'Rokovanje' še vedno razburja: v Beli hiši trdijo, da ga Trump ni zavrnil

V politiki štejejo tudi rokovanja, iz katerih analitiki ugotavljajo naklonjenost in vzdušje med svetovnimi voditelji. V Beli hiši trdijo, da Trump Merklovi ni namerno odrekel rokovanja. Trump je Nemčijo razburil tudi s tvitom o dolgu Natu. Odbor pa za zdaj ni našel dokazov o sodelovanju Trumpa in Rusije med kampanjo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Tiskovni predstavnik Donalda Trumpa Sean Spicer je zavrnil namigovanja, da je ameriški predsednik namerno zavrnil rokovanje z nemško kanclerko Angelo Merkel pred fotografi ob njunem petkovem srečanju v Washingtonu. "Mislim, da ni slišal njenega vprašanja," je povedal Spicer po poročanju nemškega Spiegla. 

Merklova in Trump sta za foto termin en ob drugem sedela na foteljih v Ovalni pisarni Bele hiše. Fotografi so ju pozvali, naj si sežeta v roke. Nemška kanclerka je ameriškega predsednika vprašala, ali to želi – on pa se na to ni odzval. Mnogi ocenjujejo, da se je na obrazu Merklove zarisalo razočaranje.

Vendar pa v Beli hiši sedaj trdijo, da ni šlo za namerno ignoriranje, pač pa nesporazum.

Trump in Merklova

Jo je preslišal namerno ali ne, zagotovo ve samo Donald Trump. (Foto: AP)

Vseeno pa nemški mediji vztrajajo, da poteza jasno kaže na ozračje, ki je vladalo ob pogovorih Merklove s Trumpom. Dvojica se ni strinjala glede mnogih vprašanj, med drugim migracij, trgovine ter izdatkov za zvezo Nato.

Časnik Bild medtem v nedeljski izdaji navaja, da je težko verjeti, da Trump ne bi slišal kanclerkinega predloga, saj je sedela tik ob njem. Ob tem opozarja, da ji ves čas foto termina Trump ni namenil enega samega pogleda.

Ameriškega predsednika so sicer zaradi neprimernega obnašanja do nemške kanclerke okrcali tudi domači mediji. Kolumnist New York Timesa Roger Cohen je Trumpovo obnašanje označil za nesramno, moderator na televiziji NBC Joe Scarborough pa za trapasto.

Razburjenje zaradi tvita 

Ni pa razburilo le nerokovanje, ampak tudi tvitanje. Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je danes zavrnila obtožbe ameriškega predsednika, da Nemčija zvezi Nato in ZDA dolguje "ogromne vsote denarja". Kot je zatrdila, Nemčija Natu ne dolguje nič. Dodala je, da namerava Nemčija v naslednjem desetletju povečati porabo za obrambo na dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Trump je v soboto tvitnil, da Nemčija dolguje denar Natu. ZDA pa bi morale biti "bolje plačane za zelo močno in drago obrambo, ki nudijo Nemčiji", je zapisal.

Nemška kanclerka Angela Merkel je na petkovem obisku s Trumpom prav tako obljubila, da bo Nemčija povišala porabo za obrambo in da so lani dvignili delež proračuna za obrambo za osem odstotkov.

Iz Natovega letnega poročila je razvidno, da je Nemčija lani za obrambo porabila 1,2 odstotka BDP, leta 2015 pa 1,18 odstotka.

Van der Leyenova je še pozvala k pravičnejšemu deljenju bremena med državami v koaliciji, ki se bori proti džihadistom Islamske države (IS), ter k oblikovanju modernega koncepta varnosti. Ta po njenem ne vključuje le Nata, ampak tudi evropsko obrambno unijo in investicije v Združene narode.

Bela hiša je pred kratkim izdala okviren proračun za leto 2018, iz katerega je razvidno, da bodo naredili nekaj rezov v diplomaciji in tuji humanitarni pomoči. ZDA trenutno krijejo okoli 28 odstotkov vseh stroškov mirovnih misij ZN, kar je 7,9 milijarde dolarjev (7,3 milijard evrov), Nemčija pa približno šest odstotkov.

Zaenkrat "ni dokazov" o sodelovanju Trumpa in Rusije pred volitvami

Odbor za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma ameriškega kongresa doslej ni našel nobenih dokazov, da je kampanja ameriškega predsednika Trumpa v času lanskoletnih predsedniških volitev sodelovala z Rusijo, je danes dejal predsednik odbora Devin Nunes. V ponedeljek bo pred odbor stopil prvi mož FBI James Comey.

Donald Trump

V ZDA še vedno ugotavljajo, ali je imel Trump med kampanjo stike z Rusi. (Foto: AP)

Med vsemi informacijami, ki jih je prejel do danes, Nunes ni našel "nobenih dokazov o zaroti" med Trumpovo ekipo in Moskvo, je povedal za Fox News.

Svoje mnenje je Nunes podal en dan, preden bo pred odbor stopil direktor zveznega preiskovalnega urada FBI Comey in spregovoril o špekulacijah, da naj bi Trumpovi pomočniki, morda pa celo sedanji predsednik sam, lahko imeli neprimerne povezave z Moskvo.

Med drugim je Trumpovi ekipi težave povzročil sedaj že nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn. Ta je lagal o svojih stikih z ruskim veleposlanikom, zato ga je moral Trump februarja odsloviti.

Ameriška obveščevalna skupnost je javno obtožila Rusijo vdiranja v računalnike demokratske stranke pred lanskoletnimi volitvami. S tem naj bi skušali pomagati Trumpu do zmage na volitvah.

Rusija je vpletenost v napade zavrnila, Trump pa trdi, da gre pri obtožbah o njegovih povezavah z Rusijo za "lov na čarovnice".

Ponedeljkovo zaslišanje naj bi naslovilo še eno občutljivo vprašanje: Trumpove še nedokazane obtožbe o prisluškovanju njegovega predhodnika Baracka Obame. Te obtožbe so politične vode v Washingtonu razburkale 4. marca, ko je Trump na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da je Obama prisluškoval njegovemu telefonu.

Trump je obtožbe med drugim ponovil na novinarski konferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel v petek v Washingtonu. "Kar se tiče prisluškovanja s strani prejšnje administracije, je videti, da imava morda nekaj skupnega," je dejal – Wikileaks je leta 2015 poročal, da so ZDA več let prisluškovale tudi Merklovi.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 385
 
zaenotnost 22.03.2017 08:18:21
...prvo rundo je Trump izgubil! Težko je zadrževal jezo v sebi...zdaj poskušajo reševati njegov nedostojen videz pred svetom...težka bo
Več komentarjev