Če bi imela denar, bi že sama začela graditi," pove.

Šamac: 'Zgodba je končana, vsak se mora znajti sam'

Na podobno zgodbo naletimo tudi v Šamcu, majhnem obmejnem kraju s 5000 prebivalci, ki sta ga lani potopili reki Sava in Bosna. Gasilci in pripadniki civilne zaščite so se po njem vozili s čolni, vojska pa je območje ponoči zaradi roparskih tolp zaprla, vstop vanj pa dovolila le ljudem s posebno prepustnico.

"Šamac pogosto poplavi, a še nikoli ni bilo tako hudo in upam, da tudi nikoli več ne bo. Ni besed, s katerimi bi lahko opisali, kako je bilo, kaj takega morate doživeti, da si lahko predstavljate. Zgodilo se je tako hitro - 35 do 50 minut, človek ni imel časa, da bi na primer rešil avto. Če ga je hotel rešiti, je ogrozil sam sebe. V mestu je bilo med 2,5 in 6 metrov vode. Prva in druga nadstropja so bila popolnoma poplavljena, škoda je bila ogromna. Voda je v manj kot eni uri uničila vse, kar so ljudje gradili več let," opisuje Jojo Pavlović.

Po njegovih besedah se Šamac počasi pobira, postavlja na noge. Življenje se vrača, a je daleč od tistega, kakršnega so ga imeli pred poplavami. "Tisti dan je brez službe ostalo več kot 1000 ljudi. 500 družin, ki zdaj nima od česa živeti. Ena od njih je tudi družina Šarićevih, ki nima niti elektrike. Si lahko predstavljate, da v 21. stoletju nimate elektrike? To je daleč od civilizacije, od normalnega življenja. "

Ko se sprehodimo po mestu, opazimo, da imajo nekatere hiše res nova okna in vrata, ki jim jih je podarila občina, majhne trgovce in gostinski lokali so spet odprli svoja vrata, še vedno pa je ogromno prostorov zapuščenih, praznih in razbitih. Ulice so prazne, skoraj pred vsako hišo je nekaj, kar priča o tragediji, ki je doletela mesto, pa naj bo to neuporabna krama, odpadni gradbeni material ali pa črte vode, ki so ostale na fasadah. Stanje je daleč od tega, kar smo na primer videli v Doboju - večjem mestu, ki se je v tem letu dokaj hitro postavilo na noge. Prav tako so v spomin in opomin temu, kar so ljudje doživeli, v parku postavili spomenik, na katerem piše: "Hvala vsem ljudem dobre volje, ki so nam pomagali med in po katastrofalnimi majskimi poplavami 16. maja 2014. Voda je segala do nadmorske višine 89,85 metra, kar prikazuje vrh tega kamna."

V Šamac je bilo do zdaj vloženih okoli 28 milijonov mark, kar je okoli četrtina zneska višine škode. "Veliko je dobrih ljudi, pomagale so nam skoraj vse države bivše Jugoslavije, pa Nemčija, Francija, Avstrija, Turčija, Luksemburg, Nizozemska, a še vedno potrebujemo pomoč. Obnova bo trajala še minimalno osem let," predvideva Pavlović.

58-letni Sale Šehapović je od občine dobil pesek, gradbeni material, ki pa mu nič ne koristi, saj mu voda ni porušila hiše, da bi jo moral ponovno zidati. Potrebujejo denar, da bi si vsak lahko obnovil tisto, kar potrebuje. A prepričan je, da je zgodba končana in da več pomoči, kot so jo, ne bodo dobili."Vsi prihajajo in obljubljajo: Bo, bo, bo, a se nič ne zgodi. In nič od tega, kar govorijo po televiziji, ne drži vode. Minilo je leto dni, po tolikem času se to počasi pomete pod preprogo. To je končana zgodba. Vsak si bo moral pomagati sam, žal je tako. Jaz zagotovo ne bom več čakal na pomoč," nam je povedal. Opozoril je tudi, da oblasti še niso začele delati popolnoma nič, da bi preprečile katastrofo, ki se lahko kadarkoli ponovi. "In ponovila se bo, zagotovo!" je prepričan.

O tem, da se prav nič ne dela na preventivi za primer, če bi se kaj takega ponovilo, in da so lani opozorila ljudem definitivno prišla prepozno, smo se pogovarjali tudi z urednikom lokalne maglajske televizije Hajrudinom Fermićem. Prepričan je, da se je lani na nivoju občine Maglaj pokazal popolni kolaps sistema. Pogovor z njim bomo objavili v naslednjih dneh.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veselinko123
18. 05. 2015 14.50
-2
Sj bi prlament pusyavubsred atlantisa pa reku politikom da so poplave pametni kot so bintkoj nasedel js bi jih pa 2mesca pustu na strehinda bi vidl kako je fajn ludem ko morajo na tak nacin zvet tut ko ni poplav idk....
JLA01
18. 05. 2015 12.55
+8
Potem pa se še spomnimo na posočje. Ali je že v celoti obnovljeno od katastrofalnih poplav? In koliko denarja smo davkoplačevalci namenili za obnovo posočja, in še dans ni vse tako kt mora biti.
juventino
18. 05. 2015 12.32
+2
A ja samo tu so bile poplave,v teh mestih? Srbija,Hrvaška?
juventino
18. 05. 2015 12.31
+3
Pa po vaših komentarjih se vidi kakšni ste,pa soseda ne morete gledat, kaj pa šele koga drugega, bodi srečen dokler so naši bratje tu, boj se raje malo bolj južnih,pozdrav
butalistan
18. 05. 2015 11.33
-13
ste pa neumurni z to yugo briga me za bosno saj jo je že pol tukaj
puspan
18. 05. 2015 14.54
+8
Pazi, da ne pades v jamo, ki jo drugim kopljes !
kraljicavesolja
18. 05. 2015 11.28
+14
Kaj ste eni žleht, ne morš, da verjameš.
dr.dare
18. 05. 2015 11.16
+6
in kakšno pomoč so pričakovali in od koga?
BMWmunja
18. 05. 2015 12.48
+1
Hiše so praviloma zavarovane. Torej od zavarovalnic. In vode so menda last države, z življem v njej vred. Torej, če ti državna lastnina naredi škodo je normalno, da za to pričakuješ odškodnino.
andro2009
18. 05. 2015 10.42
+3
So rođaci iz zahoda že pozabili na njih...
LovecNaKomuniste
18. 05. 2015 11.21
-4
Konzerve pa stare cote, to je bil njihov domet. Ah ja pa saj mnde kdo drug ni pričakoval kaj več...
juventino
18. 05. 2015 12.23
+4
LovecNaKomuniste
18. 05. 2015 10.33
-1
Ja najbolj da praznk ustanovimo. "Obletnica katastrofalnih poplav v Bosni" dela prost dan v Slo.
juventino
18. 05. 2015 12.24
+6
lesto18aM
18. 05. 2015 10.32
+3
Star je že 78 let, letnik pa še zdaleč ni 78, pač pa 1937, toliko admin da veš!?
silka
18. 05. 2015 10.13
+0
Spoštovano jugonostalgično uredništvo. Lepo vas prosim nehaj nas posiljevati z "novicami" iz kot kaže še vedno vam bratskih republik. Ne vem zakaj se vam to zdi modro, pa Tito, pa Bosna, pa Makedonija pa pa yu, pa yu ......
flojdi
18. 05. 2015 14.34
-1
.skorajda. Spoštujem , ampak mimo. a baučr že sedi in zakaj ne..pa še keri..
B.O.R.G 1
18. 05. 2015 17.40
+2
Najbrz si zelis vec prispevkov o katastrofalnim dogajanjem v sloveniji npr jj laze, srot krade, murko odlicno poje itd. Dragi mali clovecek ti si za nemce in avstrijce se vedno yugo in vedno bos ostal.
piko2263
18. 05. 2015 09.54
-6
Pa koga sploh še to zanima?????????? Najboljš, da se spet koncerti organizirajo in podobno!!
zombie_killer
18. 05. 2015 10.09
+2
Preden bežiš, moraš vedno kakšno konzervno iz hladilnika prijet ;)
silka
18. 05. 2015 10.15
-3
To kar praviš se je verjetno tudi zgodilo. Zdaj pač nekdo hoče to če nekdo ne zna ali noče poskrbeti za sebe postaviti v ospredje in ga malodane narediti za heroja.