Tujina

Riedl v Helsinkih vložil tožbo zoper Patrio

Helsinki, 24. 09. 2009 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Glavni posrednik finskega proizvajalca oklepnikov Patria pri poslu v Sloveniji Wolfgang Riedl naj bi na sodišče v Helsinkih vložil tožbo proti Patrii, ker mu podjetje še ni nakazalo celotne provizije.

Oklepnik 8x8 proizvajalca Patria
Oklepnik 8x8 proizvajalca Patria FOTO: POP TV

Po poročanju finske televizije Channel 4 bi Patria morala Wolfgangu Riedlu za provizijo plačati 17 milijonov evrov, vendar naj bi dobil le nekaj več kot tri milijone evrov. Riedl naj bi zato od proizvajalca oklepnikov  zahteval okoli 10,6 milijona evrov. Patria je sicer zaradi začetka kriminalistične preiskave sumov korupcije pri poslu s Slovenijo sredi lanskega leta ustavila vsa nadaljnja izplačila Riedlu.

Kot poroča Dnevnik, je iz depeš Interpola Dunaj v februarju 2007 vidno, da je Patria Riedlu nakazala 2,3 milijona evrov, ta denar pa je Riedl nemudoma nakazal naprej na račun Walterja Wolfa, nato pa je zadevo začel preiskovati avstrijski urad za preprečevanje pranja denarja. Iz depeš naj bi bilo tudi vidno, da je Wolfu uspelo dvigniti 300.000 evrov gotovine.

Riedl, ki je imel za posel v Sloveniji s Patrio sklenjeno posredniško pogodbo, naj bi ločeno nekaj več kot 300.000 evrov nakazal tudi celjskemu slikarju Juretu Cekuti. Kakšna je bila vloga Wolfa in Cekute pri slovenskem nakupu oklepnikov, še ni znano.

Riedlovega v tožbi navaja, da bi moral pri poslu v Sloveniji dobiti provizijo od 232 milijonov evrov, kolikor je po navedbah v tožbi vrednost celotnega posla za nakup 135 oklepnikov.

Kot je že znano, so finski kriminalisti v torek na Dunaju zaslišali Riedla, v sredo pa še Wolfa. Na zaslišanju naj bi bili prisotni tudi slovenski kriminalisti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petdan
24. 09. 2009 13.05
Kdaj bomo izvedeli kdo vse je pri nas dobil in koliko, od že izplačanih 2,3 milj. EUR provizije ?
Jest.sm.normaln
24. 09. 2009 12.51
zakaj je že Cekuta sploh dnar dobil? Ne resno, on je slikar in kaj bi imel pri vojaških zadevah, razen če je črke pacal gor na oklepnike...
SherlockH
24. 09. 2009 12.49
Boga Jerca, ko je omožila dobesedno arestanta-verjetno bo že drugo leto nadel tisto progasto pižamo, heh.