Tujina

Rusija avstrijske obtožbe o vohunjenju zavrnila kot neutemeljene

Moskva, 10. 11. 2018 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
10

Rusija je kot neutemeljene zavrnila obtožbe Avstrije, da naj bi upokojeni polkovnik avstrijske vojske od 90. let prejšnjega stoletja do letos sodeloval z rusko obveščevalno službo. Označila jih je za nesprejemljive.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz in obrambni minister Mario Kunasek sta v petek sporočila, da avstrijsko tožilstvo preučuje omenjeni primer vohunjenja za Rusijo. Kurz je ob tem poudaril, da če bodo sum potrdili, to ne bo izboljšalo odnosov med Rusijo in EU, lahko pa bi tudi močno obremenilo odnose med Rusijo in Avstrijo, ki je ena redkih ruskih zaveznic v EU.

Moskva je sporočila, da je avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl po telefonu poklicala ruskega kolega Sergeja Lavrova in mu pojasnila motive svoje države. Izrazila je upanje, da ti koraki ne bodo vplivali na nadaljnji razvoj dvostranskega sodelovanja, so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva.

"Avstrijskega veleposlanika bomo opozorili na metode, ki jih je treba uporabljati, če imaš vprašanja za Rusijo," je pvoedal Lavrov.
"Avstrijskega veleposlanika bomo opozorili na metode, ki jih je treba uporabljati, če imaš vprašanja za Rusijo," je pvoedal Lavrov. FOTO: AP

Lavrov pa je ponovil svoje nezadovoljstvo, ker je Dunaj svoje neutemeljene sume izrazil v javnosti. "Prakso izražanja neutemeljenih obtožb v javnosti" je obsodil kot nesprejemljivo. O medsebojnih skrbeh bi po njegovih ocenah morali govoriti po ustaljenih kanalih dialoga, temeljiti pa bi morali na dejstvih, so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva.

Na ugotovitve Dunaja se je sicer Lavrov odzval že v petek, ko je dejal, da bodo na pogovor poklicali avstrijskega veleposlanika. "Naši zahodni partnerji so v zadnjem času kot pravilo namesto običajne začeli uporabljati 'megafonsko diplomacijo', s tem ko nas javno obtožujejo in od nas terjajo pojasnila o zadevah, o katerih ne vemo nič," je dejal. "Avstrijskega veleposlanika bomo opozorili na metode, ki jih je treba uporabljati, če imaš vprašanja za Rusijo," je dodal.

Na Dunaju želijo sedaj najprej razjasniti primer, a glede na okoliščine pričakujejo, da se bo sum potrdil. Kot je navedel Kurz, zdaj od ruske strani terjajo transparentne informacije, o vsem nadaljnjem se nameravajo pogovoriti z evropskimi partnerji. Kancler za zdaj ni želel govoriti o morebitnem izgonu ruskih diplomatov.

Avstrija je bila sicer ena redkih evropskih držav, ki ob aferi Skripal ni izgnala ruskih diplomatov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Našvasan_zob
10. 11. 2018 20.10
+5
Hilary še danes ni ničesar priznala... med samo kampanjo je natrosila neštete laži, dokazano ji je bilo nasprotno, pa ni nikoli ničesar priznala..
Uporabnik479666
10. 11. 2018 18.58
+3
Puca muca rusom za avstrijce
vinogradnik33
10. 11. 2018 18.03
+0
Rusi še do sedaj niso ničesar priznali !
korintos23
10. 11. 2018 19.09
+12
Kaj naj priznajo, da je avstrijski oficir izdajal in jim podatke prodajal?
puspan
11. 11. 2018 08.03
-2
trdovrat
10. 11. 2018 17.40
+4
Dobro je rekel, megafonska diplomacija"! Najprej te ad hoc obtožijo, ti se pa brani, pa niti ne veš za kaj! Ne vem zakaj me to spominja na Hitlerjeve in Stalinove čistke? Nekaj grdega nas čaka! Mi, (miroljubneži), pa gledamo kot ptič kačo, ko ve da ga bo požrla!
anakondabox
10. 11. 2018 17.12
+20
Kdaj je pa že kdo odgovoril pritrdilno od vohunov. Vohune sprašujejo, če so oni vohuni. To je enakovredno kot, če bi tatove spraševali, če so oni kradli. Seveda bodo zanikali, saj niso neumni, da bi priznali. Do podatkov je treba priti na indirekten način in ne da se kradljivce vpraša: 'A ste vi lopov oziroma vohun?' Kaj bo odgovoril? 'Ne, ne, to so oni drugi od proti-vohunske službe. #nesmisli
Cisto na hitro
10. 11. 2018 17.04
-10
Spet Sovjeti čisti kot solza.
korintos23
10. 11. 2018 17.11
+4
180 milijonski narod pa gvinte reže Amerom? To enostavno ni pošteno.
ivan res grozni
10. 11. 2018 17.14
+10
Ne spomnim se, da bi katera država kdaj kaj takega priznala.