Tujina

Rusija vrača udarec: embargo na evropsko hrano; slovenska podjetja zaskrbljena

Moskva, 07. 08. 2014 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rusija uvaja "popoln embargo" na uvoz večine hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške. Iz teh držav se za leto dni ustavlja uvoz mesa, sadja in zelenjave, rib, mleka in mlečnih izdelkov. Putin pa razmišlja, da bi prepovedal tudi polete čez Rusijo.

Embargo ne zajema uvoza alkohola iz EU in ZDA.
Embargo ne zajema uvoza alkohola iz EU in ZDA. FOTO: Reuters

Rusija uvaja "popoln embargo" na uvoz večine hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške, je sporočil ruski premier Dmitrij Medvedjev. V skladu z odlokom, ki ga je v sredo podpisal predsednik Vladimir Putin, se iz teh držav za leto dni ustavlja uvoz govedine, svinjine in perutnine, sadja in zelenjave, rib, sira, mleka in mlečnih izdelkov.

Medvedjev je tudi potrdil, da resno razmišljajo o zaprtju ruskega zračnega prostora za prelete zahodnih letalskih prevoznikov, ki preko Sibirije letijo med Evropo in Azijo. Zahodnim prevoznikom naj bi poleg tega prepovedali čarterske lete v in iz Rusije. S tem bi močno podražili in podaljšali lete iz Evrope v Azijo.

Kot je še pojasnil premier, embargo na uvoz kmetijskih pridelkov ne zadeva Japonske, čeprav je tudi ta tako kot omenjene države zaradi dogodkov v Ukrajini uvedla sankcije proti Rusiji in so zato v Tokiu pričakovali protiukrepe Moskve. Medvedjev je tudi izrecno povedal, da embargo ne zajema uvoza alkohola iz EU in ZDA.

EU obžaluje ruske ukrepe

Evropska komisija se je danes z obžalovanjem odzvala na povračilne ukrepe Rusije. "Gre za odločitev, ki je jasno politično motivirana," so ocenili v Bruslju in opozorili, da je EU sankcije proti Rusiji uvedla zaradi ruske nezakonite priključitve Krima in destabilizacije Ukrajine.

"Evropska komisija bo omenjene ukrepe ocenila takoj, ko bo znanih več informacij o njihovi vsebini in obsegu," so še sporočili iz Bruslja in opozorili, da si EU "pridružuje pravico do primernih ukrepov" kot odgovor na ruske protisankcije.

Rusija je v preteklih dneh med drugim že ustavila uvoz več vrst zelenjave in sadja iz Poljske in Grčije, govedine iz Romunije in Avstralije ter mlečnih izdelkov in sokov iz Ukrajine. V preteklosti so bile takšnih ukrepov Moskve večkrat deležne ZDA.

A uradno tovrstne omejitve uvoza doslej nikoli niso bile političen ukrep, ampak so jih v Moskvi utemeljevali z varnostnimi razlogi. Tokratna poteza, ki embargo izrecno opredeljuje kot odgovor na sankcije, je novost in bi lahko po nekaterih ocenah predstavljala kršitev pravil Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Po ocenah Evropske komisije je EU v Rusijo lani izvozila za 5,2 milijarde evrov proizvodov s seznama, kar je manj kot 50 odstotkov vrednosti celotnega izvoza kmetijskih proizvodov iz EU v Rusijo.

MZZ: Slovenija obžaluje rusko uvedbo protisankcij

Ruski povračilni ukrepi so bili pričakovani, čeprav jih je bilo natančneje težko vnaprej predvideti, so sporočili z zunanjega ministrstva. "Obžalujemo, da je do njih prišlo," so zapisali.

Evropska komisija se je danes z obžalovanjem odzvala na napoved Rusije o uvedbi prepovedi uvoza hrane iz članic Evropske unije. "Gre za odločitev, ki je jasno politično motivirana," so ocenili v Bruslju in opozorili, da je EU sankcije proti Rusiji uvedla zaradi ruske nezakonite priključitve Krima in destabilizacije Ukrajine.

Na MZZ so izpostavili, da bodo članice EU skupaj z Evropsko komisijo spremljale "tako posledice uvedbe gospodarskih omejevalnih ukrepov s strani EU kot tudi posledice povratnih omejevalnih ukrepov Rusije". Spomnili so, da je EU že ob uvedbi sankcij prejšnji teden napovedala, da bo čez tri mesece ponovno preučila posledice sprejetih ukrepov.

Na ministrstvu poleg tega pričakujejo, da se bo v pogovorih članic EU glede ruskih protisankcij "med drugim odprlo tudi vprašanje solidarnosti v EU glede blaženja učinkov škode za najbolj prizadete članice". Ocene posledic, kako bi ruski ukrepi lahko vplivali na slovensko gospodarstvo, na MZZ sicer še zbirajo.

Sicer pa ponovno poudarjajo, da je Slovenija skladno z odločitvami Evropskega sveta 16. julija in zunanjih ministrov članic EU 22. julija podprla zaostritev sankcij proti Rusiji, v smislu krepitve pritiska, da bi slednja zavzela bolj konstruktivno vlogo pri zmanjševanju napetosti v vzhodni Ukrajini. "Hkrati zagovarjamo stališče, da je treba ohraniti nadaljnji dialog med EU in njenimi članicami ter Rusijo o stabilizaciji razmer v Ukrajini ter upoštevati načelo reverzibilnosti, tj. možnosti, da se lahko v primeru izpolnjevanja pričakovanj EU in mednarodne skupnosti s strani Rusije spremenijo tudi odločitve EU, ki zadevajo omejevalne ukrepe," so še zapisali.

Slovenska podjetja zaskrbljena

Čeprav o težavah pri poslovanju slovenska kmetijska in živilska podjetja zaenkrat ne poročajo, opozarjajo, da jim bo embargo povzročil poslovno škodo, bojijo pa se tudi viškov izdelkov na evropskem trgu. Ob tem poudarjajo, da je ruski trg sicer zelo zahteven in tvegan, a hkrati pomemben in zanimiv. Podjetja imajo z ruskimi partnerji vzpostavljene dobre odnose, ki so jih gradili dalj časa.

Embargo jim bo povzročil poslovno škodo, predvsem zaradi upada prodaje na ta trg in dodatnih birokratskih ovir, ki bi nastale, saj imajo podjetja sklenjene dolgoročne pogodbe o sodelovanju. Kot pomembno posledico ruskih ukrepov, ki bo zagotovo vplivala na njihovo poslovanje, podjetja omenjajo tudi padec cen živilskih proizvodov za evropskem trgu. Prepoved uvoza v Rusijo bo namreč povzročila viške kmetijskih in živilskih izdelkov na evropskem trgu, predvsem mleka in mesa ter mlečnih in mesnih izdelkov.

O konkretnih številkah morebitne gospodarske škode zaradi sankcij in protiukrepov trenutno še ni mogoče govoriti, so pojasnili na GZS in hkrati opozorili, da se mesna predelovalna industrija sooča tudi s problemom afriške svinjske kuge, ki že od pomladi ovira promet s svinjskim mesom na evropskem trgu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (687)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boris Turk 1
13. 08. 2014 11.50
Dobro za prebivalce Rusije. Rusija je dovolj velika in ima dovolj kmetijskih površin, da lahko pridelajo dovolj mesa, rib, mleka, mlečnih izdelkov, sadja in zelenjave na svojih tleh. Sicer je vprašljivo, zakaj so uvedli embargo na uvoz večine hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške, ampak za prebivalce Rusije je to OK! Če bi v Sloveniji namesto da cca 60% hrane (podatek s statističnega urada RS) uvozimo, to pridelali doma, bi imeli 1 - 2 milijardi plusa + večjo zaposljivost v kmetijstvu, skratka - pot iz gospodarske krize. Za enkrat se s pridelano hrano še preživet ne bi mogli, to je dejstvo, ne moje ugibanje. Lokalna hrana, prehranska samooskrba, prehranska varnost... k temu bi morali težit. Upajmo samo, da ne bodo česa podobnega storili glede druge industrije. Prehransko je dobro bit neodvisen, prekinit druge trgovinske posle je pa po mojem ne le nepotrebno, pač pa tudi tvegano... za gospodarstvo Rusije in ostalih dežel, ki so odvisne od uvoza v izdelkov v Rusijo. Ko bi le ostala Rusija prehransko neodvisna za vedno. Bi bila zgled drugim deželam.
Kotejebegamad
08. 08. 2014 13.15
Ne stekam kaj je fora da sami seb prekinejo dobavo surovin...? U predzadnji odlomk sm pa kr ze vedu u naprej :D so smart haha kao Uglaunm mel bomo cenej zivila oz, nase trgovine bojo mele, mi k pa vnjih kupujemo.. Ha ha
vetlan
08. 08. 2014 11.23
+4
"Evropska komisija se je danes z obžalovanjem odzvala na povračilne ukrepe Rusije. "Gre za odločitev, ki je jasno politično motivirana," so ocenili v Bruslju in opozorili, da je EU sankcije proti Rusiji uvedla zaradi ruske nezakonite priključitve Krima in destabilizacije Ukrajine." EU je pozabila na Kosovo. A so bili tam kakšne sankcije? Kje so sankcije proti ZDA, ki je zaneti vsepovsod vojne, laže in napada države na vzhodu? "Odločitev, ki je jasno politični motivirana"? Kaj pa odločitev EU? Je mogoče motivirana s politiko ZDA, ki želi vladati in ukazovati celemu svetu? Ali se o tem ne govori. EU politiki so prodane duše, to je jasno. V Krimu se ljudje veselijo, da so se odcepili od Ukrajine, mi pa tukaj bomo jokali zaradi odločitev EU, kao nepolitično motiviranih. In kot ponavadi bo nastral navadni človek. Ven moramo iz te gnile EU.
Rains-
08. 08. 2014 12.27
-4
Ven iz EU greš lahko v bistvu takoj. Na letalo pa v Rusijo. Ne vem zakaj je to tak problem.
Noro1
09. 08. 2014 12.57
-1
Kdo ti je rekel da se ljudje v Krimu veselijo? Tvoje informacije so iz trte zvite. Zadnji mesec potujem po ukraini. Tudi v Donbasu sem bil. Edino to ti povem: Popolnoma si zaslepljen z nekimi levimi informacijami. Poln nekega sovrastva, kajti samo obsojas vldano vojsko.Kdaj si bil zadnjic na vzhodu Ukraine? Si bil tako blizu da si videl od kje in kam letijo granate? Jaz sem jih videl in vem kdo jih je streljal.
LLLEPI
09. 08. 2014 17.57
+1
Eu dela vse po navodilih ZDA.Ne vem zakaj obsojajo Ruse saj so sami zaceli prvi z temi sankcijami;
eFranjo
08. 08. 2014 11.15
+1
kje pa je ta gradbeni sektor, ki tako na veliko dela v rusiji? a to zidar svoje nakradene firme po rusiji tera?
vetlan
08. 08. 2014 11.28
+2
veliko firm tam gradi, pač imajo večje število podizvajalcev -privatnih podjetij, ki samo še v Rusiji vidijo zaslušek in preživetje. Tudi podjetje, v katerm delam, je brez Rusije mrzlo.
eFranjo
08. 08. 2014 11.11
-3
to se sliši kot: lačen je sitemu prepovedal, da mu da za jesti
Bojan-F
08. 08. 2014 08.55
Bojan-F
08. 08. 2014 08.58
+3
... a ima kdo kakšno novico v vezi malezijskih črnih skrinjic ... samo vprašam.
.jest
08. 08. 2014 12.10
+1
Vse je tiho. Britancem nikakor ne uspe, da bi jih uničili.
hotchilipoper
08. 08. 2014 07.57
+2
Spet ste dali eno kost za glodat,da bomo pozabili na domače probleme
.jest
08. 08. 2014 07.54
+4
V Kijevu od ponedeljka 4.8.2014 ni tople vode. Oskrba s toplo vodo naj bi se nadaljevala oktobra oziroma čez dva meseca. Odločitev je bila sprejeta zaradi premajhnih zalog plina. Župan mesta Kijeva Vitalij Kličko prosi prebivalce za razumevanje.
Prassek
08. 08. 2014 07.44
-3
Ce bi svet sledil rusom daned ne bi tipkali po forumih ns raznih tabletnikih .
tapunkljast
08. 08. 2014 07.48
-2
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
antiXfashizmXeuXgso
08. 08. 2014 07.51
+6
LLLEPI
09. 08. 2014 18.01
+1
Ce bi sledili Rusom bi bili svobodni,samo amerom in zidom bi bol trda predla
Simon71
08. 08. 2014 07.38
+0
in tako pride do vojne ;)
movi 1
08. 08. 2014 07.35
+19
Koncno so se Rusi resili pesticidov in strupa, ki ga proizvaja EU in ZDA.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
08. 08. 2014 09.48
+2
Nagasaki
08. 08. 2014 07.32
+8
Čim prej ukinit še uvoz zdravil, pa boste hitro spoznali, kaj pomeni bit marioneta v svetovni politiki, za katero mi ni jasno kaj sploh želi doseči!
Slovenec-slovencu=pes
08. 08. 2014 07.31
+8
"podjetja omenjajo tudi padec cen živilskih proizvodov za evropskem trgu." To je predvsem dobrodošla novica za nas. Nižje cene mesa in zelenjave! Super Rusija, Super Putin, samo kaj ko je eno leto malo glede na naše plače in bodo pol še dodatno dvignili cene naši ekonomski strokovnjaki.
RedRooster
08. 08. 2014 07.28
+23
HALO, ...IZRAELU PA NE BODO DALI SANKCIJ, KO MEČE BOMBE NA NEDOLŽNE CIVILISTE! ČLOVEŠKA SRAMOTA!
Topo9gan
08. 08. 2014 07.47
+2
palestinski Hamas mu po podatkih palestinske vlade precej pomaga...
Ka pa mislis
08. 08. 2014 06.57
+17
A niso za destabilizacijo ukrajine krive zda, eu in njihove prof* marionete?
Bruhalnica24
08. 08. 2014 06.38
+14
Ameriške manipulacija zaj mi plačujemo....
mikitr
08. 08. 2014 06.37
+8
Vse skupaj je kupčanje,kazanje mišič,plačali bomo pa navadni prebivalci sveta,za gospode bo to pomenilo samo več,kot vedno.
Synchro
08. 08. 2014 06.30
+10
EU-ju je odklenkalo, ZDA je pa itak vseeno za nas. Oni propadli sigurno ne bojo. Dokler jim privatna Federal Reserve tiska denar iz vedrega neba, se nimajo čega bati.
Eurojackpot
08. 08. 2014 06.16
-1
Rasija, druzja maja, zavtrak cvekla, abjed cvekla, užin cvekla. Harošij apetit!
bigmeech
08. 08. 2014 02.26
+7
Hahahh bravo Putin ... Stalin je bil majka ni zafrkancije z Rusi