Tujina

Cia prepričana, da je Putin pomagal izvoliti Trumpa, demokrati zahtevajo preiskavo

New York, 10. 12. 2016 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Časopisa New York Times in Washington Post sta objavila trditve obveščevalnih agentov in analitikov Cie, da je Rusija nedvomno pomagala izvoliti republikanca Donalda Trumpa. Ta pa odgovarja, da gre za iste ljudi, ki so trdili, da ima Irak orožje za množično uničenje.

Politična bomba je eksplodirala dan potem, ko je predsednik ZDA Barack Obama naročil obveščevalnim agencijam, naj raziščejo navedbe o ruskem vpletanju v predsedniške volitve. Te so že pred volitvami javno ocenile, da so ruski hekerji vdirali v računalnike obeh političnih strank in z informacijami oskrbovale spletno stran WikiLeaks. Vendar pa, kot poroča New York Times, to velja le za ukradene informacije od demokratov, medtem ko so republikanske nerodnosti ostale skrite.

Agenti Cie so po navedbah New York Timesa in Washington Posta – časopisov, ki sta se v 70. letih prejšnjega stoletja odlikovala z razkrivanjem nečednosti administracije Richarda Nixona, prepričani, da je šlo za delovanje po naročilu ruskega državnega vrha z namenom, da na volitvah zmaga Donald Trump. Druge agencije o tem še niso povsem prepričane, več pa bo znanega, ko bodo po nalogu Obame pripravile in podale poročilo.

Trump je med kampanjo ostro napadal republikansko administracijo Georga Busha mlajšega, ki je z izgovorom iskanja orožja za množično uničenje leta 2003 napadla Irak. Za pravoverne republikance je bilo to bogokletno dejanje, vendar pa mu je pri volivcih pomagalo. Sedaj ponovno trdi, da se za obtožbami o ruskem vpletanju v volitve skrivajo isti ljudje, ki so zakuhali vojno proti Iraku.

Za zdaj še ni zanesljivo, da bo poročilo objavljeno, vendar pa skoraj ni dvoma, da bo našlo pot v javnost na podoben način kot današnje objave v obeh časopisih. V ZDA se tako dogaja nekaj nepojmljivega, saj se bo prihajajoča administracija bodla z lastnimi obveščevalci v obrambo tuje velesile.

Trump je sicer že med kampanjo odločno branil Rusijo in predsednika Vladimirja Putina pred obtožbami o vdiranju v računalnike in objavah demokratskih nerodnosti, ko je govoril, da bi informacije lahko kradla tudi Kitajska ali kakšen debeluh iz svoje postelje v New Jerseyju.

Newyorški senator Chuck Schumer, ki prihodnje leto prevzema položaj vodje demokratske manjšine, je zahteval temeljito dvostrankarsko preiskavo obtožb. "Da se kakšna država vpleta v naše volitve, bi moralo obe politični stranki pretresti do temeljev. WikiLeaksovo molčanje od konca volitev je oglušujoče," je dejal.

Demokrati so ogorčeni, da republikanci niso zgroženi, in opozarjajo, kako bi bilo, če bi se zgodilo obratno in bi tuji hekerji na primer pomagali njihovi predsedniški kandidatki.

Od republikancev prihajajo mešani odzivi. Senator John Cornyn iz Teksasa je sporočil, da gre za resne obtožbe, ki pa niso več nobena novica, ker se to dogaja že leta. John McCain iz Arizone pa pravi, da res ne gre za nobeno presenečenje, saj so leta 2008 Rusi vdrli tudi v njegovo kampanjo. Obenem pa dopušča možnost, da Cia nima prav. "Milo rečeno, Cia doslej ni imela vsega popolnoma prav," je dejal nekdanji predsedniški kandidat republikancev leta 2008, ki bo kljub temu prihodnje leto vodil preiskavo o ruskih vdorih v odboru za oborožene sile, ki ga vodi.

Harry Reid iz Nevade, ki bo z upokojitvijo zapustil položaj, na katerega se vzpenja Schumer, pa je v zvezi s tem napadel tudi direktorja FBI Jamesa Comeyja s trditvijo, da je sedel na informacijah o ruskem vpletanju. Nesrečni Comey je na udaru iz obeh smeri. Najprej so ga zasovražili demokrati, ker je dober teden pred volitvami objavil informacijo, da FBI širi preiskavo elektronske pošte Hillary Clinton, nato pa še republikanci, ko je kmalu zatem sporočil, da je šlo za prazen nič. Veliko demokratov je še vedno prepričanih, da je Comey s tem prispeval k Trumpovi zmagi, vendar pa si z vodenjem preiskave ni pridobil simpatij niti pri Trumpu, ki je njegovo delo označil za izjemno slabo – šele potem sicer, ko je Clintonovo spet opral krivde.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Se Trump želi znebiti vseh, ki so pomagali uresničevati politiko Obame?

Medtem pa je Trumpova prehodna ekipa ameriškemu ministrstvu za energijo poslala 74 vprašanj. Kot poroča časnik Washington Post, želijo seznam vseh zaposlenih in pogodbenih sodelavcev, ki so sodelovali v mednarodnih podnebnih pogajanjih v zadnjih petih letih, pa tudi tistih, ki so vodili domača prizadevanja za zmanjšanje ogljičnega odtisa države. Zanima jih tudi, kateri programi znotraj ministrstva so ključni za uresničevanje ciljev podnebne strategije Baracka Obame.

Trump je pred izvolitvijo podnebne spremembe označil za potegavščino in napovedal umik ZDA iz novega globalnega podnebnega dogovora, pariškega sporazuma.

Poslana vprašanja je sicer vir na ministrstvu za Washington Post označil kot zelo vsiljiva in napovedal, da se bodo z njimi ukvarjali pravniki. Mnoge namreč skrbi, da se želi Trumpova administracija znebiti vseh, ki so pomagali uresničevati politike Obame.

Washington Post izpostavlja, da je v zahtevi Trumpove administracije nenavadno, da terja imena toliko posameznih znanstvenikov in strokovnjakov, pa tudi da prihaja že v prehodnem obdobju. To bi lahko nakazovalo še hujšo politizacijo področja po uradnem imenovanju.

Več tisoč znanstvenikov je v zadnjih tednih podpisalo peticije, ki Trumpa in njegovo ekipo pozivajo k spoštovanju njihove integritete. Želijo tudi, da se bodoči predsednik vzdrži izpostavljanja posameznih raziskovalcev, katerih delo bi lahko bilo v neskladju s političnimi cilji nove administracije.

Trump pravi, da bosta z nekdanjim newyorškim županom še naprej prijatelja.
Trump pravi, da bosta z nekdanjim newyorškim županom še naprej prijatelja. FOTO: AP

Rudy Giuliani ne računa več na ministrski položaj v Trumpovi administraciji

Nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani, ki je bil v igri za številne položaje v Trumpovi prihodnji administraciji, se je v petek sam umaknil iz obravnave in obljubil, da bo Trumpu še naprej pomagal iz zasebnega sektorja.

Odločitev nekdanjega newyorškega župana Giulianija je majhno presenečenje, saj je Trumpa podpiral vso kampanjo, na konvenciji republikanske stranke v Clevelandu je imel ognjevit govor proti demokratom in njihovi kandidatki Clintonovi, po Trumpovi zmagi pa se je omenjal kot kandidat za položaje ministra za pravosodje, domovinsko varnost in državnega sekretarja.

Trump je prva položaja zapolnil, vmes pa so prišle na dan informacije, da je Giuliani mogoče globlje vpleten v sporne posle s tujimi vladami, kot je bila Clintonova, ki jo je zaradi tega ostro napadal.

Novoizvoljeni ameriški podpredsednik Mike Pence je Trumpa prepričeval, da si za državnega sekretarja izbere Mitta Romneyja, ne glede na hudo kri v času kampanje, Trump pa je vmes opravil pogovore še s številnimi drugimi možnimi kandidati, in Giuliani je ostal na suhem.

Ob najavi Giulianijevega domnevnega "samoumika" iz obravnave je Trump dejal, da je nekdanji newyorški župan  izjemno nadarjena in domoljubna oseba, ki ji bo vedno hvaležen za predanost kampanji in izjemno modre nasvete. Še naprej ostajata prijatelja in Giuliani bo še naprej dajal nasvete, ko jih bo Trump potreboval. Mogoče ga bo v administracijo imenoval kdaj pozneje.

Bodoči šef kabineta Bele hiše Reince Priebus je ob tem dodal, da so nekdanjega predsedniškega kandidata Giulianija preverili za vse možne konflikte interesov in jih menda niso našli.

"Kampanji sem se pridružil, ker imam rad našo državo, in glede na to, da ga kot prijatelja poznam 28 let, nisem nikoli dvomil, da bo odličen predsednik. Ne gre zame. Gre za to, kar je najbolje za državo in novo vlado," je sporočil Giuliani in napovedal, da bo ostal pri svoji pravniški in svetovalni firmi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amir Mkmc
11. 12. 2016 17.21
zakaj bi to gdo naredil? jah zato da nam ustvari iluzijo o dobrem in zlu rezultat je pa na konc itak zmeram isti ;) ni kej vnaprej ;)
Amir Mkmc
11. 12. 2016 17.04
mah če se mene vpraša so oni vsi ista liga od Obame do Putina pa od Klintonove do Trumpa, Kim dzong una itd. Nekdo višji iz ozadja je namerno ustvaril dva bloka, na eni strani obamo,klintonove in podpornike NWO na drugi strani pa nasprotnike (Putin,Trump).
nikhrast
11. 12. 2016 16.52
Jasno da Trump podpira Putina, oba sta lopova, avtoritarna shysterja..., pa biznis lahko sklenita, drugje, kot na Kitajskem, Kubi,,,, ima Trump probleme. Poglej ma Škotskem koliko problemov ima z gradnjo golj igrišča, lokalni folk ga sovraži.
Heretik1
11. 12. 2016 15.29
+1
Dvomim, da je bil Putin! Če vprašate Janšo, je bil zagotovo Kučan!
Nightyfly
11. 12. 2016 13.16
+4
2 dni nazaj je vrhovni sodnik prekinil ponovno stetje glasov v eni od 3 spornih drzav , ker niso nasli niti enega spornega volilnega glasu . Torej ..... hilaria noce in noce in ne zna izgubiti .......in za njo vsa horda podpornikov z denarjem -in zlimi nameni . Naj soi gre raje ogledati posnetek dronov ,ki so zelo nazorno posneli razdejanje Aleppa in drugih sirskih ,in ostalih mest ,nekdaj cudovitih mest Bliznjega vzhoda . Zaprl bi jo v sobo in ji en mesec vrtel tiste grozote , ki so jih preziveli ljudje .
Nightyfly
11. 12. 2016 13.11
+2
Imam obcutek ,kot da bi CIA-o pa se koga vodila Saudska Arabia . Noro .
Nightyfly
11. 12. 2016 13.18
+2
Obama je poslal nove sveze vojake dol v pomoc upornikom . Noro .
samuray1
11. 12. 2016 13.00
+3
Včeraj se je neka ženkica zaletela v vhodna vrata trgovskega centra v Nemčiji.Na licu mesta obstajajo vsi dokazi o Putinovi nmešanosti...ja kriv je!
nikhrast
11. 12. 2016 16.55
Zgleda da vsi beremo in podpiramo Fake News. Zadnjič berem kako bogati so slovenski penzionisti, pa kako mediji lažejo da ni tako.
samuray1
11. 12. 2016 12.57
+2
Tudi jaz sem prepričan, CIA organizira in izvaja teroristične napade.
intel1
11. 12. 2016 10.12
+1
NE VESOLJCI SO TO NARDILI . LOLEKI KAPITALISTIČNI
Banion
11. 12. 2016 08.30
+2
Sizofrenija a lepo kaže kako se otepajo Trumpa. Le zakaj? Ko pri nas kdo kaj reče proti nepriljubljenemu politiku je pa to že politična gonja ki jo je treba takoj prijaviti najvišjim inštancam v EU
sejvam
10. 12. 2016 21.36
+15
Dejansko je Putin kriv da imamo tako neposobnega premierja in predsednika države!!! Putin je kriv tudi za trenutno katastrofalno stanje v Sloveniji!!!
Zrkizz
10. 12. 2016 21.35
+24
Ocitno je izvolitev Trumpa mocno onesrecila tiste, ki vodijo vse vlade v senci. Kjer so predsedniki le marionete. Vse kaze, da je morda Trump prvi po JFK, ki jim je premesal njihov sistem, v tem primeru samo upamo lahko, da mu se kaj ne zakuhajo.
sejvam
10. 12. 2016 21.35
+17
Putin je kriv tudi za zadnji potres v Dalmaciji, in prejšnji sončni mrk!! Ma kaj, za vse je kriv PUTIN, Putin je kriv!!! Putin, Putin, Putin, Putin, Putin...
Schnitzel
10. 12. 2016 21.22
+11
A sta naša dva kvazi raziskovalna novinarja, ki za denar blatita Melanijo že v postopku? Samo vprašam...
Ka pa mislis
10. 12. 2016 20.37
+8
Cel svet razn jansistov pa vidi da kavbojci rušijo cele države in postavljajo proameriske marionete na polozaj.
I G N O R A N T
10. 12. 2016 20.08
+7
Tisti ki so naredili invazijo na Rusijo in posekali glave ruskim carjem tudi niso bili Rusi Tako pravi Alexander Solznjecin
Heretik1
10. 12. 2016 18.46
+15
Svet je v rokah norcev!
Kollerik
11. 12. 2016 08.30
+2
nikhrast
10. 12. 2016 16.51
-5
Giuliani ni zadost bogat, ne spada v kabinet milijarderjev.
alicante123
10. 12. 2016 16.32
+15
Kakšna imena Obaminih borcev ? Pa ste vi na 24ur sploh videli kaj zanima Trumpovo ekipo v 65 vprašanjih ? Z revizijo Ministrstva za energijo in agencij bi znale leteti glave in nekdo bo definitivni šel v zapor. Samo podjetje za izdelavo solarnih celic Solyndra, katero je Obama tako opeval je s svojim stečajem oškodovala davkoplačevalce za 535 milijonov dolarjev. Zanima jih tudi delovanje agencije ARPA-E, katera je v 7 letih financirala 475 projektov v vrednosti 1,3 milijarde dolarjev in za ta denar bodo potrebni rezultati ali končen produkt. Skupaj naj bi na Ministrstvu za energijo od leta 2009 za "zeleno" energijo do sedaj investirali najmanj 21 milijard dolarjev. Obama je obljubljal tudi 5 milijonov "zelenih" delovnih mest, kje so te zaposlitve ? Problem bo tudi nastal, če bodo ugotovili, da je ta denar romal v "zelene" projekte kakšnega od predsednikovih prijateljev.
nikhrast
10. 12. 2016 16.50
-1
Isto v Sloveniji, zakaj zapirajo premogovnike, pa TET, pa uničujejo TEŠ in Lafarge..., pa trapast folk ki rine v zeleno energijo, samo poglej Paris zadnje cajte, zelo zabavno se imajo.
CestniKolesar370Wattov
10. 12. 2016 13.00
+32
Vso bedo mainstream medijev lahko vidimo na dlani. Še mesec nazaj naslovi "Potapljajoča se Trumpova kampanja", "Propadajoča republikanska stranka", danes je jasno, da imajo republikanci takšno dominanco v senatu in v hiši, kakršne Amerika ni videla že 60+ let. Samo tri dni je The New York Times krasila naslovnica "Je Trumpova ekipa proti ženskam?", danes po treh dneh je jasno, da je Trump v svojo ekipo nominiral rekordno število žensk. Če bi zamenjali Trumpa s Clintonovo, bi bil danes na prvi strani 24ur objavljen članek z naslovom "Clintonova izbrala rekordno število žensk v svojo ekipo" in članek bi bil poln presežkov hvale v smislu "kako progresivno", "to zmorejo le demokrati", itd. Pač je to Trump, se o tem ne govori. Ko bo pozabil spustiti dilo od WC školjke, bo to spet senzacionalna novica in po vašem "dokaz", da Trump ni primeren za mesto predsednika.
mackon08
10. 12. 2016 15.26
+6
Kako pa lahko veš da je primeren, ali pa neprimeren. Pokazalo se bo v prihodnje.
majstr4
10. 12. 2016 18.28
+5
Malo si probaj zbrskati kdo je bil zadnjih 20 - 30 let Trumpov največji rival v NY real estate poslu. ;) zedeve so precej prepletene. In malo si poglej kako so urejena lastništva najvišjih stavb na Manhattnu. Kmalu boš spoznal da je NY približno pol 'amerika', pol pa Savdska arabija- to se pa zadeve zakomplicirajo močno!
majstr4
10. 12. 2016 18.29
+3
Schnitzel
10. 12. 2016 21.24