Tujina

Romney začinil predsedniško tekmo

Detroit, 16. 01. 2008 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji guverner Massachusettsa je slavil na republikanskih volitvah za izbiro predsedniškega kandidata v Michiganu.

Romney je po 90 odstotkih preštetih glasov osvojil 39 odstotkov, McCain pa 30 odstotkov.
Romney je po 90 odstotkih preštetih glasov osvojil 39 odstotkov, McCain pa 30 odstotkov. FOTO: Reuters

Nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney je zmagal na republikanskih volitvah za izbiro predsedniškega kandidata stranke v zvezni državi Michigan. Na drugo mesto se je uvrstil senator iz Arizone John McCain, tretji je bil nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee, četrti pa kongresnik iz Teksasa Ron Paul.

Nujno potreboval zmago

Od sedmih milijonov registriranih volivcev Michigana se je volitev na republikanski strani udeležilo okrog 800.000 ljudi. Romney je po 90 odstotkih preštetih glasov osvojil 39 odstotkov, McCain 30 odstotkov, Huckabee 16 odstotkov, kongresnik iz Teksasa Ron Paul šest odstotkov, nekdanji senator iz Tennesseeja Fred Thompson štiri odstotke in nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani tri odstotke. Romney je od treh vodilnih najbolj potreboval zmago in jo tudi osvojil ter svojo kampanjo ohranil pri življenju.

Mitt Romney je v torek prišel do svoje prve pomembne zmage v republikanski tekmi, ki je po Michiganu še bolj zapletena kot doslej. V Iowi je zmagal Huckabee, v New Hampshireu McCain, Romney pa je z zmagama v Wyomingu in Michiganu prevzel vodstvo po seštevku delegatskih glasov za konvencijo. Sodeč po vzporednih anketah je odločilo dejstvo, da je bil Romney rojen v Michiganu, kjer je bil njegov oče tudi guverner. Pomemben razlog za njegovo zmago je tudi to, da je volivce Michigana zanimalo predvsem gospodarstvo, pri čemer je Romney obljubljal, da bo Michiganu, ki se sooča z recesijo, vrnil vsa izgubljena delovna mesta.

McCain preveč odkrit

Predsedniška tekma vendarle postaja zanimiva.
Predsedniška tekma vendarle postaja zanimiva. FOTO: Reuters

McCain pa je volivcem na lastno škodo nalival čistega vina in jim razlagal, da so nekatera delovna mesta izgubljena za vedno in bo potrebno odpirati nova. Republikanska tekma se 19. januarja seli v Južno Karolino, kjer bodo za republikanske volivce bolj pomembne druge teme, kot je vera, morala, pravica do orožja in nacionalna varnost. V boju za zmago sta po anketah McCain, ki je prevzel vodstvo v nacionalnih anketah, in Huckabee.

Thompson, ki doslej še ni dosegel omembe vrednega rezultata, pa mora nujno doseči dober rezultat. V Michiganu je bil peti pred Giulianijem, ki upa na nadaljevanje zmešnjave med republikanci in na zmago na Floridi 29. januarja, ki bi ga ponesla v 5. februar, ko bo na vrsti za volitve več kot 20 držav. Republikanci imajo sicer že 19. januarja strankarska zborovanja v Nevadi, ki pa ji ne namenjajo toliko pozornosti kot Južni Karolini.

Demokrati: Rezultata ne bodo upoštevali

Volitve v Michiganu so imeli v torek tudi demokrati, vendar pa zaradi spora med nacionalno stranko in demokrati Michigana rezultat ne velja za konvencijo stranke, kjer bodo 25. avgusta potrdili zmagovalca na osnovi seštevka vseh delegatskih glasov iz posameznih zveznih držav. Michigan je datum svojih volitev premaknil na zgodnejši čas kot doslej in na glasovnici je od vodilnih kandidatov ostalo le ime newyorške senatorke Hillary Clinton, ki je dobila prepričljivo večino sicer borne udeležbe okrog 500.000 demokratov.

Volitve v Michiganu so imeli v torek tudi demokrati, vendar pa zaradi spora med nacionalno stranko in demokrati Michigana rezultat ne velja za konvencijo stranke.
Volitve v Michiganu so imeli v torek tudi demokrati, vendar pa zaradi spora med nacionalno stranko in demokrati Michigana rezultat ne velja za konvencijo stranke. FOTO: Reuters

Za njenim imenom je največ volivcev obkrožilo "neopredeljen". To je bila tiha podpora senatorju iz Illinoisa Baracku Obami in nekdanjemu senatorju iz Severne Karoline Johnu Edwardsu, ki sta v skladu z željo vodstva demokratske stranke umaknila svoji imeni. Po 90 odstotkih preštetih glasov je Clintonova dobila 56 odstotkov, "neopredeljenih" je bilo 36 odstotkov, kongresnik iz Ohia Dennis Kucinich je dobil štiri odstotke, nekdanji senator iz Aljaske Mike Gravel pa nič odstotkov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oye.now@gmail.com
17. 01. 2008 10.55
Bravo @hot-spot69!!! Ostalim bralcem priporočam, da si tudi sami pogledajo videoposnetke. Sami raziskujte in prišli boste do resnice.
hot-shot69
16. 01. 2008 14.48
Priznam, šele zdaj sem na youtube-u in googlu preveril kdo je Ron Paul in zakaj se zavzema. Tip je LEGENDA!
oye.now@gmail.com
16. 01. 2008 10.12
Zanimivo, da ga tukaj ne omenjajo. Pristal je na 4. mestu s 6% glasov. Samo okrog 10% ljudi je volilo. Ron Paul revolucija se nadaljuje ....
haze
16. 01. 2008 10.02
Najboljši kandidat za Slovenijo bi bil Ron Paul. Ampak ker Američane pumpajo s propagando na TVju bo zmagala Hillary, ki bo ravnala povsem enako, kot je do sedaj Bush, če ne še slabše.