Tujina

100 let od genocida nad Armenci, ki ga Turčija ne priznava

Erevan/Berlin/Washington, 24. 04. 2015 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medtem ko Turčija vztraja, da poboji Armencev pred sto leti v Otomanskem cesarstvu niso bili genocid, so Nemci prevzeli del odgovornosti in pokol do 1,5 milijona Armencev vendarle označili za genocid. Francoski predsednik Hollande je Turčijo znova pozval, naj prizna genocid.

V Erevanu danes potekajo slovesnosti ob 100. obletnici pobojev do 1,5 milijona Armencev v nekdanjem otomanskem cesarstvu. Začelo se je z uradno slovesnostjo ob spomeniku genocidu z visokimi gosti iz tujine, še en vrhunec pa bo sledil proti večeru, ko naj bi se žalnega pohoda iz središča Erevana do spomenika udeležilo na stotisoče Armencev.

Spominske slovesnosti je začel armenski predsednik Serž Sarkisjan, ko je skupaj s soprogo zjutraj položil venec ob spomeniku genocidu na enem od gričev nad Erevanom. Sledili so mu številni tuji diplomati, ki so ob vznožju 44 metrov visokega spomenika drug za drugim polagali rumene vrtnice. Ubitih so se spomnili tudi z minuto molka.

Uradna slovesnost ob spomeniku genocidu z visokimi gosti iz tujine.
Uradna slovesnost ob spomeniku genocidu z visokimi gosti iz tujine. FOTO: Reuters
Pokol Armencev je za genocid označila tudi Avstrija, zato je Turčija protestno odpoklicala svojega veleposlanika z Dunaja. V njej so zapisali, da ima Avstrija, nekdanja zaveznica Otomanskega cesarstva, dolžnost, "da te grozljive dogodke prizna in obsodi kot genocid".

Sarkisjan se je ob spomeniku zahvalil gostom iz tujine, ki so na ta žalosten dan prišli v Erevan. "Hvaležen sem vsem tistim, ki ste tukaj, da še enkrat potrdite svojo zavezo vrednotam človeštva in da sporočite, da ni nič pozabljenega, da se po sto letih spominjamo," je dejal.

Slovesnosti se med drugim udeležujeta francoski in ruski predsednik, Francois Hollande in Vladimir Putin. Slednji je poudaril, da "kakršnegakoli opravičila za množični poboj ni in ne more biti", Hollande pa je "prišel povedati svojim armenskim prijateljem, da ne bomo nikoli pozabili tragedij, ki jih je doživel vaš narod".

Hollande Turčijo pozval, naj prizna genocid

Hollande je poleg tega izkoristil priložnost za poziv Turčiji, naj končno prizna, da je bil nad Armenci storjen genocid. "V Turčiji so že bile izrečene pomembne besede, a pričakujejo se še druge, tako da bi lahko končno skupaj žalovali," je dejal. Pozval je še k odprtju meje med Armenijo in Turčijo, ki je zaprta že več kot dve desetletji.

Mnogi na slovesnost niso prišli, ker se nočejo zameriti Turkom

Med tujimi gosti francoski mediji omenjajo še ciprskega predsednika Nikosa Anastasiadesa in srbskega predsednika Tomislava Nikolića, obenem pa dodajajo, da je udeležba iz tujine precej okleščena, saj so se očitno mnogi voditelji v strahu pred jezo Ankare opravičili.

Nekateri pomembni tuji gostje, ki so se udeležili današnje komemoracije. Številni sedeži so ostali prazni.
Nekateri pomembni tuji gostje, ki so se udeležili današnje komemoracije. Številni sedeži so ostali prazni. FOTO: Reuters

Turčija namreč odločno zavrača, da bi bili poboji Armencev pred sto leti genocid. Prav na današnji dan je tudi pripravila veliko slovesnost ob 100. obletnici začetka bitke za Galipoli v prvi svetovni vojn in nanjo povabila številne tuje voditelje. Bitka za Galipoli se je sicer dejansko začela 25. aprila 1915.

Za genocid pokol označila tudi Nemčija

Nemški politični vrh je pokol Armencev končno označil za genocid. Kot prvi je ta izraz v četrtek zvečer uporabil nemški predsednik Joachim Gauck, danes pa ob začetku razprave v bundestagu o pokolu še predsednik bundestaga Norbert Lammert.

Armenka protestira, ker Turčija zavrača priznanje genocida.
Armenka protestira, ker Turčija zavrača priznanje genocida. FOTO: Reuters
V letih 1915 do 1917 je bilo v nekdanjem Otomanskem cesarstvu pobitih do 1,5 milijona Armencev. Turčija odločno zavrača, da bi bil nad Armenci strojen genocid. Kot vztraja, je šlo za žrtve državljanske vojne, v kateri so se Armenci pridružili ruskim enotam, ki so napadle Turčijo.

Nemčija, glavna zaveznica Otomanskega cesarstva v prvi svetovni vojni, genocida še ni uradno priznala, bi pa naj bundestag to storil s sprejetjem posebne izjave, o kateri je razpravljal danes. Sprejel naj bi jo enkrat poleti, verjetno do začetka julija. "Usoda Armencev je tipičen primer množičnih uničenj, etničnih čiščenj, pregonov, genocida, ki so na tako grozovit način zaznamovali 20. stoletje," je poudaril nemški predsednik Gauck. Ob tem je priznal delno soodgovornost Nemčije kot glavne zaveznice Otomanskega cesarstva v prvi svetovni vojni za zločine nad Armenci.

Armenci očitajo Nemčiji, ki je zelo dobro vedela, kaj se je dogajalo in je imela svoje ljudi v vrhu turške vojske, sokrivdo za genocid. "Kar se je zgodilo sredi Otomanskega cesarstva, je bil genocid. In ni bil zadnji v 20. stoletju," je poudaril predsednik bundestaga Lammert. Obenem je priznal soodgovornost Nemčije za tedanje dogajanje.
"Zato smo še bolj zavezani, da v spoštovanju žrtev in odgovornosti za tedanje zločine ne potlačimo niti ne olepšujemo. Nemci nismo nikomur govorili, kako naj ravna glede zgodovine. A z našimi izkušnjami lahko spodbudimo ostale, da se predajo svoji zgodovini, četudi to boli," je dejal Lammert.

Turčija odločno zavrača, da bi bili poboji Armencev pred sto leti genocid.
Turčija odločno zavrača, da bi bili poboji Armencev pred sto leti genocid. FOTO: Reuters

Obama se še vedno izogiba besedi genocid

Na drugi strani Atlantika, pa se ameriški predsednik Barack Obama še naprej izogiba besedi "genocid" za poboje do 1,5 milijona Armencev v Otomanskem cesarstvu v času prve svetovne vojne. Poboje je označil kot "grozljiv pokol", izrazu genocid pa se je tudi ob današnji 100. obletnici začetka pobojev izognil.

"Armenski ljudje v Otomanskem cesarstvu so bili izgnani, pobiti in so korakali do svojih smrti. Njihova kultura in dediščina v njihovi starodavni domovini sta bili izbrisani. Ob grozljivem nasilju, ki je povzročalo trpljenje na vseh straneh, je izginilo milijon in pol Armencev," se je obletnice v četrtek s skrbno izbranimi besedami spomnil ameriški predsednik.
Kot je še poudaril, so Armenci naredili veliko za države, v katere so se izselili, in njihov prispevek je dragocen. Tudi ZDA so država, kjer danes živi velika armenska diaspora. "V luči tega grozljivega pokola so Američani in Armenci stopili skupaj, povezani v skupni humanosti," je nadaljeval Obama.

V mestih po vsem so 100. obletnico genocida danes obeležili tudi pripadniki večmilijonske armenske diaspore.

Bela hiša se izogiba, da bi poboje Armencev označila kot genocid. Ameriški kongresniki so leta 2007 že bili na tem, da potrdijo resolucijo, ki bi predsednika ZDA pozvala k priznanju genocida, a so nato popustili pod pritiskom Georga W. Busha. Ta se namreč ni želel zameriti Turčiji kot eni ključnih zaveznic v Natu in takratni vojni v Iraku. Je pa genocid priznalo več kot 40 ameriških zveznih držav.

Pred današnjo 100. obletnico se je podobna resolucija znova vrnila v postopek sprejemanja v kongresu. Tokrat je poziv naslovljen na Obamo, ki se je v kampanji pred izvolitvijo na čelo ZDA leta 2008 zavezal, da bo priznal armenski genocid.

Žalno slovesnost so pripravili v armenskem patriarhatu v Istanbulu. Nanjo je prvič prišel minister turške vlade, in sicer minister za evropske zadeve Volkan Bozkir. Ta je dejal, da se slovesnosti v imenu vlade udeležuje, ker "spoštujemo trpljenje naših armenskih bratov".
Žalno slovesnost so pripravili v armenskem patriarhatu v Istanbulu. Nanjo je prvič prišel minister turške vlade, in sicer minister za evropske zadeve Volkan Bozkir. Ta je dejal, da se slovesnosti v imenu vlade udeležuje, ker "spoštujemo trpljenje naših armenskih bratov". FOTO: Reuters

Armenska diaspora v ZDA je razočarana nad Obamovim ravnanjem in se je kritično odzvala na njegovo četrtkovo izbiro besed. Izvršni direktor Armenske skupščine Amerike Bryan Ardouny je predsedniku očital "jezikovno gimnastiko", ki ne pritiče standardom, ki jih je postavil Obama sam in bi jih moral dosegati svetovni voditelj današnjega dne.

"Svet mora vedeti, da medtem ko se naš predsednik uklanja turškemu zanikanju, armenski Američani in drugi ljudje čiste vesti ne bomo nikoli dovolili, da bi našo zgodovino pometli pod preprogo," je še poudaril.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aSeTiJo?eš
25. 04. 2015 14.29
+8
Ne vem zakaj tzv. "Bošnjaki" tukaj pametujejo,a so umetno ustvarjen "narod",vsiljivci sredi krščanske Evrope, znanega krščanskega porekla ki ga ne priznavajo... potem se še predstavljajo kot žrtve, bolno
TDI-GDI-SDI
25. 04. 2015 17.18
-4
Evropa ni bila nikoli krščanska ampak vsiljena z krščanstvom je bistvena razlika
Misija1
26. 04. 2015 11.37
+7
TDIGDISDI, v Evropo, tocneje med rimske vrste, je krscanstvo prislo v 4 stoletju s cesarjem Konstantinom, ki je dal zgraditi Konstantinopel na rusevinah starodavnega bizanca. V Konstantin, ki je bil takrat najvecje mesto na svetu, je dal prenest kriz, na katerem je bil domnevno krizan Jezus, tako je Konstantinopel postal center krscanstva, kjer je dal postavit tudi najvecji cerkveni objekt na svetu Hagio Sophio.Jeruzalem pa je postal center krscanske vere na splosno. Konstantinopel je danes preimenovan s strani Turkov v Istanbul, Hagio Sophio pa so hitro spremenili v mosejo ter dozidali minarete. Kakorkoli obrnes, v Evropi je islam tuja vera napram krscanstva, ce ze primerjamo te dve religiji. Krscanstvo ni bilo vsiljeno, pac pa pripeljano med rimljanske vrste, Rimljani so ga sprejeli brez odpora, ni bilo nobenih bojev med rimljani samimi, ker so s cesarjem sprejeli novo vero. Za islam pac tega ne moremo trditi, saj je bilo na desettisoce mrtvih med otomanskim osvajanjem tega dela Evrope, zato so danes sploh muslimani prisotni v Albaniji in BIH. TO so bile pred vpadi otomanov vse krscanske drzave s kristjani.
TDI-GDI-SDI
25. 04. 2015 13.44
-2
ko bo Amerika priznala genocid nad Indijanci in povejo število mrtvih. javno pa naj se tudi prizna da število 8000000 Judov ni realno ampak bistveno manj, ko bo krščanstvo priznalo da so bili med prvimi ki so izvajali genocid potem pa naj se naprej pogovarja
samuray1
25. 04. 2015 14.43
+4
to si itak prebral iz romanov o ceveh ki grmijo.Drugače je to že vse znano.Bistvena razlika med amero in oto genocidom je ta da so vsaj preživeli Indijanci danes socializirani ljudje z naprednimi idejami,dokler so ostanki otomanske genocijade fanatični zblojenci ki se sklicujejo na alaha ki ne obstaja.recimo javno ubijejo 10 letno posiljeno deklico,češ da je osramotila izlam,pol pa rečejo alah je velik.. Zažgej dve leti staro bitjece ker se je z karminom namazalo po obrazu in zopet "alah je velik".adijo pamet,j..o te alah!!!
TDI-GDI-SDI
25. 04. 2015 17.39
-3
am samuraj zašel si iz poti ker ne vidiš dlje od sebe ;-) zdaj je tema genocida ne linčanja bodi bolje splošno razgledan pa več poizvej ne samo 24 ur brati ti priporočam
BHF 1
25. 04. 2015 11.09
-8
Ce je to res je to normalno genocid...kje so pa srbi tu k so najmanj dva genocida sam nad bosnjaki in albanci nardil do leta 1879 so ubili izgnal iz srbije bosne kosova sandzaka do par miljonov ljudi v turcijo kjer se danes živijo...spomnimo da je še tega leta večinsko prebivalstvo v Beogradu nisu uzicah blo muslimansko...da ne govorim o bosni od leta 1992 do 1996...srbi so izgnali samo 500'000 bosnjakov iz tako imenovane rs v grobove oz države po svetu Da ne govorim genocida v bijeljini brckem banjaluki prijedoru kjer so bosnjaki bli v mestu večina ne govorim o vaseh ampak v mestu..kje je 12'000 otrok ljudi sarajeva ki so bili ubiti v 4 letnem obleganju sarajeva najdalj obleganem mestu po 2 sv.vojni...genocid je samo priznan v srebrenici..za prijedor k je 5000 ljudi poniknilo čez noč nihče ne omenja...v tej tvorevini rs je bilo 600 dzamij zrusenih na teritoriji cele bosne 1000 hoteli so skriti uničiti vse kar je spominjalo da tu muslimani živijo a Evo kaj je danes bog obstaja dzamije se obnavljajo vse in ena počasi v banjaluki je 14 od 15 obnovljenih...ljudje živijo v tujini ampak gradijo hiše vile dzamije ne pustijo se cetnikom ko se danes voziš prav vidis kje srpske vaši vse revščina hiše nikakve a drugje vse zgrajen...naj majo republiko sumsko vprasanje kolk dolg časa se...živela bosna in hercegovina
samuray1
25. 04. 2015 11.55
+6
Vse je odvisno od tega kaj si ;turčine ali potruren.Sicer pa zamegljeni možgančki so glavni problem v dojemanju. Seveda,res je, otomanija je v zavezi z Nemčijo ubila 1300.000 ARMENCEV. Mar se ne zavedaš da si sam genocidni izdelek turške otomanijade po BiH ki je predvsem zemlja Kristjanstva.Danes takšni uničujete Sirijo,Jemen,Irak in Libijo ste ze,tako da ti lahko veselo vzklikneš le to "živel isil!!"".Kaj ti ni znan podatek da je Osmanska otomanija zgenocidirala skoraj pol kitajske ,Indije,Celi pakistan,Iran,Irak,Arabijo,Ukrajino,Azerbeidžan,Egipt,Maroko,Libijo,delnoŠpanijo,Grčijo,Srbijo,Bolgarijo,Romunijo...
Misija1
25. 04. 2015 12.09
+10
Nisem ne Srb, nisem ne bosnjak. Zgodovinsko dejstvo ostaja, to je, da bosnjakov do prihoda otomanov, turkov na splosno, na obmocju balkana ni bilo! Ne muslimanov albancev, ne muslimanov bosancev. Tu ni drugih verzij, tako je to pac bilo. Ekspanzija turkov je prinesla poislamiziravanje avtohtonega krscanskega prebivalstva. Do 15 stoletja ni bilo v Evropi, razen na majhnem delu skrajno zahodne Spanije, niti enega muslimana! Islamizacija pa ni bila izvedena z rozicami, pac pa s klanjem, masakriranjem, poboji in prisiljevanjem! Dejstvo tudi ostaja, da Turcija kot Turcija do padca Konstantinopla v 15 stoletju, niti obstajala ni. Turcija je nastala kot drzava na obmocju, katerega so v 15 stoletju s silo in mecem zasedli muslimanski arabski borci, Konstantin ki je bil glavno mesto vzhodnorimskega cesarstva, center krscanstva. Tudi Hagia Sophia, ki je danes mošeja, najvecja na svetu ce se ne motim, NIKOLI IN NIKDAR ni bila muslimanska moseja, pac pa najvecji krscanski verski objekt na svetu, zgrajen s strani cesarja Konstantina prvega v 4 stoletju! Seveda so ga muslimani hitro izplenili, postavili minarete okoli in danes je to mošeja. Muslimani, se posebej Turki so tako ponosni na Hagio Sophio, le redki pa v svoji verski spranosti vedo, da to nikoli ni bila moseja, pac 12 stoletij dolgo najvecja krscanska cerkev, najvecji in najpomembnejsi krscanski objekt na splosno. Da se dodam malo na racun poboja armencev. Dejstvo je, zgodovinsko dejstvo, da so leta 1915 cas pred 1 svetovno vojno izkoristili Otomani za to, da so unicili v drzavi vse kar je dišalo po krscanstvu! In najprej so zaceli z najstevilcnejsim krscanskim narodom znotraj svoje drzave - Armenci. Se posebej Turkom ni disalo dejstvo, da so bili Armenci na splosno zelo razgledani, krepko bogatejsi od turkov samih, da so imeli boljse sluzbe, lepsa zivljenja. Poboji so se zgodili, slike so javno dostopne, kar poglejte kaj so delali Turki nad krscanskimi armenci, vse je javno dostopno! Se danes Turki sovrazijo Armence, to jim je vcepljeno, kot jim je vcepljena napacna predstava islama kot dominantno vero nad krscanstvom! Turki pozabljajo, da so brez ZDA nicla, od vojaskih sil, do ekonomije, brez zahoda (Evrope in ZDA) so nicla.
Handschar
25. 04. 2015 12.48
-2
Elhamdulillah za Osmansko cesarstvo in islam.
Handschar
25. 04. 2015 13.05
-6
In? Absolutna večina prebivalcev Beograda, Užic, Hasan-pašine palanke, Šabca, Loznice, Nikšića in Kolašina so bili muslimani. Lahko pa kakšno rečemo tudi o Krimu in Sočiju.
TDI-GDI-SDI
25. 04. 2015 13.38
-3
misija baje da zelo dobro poznaš zgodovino pa mi povej kaj koliko muslimanov in koliko islamskih držav je bilo na območju Rusije?
PolitKomisar`
25. 04. 2015 13.50
-5
Misija1, to da bošnjakov ni bilo, da so tudi muslimani izvajali zločine, a to opravičuje zločine krščanskih ljudstev nad nekristijani? Dejstva so tudi ta, da so se Armenci, z lastno legijo med prvo svetovno vojno pridružili rusom in se borili proti Otomanskemu cesarstvu, na takratnem ozemlju otomanske cesarstva, ter tudi napadali muslimanska mesta in vasi ter tam izvajali poboje, kar je bil tudi eden izmed povodov za poznejši genocid nad armenci, katerega nimam namena opravičevati ali zanikati, ravno nasprotno. zgodil se je, da se razumemo. Tudi svetujem ti, da se podučiš malo o zgodovini, ter tudi to, da Turki niso arabci. Z njimi jih veže le skupna vera.
samuray1
25. 04. 2015 14.00
+3
Če ti je babo.nena ,dajđa ali kdorkoli drug odgriznil kožico še ne pomeni da si muslims.Namreč to je širok pojem...kapiš.Izlamofilija sama po sebi ni vera ampak kompleks obsedenosti z občutkom manjvrednosti.Saj že sel svet ve za genocidno otomanijado vse do Triglava.Ti nas samo opozaraš na posledice serijske proizvodnje poturčenih genocidkov.Ampak z ozirom na to da v vsakem semeni ima plevela pač pomeni da bomo mogli še naprej s tem živeti. In kako kaj issilovci napredujejo v Iraku?
samuray1
25. 04. 2015 14.11
+3
komisar , turki kot naziv združuje številne različne etnične skupine v turško nacijo okviru današnje Turčije.Anadolija je nekakšen steber te derzave.Podobno kot nemška nacija.Armenci niso nikoli napadal tujih ozemelj temveč so poskušali osvoboditi svoje ozemlje ki je bilo pod okupacijo Otomanov. Torej to nikakor ne more biti povod za genocid.
samuray1
25. 04. 2015 14.20
+3
TDI.najbrž zeleni "I", Od časa Arabske ekspanzije na Kavkaz je prišlo da islamizacije teh prostorov.Vendar "dojami ze enkrat "tam niso in ne živijo arabci ampak,Azarbejdžanci,Čečeniin ostali narodi ki nimajo nič skupnega z prvobitnimki muslimani razen nasilne izlamizacij.
aSeTiJo?eš
25. 04. 2015 14.21
+6
Muslimani pejte v Turčijo če vam kej ne paše, tam tudi spadate. Ne se tukaj jokat in omenjat Srbe
Handschar
25. 04. 2015 14.27
-3
Zakaj bi šli mi v Turčijo? Turki se vračajo na Balkan. Srbi niste omembe vredni. 150 tisoč splavov in -50 tisoč Srbov v Srbiji na leto.
aSeTiJo?eš
25. 04. 2015 14.37
+4
turki se vračajo hahahha! Lahko se jočeš kolikor hočeš, a ko gre zares kričite "nato help" hehee
TDI-GDI-SDI
25. 04. 2015 17.49
-2
100per
26. 04. 2015 08.51
+4
Kaj je... bosancki. Kaksne probleme mate... a so vam s5 srbi dali po 3.14cki.
Misija1
26. 04. 2015 12.03
+3
PolitkKomisar, seveda so se armenci borili na strani Rusov proti Otomanom, saj so se vecinski poboji armencev dogajali v letu 1915 in do 1 svetovne vojne! Ne pa med njo, kot si sam navedel. Torej ti je menda jasno, da Armenci kot narod, katere so Turki pobijali v deset tisocih pred 1 svetovno vojno, da so med vojno stopili na stran zavezniskh sil! SIcer pa so Armenci napram Turkom na obmocju Turcije prisotni vec kot 1100 let dlje kot pa sami Turki, to ti je tudi menda jasno, ali ne? Na obmocju Turcije je do 15 stoletja stalo VZHODNORIMSKO cesarstvo, krscansko! In tam so bili samo kristjani. Armenci kot narod, so potomci teh ljudi in so ziveli na obmocju danasnje Turcije dlje kot pa katerikoli prednik muslimanov tam, to pa zato, ker so muslimani prisotni na obmocju danasnje Turcije slabih 600 let!
samuray1
25. 04. 2015 10.50
+5
o Obama se izogiba besedi genocid...seveda saj se zaveda dejstva da je sam produkt genocidne politike Otomanije, skozi šeststo letno nasilno islamizacijo sveta. Če se vsaj malo ozremo nazaj v zgodovino bomo ugotovili da so Otomani samo Metliko 11 krat genocidirali in posilili vsa živa ženska bitja kot recimo koze,ovce-najraje,krave in vse ostalo kar ni hotelo sprejeti islama.Še Turjaško Rozamundo so vlačil v Sarajevo mna ćevape.
samuray1
25. 04. 2015 10.49
+2
o Obama se izogiba besedi genocid...seveda saj se zaveda dejstva da je sam produkt genocidne politike Otomanije, skozi šeststo letno nasilno islamizacijo sveta. Če se vsaj malo ozremo nazaj v zgodovino bomo ugotovili da so Otomani samo Metliko 11 krat genocidirali in posilili vsa živa ženska bitja kot recimo koze,ovce-najraje,krave in vse ostalo kar ni hotelo sprejeti islama.Še Turjaško Rozamundo so vlačil v Sarajevo mna ćevape.
samuray1
25. 04. 2015 10.48
+1
o Obama se izogiba besedi genocid...seveda saj se zaveda dejstva da je sam produkt genocidne politike Otomanije, skozi šeststo letno nasilno islamizacijo sveta. Če se vsaj malo ozremo nazaj v zgodovino bomo ugotovili da so Otomani samo Metliko 11 krat genocidirali in posilili vsa živa ženska bitja kot recimo koze,ovce-najraje,krave in vse ostalo kar ni hotelo sprejeti islama.Še Turjaško Rozamundo so vlačil v Sarajevo mna ćevape.
komunjara 1
25. 04. 2015 07.34
-3
politicna propaganda....... starejsi se pomnimo ko smo kot froci v soli dobili zastavice z zvezdo in listek na katerem je pisalo """" trst je nas""""" zivljenje damo trsta damo""""" in so nas nagnali na ulice ceprav je vsakemu politkomisarju bilo jasno da je trst ze prodan
Sodnik_Kriv
25. 04. 2015 05.20
+2
Marsikdo neprizna genocid v bosni v katerem so ssodelovalu nekateri slovenci
Thruma
25. 04. 2015 06.59
-1
macro
25. 04. 2015 03.09
Kaj pa Anzac day???
goats
25. 04. 2015 00.27
+4
vladajoča "slovenska" klika še vedno zanika masovne poboje preko 100.000 zavednih Slovencev med in po 2.sv.v.., koliko časa še?
zigasubic
25. 04. 2015 10.07
Nekdanji okupator je že davno priznal, tudi v imenu domačih izdajalcev.
I G N O R A N T
24. 04. 2015 22.13
+7
Da ne omenjajo Indijancev
macro
25. 04. 2015 03.10
+3
Handschar
24. 04. 2015 21.03
-2
Usoda krimski Tatarjev in Čerkezev ni nič boljša.
PolitKomisar`
25. 04. 2015 13.43
-1
Pa ukrajincev v Holodomoru, pa Alžircev, katere so francozi sistematično iztrebljali v vojni
I G N O R A N T
24. 04. 2015 20.05
-5
O holodomuru pa nič.Kako to?
PolitKomisar`
24. 04. 2015 20.04
-1
Genocid nad Armenci je starejši od Turčije same, katere letnica ustanovitve je leta 1923, tako da ni odgovorna le Turčija ampak tudi države naslednice. Takratni politični veljaki in akterji "nasilnega preseljevanja armencev" na čelu z Talat pašo so bili po propadu otomanskega cesarstva izgnani iz nove Turčije in se tudi niso nikdar vrnili. Slednji je tudi 3-4 leta po genocidu tudi umrl. To nasilno preseljevanje in pobijanje armencev se je dogajalo na območju današnjega JV Turčije, kjer živijo Kurdi, ki so tradicionalni armenski sovražniki. Največ zločinov so izvajale ravno kurdske paravojaške enote ki so delovale dokaj avtonomno in samovoljno pod poveljstvom takratnih otomanskih oblasti. Sicer pa je bilo 1.5 miljona armencev "PRESELJENIH", ne pobitih, toliko je tudi znašalo število Armencev živečih na tistem področju. Umrlo jih je sicer okoli 150.000, kar je več kot dovolj za kvalifikacijo kod genocid. Potomci preživelih "turških" armencev, med katere spadajo tudi člani skupine S.O.A.D, pa sedaj živijo večinoma v ZDA in Franciji.
zigasubic
25. 04. 2015 10.08
+3
1,5 milijona so jih preselili (na drug svet). Turčija pa lahko prizna genocid, tako kot ga je lahko priznala Francija, ki prav tako ni obstajala na tistem območju. Sicer Kurdi v Armeniji živijo v miru, v Turčiji pa ravno ne.
PolitKomisar`
25. 04. 2015 13.37
-1
Da, določen delež je bil res "preseljen na drugi svet" nobeden ne more zanikati tega, kaj šele opravičevati. Ampak ta številka 1.5 miljona je PRENAPIHNJENA. Če bi jih res ostalo le na stotine, številćna armenska diaspora sploh ne bi več obstajala. Obstajajo tudi zgodovinska dejstva, da so tudi armenci pobijali turke, kurde na tistih področjih, požigali vasi, temu pritrjujejo tudi nekateri Armenski zgodovinarji. Žal ne izgleda vse tako nedolžno. Žalostno je tudi izrabljati to človeško tragedijo za podpihovanje sovraštva med Turki in Armenci, katerih del še vedno živi v Turčiji. Nekateri so tudi uspešni publicisti, glasbeniki, tudi politiki. Naj omenim, da je slovesnost v spomin na dogodke leta 1915 potekalo tudi v Istanbulu, kjer so bili tudi udeleženi predstavniki oblasti. Glede Kurdov pa tako, v Armeniji jih je zanemarljivo malo, Kurdi v Turčiji pa Turčije ne marajo, celo sovražijo, kot Kosovski albanci in albanci v makedoniji. S razliko, da se Kurdi nočejo odcepiti.
Ahmed ?u?ak
24. 04. 2015 19.39
-11
To je itak brez pomena....cel svet je laohka videl Ruando,Srebrenico,pre tem celo vrsto svinjarij,ki so jih sprožili kasnejši sodniki....sam ne mislt,da v Srebrenici Srbi niso mel zeleno luč za pokol...mel so jo,vse so posnel iz satelitov,zdej pa kao prodajajo informacije o množičnih grobiščih....
aSeTiJo?eš
24. 04. 2015 22.14
-2
Nehaj jokat o Srebrenici, ki je bila lokalni zločin in ne genocid (ubiti so samo odrasli moški), rajši priznaj zločine tvojih mudžahedinov v BiH
Handschar
24. 04. 2015 22.26
-2
Ahmed ?u?ak
24. 04. 2015 23.58
+1
A unih mudžahedinov,z europskimi potnimi listi,k so jih prepeljal v Bosno z transporterji UN-a?Keve ti se našetam v štumfih....
Thruma
25. 04. 2015 07.01
+4
A zdaj se boste pa bradati in četniki obmetavali?
aSeTiJo?eš
25. 04. 2015 14.19
+4
Noben ne mara musličev, nehajte se jokat. Pali zdej
DonMiltonFriedman
24. 04. 2015 18.37
-2
Dobrodosli v EU. Napredni. Ni kej. Pahor ti si car.
Infraping
24. 04. 2015 16.17
-3
ko ti "oče" svoj k rine v možgane cel lajf, drugi se majo pa fajn zato .- no pa se je germanwings pal dol pa jj ekul
Infraping
24. 04. 2015 16.16
-3
ta recept že tut poznamo, deklco 12-13 let pa pove - ko bo pa 35 bo mela pa politično funkcijo pa spoštovana bo, naslednč se je bojo pa spomnal ko bo 65
Infraping
24. 04. 2015 16.06
-3
izrezu vam "srca", se nanje po.sr.al in jih vrgel prašičem v izredno strast in slast
JanezBos.
24. 04. 2015 21.03
+1
Infraping
24. 04. 2015 15.59
-3
js bi moral biti zdajle na poti stran od kjer sem že 10 let in nočem biti z vsem kar sem, tudi z milijardami v materialnih sredstvih - kje je helikopter iz aviana, da me odvede, zećevi i pacovi - čekali da me kap a? - e, to če vas