Tujina

Basajev napoveduje džihad

Moskva, 09. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šamil Basajev je vse muslimane v Čečeniji in Rusiji pozval, naj zaprisežejo zvestobo šejku Kalimu, ki bi naj nasledil Mashadova.

Šamil Basajev poziva muslimane k nadaljevanju džihada
Šamil Basajev poziva muslimane k nadaljevanju džihada FOTO: Reuters

"Vsi muslimani Čečenije, Kavkaza in celotne Rusije naj zaprisežejo zvestobo novemu predsedniku Čečenije Abulu Kalimu," je v sporočilu, objavljenem na neki spletni strani čečenskih upornikov pozval skrajni voditelj čečenskih upornikov Šamil Basajev. Po njegovih besedah se bo džihad proti Rusiji nadaljeval tudi po smrti Mashadova. "Mudžahidi prihajajo in odhajajo. Tisti, ki so se borili v imenu Mashadova, si lahko odpočijejo. Za tiste, ki so se borili v imenu Alaha, se džihad nadaljuje," je še sporočil.

To sporočilo, v katerem Basajev, vodja skrajnega krila čečenskih upornikov, sporoča borcem ubitega Mashadova, ki je sicer veljal za vodjo zmernejšega krila, naj gredo na odmor, naj bi potrdilo strahove ruskih analitikov, ki so v smrti Mashadova videli možnost okrepitve skrajnega krila čečenskih upornikov. Nadaljevanje očetovega boja za neodvisno Čečenijo je napovedal tudi 29-letni Anzor Mashadov, sin Aslana Mashadova.

Novico o smrti Mashadova je prvi sporočil predstavnik ruske vojske Ilija Šabalkin (Foto: Reuters)
Novico o smrti Mashadova je prvi sporočil predstavnik ruske vojske Ilija Šabalkin (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Po Mashadovu še Basajev

Po smrti nekdanjega čečenskega predsednika in voditelja čečenskih upornikov Aslana Mashadova nameravajo promoskovske sile okrepiti lov za čečenskim vojaškim voditeljem Šamilom Basajevom. "Sedaj lahko podvojimo naša prizadevanja in rešimo ta problem," je v čečenski prestolnici Grozni dejal vplivni vodja čečenske predsedniške garde Ramsan Kadirov. Basajev je v preteklosti prevzel odgovornost za številne teroristična napade in ugrabitve. Odločitev o odstranitvi Mashadova je bila po poročanju ruskih medijev sprejeta "na najvišji ravni" v Kremlju, kar pomeni, da jo je sprejel ruski predsednik Vladimir Putin.

Ubiti neodvisni čečenski predsednik Aslan Mashadov
Ubiti neodvisni čečenski predsednik Aslan Mashadov FOTO: Reuters

Truplo Mashadova so ponoči prepeljali v Hankalo, vzhodno od Groznega, kjer je sedež v Čečeniji nameščenih ruskih enot. "K dokončni identifikaciji bomo privedli Mashadovove sorodnike in druge ljudi, ki so ga dobro poznali," je dejal predstavnik ruske vojske. Tožilstvo pa naj bi kasneje odločilo, ali bodo Mashadovove posmrtne ostanke predali družini, da ga pokoplje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3