Tujina

Rusija naj bi se še dodatno vpletla v vojno v Siriji, v boj proti IS tudi Francija in Velika Britanija

Moskva/Pariz, 06. 09. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusija naj bi v Siriji gradila vojaško bazo. Rusija je že do zdaj podpirala Asadov režim. Prav tako o sodelovanju pri napadih na IS v Siriji razmišljata Francija in Velika Britanija.

Tank
Tank FOTO: Reuters

Rusija na območju, ki ga v Siriji obvladuje vojska predsednika Bašarja al Asada, gradi vojaško bazo, pravijo ameriški obveščevalci. Kot poroča britanski Telegraph, naj bi Rusija zgradila letalski kontrolni stolp, v sirsko pristaniško mesto Latakia pa naj bi že prepeljali bivalne kontejnerje za do 1000 ljudi. Obveščevalci naj bi še izvedeli, da je Rusija za september zaprosila sirske sosednje države za dovoljenja za prelete vojaških tovornih letal.

Trditve bi lahko še povečale trenja med Moskvo in Washingtonom, saj bi v tem primeru Rusija še povečala svojo vpletenost v državljansko vojno. Washington namreč zahteva, da se Asad umakne. Zunanji minister John Kerry je zato že poklical ruskega kolega, češ, da če so navedbe resnične, bi se konflikt lahko še okrepil in da bi to še povečalo število smrtnih žrtev med civilisti in poslabšalo begunsko krizo, poroča Telegraph.

Rusija je že do zdaj podpirala Asadov režim s finančnim vložkom in obveščevalci ter orožjem. Moskva opozarja, da se je po zmanjšanju Asadove moči razraslo nasilje ekstremističnih skupin, še posebej Islamske države.

Francija in Velika Britanija razmišljata o sodelovanju v zračnih napadih na IS

Francija naj bi razmišljala o priključitvi koaliciji držav pod vodstvom ZDA, ki izvaja zračne napade na položaje Islamske države v Siriji, kar je doslej zavračala, je poročal francoski časnik Le Monde. Razpravo o tem že prihodnji teden načrtujejo tudi v britanskem parlamentu, poroča britanski BBC.

Francija zaenkrat sodeluje le v misijah proti IS v Iraku, ki je za mednarodno pomoč v boju proti džihadistom sam zaprosil tuje države. Sodelovanje v zračnih napadih v Siriji je doslej zavračala, ker bi lahko to obenem pomagalo sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, da se obdrži na oblasti.

A kot piše Le Monde, Francijo tok dogajanja sili v to, da znova premisli o svojem stališču in se pridruži zračnim napadom. "Francosko stališče pod vprašaj postavlja vse obsežnejši eksodus sirskih beguncev, neuspeh koalicije, da bi IS odrinili nazaj v Irak, in morebitna okrepitev ruske vojaške prisotnosti v Siriji," piše Le Monde.

O podobnem ukrepu razmišljajo tudi v Veliki Britaniji. Kot je dejal britanski premier David Cameron, je vojaško posredovanje proti Islamski državi del "obsežnega programa", ki ga ima v mislih za soočenje z begunsko krizo. Ta je namreč v Evropo pripeljala na tisoče beguncev, številne iz Sirije.

Britanski poslanci v pristojnem odboru naj bi o predlogu razpravljali že v torek. Zaradi tesne večine v parlamentu in nasprotovanju nekaterih poslancev njegovih lastnih konservativcev bi bili sicer za podporo ukrepu potrebni tudi glasovi opozicije.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1