Tujina

Rusija vseh 30 aktivistov Greenpeacea oprostila obtožb

Moskva, 25. 12. 2013 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruske oblasti so v skladu z množično amnestijo, ki jo je pred tednom dni potrdila duma, ustavile kazenski postopek proti vsem 30 članom organizacije, ki so bili obtoženi huliganstva zaradi septembrske akcije na ruski naftni ploščadi na območju Arktike.

Ruske oblasti so umaknile obtožbe o huliganstvu proti 28 aktivistom in dvema novinarjema, tako imenovanim Arktičnih 30, ki so jih aretirali septembra, potem ko so se z ladje Arctic Sunrise skušali povzpeti na rusko naftno ploščad na območju Arktike.

Poveljnik ladje Peter Willcox je dejal, da so čakali na ta dan, odkar so se oboroženi komandosi pred skoraj tremi meseci povzpeli na to ladjo. Vztrajal je pri tem, da jih sploh ne bi smeli obtožiti.

Dimitrij Litvinov, Greenpeacov aktivist, in Peter Willcox, kapitan ladje Arctic Sunrise, s papirji o oprostitvi.
Dimitrij Litvinov, Greenpeacov aktivist, in Peter Willcox, kapitan ladje Arctic Sunrise, s papirji o oprostitvi. FOTO:

Vse so po plačilo varščine minuli mesec izpustili iz zapora, a je moralo 26 tujcev ostati v Sankt Peterburgu, medtem ko se je preiskava proti njim nadaljevala. Zdaj morajo pridobiti vizume za odhod iz države.

V okviru amnestije, ki naj bi zadevala okoli 20.000 ljudi, so pred dnevi iz delovnega taborišča izpustili tudi obe članici punkovske skupine Pussy Riot Marijo Aljohino in Nadeždo Tolokonikovo.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je v dumo vložil zakon o amnestiji, je pomilostil še najbolj znanega ruskega zapornika in ostrega kritika Kremlja Mihaila Hodorkovskega, ki je bil v petek po več kot desetih letih za zapahi izpuščen na prostost.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

F55
26. 12. 2013 00.28
-1
Se je Putin mal usrau....
dannyer
25. 12. 2013 18.50
+5
sramota teroriste ki bi skoraj naredili neverjetno škodo s katerim bi ogrozili vse celo življenje ljudi ,da ne omenjam okolja so izpustili gremo to mi delati pred jedrsko elektrarno dobimo avtomatsko več 10 let zapora to pa je sramota da so zahodni politiki podprli te napade .neverjetno trojna merila zahoda . bi to naredil v zda bi mi grozilo dosmrtni zapor če ne kar smrtna kazen .
Zapornik Tomaž Majer
25. 12. 2013 17.33
-9
Še en dokaz več, da tudi v Rusiji v pravosodju ni bilo lustracije... Da sodišča še vedno obvladujejo ikone iz polpreteklega režima....
luckyss..
25. 12. 2013 17.43
+4
Boš moral v novem letu zamenjati stil in pristop, ker ne uresničuješ več ciljev svojih delodajalcev - torej samo smetiš tule...pa še avatar si ukradel, kar je značilno za tvojo vrsto...
torkov
25. 12. 2013 17.47
+2
Franc Rode: kaj bi se pa zgodilo v Sloveniji, če bi prišli kakšni italjanski aktivisti in splezali na ladjo Triglav in tam protestirali? Čist isto. Lahko so veseli, da so zuni.
Miki777--
25. 12. 2013 17.13
+8
Kolonialistični Nizozemci so poslali svoje agente v Ruske vode, misleč, da lahko tam delajo kar želijo... Sami pa vrtajo v vodah Curacao-a, brez kakršnih koli omejitev, restrikcij, brez Internacionalnega dovoljenja za vrtanje. Googlajte: "Ronald Wederfoort Oil and Gas Curacao Netherlands", če mislite, da si nekaj izmišljujem.
luckyss..
25. 12. 2013 17.35
+7
Ne izmišljuješ si.... Greenpeace je že davno postal orodje določenih lobijev. "Zeleni" so običajno najbolj skorumpirani v politični srenji....Je pa to področje zelo zanimivo za mafijo, saj je naivcev vedno dovolj na voljo in delujejo avtentično, ker so po navadi zapozneli "wooodstokovci" prepričani, da počnejo nekaj dobrega...
luckyss..
25. 12. 2013 17.39
+2
In končno...zakaj so kiti boljši kot krave ?! (namerna provokacija, ki si jo lahko privošči le vegetarijanec:)