Tujina

Rupel: ERC je problem Hrvaške

Rim/Zagreb/Ljubljana, 28. 12. 2007 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanji minister poudarja, da ekološko-ribolovna cona ni stvar Slovenije, pač pa gre za problem Hrvaške.

Problem ekološko-ribolovne cone (ERC) oziroma zaveze, ki jo je Hrvaška dala v zvezi z njeno uveljavitvijo za članice Evropske unije, ni problem Slovenije, niti Italije niti EU, temveč je to problem Hrvaške, je poudaril slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel.

Rupel se zaveda, da je Hrvaška ta čas zaposlena s sestavljanjem nove vlade
Rupel se zaveda, da je Hrvaška ta čas zaposlena s sestavljanjem nove vlade FOTO: Reuters
Minister se zaveda, da je naša sosednja država zaposlena s sestavljanjem nove vlade. "Ne glede na to, pa ima tista vlada, ki je v tem trenutku odgovorna, dolžnost, da pojasni zaplet. EU bi morala 1. januarja dobiti odgovor Hrvaške in še vedno upam, da ga bo dobila, pa čeprav s strani dosedanje vlade, ki ima po mojih informacijah vsa pooblastila," pravi minister. Vsebine hrvaškega pojasnila ni želel napovedovati, opozoril pa je, da bo "prava preizkušnja, ko bo sestavljen novi hrvaški parlament".

Glede reševanja vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško je minister dejal, da mora biti to vprašanje "rešeno pred vstopom Hrvaške v EU". "Želeli bi, da se postopki odvijejo čim hitreje, dopuščam možnost, da v najkrajšem času pridemo do dogovora, ali se bo to dejansko zgodilo, pa težko napovem," je dejal Rupel. Dodal je, da "Slovenija ne bo nikogar čakala, temveč bo šla naprej, logično pa je, da želimo Hrvaški dobro, da bi čim prej postala članica EU in da bi se problemi čim prej rešili".

Hrvaška diplomacija izjav ne komentira
Hrvaška spletna stran jutranji.hr poroča, da se je hrvaška diplomacija z italijanskimi, slovenskimi in bruseljskimi kolegi o uveljavitvi ERC pogovarjala do pred nekaj dni. Hrvaška bo uveljavila ERC tudi za države EU od 1. januarja. Novi hrvaški sabor namreč še ni sestavljen, zato ni tehničnih možnosti, da bi se aktiviranje cone prestavilo.

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in evropske integracije ne želi komentirati Ruplovih izjav. Spomnila je le na izjave predsednika države Stipeta Mesića in premiera Iva Sanaderja in ocenila, da so te "dovolj jasne". Sanader se je namreč strinjal z Mesićevimi izjavami, da se bo našla rešitev glede ERC s katero bo zadovoljna tako Italija, Slovenija in Evropska komisija kot Hrvaška, ter da bo takšno rešitev poiskala nova hrvaška vlada, ki bo kmalu prevzela posle. Sanader ima kot mandatar za sestavo nove vlade rok za sestavo vlade do 15. januarja, Mesić pa je danes sklical konstitutivno sejo nove sestave hrvaškega sabora za 11. januar.

Prodi: Odprta vprašanja reševati sproti!

"Glede Hrvaške sem imel vedno zelo jasno mnenje: Čim prej mora postati del Evropske unije," je v četrtek na novinarski konferenci v Rimu v odgovoru na vprašanje hrvaškega novinarja o hrvaško-italijanskih odnosih dejal italijanski premier Romano Prodi. Dejal je še, da je tudi ob vstopu Slovenije v EU vztrajal pri tem, da Ljubljana podpre vstop Hrvaške v EU in tako tudi danes vztraja, da "vse države Zahodnega Balkana vstopijo v EU".

Prodi vztraja, da 'vse države Zahodnega Balkana vstopijo v EU'
Prodi vztraja, da 'vse države Zahodnega Balkana vstopijo v EU' FOTO: Dare Čekeliš

V zvezi z napovedano hrvaško razglasitvijo zaščitne ekološko-ribolovne cone tudi za članice unije pa je italijanski premier dejal, da je treba odprta vprašanja reševati sproti, sicer pa meni, da se ta pogosto pojavijo zaradi notranjih težav neke države. Glede ribištva je prepričan, da je ta problem mogoče rešiti le med Hrvaško, Slovenijo, EU in Italijo, sicer ne bo nikoli rešen.

Možne posledice razglasitve ERC

Hrvaška naj bi po napovedih s 1. januarjem 2008 svojo zaščitno ekološko-ribolovno cono v Jadranskem morju uveljavila tudi za članice Evropske unije. Slovenija in Italija, ki bi ju uveljavitev cone najbolj prizadela, temu ostro nasprotujeta in napovedujeta, da bosta v dogovoru z Evropsko komisijo ustrezno ukrepali. Hrvaška se je namreč leta 2004 zavezala, da cone za članice unije ne bo uveljavila brez dogovora z njimi.

Med ukrepi, ki bi utegnili doleteti Hrvaško, se v zadnjem času vse glasneje omenja tudi zamrznitev več poglavij v pristopnih pogajanjih z EU.

Slovenija napoveduje, da bo vztrajala pri nasprotovanju enostranski uveljavitvi cone tudi za članice Unije, od hrvaške vlade pa pričakuje odgovor, kaj namerava storiti glede ERC, še pred začetkom slovenskega predsedovanja EU 1. januarja 2008. Ljubljana pričakuje, da bo Hrvaška spoštovala prevzete zaveze, v nasprotnem primeru pa bo, pravijo na zunanjem ministrstvu, v okviru EU odločno zaščitila svoje interese.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fmunih@email.si
18. 01. 2008 18.10
Kaj se sedaj čaka, ko se ve, da ERC velja tudi za Slovenijo? Smo se posrali? NE ČUJEM DOBRO!
inexslo@hotmail.com
29. 12. 2007 12.59
coyoteugly zanimivo, je tudi kako hrvatarji okoli imotskega-dalmacija jokcajo, k so jim BIH-ovci prestavili mejo KAO na hr. stran. natanko 20 hektarjev, pa jokajo, kok so bog, v slo okoli snežniika so pa spizdnili 66 ha, pa je kao 1000-letna zgodovinska pravica. aja pa dalmacija meji na hercegovino, se pravi hercegovce, bosanke hrvate :) svašta
coyoteugly82@gmail.com
29. 12. 2007 12.01
Kako je zanimivo, da se tukaj berejokomentarji, kjer se pljuva po slovenskih politikih zaradi popuščanja Hrvaški. Pol pa greš na hrvaške spletne strani in bereš, kako pa se tam pljuva po hrvaških politikih, ker popuščajo Sloveniji. Svašta.
Uroš S.
28. 12. 2007 22.48
Slovenija in Hrvaska bi se morale zdruziti v Hrvenijo.
fmunih@email.si
28. 12. 2007 17.53
Ruplju še vedno ni jasno, kaj je pomembno, kar je očitno, ker se zanaša na moč EU in ne na moč argumentov.
nask
28. 12. 2007 16.38
Tukaj v Sloveniji in za Slovenijo bi morali na vodilnih položajih vladati Hrvati, ker ti imajo jajca, naši politiki - no ja - za filat žepe na račun butastih državljanov, razen cerkve in Strojanov - ne naredijo nič za nas slovence. Zato vsaj Hrvati dosežejo vse na račun brezupnih slovenskih politikov - ampak kaj pa bo, ko bo vsega zmanjkalo, zemlje, premoženja in tudi davkoplačevalcev - kaj bodo pa potem delali in od česa bodo živeli politiki. Od cerkve in Strojanovi bodo začeli plačevati davke, da si bodo lahko kupili politiki vsaj kruh.
xzamiel@hotmail.com
28. 12. 2007 16.13
Po mojem mnenju, če bodo hrvati uredili ERC samo iz svoje strani in po drugi možnosti, če bo Slovenija popustila pri temu, bom precej negativno nastrojen glede hrvaške. Uh, to bo imelo kakšen učink! Ne vem kako si drznejo slo politiki pa tudi kakšni italijanski popuščat pred hrvaško nadutostjo. Naj že enkrat ustavijo.
neznan13@gmail.com
28. 12. 2007 14.03
hrvaška je že zdavnaj v EU, rešuje jih pa morje. sej vidite, že prodi je začel popuščat... svaka čast hrvatom, majo jajca...
pervan@mail386.com
28. 12. 2007 13.40
ha, ha, ha, ha, ha......
pravicen
28. 12. 2007 12.59
Saj Prodi pove samo kar je mnenje EU samo pač javno ne pove to kar se ve... no vsaj hrvaški politiki vedo pa ne priznajo javno, da treba prej še nekaj ehm malenkosti uredit (ERC, Haag, korupcija...)
Samo.Jst
28. 12. 2007 12.09
ah..jaooo pa še te naše politične budale... se obnašajo kot da ne bi poznali Hrvatarjev... njihova obljuba velja toliko, kot megla prejšnjo zimo.. in še vedno neki padajo na te finte! žalostno, res žalostno! ...enkrat, vsaj enkrat bi lahko udarili po mizi in zahtevali svoje!! pa ne bodo... hiške na otokih so še vedno zelo mikavna zadeva.
HandOfSteel
28. 12. 2007 11.01
Ja pa kaj se, z nobeno sosedo nimajo urejenih mej pa bi kr preskakoval v EU, nema ...