Tujina

Ukrajinski predsednik razpustil parlament

Moskva, 25. 08. 2014 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./STA/U.Z.
Komentarji
83

Rusija je napovedala, da bo v Ukrajino v nekaj dneh poslala nov konvoj pomoči. Radi bi se dogovorili za to, da bi potoval po isti poti kot predhodni in da bi pri tem sodelovali tudi ukrajinski mejni stražarji in cariniki. Medtem pa je ukrajinski predsednik razpustil parlament.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes podpisal dekret o razpustitvi parlamenta, kar odpira pot za predčasne volitve, ki naj bi bile 26. oktobra. Razpust je posledica razpada vladajoče koalicije, do katerega je prišlo 24. julija.

Rusija bo v prihodnjih dneh v Ukrajino poslala še en konvoj človekoljubne pomoči, je napovedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. "Včeraj smo poslali uradno obvestilo ukrajinskemu zunanjemu ministrstvu z informacijo o našem namenu, da pripravimo naslednji konvoj s humanitarno pomočjo," je dejal.

Kot je dodal, bi se radi dogovorili za to, da bi konvoj potoval po isti poti kot predhodni ter da bi pri tem sodelovali tudi ukrajinski mejni stražarji in cariniki. "Prepričani smo, da mora biti to opravljeno še ta teden," je dejal in pojasnil, da tako Mednarodni odbor Rdečega križa kot ostale organizacije svarijo pred vse slabšimi humanitarnimi razmerami na vzhodu Ukrajine.

Ruski konvoj pomoči na vzhodu Ukrajine
Ruski konvoj pomoči na vzhodu Ukrajine FOTO: Reuters

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je ob tem izrazil zaskrbljenost. Zaskrbljen pa je tudi zaradi domnevnega vdora ruskih vojaških vozil čez ukrajinsko mejo.

Ukrajinske obmejne sile so se namreč danes blizu Azovskega morja spopadle s konvojem več deset oklepnih vozil in tankov, ki je na ukrajinsko ozemlje vdrl iz Rusije. Ruska vozila so po navedbah Kijeva mejo nezakonito prečkala blizu industrijskega mesta Mariupol, tam pa so jih ustavile ukrajinske obmejne sile. Mariupol šteje kakih 500.000 prebivalcev, leži pa na jugu regije Doneck ob Azovskem morju. Od ruske meje je oddaljen okoli 50 kilometrov, od mesta Doneck, trdnjave proruskih separatistov, pa okoli 110 kilometrov. Lavrov je glede tega dejal, da gre za dezinformacije.

Prvi konvoj se je že vrnil v Rusijo

Za torek je napovedan sestanek predsednikov Ukrajine in Rusije, Porošenka, ter Vladimirja Putina. "Pripravljeni smo na kakršen koli fromat, samo da bo rezultat," je dejal Lavrov in dodal, da Rusija želi pomagati Ukrajincem priti do medsebojnega dogovora. Srečala se bosta v Minsku, kjer bosta prisotna tudi predsednika Belorusije in Kazahstana, Aleksander Lukašenko ter Nursultan Nazarbajev.

Kot je znano, Ukrajina prvega konvoja, ki se je ta konec tedna vrnil v Rusijo, ni avtorizirala, saj se je bala, da so v njem tudi vojaška oprema in orožje za proruske separatiste. Ruski konvoj, ki je sprva štel okoli 270 tovornjakov z 2000 tonami pomoči za prebivalce vzhodne Ukrajine, je iz Moskve krenil 12. avgusta in več kot teden dni stal na ruski strani meje, saj Kijev, Moskva in Mednarodni odbor Rdečega križa niso uspeli doseči dogovora glede njegovega potovanja po ukrajinskih tleh. Čeprav niso dobili dovoljenja ukrajinske strani, so v petek  ruski tovornjaki začeli vstopati v Ukrajino. To pa so oblasti v Kijevu označile za invazijo na Ukrajino.

Po podatkih opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je v Ukrajino vstopilo 227 tovornjakov, ki so mejo prestopili v šestih skupinah. Po poročanju ruske televizije so tovor, v katerem naj bi bili po navedbah ruske strani hrana, voda, zdravila in električni generatorji, odložili v Lugansku, ki je pod nadzorom proruskih separatistov.

Pripadniki ukrajinske vojske v ujetništvu proruskih separatistov med paradiranjem po Donecku.
Pripadniki ukrajinske vojske v ujetništvu proruskih separatistov med paradiranjem po Donecku. FOTO: Reuters

Lavrov o paradi: Nič ponižujočega ni bilo

Lavrov se je danes odzval tudi na včerajšnjo parado proruskih separatistov, ki so ob tem na ulicah v Donecku pokazali tudi vojne ujetnike, pripadnike ukrajinskih sil.

Dejal je, da na posnetkih nedeljskega dogajanja ni videl nič takega, kar bi bilo mogoče označiti za ponižujoče. Sicer pa naj se s ponižujočim ravnanjem z vojnimi ujetniki ukvarjajo pravniki.

Med 40 in 50 ukrajinskih vojnih ujetnikov je bilo prisiljenih korakati mimo zbadljive množice, iz katere je bilo med drugim slišati vzklike "fašisti, fašisti", zbrani pa so nanje metali tudi prazne steklenice in gnilo hrano. Vidno prestrašeni ujetniki so korakali sklonjenih glav in z rokami za hrbtom.

V nasilju med proruskimi protestniki in vladnimi silami, ki v Ukrajini divja že več mesecev, je bilo ubitih več kot 2000 ljudi, okoli 330.000 ljudi pa je moralo zapustiti domove.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antiXfashizmXeuXgso
26. 08. 2014 11.52
+4
Kje so zdej vsi dokazi o sestreljenem avionu, o ruskem topniškem obstreljevanju Ukrajine, o ruskem vdoru nekaj 10 oklopnikov, o spopadu med med ukrajinsko in rusko vojsko, o ruskih padalcih, o.......matr, samo natolcevanje, tut enga bozga dokaza ne.
-1
Ukrajinska vojska je zajela 10 ruskih vojakov ki so s padali skočili z letala da bi se pridružili separatistom...
GreaterIsraelProject
26. 08. 2014 11.44
+2
pravijo v Kijevu :D kaj pa kakšen video, slika? Mislim, tak saj sploh ne rabiš kamere, ko pa jo ma že vsak telefon.
zvit kot presta
26. 08. 2014 11.09
+0
V Ukrajini so včeraj zajeli ruske vojake. Vladne sile zatrdile, da so v ukrajinski vasi – približno 30 kilometrov od ruske meje in 50 kilometrov od Donecka – zajele deset ruskih vojaških padalcev. Anonimni vir iz ruskega obrambnega ministrstva je za francosko tiskovno agencijo AFP že pojasnil, da so vojaki na ukrajinsko stran zašli ponesreči. »Vojaki so patruljirali na območju ob rusko-ukrajinski meji in najverjetneje so mejo prečkali ponesreči.« Ha,ha,ha. Toliko o ruskem ne vmešavanju ali pa o sposobnosti!
Našvasan_zob
26. 08. 2014 10.27
+4
Kje so posnetki iz Črnih skrinjic sestreljenega letala ?? Zakaj se čaka z objavo posnetkov ??
antiXfashizmXeuXgso
26. 08. 2014 09.14
+0
čavlek, a si kake tablete pozabil vzeti?
ServerAUTOMATIC
26. 08. 2014 09.03
-10
Putin je zanetil vojno. Naj sedaj odgovarja!
Našvasan_zob
26. 08. 2014 10.23
-1
Ja itak... demokratično izvoljenega Janukoviča je iz Ukrajine izgnal Putin ja... :))))))
alko82
26. 08. 2014 08.43
+4
Petro-dolar-šenko...Ukrajina se je prodala. naravna bogastva pa jim že lep čas izčrpavajo podjetja z koreninami v USA.
ServerAUTOMATIC
26. 08. 2014 08.42
-5
NOVA NOVICA! Ukrajinska vojska je zajela več 10 Ruskih padalcev, kateri se nezakoniti prečkali državno mejo! Rusija pošilja svoje vojake v Ukrajino. To je kriminalno dejanje. Putina je treba čim prej obtožiti! Ga najstrožje kaznovati. Na vesti ima tudi Malezijsko letalo, humanitarno katastrofo, civilne žrtve, spodbujanja sovražnosti, in vseh umrlih v vojni.
ServerAUTOMATIC
26. 08. 2014 08.34
-10
Rusi z temi konvoji škodijo sami sebi. Najprej naredijo humanitarno katastrofo, nato ponujajo hrano. Nazadnje bodo Američani, Nemci, Nizozemci, Francozi in Angleži nadzirali Rusko-Ukrajinsko mejo. Uporniki brez ruske pomoči pa bodo hitro propadli.
ServerAUTOMATIC
26. 08. 2014 08.29
-11
Ukrajina je z eno nogo že ustopila v NATO. Te samooklicane republike znotraj Ukrajine bodo končale enako kot srbske na Hrvaškem. Kar se tiče vojnih ujetnikov Rusi spominjajo na naciste, ko so okupirali neko državo nato javno kazali vojne ujetnike.
alko82
26. 08. 2014 07.51
+4
Škoda tiskanja volilnih lističev za predčasne volitve! Stran vržen denar za to farso. Naj se na ulici zmenijo kdo bo vodil državo, jim je že prišlo v prakso.
dreko123
26. 08. 2014 08.39
+9
narobe - kdo bo "vodil" državo oz. sedel v parlamentu bo določil zahod in zionisti! porošenko je samo prodana pokvarjena podlasica
alko82
26. 08. 2014 07.26
+8
Pravijo mu "kralj čokolade". Pod palcem naj bi imel premoženje vredno enajst milijard EUR.
scipio
26. 08. 2014 06.45
+4
Kakorkoli je žalostno za prozahodno usmerjene ukrajince, v tej zgodbi zmaguje Mati Rossija. Imajo zmago nekako pisano, so zrihtali napoleona, so zrihtali Hitlerja, predvsem pa so znali zrihtati svoje bele, vedno za hudo ceno, pa vendar so jih vse, ki so se z njimi zapletli v spore. Ni slučaj, da se tudi amiji z njimi šli lasat v mehkih rokavicah, ki so jim rekli hladna vojna, dans pa z njimi peljejo vesoljski in kdovekakšenše program.
Razumnež
26. 08. 2014 08.37
-1
Sovjeti so skupaj s Hitlerjem napadli Polsko.... Stara navada železna srajca.
-1
@scipio - Brez Amerike Rusija vojne ne bi nikoli dobila... Američani so po hitrem postopku z nuklearkami porazili Japonsko in se istočasno borili tudi proti Nemčiji... Po treh letih napadanja je Nemčija kapitulirala...
scipio
26. 08. 2014 06.36
+1
Večnacionalne države so problem po defaultu. Taka je bila nekoč juga, pa avstroogrski imperij, da britanskega in ostalih niti ne omenjamo. Malo jih je večnacionalcev takih kot so švicarji, ki so pred sedemsto leti po krvavih verskih vojnah sedli in se zmenili, da tudi štirje uradni jeziki niso problem, če obstaja drug povezovalni interes in si tudi geografsko ravno prav lociran. Poznam vdaj še eno tako geografijo v evropi malo bolj vzhodno, a o pameti na tej drugi lokaciji raje ne bi...
dreko123
26. 08. 2014 08.42
+9
problem je ker ukrajina ni večnacionalna ampak so ukrajinci in rusi eno in isto en in isti narod razdeljen v dveh državah - včasih je obstajala samo kijevska rusija ki je imela glavno mesto v kijevu... iz ozemlja ukraine izhaja komplet slovanski narod vključno z nami... - le da se zahod in drugi satanisti že ves čas na vse pretege trudijo podrediti slovanski narod in države nas razhajkajt in zasužnjit - za njih smo bili vedno manjvredni če prav jih prekašamo na vseh področjih in tega se zgleda bojijo da ne bi postali premočni in neubogljivi tako kot postaja rusija
zvit kot presta
26. 08. 2014 11.12
+0
LOPOVI V AREST
26. 08. 2014 01.01
+11
Kijevska hunta izgublja boj in beži na vse strani, samo še vprašanje časa, kdaj pade Mauripol, ofenziva Novorusije se je že začela na Slavljansk.
totalka
26. 08. 2014 01.00
+31
Ste opazili da že več kot dva tedna cel zahodni blok molči o sestreljenem malezijskem letalu ???? Le Rusija zahteva poročila o raziskavah in zaključkih medtem ko zahodni mediji in vlade se zaprle v molk !!!! Jih resnica tako boli da so ukrajinci sami sestrelil letalo !!???in da jim blef ne uspeva !!! ŽIVELA RUSIJA !!!!!
LOPOVI V AREST
26. 08. 2014 01.04
+9
Namen tega je bil uvest sankcije proti Rusiji in da bi s tem nastradala tudi EU! Ampak se ni izšlo, vse svetovne borze rastejo Ruske, kot tudi EU! (Hmm, le komu to ne odgovarja???)
LOPOVI V AREST
26. 08. 2014 00.58
+9
KAJ JE Z MALEZIJSKIM LETALOM???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
LOPOVI V AREST
26. 08. 2014 00.59
+13
Kdaj bo objavljena resnica, da ga je sestrelila Ukrajinska vojska z letalom SU-25 z 30mm strojnico!
Jezu3Kristus
25. 08. 2014 23.00
-30
TO LAHKO NAREDI SAMO KOMUNIST. Takoj blokirati rusijo in njene proizvode
asdfghjklqwertz
25. 08. 2014 21.26
-17
Rusi naj prvo poskrbijo za svoje revne državljane, ki živijo izven mest, ker imajo nekje državljani še večjo revščino kot tisti američani, ki živijo v prikolicah. Putin vidi, da jih prebivalci bližnjih mest več ne podpirajo, pa se zdaj že gre humanitarca, samo da si dvigne "vzgled" ... Tja, kamor pa bi kdaj mogel poslati pomoč, pa je ne pošlje .. na primer v Sirijo, njegov obubožan irak, itd ...
PujsTekaTeka
25. 08. 2014 22.40
+24
Razrušen Irak, Avganistan in Sirijo so povzročili Američani naj kar oni pošiljajo pomoč
24Ppkur
25. 08. 2014 23.37
-15
kakorkoli vzameš, ce americani ne bi posredovali, bi danes bilo se huje kot je bilo ...
Putin22
25. 08. 2014 19.12
+31
Uuuuuu lep zelo lep mimohod ukrajinske vojske. Čestitke proruskim upornikom! ! !
unclub
25. 08. 2014 22.35
-5
če bi pa to Ukrajinci naredili, bi pa pljuval koliko si dolg in širok