Tujina

VIDEO: Asadove sile po ruskih zračnih napadih uspele zavzeti večji nadzor nad nekaterimi deli na zahodu Sirije

Damask/Moskva, 11. 10. 2015 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
1029

Ruske zračne sile naj bi se v zadnjih 24 urah osredotočile predvsem na položaje IS. Uničili naj bi njihove utrdbe, skladišča orožja, vadišča in komandni center. Putin je v intervjuju za rusko televizijo izključil možnost ruskega kopenskega posredovanja v Siriji. Iraške zračne sile pa medtem poročajo, da so zadele konvoj voditelja Islamske države, a ta naj ne bi bil med žrtvami.

V zadnjih 24 urah so ruska vojaška letala izvedla 64 zračnih napadov na položaje IS.
V zadnjih 24 urah so ruska vojaška letala izvedla 64 zračnih napadov na položaje IS. FOTO: Reuters video

Rusija nadaljuje z napadi na Islamsko državo (IS) v Siriji. V zadnjih 24 urah so izvedli 64 zračnih napadov, uničili so cilje v sirskih provincah Hama, Latakia, Idlib in Raka. 

Zračne napade so izvedli na 63 položajev IS, med njimi 53 utrjenih območij, 7 skladišč orožja in 4 vadišča za urjenje borcev ter en komandni center, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

Glavno bojišče je trenutno v bližini avtoceste, ki povezuje prestolnico Damask z ostalimi večjimi mesti, kot je denimo Alep. Sirska vlada namerava tako preprečiti upornikom napredovanje po državi.

Sirske vladne sile okrepljene z zavezniškimi milicami Hezbollaha iz sosednjega Libanona so dosegle napredek v zahodni Siriji po tem, ko so ruske vojaške sile izvedle napade ob glavni avtocesti, ki povezuje večja mesta z Damaskom, je dejal Sirski observatorij za človekove pravice. Tako so znova prevzeli nadzor nad mestom Tal Skik v provinci Idlib. Območje so sicer nadzirali protivladni uporniki.

Putin izključuje možnost kopenskega posredovanja v Siriji

Ruski protiteroristični odbor je sporočil, da so prijeli skupino ljudi, ki je načrtovala teroristični napad v Moskvi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem v današnjem pogovoru za rusko televizijo Rossiya-1 izključil možnost kopenskega posredovanja Rusije v Siriji. Kot je dodal, pri ruski zračni operaciji v Siriji ni šlo za "spontano dejanje", ampak je bila skrbno načrtovana vnaprej.

"Kopenska operacija ne pride v poštev. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, tega ne bomo naredili in naši sirski prijatelji to vedo," je dejal Putin.

Zatrdil je, da Rusija ne namerava "zgraditi imperija", česar se glede na zadnje poteze Moskve bojijo nekateri na Zahodu, ampak da so vsa njena dejanja usmerjena v zaščito njene suverenosti in neodvisnosti. Se pa morajo zahodne partnerice zavedati, je dodal, da bo Rusija uporabila svoje visoko tehnološko orožje. Napovedal je tudi, da nameravajo rusko vojsko opremiti s sistemom za natančno vodenje izstrelkov kalibr, ki so ga že uporabili v Siriji.

Putin trdi, da ruskega kopenskega posredovanja v Siriji ne bo.
Putin trdi, da ruskega kopenskega posredovanja v Siriji ne bo. FOTO: Reuters

Rakete 3M-14T kalibr so pred dnevi na cilje v Siriji izstrelili z ruskih ladij v Kaspijskem morju. To je bilo po navedbah nekaterih virov sploh prvič, da je Rusija v boju izstrelila tovrstne rakete z morja na kopenske cilje.

Mednarodna nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW) je sicer danes opozorila, da je bila v letalskih napadih v Siriji uporabljena nova vrsta ruskih kasetnih bomb. Šlo naj bi za bombe, namenjene uničevanju oklepnih vozil, uporabili pa so jih pred tednom dni v Alepu. HRW ni mogla potrditi, ali so te bombe uporabile ruske ali sirske sile. Kasetne bombe so leta 2008 prepovedali z mednarodno konvencijo.

Ruska vojaška ladja.
Ruska vojaška ladja. FOTO: Reuters

Putin z obrambnim ministrom Savdske Arabije o stanju in prihodnosti Sirije

Putin se je v ruskem Sočiju srečal s savdskim obrambnim ministrom princem Mohamedom bin Salmanom. Putinu in Salmanu sta se na pogovorih pridružila še ruska ministra za zunanje zadeve in energetiko Sergej Lavrov in Aleksander Novak.

Pogovor se je vrtel predvsem okoli vojne v Siriji in kako vzpostaviti mirovni proces, je dejal ruski zunanji minister Lavrov. Kot je dejal, sta se obe strani strinjali, da je skupen cilj, da preprečijo ustanovitev kalifata teroristične skupine IS v Siriji.

Savdski zunanji minister je izrazil tudi nekaj zadržkov glede ruske vojaške operacije v Siriji ter poudaril, da si želijo prehodno vlado v Siriji ter odstop Bašarja al Asada s položaja. Ta je sicer tesen zaveznik Rusije.

Lavrov je danes še dejal, da je Rusija pripravljena tesneje sodelovati s Savdsko Arabijo, da bi tako dokazala, da dejansko bombardira Islamsko državo, Fronto al Nusra in druge teroristične skupine v Siriji. ZDA in njihove zaveznice namreč Rusiji očitajo, da napada predvsem "zmerne" upornike, ki se borijo proti Asadu.

Ameriška in ruska stran potrdili napredek v pogovorih glede Sirije

ZDA in Rusija sta v soboto dosegli napredek v pogovorih o usklajevanju zračnih napadov v Siriji, s katerimi želijo preprečiti morebitne vojaške incidente v sirskem zračnem prostoru med državama, so sporočili iz Pentagona in Moskve. Strani sta potrdili, da se bodo pogovori nadaljevali. 

Tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook je po 90-minutni videokonferenci v soboto dejal, da so bili pogovori profesionalni in osredotočeni na uresničevanje določenih varnostnih postopkov. Dosegli so napredek in ameriška stran se je strinjala z nadaljevanjem pogovorov z Rusijo v bližnji prihodnosti, je še potrdil.

Cook sicer več podrobnosti ni razkril, povedal je le, da so pogovori potekali med predstavniki ameriškega obrambnega ministrstva in njihovimi ruskimi kolegi. Osredotočeni so bili na korake, ki jih ruska in letala koalicije pod vodstvom ZDA lahko izvajajo s ciljem izvedbe varnih zračnih operacij nad Sirijo.

Rusko obrambno ministrstvo je v izjavi pogovore označilo za profesionalne in konstruktivne in prav tako potrdilo, da so v prihodnosti načrtovani novi, dodaja AFP. "Dosežen je bil napredek v smeri morebitnega dogovora med obrambnima ministrstvoma obeh držav v povezavi z varnostjo zračnega prostora, ki se uporablja (...) v napadih na mednarodne teroriste v Siriji," je sporočilo rusko ministrstvo.

Rusija je konec septembra začela zračne napade v Siriji, katerih tarča so po njenih navedbah Islamska država in druge "teroristične" skupine. Koalicija pod vodstvom ZDA pa Moskvi očita, da se bolj osredotoča na zmerne islamistične skupine, ki se borijo tudi proti Moskvi naklonjenemu sirskemu režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, kot na džihadiste.

Iraške sile zadele konvoj voditelja IS

Ibrahim Awad Ibrahim al-Badri bolj znan kot Abu Bakr al Bagdadi
Ibrahim Awad Ibrahim al-Badri bolj znan kot Abu Bakr al Bagdadi FOTO:

Iraške zračne sile so danes sporočile, da so zadele konvoj voditelja Islamske države Abu Bakr al Bagdadija v zahodni provinci Anbar v bližini meje s Sirijo. Usoda Bagdadija ni jasna, so še sporočili.

V napadu je bilo ubitih več vodij IS, vendar Bagdadija ni bilo med njimi, so kasneje sporočili viri iz bolnišnice in lokalni prebivalci, poroča Reuters.

Letala so napadla konvoj, ki je bil po navedbah iraških uradnih virov na poti proti Karabli ob reki Evfrat, Bagdadi pa naj bi se nameraval udeležiti "sestanka terorističnih vodij IS".

Iraške varnostne sile so sicer v preteklosti že nekajkrat objavile, da je bil Bagdadi ubit ali ranjen v napadih, a te navedbe kasneje nikoli niso bile potrjene.

Podporniki IS so na Twitterju sporočili, da bo kalifat preživel, tudi če je njihov vodja Bagdadi mrtev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1029)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majstr4
13. 10. 2015 12.14
sej če mu pa zdej neb ratal, pa res že dost slab
alko82
13. 10. 2015 07.28
+6
Zasluzijo si nazaj drzavo, pametno pa bi bilo, da bi bli investitorji pri obnovi Kitajci. Tako si demon nebo vec upal stegovat prstov po tujem.. Obiscem Sirijo ce bo kdaj prisla spet v normalno stanje, Izrael,Turcija,SA, itd pa me v zivljenju niso in nebodo videle.
antiXfashizmXeuXgso
13. 10. 2015 08.48
+5
IS in njihovi podporniki, partnerji, .......imajo bistveno večja usteka, da o požrešnosti sploh ne govorimo. Njihove princeske še plačajo ne svojo požrešnost..........
Kolani
12. 10. 2015 22.40
+0
Ko ima novinar vsega dovolj in ne more več, v YT vpišite Jonathan Pie: Reporter gets angry about Matt Damon
kapljač1
12. 10. 2015 20.56
+1
Hamas je začel napadat Izraelske državljane, da bi se Izraelci začeli branit, kot se Izraelci znajo, in tako odtegnil pozornost od bojev v Siriji. Žrtve med Palestinci pa so ponovno "Civilisti", ženske in otroci. To da palestinsko "malinovje" napada izraelske oborožene sile, zakaj starši, prej ne preprečijo, preden so ti ubiti. Objokujejo sicer ubito žensko in njeno punčko, ki je bila očitno spet komu važnejšem Palestincu, kot v navadi teh "hrabrih vojačekov", živi ščit, ne vprašajo pa se, da je eno drugo dekle oboroženo z nožem, napadlo izraelskega policista, ki jo je ustrelil. Pa kje ma Hamas svoje vojake, da v boj pošilja žene in otroke?
Lublančan
12. 10. 2015 21.07
+8
Vse je res, a zakaj vzdržujejo židje ( Izraelci židovske pripadnosti) rasistični sistem apartheida? Palestinska mladina je obupana in nevidi drugega izhoda kot upor.
rolkarmarko
12. 10. 2015 21.37
+1
danesbil ustreljen v glavo 12 in 14 letni decek
rolkarmarko
12. 10. 2015 21.38
+1
zakaj v glavo zakaj ne v nogo da ga onesposobi?
kapljač1
12. 10. 2015 22.02
+1
Zakaj palestinski straši ne držijo 12 in 14 letnih dečkov doma. Kaj to puščajo na cesto???
kapljač1
12. 10. 2015 22.18
+2
Palestina prejema mednarodno pomoč, ker naj bi bila v vojni in bo pomoč prijemala, dokler se je ne bo mednarodno prisililo, se naučit živeti v miru. Men Palestinci gredo na keks, ker svoje otroke in ženske uporabljajo za in "živi ščit" in ali napadalce na Izraelske oborožene sile. ( Za časa Sadama( Irak) je ta za vsakega družinskega člana, ki se je žrtvoval zoper Izraelce namenit takojšnjih 15 000 dolarjev pomoči in doživljenskih 600 dolarjev pokojnine družini "žrtvenika". Če so po družini žrtvovali dva, tri svojih otrok, je preostala družina živela "kot lordi"- kot "bubreki u loju" do konca svojih dni. Kaj bi se trudili iskati poslovne priložnosti. Samo skrbet so morali za vedno nov zarodek. To s e imenuje "kurata vojna" , tako so Kosovarji premagali celo Srbe, da imaš več otrok, kot jih lahko sam preživiš. Ti jih ni težko žrtvovat temu ali onemu interesu. In ob izgubi se moraš veliko jokat, kot da ti je zanje žal. ( To civilizacijsko ne spada nikamor)
rolkarmarko
12. 10. 2015 22.28
+1
zakaj v glavo zakaj ne v nogo???zakaj nosecnco ??zakaj 2 letno scerko a je napala izraelskiga vojaka 2 letni otrok nosecnca???
Lublančan
12. 10. 2015 22.32
+2
Židje očitno furajo rasisitčno politiko, palestinci za njih sploh niso ljudje. Isto kot Apartheid v JAfriki pred xx leti.
kapljač1
12. 10. 2015 22.44
+2
ženska z otrokom je bila "živi" ščit očitno. V mednarodni javnosti pa takšna izguba pade na tako rodovitna tla, da bi se je Palestinci težko odpovedali. Jaz bi v bunkerje kjer se nahajajo Palestinski vodje , poslal inšpekcijske sile, da iz teh bunkerjev odstranijo vse ženske in otroke. Kerti ne spodijo na fronto. Arabci so zelo slabi vojaki., Izraelci so Egipčane , ki so tudi Arabci in ki so številčno daleč močnejši, stolkli v vojni ki je trajala 6 dni.
kapljač1
12. 10. 2015 22.57
+2
Izraelci se do palestincev obnašajo samo skrajno odgovorno in so vedno pozorni na vsak njihov gib. Narod ki rad žrtvuje svoje žene in otroke, je vsega sposoben. Moraš bit vedno pozoren, buden. Pa hrbta ne smeš pokazat. (Nima nič skupnega z nespoštovanjem. Ravno nasprotno, vsakega še tako nedoraslega Palestinca Izraelci vzamejo resno kot potencialnega napadalca) - Se sliši kruto , vendar je treba reči! Molk samo še v nedogled vleče agonijo in mizerijo te vojne.
kapljač1
12. 10. 2015 23.03
+3
kar nekaj zate ne bi smelo obstajat je nepomembno. Dejstva so pa nekaj drugega. Navadi se komunicirat vsebinsko, če si že na Forumu-. Kola niti moreš plesat. Sploh pa ne po glavi in bremzat z ušesi.
kapljač1
12. 10. 2015 23.47
+5
Ste se kaj vprašali zakaj Palestinci nič ne storijo, da bi civilnih žrtev med ženami in otroci ne bi bilo? (še Partizani so žene in otroke pošiljali v zeledje, daleč od fronte, kjer os potekali boji pa so bili v mnogo hujši situaciji. )
antiXfashizmXeuXgso
13. 10. 2015 07.50
+4
Palestinci so dediči filistejcev, kanaancev......židi so priseljenci na to področje...
antiXfashizmXeuXgso
13. 10. 2015 08.45
+2
Srbi bi to verjetno rešil, če se ne bi eni vmešaval in zadeve prilagajal svojim interesom.....
tron3
12. 10. 2015 20.51
+2
Gela, kaj je pa sedaj to, tvoji gosti so nezadovoljni, hrana jim ni všeč, zebe jih, jasno-bo treba Rusom plačat plin, oblek nimajo, radi bi živeli v apartmajih, pa denarja zmanjkuje za pohajkovanje naokoli, res si škrtica, za svoje goste ne poskrbiš, zakaj jih pa potem vabiš v to obljubljeno deželo Nemčijo, če so ti pa sedaj odveč!!!
rolkarmarko
12. 10. 2015 20.33
+6
evropa je kao prodana ameriki nima svojiga mnenja ne razmisla z svojo glavo vse po nareku ene velike prebivalcev pa itak nihce ne vprasa.
JE-BI-GA
12. 10. 2015 19.33
+5
Sedaj vidimo komu EU podaja roko in kako podpira dobrobit vseh, oproda kavbojcev !!!!
jankomat
12. 10. 2015 20.31
+2
eu da vse za kavbojce!! kaj je zahod bombardiral dosedaj ??al takoslabostreljajoi?
srebrnibreg
12. 10. 2015 18.56
+11
Zakaj se nihče ne pritožuje, ko Turki v sosednji državi mečejo bombe na Kurde pri Rusih pa panika, ker sta nekaj sekund letela po Turškem ozemlju.
jankomat
12. 10. 2015 20.34
+7
ko američani zadenejo bolnico, ni nič,ko pa ruska letala mal prifurjajo čez mejo ,pa tak halo!!
antiXfashizmXeuXgso
12. 10. 2015 18.46
+5
Zdej vidmo, do česa je pripaljo ameriško,... urejanje in izvažanje "demokracije" v druge države. Oni so z bombam naredil nered, zdej morjo pa drugi z bombam za njimi pospravlajt.........
rolkarmarko
12. 10. 2015 18.48
+3
Profesormarck
12. 10. 2015 18.34
-4
Levaki uživajo,ko lahko stvar z orožjem urejajo,kot je videt po enih tukaj pri nas.Sicer so to samo bivši degradiranci nekoč agresorske vojske ,zato jih je malo.Mal bum,bum ,da se pozabi,da so državo v bankrot spravli in da lahk kradejo naprej.Še sreča da smo v EU-ju in natu,najštevilčnejši obrambni organizaciji sveta !
rolkarmarko
12. 10. 2015 18.45
+7
kim llsung
12. 10. 2015 20.19
+1
Profesormarck
12. 10. 2015 22.06
-1
ja o našem natu in zahodu -kaj pa ti si rus ? Potem moraš v rasijo,kaj še čakaš.Putin rabi take dase,kot si ti.
nevski
12. 10. 2015 17.34
+10
Ruska policija je v Moskvi prijela 10 teroristov ISIS, ki so pripravljali bombne napade. Želimo jim prijeten dosmrtni izlet na arktičnih otokih v družbi belih medvedov.
Profesormarck
12. 10. 2015 18.30
+2
saj sem rekel,da si bojo našli šlaparji nove tarče.
nevski
12. 10. 2015 17.09
+4
Manevrirne rakete Kalibr ruska mornarica uporablja na ladjah in podmornicah. Verjetno pa jih bojo kmalu integrirali tudi na letala, predvsem na Su-34, ki trenutno v Siriji predvsem uporablja satelitsko vodene bombe KAB-500S.
iGURT
12. 10. 2015 17.08
+9
.... Turčija je kršila Armenski zračni prostor - se bodo zdaj zvrstili sestanki in dvo_dnevne debate o kršitvi zračnega prostora Armenije ob pisanju o tem incidentu v vseh medijih?
iGURT
12. 10. 2015 17.10
+7
Ne, nič ne bo, tišina, kot da se ni zgodilo. Turčija ni Rusija,če bi se spet Rusiji to zgodilo bi vsi paničari kot da se je začela 3 svetovna, ...Turčija lahko.
nevski
12. 10. 2015 17.11
+9
Vdrli so tudi v Grški zračni prostor, kjer so jih preganjali grški lovci, v Iraški zračni prostor pa itak vdirajo vsakodnevno, ko bombardirajo Kurde.
iGURT
12. 10. 2015 17.13
+7
.....Turčija lahko krši zračne prostore drugih držav ko pa kdo njenega pa pol sveta skoči v zrak?
nevski
12. 10. 2015 17.06
+8
Ruski koordinacijski center v Bagdadu je že dal prvi rezultat. Iraškemu letalstvu je uspelo napasti kovoj Al Bagdadija, ki je bil sicer samo ranjen, ubitih pa je več njegovih namestnikov. Sirska vojska je uspela osvoboditi več mest in vasi izpod rok teroristov.
rolkarmarko
12. 10. 2015 17.37
+3
treba je osvobodit vsa mesta samo tak naprej
rolkarmarko
12. 10. 2015 16.42
+6
Ruski zračni napadi sve intenzivniji, interna komunikacija otkriva kako raste panika u redovima ISIL-a
Bojan-F
12. 10. 2015 14.14
+4
"... zavzeti vecji nadzor ..." ... ne zveni mi ravno najbolj slovensko.
rolkarmarko
12. 10. 2015 14.50
+6
mokocoko
12. 10. 2015 15.05
+5
še britanc hoče odstranitev assada....podrepnik ameriški....
Lublančan
12. 10. 2015 11.21
+21
A danes ima glavni za protirusko propagando dopust ali kaj?
Lublančan
12. 10. 2015 11.23
+6
Čeprav pa potem vidimo da so dali besedo teroristi v narekovaje( ...in druge "teroristične " skupine........), zato umikam zgornjo pripombo.
srebrnibreg
12. 10. 2015 12.19
+6
Upajmo, da je šel dol direkt svoje islamiste branit pred Rusi.
Lublančan
12. 10. 2015 12.23
+10
Pahorja bo pa za vabo s sabo vzel. (njegov nasmeh razbesni vsakega fundamentalista press)
Ka pa mislis
12. 10. 2015 12.42
+8
korintos23
12. 10. 2015 13.32
+10
DarkT
12. 10. 2015 17.03
+1
Da, res je. Slišal sem, da dopustuje v enem slovenskem hotelu(neznanka v katerem). Ima pa sejo z našimi v parlamentu :)
korintos23
12. 10. 2015 11.11
+9
Rusi so na pogovorih Amerom obljubili da bodo malo bolj pazili pri odmetavanju bomb, nekaj jih bodo tudi na Is vrgli ostalo pa teroriste, če bo lepo vreme pa obratno!
korintos23
12. 10. 2015 11.03
+7
Kje pa Rusi tankajo, pri Isis kot obamovci?
jzkzfzmz
12. 10. 2015 11.36
-6
korintos23
12. 10. 2015 13.31
+4
appollyon
12. 10. 2015 15.39
-3
Glede na to da Asad od isis kupuje nafto ni dvakrat za rečt!
rolkarmarko
12. 10. 2015 16.34
+2
verjetno se ma asad kako pumpo z nafto pod nazorom
DarkT
12. 10. 2015 17.07
Glupo vprašanje. Logično ti je lahko, da nafto dobijo od ASAD-a, če se že borijo z ISIS za boljšo prihodnost Sirije :)
iGURT
12. 10. 2015 17.12
+1
od ISIS kupujejeo nafto turki in amerosi in britanci.... ..v glavnem
nevski
12. 10. 2015 17.12
+1
ferencz 1
12. 10. 2015 10.46
+17
Pišoka, Turčija ne bo mogla več Isisove nafte prodajat ame3riškim korporacijam.