Tujina

Kljub delnemu umiku bo Rusija nadaljevala letalske napade v Siriji

Damask/Moskva/Washington/Ženeva, 15. 03. 2016 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kljub umiku dela svojih sil iz Sirije bo Rusija nadaljevala letalske napade na teroristične cilje v Siriji, je povedal namestnik ruskega obrambnega ministra. V Siriji bo ostalo okoli 800 ruskih vojakov, Rusija pa bo tam ohranila tudi svoje napredne raketne sisteme zemlja-zrak S-400.

Iz Sirije se je danes začela umikati glavnina ruskih sil, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. To je v ponedeljek ukazal ruski predsednik Vladimir Putin, ki je dejal, da so ruske sile svoje naloge izpolnile. Do umika prvih bojnih letal, ki od septembra lani sodelujejo v letalskih napadih v podporo silam režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, tako prihaja na dan pete obletnice začetka nemirov v Siriji, ki so prerasli v državljansko vojno, ki je do zdaj zahtevala že več kot 270.000 življenj.

Sestanek ruskega predsednika Vladimirja Putina, ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova in obrambnega ministra Sergeja Šojguja o umiku vojske iz Sirije.
Sestanek ruskega predsednika Vladimirja Putina, ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova in obrambnega ministra Sergeja Šojguja o umiku vojske iz Sirije. FOTO: AP

Kljub umiku dela svojih sil iz Sirije pa bo Rusija nadaljevala letalske napade na teroristične cilje v Siriji, pa je dejal namestnik ruskega obrambnega ministra Nikolaj Pankov. Kot je izpostavil, namreč še ni mogoče ugotoviti, da je terorizem premagan, poroča britanski BBC. "Določeni pozitivni rezultati so bili doseženi (...) Vendar pa je še prezgodaj govoriti o zmagi nad terorizmom. Naloga ruske letalske enote je nadaljevanje napadov na položaje teroristov," je povedal.

Drugi visoki ruski predstavnik, vodja odbora za obrambo zgornjega doma ruskega parlamenta Viktor Ozerov, pa je povedal, da bi po delnem umiku v Siriji lahko ostala do dva bataljona, torej okoli 800 ruskih vojakov, in sicer v ruskem pomorskem oporišču v Tartusu in ruskem zračnem oporišču Hmeimim, ki bosta še naprej operativna. Ostali bodo tudi vojaški svetovalci, ki urijo sirske vladne sile.

ZDA ocenjujejo, da imajo Rusi v Siriji od 3000 do 6000 vojakov ter okrog 50 letal in helikopterjev.

Vodja Putinovega urada Sergej Ivanov pa je dejal, da bo Rusija v Siriji ohranila svoje napredne raketne sisteme zemlja-zrak S-400. "Pustili bomo povsem zanesljivo kritje za kontingent, ki bo ostal. Za učinkovito zagotavljanje varnosti, tudi iz zraka, potrebujemo najbolj sodoben letalski obrambni sistem," je dejal po navedbah ruskih medijev, kot še poroča BBC.

Putin je v ponedeljek izrazil upanje, da bo umik ruskih sil spodbuda za politično rešitev sirskega konflikta, medtem ko se je v Ženevi začel nov krog pogajanj med predstavniki režima v Damasku in opozicijo. Ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu je naložil, naj okrepi rusko sodelovanje v organizaciji mirovnega procesa. Podrobnosti o umiku ni podal, ga pa je uskladil s sirskim predsednikom al Asadom.

Rusko letalo SU 24
Rusko letalo SU 24 FOTO: Reuters

Ruska letala bombardirajo položaje IS okoli Palmire

Nevladni Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da ruska letala in helikopterji danes bombardirajo položaje skrajne Islamske države (IS) okoli sirskega mesta Palmira, kar je  sirskim vladnim silam omogočilo napredovanje na kopnem, tako da se sedaj nahajajo štiri kilometre južno in zahodno od Palmire.

Sirski varnostni vir je navedbe observatorija potrdil. "Sirska vojska je ob podpori ruskih letal in helikopterjev prevzela nadzor nad vzpetino zahodno od Palmire po silovitih spopadih s pripadniki IS, ki še vedno nadzirajo mesto," je povedal. IS je zgodovinsko pomembno mesto zavzel maja lani.

Obama pozdravil Putinovo odločitev o umiku vojske iz Sirije

Ameriški predsednik Barack Obama je pozdravil odločitev ruskega predsednika o delnem umiku vojske iz Sirije, v telefonskem pogovoru pa sta voditelja govorila tudi o naslednjih korakih za ohranitev dogovora o prekinitvi ognja, ki velja od 27. februarja

Obama je ruskemu predsedniku povedal, da pozdravlja zmanjšanje nasilja v času premirja, vendar ga opozoril, da režim predsednika al Asada nadaljuje z ofenzivnimi operacijami in še naprej preprečuje dostop humanitarne pomoči do civilnega prebivalstva. Ta dejanja ogrožajo premirje in nadaljevanje političnega procesa.

Obama je poudaril, da je za končanje nasilja v Siriji potrebna politična tranzicija, kar z drugimi besedami pomeni odstop al Asada s položaja, česar Rusija ne podpira. Skoraj pol leta trajajoče posredovanje v Siriji je doseglo svoj namen, ki se je skrival pod pretvezo boja proti terorizmu.

Obama je pogovor s Putinom, ki ga je Moskva označila za odkritega in poslovno naravnanega, izkoristil za poziv, naj se Rusija drži premirja v Ukrajini ter tam dovoli dostop mednarodnim opazovalcem.

Tako Moskva kot Damask sta sporočila, da je ruska zračna kampanja v Siriji uspela obrniti vojno plimo v korist al Asadovih sil in ustvarila pogoje za mirovna pogajanja. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so vladne enote razširile nadzor nad 10.000 kvadratnimi kilometri ozemlja in okrog 400 naselji, od mest do vasi.

Al Asad ima sedaj v Ženevi, kjer so se v ponedeljek začela nova mirovna pogajanja, boljša pogajalska izhodišča. Putin bo v Siriji obdržal nekaj vojakov, ki bodo nadzirali zračno bazo v provinci Latakija in pristanišče.

Ameriški vojaški vrh je že prej ocenjeval, da ruska intervencija ne more trajati dolgo časa, ker ni bilo rotacije oziroma so akcije izvajali eni in isti piloti od začetka.

Tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis je sicer v ponedeljek potrdil, da so ruska letala vse od začetka veljave premirja, v katero niso vključene teroristične organizacije, bombardirala položaje Islamske države okrog mesta Palmira.

Napoved umika ruske vojske iz Sirije je v ponedeljek pozdravil tudi predsedujoči Varnostnemu svetu ZN v marcu veleposlanik Angole Ismael Gaspar Martins, ki je dejal, da gre za posledico plodnega sodelovanja med ZDA in Rusijo, zaradi česar se odpira nova pot za zaustavitev konflikta v Siriji.

Sirsko mesto Homs v ruševinah.
Sirsko mesto Homs v ruševinah. FOTO: AP

UNHCR: Največja begunska kriza našega časa zahteva več solidarnosti

Smo na razpotju, ko obeležujemo to žalostno obletnico vojne v Siriji: če se svet zaradi kratkoročnih interesov ne bo odločil sodelovati in bo zaradi pomanjkanja hrabrosti in klecanja pod pritiskom prelagal odgovornost drugam, se bomo tega obdobja spominjali kot izgubljene priložnosti, da ukrepamo skupaj in za skupno človeštvo. Filippo Grandi, visoki komisar ZN za begunce

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je ob peti obletnici vojne v Sirije poudaril, da lahko le politični dogovor konča trpljenje številnih sirskih beguncev in da bi moralo več držav prevzeti del odgovornosti za begunce.

"Sirija je največja humanitarna in begunska kriza našega časa ter povzroča trpljenje milijonov, ki bi morali prejemati podporo in pomoč celotnega sveta", je opozoril visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi.

Ob tem so izpostavili, da evropske države, ki so nekoč sprejemale Sirce, zdaj zapirajo vrata ob vedno večjem številu beguncev, ki tam iščejo varno zavetje. Številne države pa so vzpostavile na mejah omejitve, ki so povzročile, da se je v Grčiji nakopičilo na desettisoče beguncev. Dodali so, da se Evropska unija dogovarja s Turčijo o sistemu, ki bi lahko potencialne prosilce za azil vrnil v Turčijo, begunci v državah, ki mejijo na Sirijo, pa postajajo vedno bolj ranljivi in se odločajo za nevarne poti v Evropo.

KOMENTARJI (234)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dule Med
16. 03. 2016 20.01
Skoraj sem prepričam, da nas Amerika ter Rusija Merklova ter naša vlada imajo za totalne vodene ovce - skoraj sem prepričam, da sodelujejo vse je igra igrah velikih banditov.
Al83
16. 03. 2016 16.47
+0
Kar naj si vzamejo čas, pa jih potolčejo do zadnjega. Več teroristov gre v zrak v Siriji, manj jih gre v zrak po ulicah mest Evrope.
aaaaaa122121
16. 03. 2016 12.39
+0
Günter Meyer, direktor Centra za raziskave v arabskem svetu na Univerzi v Mainzu pravi, da ne dvomi o tem, kje ISIS dobi svoje financiranje. "Najpomembnejši vir financiranja ISIS je podpora, ki prihaja iz zalivskih držav, predvsem iz Savdske Arabije, Katarja, Kuvajta in Združenih arabskih emiratov." Motivacija zalivskih držav "pri financiranju skupine, kot so ISIS je za podporo v boju proti režimu predsednika Bašarja al Asada v Siriji”. Torej, bolj ali manj glede na potrebe in skupne koristi, zaveznikov zahoda. To je sklep naslednjega koraka sploh ni drzen, ampak je logičen in ga ni mogoče zaobiti. Vojna industrija, ki je skoraj v celoti v lasti t.i. zahodnega, demokratičnega in naprednega sveta, prodaja in zalaga tudi svojim sovražnikom, kar ji omogoča samoreprodukcijo in rast. Več je sovražnikov, več je vojn, večja je ogroženost in bolj se povečuje potreba po nakupih; na naši in na njihovi strani. Denar je opran in za vse je dovolj dober. Politikom je samo še potrebno pretvarjati se, da nič ne vedo in nadaljevati igro vlog izganjanja hudiča.
appollyon
16. 03. 2016 10.43
+5
Ha premišljena poteza Putina, očitno mu Knjiga Vojna in mir ni tuja! 1. Napadi takrat ko najbmanj pričakujejo. 2. Zahtevaj premirje takrat ko se sovražnik pripravlja na ofenzivo. 3. Umakni se tako, da zavedeš sovražnika da se ta razkrije.
PanterOL
16. 03. 2016 11.12
+3
appollyon
16. 03. 2016 14.09
Ne razpolagam z vsemi informacijami glede rusije.
nevski
15. 03. 2016 21.43
+7
Rusija bo izvedla samo delni umik sil nazaj v Rusijo, kar v bistvu pomeni rotacijo kontingenta, saj je pred kratkim prišlo precej novih enot v Sirijo, tudi dodatnih letal Su-35 in Su-34. Letal in helikopterjev bojo imeli še vedno povsem dovolj za bojne operacije proti teroristom.
morjeblata
16. 03. 2016 11.56
+1
Ate_ist
15. 03. 2016 21.29
+4
Putin je izigral Obamo. V primeru, da se bodo teroristi začeli krepiti, bo pomenilo, da je koalicija z ZDA na čelu v borbi proti njim drugorazredna sila. Tega pa si ZDA ne bi smele privoščiti, saj bi jim padel ugled, in ušel nadzor nad drugimi regijami v svetu, in postale bi posmeh vsem
kim llsung
15. 03. 2016 17.53
-1
Vecina komentarjev na nivoju Reala in Barcelone...
aaaaaa122121
15. 03. 2016 17.31
+10
Veliko pove podatek, da ima več kot 2/3 tovarn orožja sedeže svojih uprav v severni Ameriki in zahodni Evropi. Skupaj predstavljajo kar 84,2% prodaje vsega orožja na svetu.
aaaaaa122121
15. 03. 2016 17.40
+2
in dokler bo tako, bodo v svetu le vojne, ker tistik, ki res odlocajo to prinasa dobicke, pa razdeljenemu svetu oz narodu je veliko lazje vladati, a ofce - raja tega ne dojame, in se pomaga elitam, z neumnim deljenjem na leve in desne.
Vig1
15. 03. 2016 18.18
-6
Kje izdelujejo Kalašnikovke, ki jih imajo v rokah praktično vsi teroristi? Po Afriki vsi divjajo skoraj izključno s Kalašnjikovkami v rokah. Ne delajo jih ne v severni Ameriki in ne v zahodni Evropi. Nekaj v tvojih računih ne drži.
appollyon
15. 03. 2016 19.19
-2
Res je Američani zalagajo veliko držav z orožjem, vprašanje je kam ga drugi prodajajo.
vetlan
15. 03. 2016 19.28
+1
vig1, bolj pomembno ne KJE izdelujejo, ampak KOLIKO, ker appollyon sam odgovoril na vprašanje "vprašanje je kam ga drugi prodajajo", tako, da še vedno Rusija v primerjavi z ameri je mala riba po prodaji orožja
kim llsung
15. 03. 2016 21.04
+3
Vig1 pa ves,da Rusija ni edina drzava,ki proizvaja Kalasnikove??Bolgarija,Venezuela...tudi Amerika naj bi jih proizvajala...Rusija ze nekaj casa ne proizvaja starih Kalasnikov,veliko drzav proizvaja razlicice Kalasnikov,ki koncajo v rokah banditov..v Afriki Kalasnikov stane 20$ mislis,da se Rusiji splaca po taki ceni prodat orozje?mene bolj skrbi,ko zagledam novo stingerco v rokah bradacija...
nevski
15. 03. 2016 21.40
+2
Amerika zalaga teroriste s kalašnikovi proizvedenimi v Romuniji in v Bolgariji, ogromno ororžja za teroriste so kupili tudi na Hrvaškem.
appollyon
16. 03. 2016 10.42
+1
Največ kalašnikov oz. kopij pride iz kitajske, 2. najbolj uporabni v teh vojnah so pa jugoslovanski. Predvsem teroristi uporabljajo orožje ki so ga velesile že zamenjale, in ni več v uporabi v redni vojski. Po kosu orožja ki se izdela pa prevladuje rusija, ki izdela po kosu 2x več orožja kot pa vsi ostali skupaj! Američani pa prevladujejo v obsegu denarja vloženega v orožje, že dejstvo da je 20 let star abram 3x dražji kot nekaj let star t-90 pove vse!
morjeblata
16. 03. 2016 11.57
aaaaaa122121
16. 03. 2016 12.38
-1
sami brihtni pacienti, stevilke so pa prisle iz ust tegale cloveka Günter Meyer, direktor Centra za raziskave v arabskem svetu na Univerzi v Mainzu pravi, da ne dvomi o tem, kje ISIS dobi svoje financiranje. "Najpomembnejši vir financiranja ISIS je podpora, ki prihaja iz zalivskih držav, predvsem iz Savdske Arabije, Katarja, Kuvajta in Združenih arabskih emiratov." Motivacija zalivskih držav "pri financiranju skupine, kot so ISIS je za podporo v boju proti režimu predsednika Bašarja al Asada v Siriji”. Torej, bolj ali manj glede na potrebe in skupne koristi, zaveznikov zahoda. To je sklep naslednjega koraka sploh ni drzen, ampak je logičen in ga ni mogoče zaobiti. Vojna industrija, ki je skoraj v celoti v lasti t.i. zahodnega, demokratičnega in naprednega sveta, prodaja in zalaga tudi svojim sovražnikom, kar ji omogoča samoreprodukcijo in rast.
aaaaaa122121
15. 03. 2016 17.31
+8
Günter Meyer, direktor Centra za raziskave v arabskem svetu na Univerzi v Mainzu pravi, da ne dvomi o tem, kje ISIS dobi svoje financiranje. "Najpomembnejši vir financiranja ISIS je podpora, ki prihaja iz zalivskih držav, predvsem iz Savdske Arabije, Katarja, Kuvajta in Združenih arabskih emiratov." Motivacija zalivskih držav "pri financiranju skupine, kot so ISIS je za podporo v boju proti režimu predsednika Bašarja al Asada v Siriji”. Torej, bolj ali manj glede na potrebe in skupne koristi, zaveznikov zahoda. To je sklep naslednjega koraka sploh ni drzen, ampak je logičen in ga ni mogoče zaobiti. Vojna industrija, ki je skoraj v celoti v lasti t.i. zahodnega, demokratičnega in naprednega sveta, prodaja in zalaga tudi svojim sovražnikom, kar ji omogoča samoreprodukcijo in rast. Več je sovražnikov, več je vojn, večja je ogroženost in bolj se povečuje potreba po nakupih; na naši in na njihovi strani. Denar je opran in za vse je dovolj dober. Politikom je samo še potrebno pretvarjati se, da nič ne vedo in nadaljevati igro vlog izganjanja hudiča.
jzkzfzmz
16. 03. 2016 10.04
morjeblata
16. 03. 2016 11.58
appollyon
16. 03. 2016 14.12
aaaa ali veš da je ISIS oz. Isisove poveljnike iz bivše huseinove stranke baas med zalivsko vojno podprial prav Assad, pa tudi iran! in sedaj imajo to kar so imeli američani v afganistanu, ko so proti rusom zalagali mudžahedine sedaj se pa proti njim bojujejo! Bivši agent FSB-hja tudi pove da pri razvoju ISIS-a je imela veliko vlogo tudi sovjetska zveza oz. rusija, ki je zalagala Baas stranko sadama huseina!
aaaaaa122121
16. 03. 2016 14.54
in ime tega agenta, tkole verjamem cisto nic:)
hle
15. 03. 2016 16.52
+14
Če katera stvar spravlja zahodne obveščevalne službe ob pamet je to dejstvo da v nobenem pogoju ne morejo predvideti Putinovega naslednjega koraka in čeprav z vsemi orožji streljajo proti njemu jim pravzaprav še vedno ni jasno kako bi se ga sploh lotili
Kolani
15. 03. 2016 16.01
+17
Se pravi, Rusi bodo v Siriji ostali, še naprej bodo bombardirali teroriste, umaknili bodo samo del svojih sil. Pa so se teroristi tako veselili, so pa Rusi samo zmanjšali obseg, ker se je tudi obseg teroristov zmanjšal.
Dule Med
15. 03. 2016 15.59
+3
Tu nekaj ne štima bomo videli v kratek kaj se za tem skriva kuha !
nikhrast
15. 03. 2016 15.41
-25
Putin pa rep med noge in domov, zmagali smo, boji se da pogajanja ne bodo uspešna, pa da bo kriv za to.
StrikeOne
15. 03. 2016 15.47
+17
Teroristi ste zmagali? Samo upaj ja dobili pa boste to kar si prekleto zaslužite!!!
User416781
15. 03. 2016 16.00
-10
Strike - a ti imaš cel dan čas za "prepucavanje" na teh forumih? Eni pa res živite tukaj...pojdite raje med ljudi ali kako bolj produktivno porabite čas...sploh pa glede na tvoje komentarje...groza.
StrikeOne
15. 03. 2016 16.07
+10
danes imam res čas za prepucavanje vas podpornikov teroristov!
User416781
15. 03. 2016 16.21
-9
Strike - žal ti drugo ne morem napisat, kot da si patetičen...glede na to, kako porabljaš prosti čas...no comment.
StrikeOne
15. 03. 2016 16.28
+4
hahah ti mi praviš pa še podpornik teroristov povrh ga...!
User416781
15. 03. 2016 16.51
-10
Patetičen si...boli mene k. za Rusijo in za Sirijo in tudi za to kaj si ti misliš - tebi pa je očitno to najbolj pomembna tema. Tukaj si glasen na tem forumu...si ne upam predstavljat, kaj drugače delaš...ti boš meni predaval...smiliš se mi.
aaaaaa122121
15. 03. 2016 17.27
+12
strike pusti ofce ne vidis da imajo popolnoma sprane mozgane, teroristi zmagal, aja od kdaj je zmaga da v vojni izgubis ljudi, ozemlje. Rusi nikoli niso imeli namena napadat isisa drugje kot v siriji, njihov interes je mirna sirija, in ne kot recimo zda v iraku, kjer se je slo da pokradejo nafto oz preprecijo prodajanje nafte za eure, ter da obnavljajo drzavo ki so jo porusili. Putin bo pa slabsi od zahodnih lutkko bo imel na vesti recimo irak, afganistan, libijo, do takrat se pa smesite, pljuvate po putinu, na drugi strani povelicujete 100x hujse vojne zlocince ala obama, bus, blair:) ofce z iq na nivoju danasnjih zunanjih temperatur
Kollerik
16. 03. 2016 08.37
+1
strike je užalil svečkarja in ko je svečkar enkrat užaljen, lahko drugim reče vse, oni pa njemu ne sme reči nič več nazaj... :))
brabusednet
15. 03. 2016 14.58
-17
Putinu je denarja zmanjkalo,saj to ogromno stane.Je videl,da od tega nobene koristi,le mržnjo si je nakopal.
StrikeOne
15. 03. 2016 15.34
+10
Mržnjo koga teroristov in podpornikov teroristov? Ahahahaa, Rusi ne gredo nikamor samo zmanjšali so število letal ker jih ne rabijo več toliko!
Ate_ist
15. 03. 2016 21.32
+1
najhuje je, da Rusi naredijo teroristom več škode s 5 letali, kot pa ZDA koalicija s 180 letali
staridida
15. 03. 2016 14.30
-3
Če bi bil Dobovšek pošten, nebi nikoli šel v SMC stranko.....
StrikeOne
15. 03. 2016 13.47
+24
Stari Ruski pregovor pravi: enkrat, ko povabiš medveda na ples, ne odločaš več ti kdaj se ples konča , ampak Medved!"
SERIOUSLY01
15. 03. 2016 15.45
-14
bolj lačen je tale medved...nima za jest pa to....
StrikeOne
15. 03. 2016 15.48
+13
Hahaha tak kot američani ki so 19 trilijonov dolžni hahaha pravijo prvo počisti pred svojim pragom bednik!
SERIOUSLY01
15. 03. 2016 20.58
-3
Ate_ist
15. 03. 2016 21.35
+2
kje si zasledil podatek da so lačni? A zarai sankcij, ko ni parmezana in dragih francoskih vin, pa poljskih jabolk? nič hudega si pa kaviar namažejo na palačinke. Mimogrede rusi so največji izvoznik žita.
SSHanjarDivision
15. 03. 2016 13.40
-10
Pozdravite TROHA VLADISLAVA V MOJEM IMENU, HVALA
ustup1d
15. 03. 2016 13.34
+6
R.I.P. SIRIJA
Kollerik
15. 03. 2016 13.24
+32
Samo rusom se lahko zahvalimo, da ni še mnogo več beguncev v EU. Njihovo vojaško posredovanje je v Siriji prineslo izenačitev moči in s tem premirje. Mirne duše lahko rečemo: Rusija, hvala ti.
TechnoX
15. 03. 2016 15.18
-7
Kollerik
16. 03. 2016 08.39
+1
me veseli, če se kdaj pa kdaj da razsvetliti tudi kakšen svečkar
SSHanjarDivision
15. 03. 2016 13.22
-6
hahahaha, zato ker sem napisal da so turki dobili TF-2000 frigate in F-35 fighterje ste mi zbrisali komentar, kaj je tukaj bilo spornega??? Ahh sem že pozabil, rusi nosijo križ, prav tako slovenci nosijo križ!
StrikeOne
15. 03. 2016 13.27
+11
Točno tako, križ je križ kaj pa si mislil da bomo podpirali vaše črne zastave!
StrikeOne
15. 03. 2016 13.35
+13
In vse to smo plačali mi, no evropa v našem imenu! 6 mlrd za izsiljevanje Turčije in že naslednji dan turska g.. objavi da so naročili za 5.9 mlrd orožja! Pa še to ne bo dovolj, pač turki imajo zastarelo vojsko pa so izsilili malo modernizacije ampak tudi to ne bo pomagalo zoper božji gnev!!!
SSHanjarDivision
15. 03. 2016 13.36
-13
sem ti že omenil kako bodo tiste ruske frigate v črnem morju uničene v parih sekundah? ti bom zdele, ker vidim da si online. SOM Cruise missile, z dosegom (2500km, niti ena vrsta take rakete nima tako visokega dosega!) z 5metersko preciznostjo, ki leti tik nad gladino vode (zakaj?, ker radar je ne more zaznati, in posledično tudi Anti air sistemi tudi failajo), ne se delat pametnega, ker nimaš pojma o vojski, tisto TSAR bombo si pa nekam...
SSHanjarDivision
15. 03. 2016 13.38
-13
Hahahahaha božji gnev? To bomo pa še vidl!
StrikeOne
15. 03. 2016 13.41
+12
daj otrok zdaj pa že tako bluziš da se kadi za tabo veš kaj bodo turki samo uničili sami sebe!! Če mrdnejo jih bo Vladimir zravnal z atomskim orožjem to so že javno povedali in so se američani takoj distancirali da ne bodo podpirali agresije sunitov. Ti tvoji turki samo lajajo za hrbtom amerike eto koliko so hrabri! Črnomorska flota je po besedah TURŠKIH generalov daleč premočna za celotno turško mornarico in lahko uničijo vse ladje v črnem morju v roku ene ure! Ti sploh ne veš kaj govoriš samo bluziš ker bi rad da je tako a NI in ne bo več kajti zaslužili ste si ogromno kazen. Samo poglej kake sam pišeš iz zlobe pa reči da nisi pred bogom zaslužil kazen! Misliš če se parkrat na dan prikloniš in alahuješ, da vam je oproščeno sekanje glav ter vso zlo, ki ste ga sprostili!
U4
15. 03. 2016 13.46
+9
ProjectZed, ali ti morda kaj lepiš doma, ali pa namerno snifaš lepilo. Take bedarije ne more kvasiti noben trezen človek. Ti si mujaga in to je vsem jasno, vendar vi Turki ne pomenite nikomur nič in zato boste vedno 100 let za svetovno kulturo. Edino kar znate delati so kozje steze in džamije, kakor je to bilo stoletja v Bosni.
SSHanjarDivision
15. 03. 2016 13.48
-16
še en zagrizen krščanski vernik, ki misli da Jezus Kristus (ČLOVEK, ZAKAJ? KER IMA ROKE NOGE UŠESA) Bog, in da so v njemu 3 osebe, KO SEM VPRAŠAL KRISTJANA da mi razloži zakaj so 3 osebe v eni, mi ni znal razložiti, hahaha, vesel pa sem da vidim vse več takih kot si ti in na splošno slovensko mladino da se drogira, vaša nataliteta pada, nimate več podjetij,... kmalu se še slovenci ne boste klicali
StrikeOne
15. 03. 2016 13.51
+9
a res islamist? zakaj ste pa vi nastali komaj 600 let po Krščanstvu ter kopirali večino iz biblije? BUAHAHAHAHA Ali pa zakaj piše v tvoji sveti knjigi ker vidim da je sploh nikoli bral nisi da je ISA(ISUS) sveta oseba in prvi prerok? In ali sem te prav razumel ali ti groziš z islamom moji državi in sodržavljanom!!!! daj ki se lahko vidiva da ti tega alaha iz glave ven zbijem ga... pokvarjena pa še verjetno ti socialno plačujemo!!!
SSHanjarDivision
15. 03. 2016 14.00
-9
Biblijo so pisali ljudje in ne Bog za razliko od naše svete knjige, zgodbe ki so v naši sveti knjigi pa so popačili, al pa jih je organizacija Cerkev D.O.O. spreobrnila v svoj prid, matematično vaša knjiga nima nobenih dokazov da je to "sveta knjiga", besede in stavki pa so preprosti, kot prijatelju, čeprav si to nisi zaslužil ti rečem to: SPREOBRNI SE!
U4
15. 03. 2016 14.00
+10
Poglej kaj vaša nataliteta dela, beda od bede. Otroci na Grški meji spijo v blatu, sami se boste med sabo pojedli, ko se bo Evropa popolnoma zaprla pred vzhodnim plevelom. Vaše industrije ni nihče pokupil, ker jo nikdar ni bilo in je ne bo. Za te stvari je potrebno znanje in ne samo vera. Bil sem v več državah vzhoda, na Kosovu in stokrat v Bosni, zato bodi vesel, da zate obstaja Slovenija in Evropa. Dokler bo Slovenije, ne boš lačen. Če greš k svojim boš veren, lačen in raztrgan bednik.
StrikeOne
15. 03. 2016 14.05
+5
hahahah zdaj izbrskal od 100 letal ki naj bi jih turčija naročila 2012 so jih naročili 4 plus še zdaj 2 naročili. torej ne prejeli ampak naročili vsega skupaj 6 buahahahaha
SSHanjarDivision
15. 03. 2016 14.05
-10
Mi vsaj imamo radi otroke, za razliko od vaših, ki si raje kupijo pse kot imajo otroke, in psu daje več pozornosti kot otroku, vesel sem da boste čez par stoletij izumrli
U4
15. 03. 2016 14.09
+3
StrikeOne++++++++++++++++++++++++++++++++++++
SSHanjarDivision
15. 03. 2016 14.10
-7
rekel sem menda so jih dobili, vojaške skrivnosti se zmeraj čuvajo, menda včeraj, ker imam prijatelja v turški bazi v Incirliku, in jih je slikal ter objavil na forumu, sploh pa Turčija razvija svoja letala, ki so najbrž zate kup pločevine
SSHanjarDivision
15. 03. 2016 14.13
-8
VI PA SVOJE POSILJUJETE PO ŽUPNIJAH, VSEENO VAM JE AL JE M/Ž, OBNAŠATE SE KOT PSI DO ŽENSKE, VAŠA PORNO INDUSTRIJA??? VPRAŠAJ SE MALO KDO BOLJ SPOŠTUJE ŽENSKE!
U4
15. 03. 2016 14.14
+5
Naše mače in psi živijo mnogo bolje in lepše kakor vaši naštepani otroci.
SSHanjarDivision
15. 03. 2016 14.19
-6
Lepo da si priznal da svoje otroke držiš zaklenjene v kleti!
U4
15. 03. 2016 14.20
+8
Prisilna poroka z 12 in 13 letnicami je tudi posilstvo, verjemi. Bi dal ti svojo hči ali sestro takemu " verniku ". Seveda ne, ker so vas samo polna usta islama, drugače ste pa navadni reveži. Ne pozabi da ima ISIS tudi islamske spolne sužnje. Toliko o spoštovanju do žensk. Pa tudi pokrivate jih zaradi spoštovanja. Daj spelji se nazaj v tvojo Federacijo ali kako se že imenuje.
SSHanjarDivision
15. 03. 2016 14.23
-5
ISIS ≠ Islam, to smo že 100-krat premlevali in tudi sam si priznal da je ISIS delo Zahodnih al pa Vzhodnih, SAM SEBE si našel v svoji laži, in po tvoji logiki SI TI TISTI KI JE USTVARIL ISIS, lepo da si to priznal!
U4
15. 03. 2016 14.28
+7
Ti si že vse pobrkal. Toliko lažeš in si sproti izmišljuješ, da ne veš več kaj tveziš. V Turčijo si zaljubljen, Turčija= ISIS in pika.
290ktober
15. 03. 2016 16.24
-1