Tujina

Rusi: Ameriška koalicija bombardira IS že eno leto, pa ni nobenih rezultatov

Pariz/Moskva, 02. 10. 2015 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.M./STA/U.Z.
Komentarji
763

Ruski letalski napadi v Siriji naj bi trajali tri do štiri mesece in se bodo še stopnjevali, je slišati iz Moskve. Turčija pa je v skupni izjavi koalicije pod vodstvom ZDA Rusijo pozvala, naj nemudoma prekine napade na sirsko opozicijo.

Ruska vojaška letala so danes izvedla letalske napade na položaje džihadistične skupine Islamska država v Raki ter tudi v pokrajinah Alep, Idlib in Hama, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Pri tem naj bi bilo ubitih najmanj 12 džihadistov, med njimi tudi dva poveljnika, je objavil Sirski observatorij za človekove pravice.

Ruski nočni napadi v Siriji
Ruski nočni napadi v Siriji FOTO: You Tube

Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, so v okolici Rake uničili "infrastrukturo za urjenje teroristov". Uničili so tudi poveljniški položaj in komunikacijski center v kraju Daret Eza v Alepu, prav tako pa povsem razdejali bunkerje in skladišča orožja v Maret al Numanu in Habetu v pokrajini Idlib. Prav tako so bili tarča ruskih letal poveljniški položaji IS v kraju Kafr Zeita v pokrajini Hama, sporočilo obrambnega ministrstva v Moskvi povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je povedal tiskovni predstavnik Igor Konašenkov, so ruska letala v zadnjih 24 urah izvedla 18 poletov na skupno 12 ciljev IS v Siriji. Konkretnejših podatkov o morebitnih žrtvah pa ni navedel.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice sicer nobena izmed lokacij, ki so jih ruska letala napadla v Alepu, Idlibu in Hami ni v rokah IS. Kafr Zeita naj bi nadzorovali islamistični uporniki, lokaciji v Idlibu in Alepu pa džihadistična skupina, ki je rivalska Fronti al Nusra, veji Al Kaide v Siriji. V napadih na Idlib naj bi po navedbah observatorija umrlo sedem civilistov.

Raka velja za glavno utrdbo IS v Siriji, ruska letala pa so jih tokrat napadla prvič. Prebivalci Rake so sporočili, da je IS iz strahu pred novimi napadi odpovedala današnje molitve in izpraznila mošeje. Prvič so ruska letala danes napadla tudi pokrajino Alep, ki leži na severu Sirije ob meji s Turčijo.

Tarča današnjih napadov je bilo po navedbah vira na terenu tudi najvplivnejše islamistično zavezništvo, ki se na severozahodu Sirije bori proti sirskemu režimu, pa tudi proti IS, Vojska zavojevalcev. Vodi jo Fronta al Nusra, nadzira pa Idlib, v zadnjem času pa je napredovalo tudi proti utrdbi sirskega predsednika Bašarja al Asada Latakija.

Pred obalo tega pristaniškega mesta sicer danes krožijo tudi ruske vojaške ladje. Gre za raketno križarko Moskva in fregato izkrcevalnih čolnov. V vodah ob Latakiji izvajajo vojaške vaje, prav tako pa gre za zaščito zračnega prostora nad letališčem v tem mestu, je v Moskvi sporočil ruski admiral Viktor Kravčenko, poročanje ruske tiskovne agencije Interfax povzema nemška dpa.

Ostre kritike: 'Napadi niso usmerjeni proti IS'

Rusija je letalske napade na cilje v Siriji začela izvajati v sredo. Prvenstveno naj bi bili usmerjeni proti ciljem IS, vendar pa so ruska letala doslej bombardirala predvsem območja, kjer IS doslej ni bila dejavna, zatrjuje koalicija pod ameriškim vodstvom, ki prav tako bombardira Sirijo.

Znano je, da so Rusi tudi v preteklosti podpirali sirskega predsednika al Asada, svoje podpore pa niso skrivali niti po izbruhu vojne v Siriji.

Danes je turški zunanji minister v skupni izjavi s koalicijo pod ameriškim vodstvom dejal, da je Turčija globoko zaskrbljena nad ruskimi zračnimi napadi v Siriji. Razumejo jih kot nadaljnjo eskalacijo razmer v državi, rezultat pa bo še več ekstremizma in radikalizma v Siriji. Zato je Turčija pozvala Rusijo, naj nemudoma ustavi napade na sirsko opozicijo in civiliste in naj se osredotoči na boj zoper skrajneže samooklicane Islamske države. V pismu, pod katerega so se podpisale Velika Britanija, Francija, Nemčija, Katar, Savdska Arabija, ZDA in Turčija, so ostro kritizirale rusko posredovanje v Siriji in opozorile, da bo to le še dodatno zaostrilo konflikt v Siriji. Opozorile so, da letalski napadi, ki jih je Rusija izvedla v pokrajinah Hama, Homs in Idlib, niso bili uperjeni proti IS, so pa zahtevali žrtve med civilisti.

Evropska unija pa je sporočila, da morajo letalski napadi v Siriji ciljati skrajno skupino IS in morajo biti v izogib civilnim žrtvam koordinirani. Tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice unije Federice Mogherini, Catherine Ray je ob tem v Bruslju dejala, da je EU zelo zaskrbljena "zaradi poročil o napadih, ki so zadeli civiliste v Homsu... Rusijo pozivamo, da cilja previdneje." Na vprašanje, ali EU verjame, da so ruski napadi upravičeni, se ni želela podrobneje opredeliti, je pa poudarila, da morajo biti napadi proti IS uperjeni proti IS in ne proti civilistom.

Putin: To je medijska kampanja proti Rusiji

V Moskvi odločno zanikajo, da napadi niso usmerjeni proti IS, prav tako, da so med mrtvimi civilisti, celo otroci. Ruski predsednik Vladimir Putin je tovrstna poročila označil za "del medijske kampanje proti Rusiji". Kot je dejal, so se prva tovrstna sporočila pojavila, še preden so ruska letala sploh poletela.

V Kremlju tudi zatrjujejo, da letalske napade izvajajo izključno zaradi varovanja nacionalnih interesov, saj da je v vrstah IS tudi okoli 2.400 ruskih državljanov, ki bi lahko predstavljali resno grožnjo, če bi se vrnili v domovino.

'Letalski napadi bodo potekali tri do štiri mesece'

V Parizu so se zbrali voditelji Rusije, Ukrajine, Nemčije in Francije, ki bodo skušali dati nov zagon mirovnim prizadevanjem za vzhod Ukrajine. A srečanje bo očitno potekalo v senci ruskih letalskih napadov v Siriji. Jasna kritika Kremlja zaradi vojaškega posredovanja v Siriji je namreč zaznamovala odprtje vrha. Putin se je najprej ločeno sestal s Hollandom, s katerim sta se pogovarjala precej dlje, kot je bilo sprva predvideno. Skušala sta predvsem preseči razhajanja glede politične tranzicije v Siriji, saj Moskva vztraja, da mora biti del nje tudi Asad, kar Zahod zavrača. Kasneje se je Putin ločeno sestal še z Merklovo in tudi takrat naj bi beseda tekla predvsem o Siriji.

Rusi so sicer danes napovedali, da bodo njihovi letalski napadi v Siriji lahko potekali tri do štiri mesece, intenzivnost napadov pa bodo stopnjevali. "Vedno obstaja tveganje, da bi obtičali, vendar v Moskvi govorijo o kakih treh do štirih mesecih operacij," je za francoski radio Europe 1 dejal predsednik zunanjepolitičnega odbora v ruski dumi Aleksej Puškov in na vprašanje, ali se bodo ruski napadi morda kaj okrepili, odgovoril: "Absolutno!".

Poudaril je, da napadi koalicijskih sil pod vodstvom ZDA na skrajneže IS niso dovolj učinkoviti in da je zato treba preiti v drugo fazo boja. "Mislim, da je intenzivnost napadov pomembna. Ameriška koalicija IS bombardira že eno leto, pa ni nobenih rezultatov. Če bi bili napadi bolj učinkoviti, mislim, da bi bili rezultati vidni," je dejal ruski poslanec in dodal, da je le 20 odstotkov operacij ameriške koalicije imelo kak učinek.

Zanikal je tudi obtožbe zahodnih držav, da ruska letala v Siriji pravzaprav ne bombardirajo položajev IS, ampak predvsem položaje opozicije sirskemu predsedniku al Asadu. Doslej namreč na območju ruskega bombardiranja sploh še niso zabeležili dejavnosti IS. A kot je dejal Puškov, napadajo "položaje IS, ki so najbližje Damasku". "Najprej moramo eliminirati oz. nevtralizirati IS, šele nato bomo lahko urejali naprej razmere v Siriji," je zatrdil.

Podprl je tudi "pametno idejo" za organizacijo mednarodne konference, na kateri bi sodelovala tudi Asad in Iran. "Po štirih letih spopadov so Asadove sile pravzaprav edine, ki se na terenu borijo proti IS," je še dejal in dodal, da Asad ni edini krivec za situacijo v Siriji in za številne mrtve. Odgovornost za to bi morale prevzeti tudi države na Bližnjem vzhodu in nekatere zahodne države, je še menil Puškov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (763)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

priest
03. 10. 2015 10.56
+3
Amerika naj se ne vpleta s posegi na bližnji vzhod, ker niti ne pozna njihovih korenin davne stare duhovne civilizacije.Že dovolj škode so naredili, ker podpirajo Izrael, okoliške države pa so zardi tega takorekoč opustošili, s podporo Židom in lov za nafto.Ni skrbi, da ne bi Rusi sami varnostno uredili svoj kontinent in kontinent EU z bližnjim vzhodom.
DeBill
03. 10. 2015 10.47
+3
A zdej vladimir dobi nobelovo za mir ali jo bodo obami vzeli?
nevski
03. 10. 2015 15.48
+2
DrFake
03. 10. 2015 10.32
+4
Savdska Arabija pa je višek demokracije valda, podpisana v pismu z zahodnimi državami, sami pa izvajajo javne eksekucije in obglavljanja. Pa skupaj so skombinirali 11/9. Yes...demokracija :), let's have a party...
nevski
03. 10. 2015 15.49
+3
Ne pozabimo še bombardiranja prebivalstva v Jemnu in podporo teroristom po celem svetu.
KLONJA
03. 10. 2015 10.28
+3
teden dni nazaj so začeli napadati Francozi,pa ni to bil noben problem,ko so Arabci kupili njihova letala,katera prej nihče ni hotel,so postali čez noč največji zagovorniki padca Asada in poslali svoje zanič avijone v Sirijo
MaršNapolje
03. 10. 2015 09.46
+3
Te zračni napadi na IS so samo pesek v oči javnosti... Ubijejo jih 10-20 v parih dneh medtem ko jih je na 10-tisoč oz 100-tisoč... IS bi lanko že zdavni uničl samo tako eni kot drugi (še) nimajo interesa... IS svoje napade izvaja tako ali tako samo po EU in bližnjem vzhodu v ameriki jih ne bodo ker jih je amerika naredila v rusiji pa tudi ne ker jih rusija ne zanima... So pa IS taki amaterji da bi jih kakšna vojaška velesila npr. Amerika ali rusija v enem tednu čisto zdesetkala če bi le za to bil interes...
KLONJA
03. 10. 2015 09.33
+2
ja bazo imajo že dolgo tam,ampak so jo le koristili za počitek in zalaganje svojih pomorskih enot,pred akcijo pa so se tam dogajali veliki premiki in to ne more ostati neopaženo Američanom,ki še nam prisluškujejo vsak dan,ko se z mamo pogovarjamo kaj bo danes za kosilo
KLONJA
03. 10. 2015 09.15
+4
najbolj pa mi gre na kozlanje,ko sedaj vsi govorijo kako so Rusi Američane presenetili,pa saj so celo mesto poleg svojega oporišča v Siriji preuredili v vojaško bazo,vsak dan vozili orožje in ljudstvo in le naivnim lahko prodajajo zgodbice,da niso vedeli kaj se pripravlja
korintos23
03. 10. 2015 09.24
+1
Toto bazo imajo Rusi tam že dolgo, amerov pa več nič ne more presenetiti, oni so sami nad sabo presenečeni da si Rusi to sploh upajo.
KLONJA
03. 10. 2015 09.10
+4
v tistih krajih veljajo posebna pravila in tam čas žre ljudi,lep dokaz je Irak,kljub več kot 10 letnemu urjenju in orožju je Iraška armada pobegnila pred naletom, parih Tojotinih đipov,isto zgodbo gledamo te dni v Afganistanu,15 let so Ameri urili in oboroževali novo oblast,pa so telibani v enem dnevu zavzeli celo pokrajno in sedaj se morajo Ameriški komandosi spopadati z njimi
korintos23
03. 10. 2015 09.23
+3
Dokler je bil Sadam na oblasti so bili drugi časi!
nevski
03. 10. 2015 15.53
+2
Tudi Savdsko vojsko Hutiji razbijajo za šalo, kljub najsodobnejšemu zahodnemu orožju in zahodnemu usposabljanju.
ferencz 1
03. 10. 2015 08.48
+18
assadov režim gre zda v nos, ker so bila naftna polja podržavljena in niso smeli iti noter petrolejske multinacionalke!
Rolesx
03. 10. 2015 08.34
-13
Če nebi obstajal asad IS države nebi bilo! Ražim ki ponižujeo ljudi in jim krade celo živlenje. Če se upreš te obglavijo! Ta režim podpirajo slovenci! Evropejci napadite Ameriko in ne jikajte kako vas uničujejo - V evropo ste begunce spustili sami! Rusi so jim vstop prepovedali zato ker so proti teroristom in proti ljudem!
korintos23
03. 10. 2015 09.25
+1
nevski
03. 10. 2015 15.56
+1
Kaj potem IS počne v Libiji, Nigeriji, Egiptu, Afganistanu, Jemnu,..., tam vendar ni Asada. IS je samo eno krilo Al Kajde, ki jo je ustanovila, oborožila in izurila Amerika ob pomoči Savdske Arabije in Turčije.
hotchilipoper
03. 10. 2015 08.22
-3
To bombardiranje je samo izgovor,da se znebijo osiromašenega urana,ki je v bombah
KLONJA
03. 10. 2015 08.06
+3
seveda se na terenu ne bo nič spremenilo,Asad bo zadržal svoje položaje,mogoče dobil nazaj nekaj ozemlja ki ga je izgubil letos in se toliko okrepil,da Arabci in Ameri ne bodo več sanjali da ga lahko vojaško porazijo in nato bo vsak svojega konja na šahovnici prisilil v pogajanja in politično rešitev
KLONJA
03. 10. 2015 08.02
+6
vsem je jasno,da so Američani zgubili nadzor nad temi teroristi katere sami urijo in zalagajo z orožjem,istočasno niso več toliko zagreti za bližnji vzhod,saj sami stiskajo tisto svoje kamenje in dobivajo energente,itak pa so se vsi vmešali zaradi svojih interesov in jim dol visi za tisti narod tam dol,Turki tolčejo Kurde,Iranci ščitijo svoj koridor proti Libanonu in ščitijo šiite,Arabci zalagajo teroriste,ker so suniti,Rusi pa svojo bazo in vsi skupaj dokazujejo eno zelo pomembno stvar,da ne puščajo svojih zaveznikov na cedilu.
Rolesx
03. 10. 2015 08.36
+9
amerika je kriva da evropa ni zaprla meja.Ni časa in ne denarja za nadzor na meji. V evropi imajo denar za slabe banke in Sanaderje in Bavčarje
Profesormarck
03. 10. 2015 07.48
-23
Ste eni naivni,a mislite,da bo rus vrgel nekaj bomb in da bojo za njimi sam šlape ostale in da bo takrat konec tej moriji ? Rusi so svetlobna leta za ameriko in natom.saj pa ne bo nič drugače,sam še več bebuncev bo,rusi pa bojo revnejši in bolj osamljeni,kot so že zdaj.Amen !
nemojte
03. 10. 2015 07.58
+4
Ne bi rekla da pogrešajo, svetovne elite in njihove ....liznike
Profesormarck
03. 10. 2015 08.03
-15
angelček..še kak-rubelj si poglej in sankcije.rubelj je 0,005 ameriškega dolarja in še PADA !
struzevo001
03. 10. 2015 09.04
+5
ej tečnež, drugače bi bil res neumen, da pokažeš vse naj naj v prvi rundi. ne podcenjuj rusov, so in bodo velesila. tudi jaz ne bi pokazal najboljše orožje. kar pa se tiče američanov. naj se ne vtikajo na vzhod ker, če bi bili še diktatorji na oblasti, mi nebi imeli problemov z begunci!!1 razmisli malo. vse je bilo z razlogom. demokracija ni nujno najboljši režim za vse!
nemojte
03. 10. 2015 09.12
-1
Profesormarck
03. 10. 2015 09.54
+0
Salamandros
03. 10. 2015 12.23
+1
tečnežek s teboj se skoraj nihče ne strinja, ker ste taki osebki pač za luno. Če se vojna začne boste spet v jamah in en kup joka....
KLONJA
03. 10. 2015 07.44
pa saj morajo sodelovati in določati termine,kdaj bodo kateri leteli,tukaj pe nekaj delajo sceno za javnost
KLONJA
03. 10. 2015 07.41
+16
že od 2001 Ameri mešajo drek tam dol in tale ISIS je njihov otrok,sedaj pa kenjajo ko so se še drugi vmešali
ferencz 1
03. 10. 2015 07.37
+15
Se vidi, da so jenkiji zadnje 2 leti bombardirali assadove sile in ne ISIS.
24UBRISAN
03. 10. 2015 07.31
+21
Američani se ne pogajajo s teroristi; oni jih oborožujejo!
Sokril
03. 10. 2015 07.29
+1
Zakaj ni beseda bombardira, v naslovu članka v narekovajih?
24UBRISAN
03. 10. 2015 07.24
+10
Vsem, ki se zgražate nad Rusi; bi želeli imeti še več beguncev?
tankopiš
03. 10. 2015 09.50
-1