Tujina

Avtorica Melaniinega govora se je opravičila. Trump odpovedi ni sprejel: 'Vsi delamo napake'

Cleveland, 20. 07. 2016 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Delegati republikanske nacionalne konvencije so Donalda Trumpa uradno potrdili za predsedniškega kandidata stranke. A v središču pozornosti je še vedno govor njegove soproge Melanie. Avtorica spornega govora se je opravičila in dejala, da ni namerno kopirala govora Michelle Obama. Ponudila je odpoved, a je Trump ni sprejel.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Je bil govor namerno plagiatorski?
    02:03
    Iz SVETA: Je bil govor namerno plagiatorski?
  • Iz 24UR: Uradno v boj za Belo hišo
    03:17
    Iz 24UR: Uradno v boj za Belo hišo
  • Iz 24UR: Sevničani ponosni na Melanio
    01:35
    Iz 24UR: Sevničani ponosni na Melanio
  • Iz 24UR: Krhka enotnost republikancev
    02:14
    Iz 24UR: Krhka enotnost republikancev

Donald Trump, ki je v svoji kampanji na presenečenje številnih premagal 16 republikanskih kandidatov in s kontroverznimi izjavami razdelil republikance, je po nominaciji po video povezavi nagovoril delegate in dejal, da je čas za nadaljevanje poti do Bele hiše in zmago nad demokratsko kandidatko Hillary Clinton. Uradni govor bo sicer po napovedih imel v četrtek zvečer.

Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je uradno razglasil Trumpovo zmago, ki je bila jasna že takrat, ko je kandidatov sin Donald mlajši oddal glasove New Yorka in očeta porinil čez potrebni rob 1237 delegatov. "Imam čast, da te pošljem čez rob," je dejal Trump mlajši in v dvorani Quicken Loans je izbruhnil aplavz ob zvokih glasbe Franka Sinatre "New York, New York".

Donald in Melania Trump
Donald in Melania Trump FOTO: AP

V središču pozornosti še vedno Melaniin govor

Skoraj povsem gladek razplet oddaje delegatskih glasov, ki so jih kandidati že osvojili z volitvami, je dal obliž na rano ponedeljkovega poskusa upora dela konservativnih delegatov in debakla z govorom kandidatove soproge Melanie Trump, ki je bil deležen tako pohval kot kritik, češ da gre za plagiat govora sedanje prve dame ZDA Michelle Obama iz leta 2008. Zaradi tega je Melania na družbenih omrežjih že postala tarča posmeha.

Potem ko so iz Trumpovega štaba sporočili, da pri Melaniinem govoru ni šlo za plagiat in da ima angleški jezik pač omejeno število besed, je profesor fizike na univerzi v Montrealu Bob Rutledge izračunal, da je verjetnost, da bi jih Melania uporabila v enaki obliki in enakem vrstnem redu kot Michelle Obama 1: 87 milijard. To je izračunal s pomočjo permutacij s 14 besedami oz. frazami, kolikor jih je naštel, da se ujemajo.

Melanii je govor napisala Meredith McIver. Ker se prah okoli govora ni in ni polegel, se je avtorica govora odločila "spregovoriti".

Kot je pojasnila McIverjeva, je Melania vedno imela rada Michelle Obama in ji je sama prebrala nekaj odlokov iz govora prve dame, kot vzgled, kaj hoče povedati na republikanski konvenciji.

"To sem si zapisala in kasneje nekaj fraz vključila v osnutek, ki je nato postal končna verzija govora. Nisem pregledala govorov gospe Obame. To je bila moja napaka in grozno se počutim zaradi zmede, ki sem jo povzročila. Nič hudega nisem mislila," je avtorica Melaniinega govora zapisala v sporočilu za javnost, ki ga je objavila Trumpova volilna kampanja.

McIverjeva je zaradi tega tudi ponudila odstop, a ga Trump ni sprejel. Trump naj bi ji dejal, da ljudje počno nedolžne napake in da se iz teh izkušenj "učimo ter rastemo". Avtorica govora je sicer zaposlena v Trumpovem koncernu Trump Organization.

"Osebno občudujem način, kako se je Trump spopadel s to zadevo in hvaležna sem za njegovo razumevanje," je še zapisala McIverjeva.

Javno izjavo je napisala, ker "ni želela, da bi to odvračalo pozornost od Trumpove zgodovinske predsedniške kampanje in od Melaniinega čudovitega sporočila in predstavitve".

Trump pa se je, seveda, na dogajanje odzval na Twitterju in to v svojem znamenitem slogu. "Mediji več časa posvečajo forenzični analizi Melaniinega govora kot ga je FBI posvetil preiskavi elektonske pošte Hillary Clinton." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred tem pa še, da je dobra novica ta, da je "Melaniin govor dobil več publicitete kot katerikoli govor v zgodovini politike, sploh če verjamete, da je vsaka reklama dobra reklama".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trumpovo soprogo napadajo tudi zato, ker je v uradni biografiji napačno navedeno, da je dokončala študij na univerzi v Ljubljani. 

Clintonovo bi kar 'zaklenili'

Republikanci so sicer drugi dan konvencije v Clevelandu tudi nadaljevali napade na demokratsko predsedniško kandidatko Clintonovo, ki so jih začeli v ponedeljek, ko so med drugim pozivali k njenemu zaprtju. "To ni normalno politično obnašanje, da se nasprotnika pošilja v zapor," je privržencem po ponedeljkovih napadih nanjo v torek sporočila Clintonova.

V torek je v dvorani potekalo celo "sojenje" Hillary Clinton, ki ga je za govorniškim odrom uprizoril guverner New Jerseyja Chris Christie. Za vse, kar na svetu in v Ameriki ni prav, je po njegovem kriva Clintonova in množica je začela skandirati "Zaklenimo jo, Zaklenimo jo".

Po Clevelandu ob robu republikanske konvencije potekajo manjši mirni protesti, na katerih je običajno več policistov kot protestnikov. V dvorani je dogajanje v torek prekinila protestnica, ki je mahala s transparentom proti sovraštvu in za ljubezen.

Guverner Arkansasa Asa Hutchinson je dejal, da iz lastnih izkušenj ve, da Cintonova ne sme v Belo hišo in izkušnje ji ne pomagajo, če nima nobenih vrednot. Vodja senatne večine Mitch McConnell je dejal, da je predsednik Barack Obama vsaj iskren, da želi Ameriko pomakniti v levo, Clintonova pa laže vsem in z njo v Beli hiši se ne bo nič spremenilo.

Predsednik predstavniškega doma Paul Ryan je v govoru poudaril, da so se republikanci odločili za spremembe, demokrati pa ponujajo tretji mandat Obame. Ryan je kritiziral bolj Obamo kot Clintonovo in zagotovil, da ima Amerika s Trumpom možnost za boljšo pot naprej.

Govori v dvorani sicer kažejo, da republikance in Trumpa najbolj povezuje nasprotovanje Clintonovi.

Pohvale na račun republikanskega kandidata v dvorani, kjer poteka konvencija, so bile doslej namreč redke. V torek so bili svetla izjema Trumpovi otroci, kot sta Donald Trump mlajši in Tiffany Trump, ki sta večinoma le hvalila očeta in obljubljala, da bo rešil vse težave ZDA. Mlajši Donald je starejšega predstavil kot branitelja delavskega razreda, bil pa je kritičen tudi do Clintonove. Tiffany pa je očeta opisala kot nežno dušo.

Donald mlajši, Ivanka in Eric
Donald mlajši, Ivanka in Eric FOTO: AP

Sicer pa je bilo za govorniškim odrom v dvorani Quicken Loans tudi veliko pesimističnih ocen trenutnega stanja v državi, poudarjanja tradicionalnih krščanskih vrednost, zagovarjanja pravice do posedovanja orožja ter zavračanja davkov.

Trump je tudi drugi dan konvencije obšel protokol. To je prvič storil v ponedeljek, ko je v slogu rock zvezde predstavil svojo soprogo, v torek pa je spet prišel na oder. Predsedniški kandidati so se na dosedanjih konvencijah pojavili le na koncu, ko so prejeli nominacijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
21. 07. 2016 16.00
+3
Ampak en dan pred konvencijo je Melania v intervjuju za (mislim da ABC - na letalu, z Donaldom) trdila, da je govor napisala sama... Pa dobro, saj ni ravno prva iz Slovenije, ki je prepisala govor... kdo je ze ukradel Blairovega...
Uporabnik443897
21. 07. 2016 17.41
+1
Kaj češ, temu napadu na Melanijo največ prispevajo neodvisni novinarji ha ha ha, naivni Slovenci pa temu sledijo kot stampedo bikov na Spanskih ulicah :)
Kollerik
21. 07. 2016 19.14
+4
urči, kako najti napake in napakice pri veliki ljubljenki naših desnjakarjev.... je dosti bolj delo ameriških medijev, kot pa nas..in pri tem so vsekakor zelo uspešni.. :))
Transformerji
21. 07. 2016 12.58
+4
Vedno trdim, da smo v nekaterih stvareh boljši od Amričanov in smo; DOKAZ: nikomur ne zaupamo, vlade so padale ena za drugo, kar naprej nove volitve, pa se je naša Alenka kar sama prijavila za predsednico. Nikoli ni ničesar povedala, če ni imela besedila na listu, ki ga je napisal NEKDO drug, verjetno kar lobiji, pri intervjujih jo je zmedlo že novinarjevo vprašanje, če ni bilo v skladu s kontekstom, obvladala je samo materin jezik, sama se je prijavila celo na dobro plačano mesto v EU vladi, priznajmo pa, da sedaj lahko pove kar dva stavka brez lista!
iGURT
21. 07. 2016 14.33
+3
49mf5k0d
21. 07. 2016 12.20
+3
naprej zatajiš, to in ono, če se razkrije, pa priznaš, (če se ne, ognjevito nasprotuješ zatajevanju kot ne-vrednoti). potem lažeš o tem in onem, če se razkrije pa priznaš, (če se ne, ognjevito nasprotuješ laganju kot ne-vrednoti) ... wtf?
enakostzavse
21. 07. 2016 11.55
+2
In sedaj, ko je priznala da je plagiatorstvo, bo tale avtorica govorov knaussove, od naših vrlih desničarjev, zagovornikov še enega psihota, trampa, proglašena kot komunistka iz Murgel, hahahahahahaha Pepel vas že čaka hahahahahah
grozjak
21. 07. 2016 10.26
+4
Po Bushu ml. Amerika že kar nekaj let ni imela tepca za predsednika. Izgleda, da je lepih časov konec................
Darko32
21. 07. 2016 11.40
+5
A pri nas so pa vsi pamenjakoviči. Takšni pametnjakoviči so, da spravijo podjetje z 150 letno tradicijo na beraško palico.
enakostzavse
21. 07. 2016 11.57
+4
Eni so še bolj pametni. Za miliardo preplačila so naredili teš6, kateri v petsto letih ne bo prišel v pozitivno bilanco. Seveda so bile premije mamljive, kdo pa ne bi popustil, a ne ?
24UBRISAN
21. 07. 2016 19.44
+1
Mi pa imamo srečo, ker imamo same genije, a ne?
Kollerik
21. 07. 2016 21.37
+2
grozjak
22. 07. 2016 09.33
+1
24UBRISA, kdo tule govori o naših. Tema je sponzoruška
resort
21. 07. 2016 10.12
+0
Kakšna tirada o Melaniji. Kaj nas briga, saj je nismo mi poslali. Imamo pa doma dovolj takih za "obravnavo" Škoda prostora za vse take in take objave. Kaj dela moderator ?
Darko32
21. 07. 2016 11.40
+1
enakostzavse
21. 07. 2016 11.52
+2
blodnjak, so bili že obravnavani, pa še vedno hodijo izven bodeče žice in visokih zidov.
enakostzavse
21. 07. 2016 11.53
+3
darko, trampl, ne potrebuje sovražnikov. Mu je zadosti eden, tramp !
Nightyfly
21. 07. 2016 10.01
+3
Skalinada 20.07.2016 21:19:43 0 11 11 Pa kako nas more vse takole osramotit! Izgleda, da imamo v Sloveniji same plagiatorke :-(******************glejte .Medijski svet je danes svet klisejev . Vsak dan slisimo na kupe teh in takih izjav o vrednotah ljudi ..etc etc . Vrednote so ene in edine, vprasanje je samo -kako so jih tisti,ki jih izgovorijo ,zapakirali , ali zavili vsak v svoj papir,celofan ali vato . Mislim , da ni problem tisto kar je rekla Melania ,ampak je za nekatere v Sloveniji problem kar sama Melanija . Se zdaj ne vem zakaj razen v glavo zabite skodozeljnosti ...pa se kaj .
kam_to_pelje
21. 07. 2016 09.54
+2
hahahaha burleska :) Zanimivo je da ljudje v tako visokih krogih potrebujejo poklicne pisce besedil. Temu se reče demokracija ali šov za ovce? Pa Melanija naj bi bila diplomirana ne vem kaj? No po tem kar se govori in piše ne deluje :) Mislim tole je pravi obraz tako opevane demokracije, ki smo jo uvozili in prilagodili tudi v naši lepi podalpski deželi. Bruh :)
resort
21. 07. 2016 10.08
-1
A si naš Borut sam piše nagovore. Mogoče res, saj so včasih res malo čudni.
enakostzavse
21. 07. 2016 11.51
-1
blodnjak, od koga pa se ti najbolj dopadejo ? Pa ja ne lopova janšića?
Kollerik
21. 07. 2016 19.15
henrik, beli prašek lahko včasih zalaufa v kontra smer.... :))
korintos23
21. 07. 2016 09.46
+4
Meni je važno samo to da je ponosna Slovenka, da ima rada svoje starše in svoj dom!
Nightyfly
21. 07. 2016 09.55
-1
Lepo si to povedal . Vse to je pa odvisno od nje same , ali tudi -od vseh nas ....dober dan !
grozjak
21. 07. 2016 09.44
+7
ok muci_007. Zate imam en nasvet. Našminkaj se, pojdi na lepotno tekmovanje, predstavi žiriji svoj neverjeten talent slovnice, odleti čez lužo, poišči bogatega starca in če nisi le..a ali pobec, boš zlahka prva dama nečesa že. Do takrat pa odj..i.........................
muci007
21. 07. 2016 11.55
-2
Ali ti je zmanjkalo ta-blet? Donald ti bo financiral doživljenjsko zdrav-ljenje v najboljših psi-hia-tric-nih klinikah sveta.
grozjak
21. 07. 2016 14.13
preveri glasove, spotoma še tiste v svoji glavi......................
grozjak
21. 07. 2016 08.23
+5
kakšen človek moraš biti, da ti mora nekdo drug napisati, kako rad imaš starše? jaz vem. moraš biti nekdo, ki gre v posteljo z pol stoletja starejšim............................lahko postane ne vem kdo ali ne vem kaj, jaz je spoštovati ne bom mogel nikoli!
grozjak
21. 07. 2016 08.26
+4
nič pa nimam proti, njeno življenje, njeno telo, ki vsake toliko zaudarja po starcu...........
muci007
21. 07. 2016 08.37
-5
Kakšen človek moraš biti, da pišeš po portalu slovnične napake? S/z še nisi osvojil, velikih začetnic.... Verjetno je vzrok neznanja lenoba ali medicinska diagnoza.
muci007
21. 07. 2016 08.39
-2
V izborih za predsednike govore vedno pišejo drugi! Vprašanje je, komu je Michele Obama ukradla govor? Verjetno nekomu drugemu.
grozjak
21. 07. 2016 09.13
+1
DEJ MUCI, SLOVENŠČINO PREDAVAJ KJE DRUGJE. DOBRO VEŠ KAJ JE NAPISANO.......
muci007
21. 07. 2016 09.20
-2
berglander: Zato ti predavam, ker nimaš pojma. Dobro vemo, kaj je napisano. Pojdi v poletni tečaj slovenskega jezika za OŠ. Ne razumem, kaj tebe briga Melanija? Če nimaš dobrih stvari za povedat, bodi raje tiho. Bolje, da greš Pokemone lovit, bo tvoj dan lepši in veliko se boš naučil.
grozjak
21. 07. 2016 09.34
+0
kaj tebe brigam jest, muci, a? moja stvar koga lovim, saj nisem javna oseba, aneda?. Melanija naj pa ostane v senci, če ne želi zgražanj zaradi svojih dejanj................
kam_to_pelje
21. 07. 2016 09.55
+2
Bi znala mogoče povedat kako je spat ob nekom ki že fino diši po mahu in cipresah :)
kam_to_pelje
21. 07. 2016 10.02
+2
muci_007 je verjetno slavist-ka. Sedaj so počitnice in nima nekega dela. Zato ji je dolgčas, ki ga preganja tu gor:)
Kollerik
21. 07. 2016 19.15
Skalinada
20. 07. 2016 21.19
+2
Pa kako nas more vse takole osramotit! Izgleda, da imamo v Sloveniji same plagiatorke :-(
EMINENT
20. 07. 2016 21.36
+7
Tudi rvoje vprašanje je plagijat, zatorej bodi raje tiho!
Skalinada
20. 07. 2016 21.39
+0
muci007
21. 07. 2016 08.42
-1
To je vprašanje, za katerim bi moral biti postavljen "?" in ne "!" .
Janez_53
21. 07. 2016 09.26
-2
EMINENT, pa sploh veš, kaj pomeni beseda "plagiat" (NE plagijat)???
gLukas
21. 07. 2016 09.27
+2
Jaz se ne počutim prav nič osramočenega.
Kollerik
21. 07. 2016 19.17
+2
in eminent takoj skoči v ljuto obrambo lažnivke, ... bravo eminent, bravo... poštenje nad vse... :))
Skunk Works
20. 07. 2016 21.10
+2
Toliko ukvarjanja z nekom iz druge galaksije. Molite raje za naše izvoznike, da jim bo šlo čimbolje, ter da bodo čimveč služili v kapitalizmu....sicer Slovenija pade v Afriko....podsaharsko....
Racio
20. 07. 2016 21.23
+13
Ti samo moli, vse dne in noči... sigurno bo pomagalo.
Karantanija
20. 07. 2016 20.51
+8
No, še ena laž. Najprej je rekla, da je govor napisala sama. Laž na laž, kakor so lažne in uboge te volitve!
EMINENT
20. 07. 2016 20.53
-3
Karantanija
20. 07. 2016 21.00
+12
Njene laži: da je ta govor napisala sama, da je diplomirala, da nima polbrata, da je Avstrijka, lagala je tudi o očetovi in mamini izobrazbi oziroma delu. In še verjetno marsikaj.
Skunk Works
20. 07. 2016 21.00
+1
Pri nas so poštene seveda. Če je protikandidat premočan, se ga pa z izmišljenimi razlogi pošlje malo na hladno. Toliko da so volitve mimo in da se sestavi "prava" vlada.....
Karantanija
20. 07. 2016 21.02
+15
Tej ženski ne moreš verjeti niti, če ti reče dober dan! Pa lepa in postavna gor ali dol! In tudi če je naše gore list ... lažnivka je! In mene je sram!
Skunk Works
20. 07. 2016 21.05
+4
Imamo pa zato mi kvaliteto. Spomnite se šiviljinega intervjuja za CNN, burleska stoletja.......za oskarja.....
Karantanija
20. 07. 2016 21.07
+10
Saj priznamo! Tudi takrat nas je bilo sram!
EMINENT
20. 07. 2016 21.33
+3
Važno je, da mi ploskamo Mramorju in sočustvujemo z njegovim zdravjem, da pa je odstopil zaradi dosti večje svinjarije kot je bila stalna pripravljenost, ta srd bomo pa na tujce zlivali, ker mi pač nismo taki! BEBCI!
muci007
21. 07. 2016 08.44
-3
jankoa: kaj imaš od tega, da pljuvaš po Melaniji? Kaj ti je naredila? Si zavisten, ker nisi v njeni koži?
Karantanija
21. 07. 2016 17.39
+2
Nič od tega, Muci in Rdeča zvezda. Seveda to ne bo seglo do Melanije, a mene je vseeno sram, ker je naše gore list in laže na vsakem koraku! In o teh lažeh piše ves svet. Nobene obleke, noben denar, gradovi in jahte, ne odtehtajo in ne opravičujejo njenih laži! Zdaj mi dajte pa mir!
Kollerik
21. 07. 2016 19.22
+2
Eminči... Mramor je v svojem intervjuju nekaj dni nazaj navedel, da je največji polom in največja luknja v javne finance bila narejena v letih 2005-2008. Ni je večje tolpe lopovske kot so to desnjakarji, pa naj se gre za masovno krajo ogromnih površin gozdov, preko 11 milijard pufa iz kriminalnih rabot jorga heiderja, preko izgubljenih milijard v času janšizma... do plačilnih spiskov MOLA in na njih nekaterih "velikih domoljubov" HDZ pri južnih sosedih... bravo eminent, bravo tudi za vaše legendarno "poštenje" :))
FoglofffTunekkk
20. 07. 2016 20.41
+7
Tretje razredna tema.
FoglofffTunekkk
20. 07. 2016 20.41
+4
ivan.z Doba
20. 07. 2016 20.43
+3
Kollerik
21. 07. 2016 19.22
I G N O R A N T
20. 07. 2016 20.41
+2
Morana7
20. 07. 2016 20.02
+11
A smo res že čisto odpeljani? A bo Melanija predsednica če njen mož zmaga? Ne bo...tile govori pa itak, kaj naj bi drugega povedala? Npr. Da njen mož hodi k prostitutkam, da sama snifa koko in da sta vneta svingerja??
mikkki
20. 07. 2016 20.34
+5
Hahaha. Ce bi svet bil iskren bi bilo nekaj takega ja. :)
BURGA
20. 07. 2016 21.51
-3
muci007
21. 07. 2016 09.15
+0
Morana7
21. 07. 2016 12.10
Ne burga jaz rajši sama peljem, kot da me odpeljejo na eno takšno medijsko finto..gospa je samo poročena s kandidatom, ne rabi znat 5 jezikov, niti ne rabi lepo zgledat, ker vse to je v svetovni politiki irelevantno.
BURGA
21. 07. 2016 15.23
V ZDA ni tako kot pišeš. Še kako je vse to pri njih pomembno. Tam niti ne moreš kandidirati za pomembnejše mesto, če nimaš družine kot se šika in če ne hodiš vsako nedeljo k maši. Na papirju mora biti vse pošlihtano. Spomni se kako so mrcvarili Klintona, pri nas se za takšno zadevo nebi nihče veliko obregnil.
Morana7
21. 07. 2016 18.08
+1
Janez je to lepo uvozil, ko smo spremljali njegovo poroko in družino, prej ko je živel na koruzi, pa o partnerki ne bu ne mu. Skratka primerna predstava za ovčke je tudi v Sloveniji še kako pomembna. Smo pač nezmotljiva visokomoralna nacija, ki ironično podpira mafijska posla...
Kollerik
20. 07. 2016 18.42
-13
slovenska desničarska ikona M. Knauss pa medtem uspešno dela sramoto svoji domovini z neumnim plagiatom in raznimi lažmi o svoji (nedokončani) šoli... bravo Melanie... bravo naši desnakarji :)))
pheonix1
20. 07. 2016 20.01
+17
Kollerik
21. 07. 2016 19.24
srček vsegliharski... za alenkoB je slišalo samo nekaj ljudi, iz vaše ljubljenke (in s tem iz naše domovine) pa sedaj lahko zbija neokusne šale na stotine milijonov ljudi po vsem svetu.
frako
20. 07. 2016 15.21
-4
Zna se zgodit da bo dirka 3h al pa 4ih, poleg trumpa in klintonove fali enmu neodvisnežu 4% podpore da gre lohka na debate eni pa 10, pa se je kkomi začel, glede na to da sta favorita rekorderja v nezaželenosti zna bit da bo po dolgm cajtu zmagou en neodvisnež.
aaaaaa122121
20. 07. 2016 18.36
+3
BUONcaffee
20. 07. 2016 15.05
+3
BRAVO TRUMP, BRAVO NAŠI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!