Tujina

Rimljanom zaradi hude suše grozi zapiranje vode, osušili bi lahko celo znamenite fontane

Rim, 24. 07. 2017 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi redkih padavin in kroničnega pomanjkanja vode Rimljanom grozijo redukcije vode, najverjetneje še v tem tednu. Škoda, ki jo je suša povzročila italijanskemu gospodarstvu, znaša že približno dve milijardi evrov, na udaru so predvsem sir, paradižniki, trta, oljke. V Rimu razmišljajo celo, da bi zaprli znamenite vodne fontane.

Italija se sooča z enim najbolj suhih poletij v zadnjih 60 letih, v nekaterih delih države je količina padavin padla celo do 80 odstotkov pod običajno. Med najbolj prizadetimi območji sta Sardinija, ki ji grozi stanje naravne katastrofe, ter Parma, poznana po siru in pršutu.

Kmetijski lobi Coldiretti ocenjuje, da je škoda za italijansko gospodarstvo narasla že na približno 2 milijardi evrov. Pridelovalci mleka so zaznali padec v pridelavi mleka, med prizadetimi so tudi pridelovalci paradižnika na jugovzhodu Puglie, vinarji po vsej Italiji in gojitelji oljk.

Guardian poroča, da so težave z vodno oskrbo posegle tudi v politiko. Prejšnji teden je guverner Lazia, kamor spada italijanska prestolnica, ukazal, da se iz jezera Bracciano, ki z vodo oskrbuje nekatere dele Rima, zaradi njegovega nižjega vodostaja ne sme več zajemati vode. Nizka gladina namreč že ogroža tudi živelj v jezeru. Jezero, ki se nahaja kakšnih 40 kilometrov od Rima, so nekoč uporabljali le za rezervno vodno zajetje, zadnja leta pa ga zaradi hudega pomanjkanja vode redno uporabljajo. 

Suša je prizadela tudi številne nasade oljk.
Suša je prizadela tudi številne nasade oljk. FOTO: iStock

Gladina omenjenega jezera severno od Rima je dosegla absolutno najnižjo vrednost in je 1,64 metra pod povprečjem preteklih let, samo prejšnji teden pa se je znižala za deset centimetrov.

"Vodostaj jezera je tako nizek, da grozi ekološka katastrofa. Rimu primanjkuje vode in najraje bi sem poklical ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi videl, kaj pomeni nespoštovanje podnebnega sporazuma," je dejal predsednik dežele Lacij Nicola Zingaretti.

Predstavniki rimskega vodovoda opozarjajo, da brez dežja Rimljanom grozijo redukcije vode, ki bi lahko trajale tudi do osem ur na dan. Osušili bi lahko tudi znamenite rimske fontane, dodajajo.

Rim je imel v prvih šestih mesecih 26 deževnih dni, v primerjavi z 88 v prvi polovici leta 2016. Pa tudi v dneh, ko je vendarle padal dež, je bila količina nizka, za približno štirikrat manjša kot v istem številu dni lanskega leta, dodaja Guardian.

Italija je nekoč slovela po številnih akvaduktih, danes pa je stanje vodovodov po državi izredno slabo. La Stampa je v nedeljo poročala, da so po podatkih Utilitalie ugotovili, da sever države zaradi zastarele in slabo vzdrževane infrastrukture izgubi do 26 odstotkov vode, južni del pa celo do 46 odstotkov. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaslc 1
24. 07. 2017 12.07
+1
evo zato so hoteli pri nas tabeli vodo sprivatizirati
eiffel
24. 07. 2017 11.29
+3
Vsi smo se veselili napredka in vsi bomo nazadnje zaradi njega nastradali.