Tujina

Rusi naj bi za propagando zlorabljali tudi Tumblr

New York, 24. 03. 2018 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Družbena spletna stran Tumblr je sporočila, da je ruska spletna grupacija po njej širila dezinformacije in laži v času predsedniške kampanje v ZDA leta 2016, podobno kot sta to doslej priznala že Facebook in Twitter. V propagandi naj bi sodelovalo 84 posebej za ta namen odprtih računov na Tumblrju.

Rusi naj bi tudi na Tumblrju širili propagando prek lažnih profilov.
Rusi naj bi tudi na Tumblrju širili propagando prek lažnih profilov. FOTO: AP

Tumblr, ki ga je leta 2013 prevzel Yahoo, tega pa kasneje Verizon, je rusko početje odkril lani in je tiho sodeloval s preiskovalci posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki preiskuje rusko vpletanje v ameriške volitve 2016 in predsednika ZDA Donalda Trumpa. Tumblrjevo sodelovanje je pomagalo pri sestavi obtožnic proti 13 Rusom v povezavi s podjetjem Internet Research Agency, ki jih je februarja objavil Mueller.

Rusi naj bi tudi na Tumlbrju kot na drugih spletnih družbenih omrežjih vodili kampanjo v korist Trumpu proti demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton. Tumblr je po odkritju dejavnosti obvestil preiskovalce, zaprl račune in izbrisal objave.

Po objavi Muellerjevih obtožnic proti Rusom pa lahko gre Tumblr sedaj s tem v javnost. Družbena spletna stran je sporočila, da bo posebej obvestila vse uporabnike, ki so nasedli ruski propagandi s tem, da so všečkali, ali sledili ali delili objave na enem od 84 lažnih profilov za propagando.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mes
24. 03. 2018 17.18
+4
Vse kar pišemo kontrolirajo pa ne Rusi ampak naši vohuni,in to pa ni problem
ni_mi_vse_eno
24. 03. 2018 16.52
+11
Rusi so imeli Skripala zaprtega, vedeli so, da je dvojni agent in so ga spustili. VERJETNO zato, ker so mislili, da je neškodljiv, ker ni imel nobenih pomembnih informacij. Anleži so bili na drugi strani verjetno zelo nezadovoljni, da jim Skripal ni prinesel obljubljenega in so ga zelo verjetno kaznovali na svojih tleh. Zelo verjetno se pripravlja nova vojna po nareku ZDA, ker so zelo jezni, da se jim 9 miljard za revolucijo na trgu Maidan je priznala Nulandova v telefonskem pogovoru, v katerem je izjavila, da si želi spolnih odnosov z Evropo. ˘ (Beri BBC: Ukraine crisis: Transcript of leaked Nuland-Pyatt call). Jasno, da so ZDA tudi zelo hudi na Rusijo, ker jih ovirajo pri podpiranju teroristov, saj najdemo ISIS voziti v humvee ameriških vojaških vozilih in uporabljati njihove najsodobnejše protitankovsko orožje. Glej ISIS TOW missiles.
jzkzfzmz
24. 03. 2018 19.09
+9
Hja. Naši mediji ne smejo niti pisat sedaj, ko je V. Ghouta osvobojena. Saj njihovi ljubljenčki "zmerni uporniki oz. glavorezci" so zbežali iz območja. Moderator briše, ker pri nas ni svoboda pisanja in prepovedana je resnica. Ko bodo naši novinarji odpotovali v Sirijo na prvo bojno linijo bi jih rad videl, če bi še imeli tako radi svoje "zmerne upornike" američani dobivajo poraz za porazom tako s strani Rusije kot Kitajske. Vse kar lahko počnejo so sankcije, ki Ruse še samo jačajo in fake news propagande. Ker američani so nacija, ki živi in temelji od genocida in laži. ni mi +++++++++++++
nikhrast
24. 03. 2018 15.20
-15
Pa zakaj Rusi ne razvijejo kakšno tehnologijo, vse prihaja iz zahoda, IBM, Intel, Microsoft, Apple, Facebook, Twitter, Instagram... Vsi smo povezani, še Kitajci, Rusi pa samo vdirajo v te programe, ruski hackerji vsepovsod, še tu na zahodu so največkrat zraven ruski migranti.
nightifly
24. 03. 2018 16.29
+14
hrast -vi ste res nepoboljsljiv rusofob -oz-se bojim da ste kar slovanofob -ki jih srecujem pogosto v Evropi / Morate vedeti -da je zivljenje izza Urala se posebno tezko -pat udi pred / Dobro vemo -da so nekatere imperialne drzave Zahoda posebno od 15 stoletja /ce zanemarimo osvajanja v Sveti dezeli in dlje - dodobra okupirale skoraj cel svet -in to tam kjer so nasle karkoli za pobrati -iskopati -prepeljati -zasuznjiti in ubiti / Evo -to je delal Zahod / Se se kaj spomnite stotine -tisoce galej -ki so vozile od zlata naprej vse sorte v Evropo / Tisoce ton zlata in ostalega - -Le kje je vse to -mi poveste ? Samo v Indiji je stotine in stotine milionov ljudi hlapcevalo angleski kroni in njenim podloznikom ja -tudi v Britaniji so se podlozniki - mi je prav zal -medtem ko so Indijci letos 70 let svobodni ljudje z eno najbolj dolgih -bogatih in tudi krvavih zgodovin zaradi okupacije s strani nadur+tih Britancev - torej kaj ste zelel povedati -da je Rus nizje razvito bitje ? Veckrat sem ze napisal -da je tisti narod -ki zna dobro igrati sah -zmagovit narod / Zadnje mesece sem si malo pogledal vec o ruski industriji / poglejte si zadnje stvari o laserski tehniki -verjetno Ameri pa oni v CERN-u samo blinkajo z ocmi kaj je Rusom uspelo zadnje case / Noro / Res je Zahod se je ravno zaradi prejsnjih razlogov prej razvil -torej industrijska revolucija tam prehiteva / Rusija je bila dolgo samo agrarna dezela / No -ravno oni dan so na javni tribuni povedali veselo -da so spet postali najvecji proizvajalec psenice - in to brez Ukrajine / Drzava -ki ima tak potencial -da je prva spravila raketo v kozmos in danes vozi Amere in ostale na vesoljsko postajo ne rabi FB -ki je kot vemo orodje ameriskih in ostalih tajnih sluzb / Rusija je dokazala -da zna marsikaj vec / In ima marsicesa vec kot vsi ostali / Takoda -ce bo kdo prezivel na tem svetu bodo prav Rusi/ nikhrast - brko iz avstrije -kateremu je naklonjen se kaksen slovencek je probal nemogoce in se usr-al /z njim pa se vsi usr----anci iz vzhodnih drzav -zal tudi iz nase lepe Slovenije / je ze prav tako /v opomin / Pa nisem rusofilali karkoli / prav tako imam rad pol Amerike -ker vem da so tudi tam ljudje z velik crko L /Toliko /
Veles_zaš?itnik
24. 03. 2018 17.54
+11
Ta Hrast se pojavlja z istimi antiruskimi temami tudi na MMC-ju. Človek kot pokvarjena gramofonska plošča ponavlja vedno ene in iste zadeve. Govori o tem kako je Rusija zaostala, kako smo Slovenci ubogi in nenapredni in kako dobra je globalizacija,... V glavnem brezvezno ponavljanje enih in istih fraz v nedogled. No, gospod Hrast, ki nekaj časa v letu preživi v Istri na Hrvaškem zna povedati tudi, da smo Slovenci brezvezniki, ker se zavzemamo za arbitražo z našo južno sosedo, ker po njegovem itak veliko držav na svetu nima urejenih meja. To so take vrste tiči, ki so nekoč davno odšli v tujino in imajo še vedno zaradi tega neki sebi lasten kompleks, hkrati pa imajo v stari domovini občutek, da so nekaj več. Pač gospod je v pokoju in imam občutek, da ne počne nič drugega, kot pa da komentira po forumih. Bi mu pa predlagal, da malo preveri koliko minusov dobi za svoje komentarje in če mu to nič ne pove, kaj si o njem mislijo drugi ljudje.
nikhrast
24. 03. 2018 17.56
-16
Pa kaj me vikaš, v Severni Ameriki nismo navajeni tega. Ej, imam sorodnike, prijatelje, sodelavce... ki so Poljaki, Ukrajinci, Slovaki, Hrvati..., pa vsi sovražijo Ruse. Pravzaprav sploh ne omenim Ruse, vem kam bo šla debata. Pa kaj ruskega tudi ne vidim tu po Severni Ameriki, ukrajinske, poljske... deli- pekarije, še poljski, ukrajinski, hrvaški, slovenski... izdelki, ruskih pa ne najdeš. pa ne se bati, poznam tudi situacijo v Evropi, poletja že 40 let preživim tam.
Slovanec
24. 03. 2018 14.33
+17
Verjetno so rusi zlorabili vse kar se da.... ubogi Ameri, vse kar hocejo je,da bi blo vsem lepo. Sama dobrota jih je. Sam poglejte koliko bomb raztalajo pa metkov... kdo je se tak9 dober?!
nightifly
24. 03. 2018 13.14
+20
Rusi naj bi -naj bi !!! Vsaka novica ni resnica ! Je pa tale sigrurno verodostojna -ker so too povedali Skripalovi prijatelji --- Dvojni agent je namrec preden se je zgodil ta dogodek z zastrupitvijo (ali karkoli je bilo ) pisal Putinu in ga prosil -da mu odpusti ker bi se rad vrnil domov / V bistvu je bil v Angliji osamljen -hci je prihajala dol vsak mesec in izgleda da se mu je stozilo po domovini / Verjetno je cakal na odgovor ruskih oblasti oz -Putina / Zakaj se je to zgodilo naj povejo pa Britanci -ki se zdaj nocejo sodelovati z Rusi -niti nocejo prdociti kakrsnega koli podatka ali dokaza / Niti ne dopustijo sodelovanja in podobno / Torej ce to ni pokvarjeno potem pa ne vem/
walter2
24. 03. 2018 12.28
+8
Kateri ,ki ima sploh kaj na podstrehi sploh kaj verjame in to jemlje za "sveto"resnico vse kar se pojavlja na družbenih omrežjih!
Te vidim
24. 03. 2018 11.30
+22
Zahodnim medijem ni za verjet, zahodni politki še manj. Ni potrebno, da verjamete meni kar sem napisal, lahko sami poiščete resnico če si jo želite. Jaz vem da dve letali ne poderejo tri stolpnice, vem da v Iraku ni bilo orožja za množično uničevanje, vem tudi da je Hilari povedala lepo Pahorju če bo oviral Hrvaško za vstop v EU bo videl ameriški gnev in še bi lahko našteval. Sovražnik bo vedno za Ameriko obstajal, ni važno kdo važno da je, naj si bo Rusija, Kitajska, Severna Koreja, Iran,...
Heretik1
24. 03. 2018 11.28
+17
Očitno na 24ur ciljajo na nagrado za FAKE NEWS!
nikhrast
24. 03. 2018 15.24
-11
Nisem še našel kakšnega Poljaka, Ukrajinca... da bi rekel prijazno besedo o Rusih. Prijatelji, sorodniki, sodelavci ki so Poljaki, Ukrajinci, Čehi... neverjetno sovražijo Ruse.
Heretik1
24. 03. 2018 16.36
+11
Jaz jih pa poznam ogromno ljudi, ki imajo Ruse radi in obenem sovražijo Američane!
Ate_ist
24. 03. 2018 17.31
+7
koliko je pa ljubiteljev podalpskih gasterbajterjev med tvojimi poljaki, ukrajinci... mimogrede vsi te, s katerimi se družiš te povsem opišejo. genski odpad, v najbolj zgoščenem nazivu.
mackintosh
24. 03. 2018 11.11
+17
ha ha ha ha saj nismo amerikanci ne nam takih nebuloz prodajat 24 kur
Našvasan_zob
24. 03. 2018 11.02
+22
Jaz vam ne verjamem... Rusom vsaj delno verjamem, medtem ko laž-mašini CNN in njenim podrepnikom ne verjamem 0....
mackintosh
24. 03. 2018 11.13
+9
Smrekar1
24. 03. 2018 11.00
-18
Rusija je kot Nemćija pred 80 leti :(
Salamandros
24. 03. 2018 10.33
+26
Vi laži širite vsak dan 24 ur :D
nadali
24. 03. 2018 10.27
+10
Vse je že zlorabljeno, tako ali drugače, vse spletne strani so več ali manj orodje za dosego ciljev🤔
uporabnik1234
24. 03. 2018 10.18
+23
Po zadnjih neuradnih informacijah naj bi zlorabljali tudi znani slovenski portal 24ur.com.
Uporabnik1385495
24. 03. 2018 10.14
+22
Kaj bi UsA brez Rusije?Kdo bi bil potem kriv?Dajte,napisite za spremembo kaj o tezava Hilary,kaj resnicnega o UsA,kaj pametnega morda.
CucurbitaPepo
24. 03. 2018 10.49
-13
trumpet2018
24. 03. 2018 10.05
+30
spet neresnice iz CNN, napišite raje da so Hillary vročili sodni poziv, in to danes. Zdaj gre zares. O tem pišejo vsi neodvisni mediji, samo vi ne. Grozi ji zaporna kazen, vaša ljubica, za katero ste tako vneto navijali, bo kmalu v zaporu. Trump je končno udaril nazaj, bravo Trump
+12
Bravo...še je vsaj malo demokracije v Ameriki...Do smrti jo zapret ..
CucurbitaPepo
24. 03. 2018 10.50
-1
Trump misli da so podnebne spremembe kitajska zarota.
Našvasan_zob
24. 03. 2018 11.00
+9
Baba je skupaj s posončenim prodala rusom 20% ameriškega strateškega URANA ...s kakšno pravico otresa čez Ruse '?!?!?!?
Al83
24. 03. 2018 09.58
+13
To ne moreš verjeti. Vi levi mediji ste največji lažnjivci. Dve leti nabijate lažno zgodbo o koluziji z rusijo brez kakršnega koli dokaza. Sama prekleta propaganda, kot da smo v bivši yugi al pa sovjetski zvezi. Ko odprem to stran in vidim kaj pišete mi gre takoj na kozlanje. Sram vas bilo. Če dovoljkrat ponovite laž, laž postane resnica v glavi povprečnega človeka, ki se ne zanima za politiko. To je vaš moto in način delovanja. Totalno levičarsko poneumljanje, s strani skrajne levice, ki vlada našim medijem in naši državi.
trumpet2018
24. 03. 2018 10.12
+12
se strinjam, pravi mind control oz. pranje možganov, ko pa napišeš resnico, te pa brišejo za vsako malenkost,medtem ko lahko levi troli pišejo kar hočejo o Trumpu, seveda same laži in blatenja na najbolj primitivne načine
CucurbitaPepo
24. 03. 2018 11.47
-2
Zavedeni ste. V Rusiji so mediji v Putinovih rokah in temu primerno tusi poročajo.
CucurbitaPepo
24. 03. 2018 11.47
+0
Brakedirt
24. 03. 2018 09.43
+1
tako sveckarji tukaj odpirajo profile,zavajajo in lazejo.
emilzapata
24. 03. 2018 09.29
+26
bolj kot boste blatili Ruse in Rusijo, na vse možne načine, od trgovinskega embarga dalje, bolj bo narod držal skupaj in vam kluboval pokvarjen kapitalistični imperialistični svet. Sicer pa vam povem iz prve roke, povprečen Rus, to pa velja še zlasti za ženske, je neprimerno bolj pripravljen na izzive življenja, kot pa vaše kraljične razvajanke.
CucurbitaPepo
24. 03. 2018 11.48
-2
Povprečen rus umre 10 let prej kot Slovenec...
CucurbitaPepo
24. 03. 2018 11.49
-4
Kar se pa tiče imperializma pa vemo katera država je največja. Vemo katera država je povečala svoje obzemlje v zadnjih letih/desetletjih.
nightifly
24. 03. 2018 13.24
+1
To vi pravite ---ste bil kdaj v Skandinaviji ?