Rusija: Izstop ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom bi bila velika napaka

Teheran odločno zavrača zahtevo ameriškega predsednika Donalda Trumpa po spreminjanju jedrskega sporazuma med Iranom in svetovnimi silami. "Jedrski sporazum je mednarodno priznan in sklenjen pakt in o njem se ni mogoče znova pogajati," je poudarilo iransko zunanje ministrstvo.

Hasan Rohani in Donald Trump

Trump je dejal, da iranskega sporazuma ne bo več potrjeval. (Foto: AP)

Teheran po navedbah zunanjega ministrstva ne bo pristal niti na morebitne spremembe niti na nove obveznosti, razen tistih iz sporazuma z Dunaja leta 2015.

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek po navedbah Bele hiše še zadnjič potrdil veljavnost leta 2015 sprejetega jedrskega sporazuma med Iranom in svetovnimi silami s tem, da ni ponovno uvedel sankcij, ki so bile po sporazumu odpravljene. Uvedel pa je z jedrskim sporazumom nepovezane sankcije proti 14 posameznikom in ustanovam Irana.

Iz Bele hiše se je neuradno izvedelo, da Trump iranskega sporazuma več ne bo potrjeval, dokler ga kongres in evropski zavezniki ne izboljšajo. Kongres in zavezniki imajo sedaj nekaj mesecev časa, da kaj ukrenejo, čeprav zanimanja za spreminjanje sporazuma izven ZDA pri drugih podpisnicah – Rusiji, Kitajski, Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji – ter EU ni.

'Izstop ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom bi bila zelo slaba poteza'

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je danes ocenil, da bi bil ameriški izstop iz obstoječega jedrskega sporazuma z Iranom "ena velikih zunanjepolitičnih napak Washingtona, zelo slaba poteza". "Postopoma prihajamo do zaključka, da je bila v ZDA sprejeta interna odločitev, ali pa so blizu takšni odločitvi, da se umaknejo iz dogovora o iranskem jedrskem programu," je povedal za rusko tiskovno agencijo Interfax.

Za iranskim jedrskim sporazumom stoji tudi EU. "Ostajamo zavezani nadaljnjemu polnemu in učinkovitemu uresničevanju dogovora," so sporočili iz urada visoke zunanjepolitične predstavnice unije Federice Mogherini.

Teheran je že večkrat poudaril, da je jedrski dogovor vezan le na iranski jedrski program in da nima nobene zveze z drugimi iranskimi politikami, kot je na primer politika do Bližnjega vzhoda, do katere so zahodne države kritične. Obenem v Iranu pravijo, da če ZDA ne bodo spoštovale sporazuma, ga tudi sami ne bodo.

V današnjem sporočilu za javnost se je iransko zunanje ministrstvo dotaknilo tudi kritik Trumpa zaradi izjav o afriških državah. Nekdo, ki z "grdimi opazkami dokazuje svojo rasistično miselnost", ne bi smel govoriti o človekovih pravicah v drugih državah, je sporočilo Washingtonu.

Tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je v petek zvečer poudaril, da jedrski sporazum ni stvar pogajanja, Trumpove pozive pa je označil za "dolgočasne". "To je samo obupan poskus spodkopavanja trdnega mednarodnega sporazuma," je zapisal na Twitterju.

Katere spremembe zahteva Trump?

Med spremembami jedrskega sporazuma, ki jih zahteva Trump, je med drugim ostrejši oziroma hitrejši režim inšpekcij Mednarodne agencije za jedrsko energijo, ki sicer redno poroča, da Iran spoštuje sporazum. Trump želi prav tako iz sporazuma odstraniti roke trajanja sankcij, ki se lahko avtomatično uvedejo nazaj, če Iran ne bo spoštoval sporazuma.

Trump prav tako zahteva, da se podaljša rok tako imenovanega preboja z dveh mesecev na eno leto. To je čas, ki je potreben, da Iran izdela dovolj materiala za jedrsko bombo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 12
HordeZla 13.01.2018 20:22:29
Klump bo zakuhal vojno v kateri ne bodo zmagali
mes 14.01.2018 11:26:31
Do sedaj še niso v nobeni zmagali,če jim seveda niso pomagali drugi,ter so za Ameriške ideale umirali drugi.
Več komentarjev