Tujina

Rusinja ovadena zaradi vmešavanja v ameriške volitve

Aleksandrija, 19. 10. 2018 22.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zoper rusko državljanko so vložili kazensko ovadbo, s katero jo bremenijo sodelovanja pri ruskem vmešavanju v ameriški politični sistem, vključno z vmesnimi volitvami 2018. Očitajo ji, da je bila glavna finančna upraviteljica "Projekta Lakhta", s katerim naj bi Rusi za namene političnega vpliva v ZDA zapravili milijone dolarjev.

"Cilj te zarote je sejati razdor v politični sistem ZDA in omajati zaupanje v naše demokratične institucije," je ob tem izpostavil tožilec iz Virginije Zachary Terwilliger. "Ta primer kaže na to, da bodo zvezni organi pregona odločno preganjali tiste, ki bodo želeli z nezakonitim tujim vplivom škodovati naši državi," je še dodal.

Kusnjajevi očitajo glavno računovodsko vlogo v "Projektu Lakhta"

44-letni Eleni Aleksevni Kusjajnovi iz Sankt Peterburga v ovadbi očitajo, da je delovala kot glavni računovodja "Projekta Lakhta", ki ga sponzorira ruski oligarh Jevgenij Viktorovič Prigožin z dvema svojima podjetjema, so zapisali na spletni strani ameriškega pravosodnega ministrstva. Projekt Lakhta naj bi s svojim delovanjem ciljal tako na domačo javnost, kot na tujo, predvsem v Ukrajini, ZDA in EU.

"Projekt Lakhta" naj bi sponzoriral ruski oligarh Jevgenij Viktorovič Prigožin z dvema svojima podjetjema.
"Projekt Lakhta" naj bi sponzoriral ruski oligarh Jevgenij Viktorovič Prigožin z dvema svojima podjetjema. FOTO: AP

Kusnjajeva naj bi skrbela za financiranje operacij projekta, tudi tistih, s katerimi so skušali širiti vpliv v tujini, predvsem ZDA. Dokumenti naj bi razkrivali natančne podatke o financiranju delovanja aktivistov, oglasov na družbenih omrežjih, registracije spletnih domen, zakup strežnikov in "promocije novic na družbenih omrežjih". Med januarjem 2016 in junijem 2018 je projekt upravljal z več kot 35 milijoni dolarjev (dobrih 30 milijonov evrov), od katerih je bila večina porabljena v ZDA.

Cilj projekta: sprožiti informacijsko vojno zoper ZDA

Državni tožilec iz Virginije Zachary Terwilliger je dejal, da je bil cilj zarote sejati razdor v ameriški politični sistem.
Državni tožilec iz Virginije Zachary Terwilliger je dejal, da je bil cilj zarote sejati razdor v ameriški politični sistem. FOTO: AP

Očitana zarota, v kateri naj bi Kusnjajeva odigrala ključno vlogo pri upravljanju s financami, naj bi si prizadevala, kot so to imenovali sami, "sprožiti informacijsko vojno zoper ZDA". Namenjena ni bila le širjenju nezaupanja v kandidate na volitvah in v ameriški politični sistem na splošno, temveč tudi škodovati ZDA z ovirnjem dela vladnih agencij.

Pri svojem delu naj bi želeli ustvari vtis, da gre za običajne politične aktiviste, zato so tudi skušali zakriti svoje ruske sledi. Uporabljali so družbena omrežja, na katerih so odprli tisoče novih računov in predalov elektronske pošte, da bi dali vtis, da gre za državljane ZDA. Uporabljali so jih za ustvarjanje raznolikih socialnih in političnih vsebin, namenjenih ameriškemi javnosti. Ti računi so bili uporabljeni tudi za dosego volilnega poraza določenih kandidatov na ameriških predsedniških volitvah leta 2016 in vmesnih volitvah 2018. Nekateri računi so objavili več 10.000 sporočil in imeli nekaj 10.000 privržencev.

Izkoriščali naj bi družbeno pereče dogodke in teme

Z uporabo družbenih omrežij in drugih spletnih platform so skušali odpirati široko paleto tem, vključno z migracijami, orožarsko zakonodajo, medrasnimi odnosi, problematiko LGBT skupnosti in celo klečanjem med igranje himne v ligi NFL.

Izkoristili so določene dogodke, da so poudarjali svoja stališča, vključno s streljanji v cerkvi v Charlestonu, v Južni Karolini, na koncertu v Las Vegasu, tudi nasilje na protestih v Charlottesvillu in nasilje policije nad temnopoltimi.

V kazenski ovadbi ne trdijo, da je Kusnjajnova ali zarota kot celota, kakorkoli vplivala na rezultat volitev.
V kazenski ovadbi ne trdijo, da je Kusnjajnova ali zarota kot celota, kakorkoli vplivala na rezultat volitev. FOTO: iStock

Pri svojem delovanju niso zavzeli enostranskih ideoloških stališč, ampak so jih od teme do teme menjali, včasih pa izpostavljali celo nasprotujoče. Svojim članom so naročili, da ustvarjajo "politične napetosti s podporo radikalnim skupinam" in da "podpihujejo konflikte manjšin z ostalim prebivalstvom".

Ovadba ne trdi, da so Rusi uspeli vplivati na rezultat volitev

Preiskovalci so še dejali, da so bile v veliko pomoč pri preiskavi zasebna podjetja, kot sta Twitter in Facebook.

Vodilni so celo ustvarili strategije, po katerih naj bi se člani ravnali pri nagovarjanju posameznih družbenih skupin. Zajemala so natančne časovne napotke, načine objave ter navodila, kako oblikovati sporočila, ki razdvajajo.

Kazenska ovadba ne vključuje trditve, da je Kusnjajnova ali zarota kot celota, kakorkoli vplivala na rezultat volitev. Prav tako ne navaja, da bi v "Projektu Lakhta" sodeloval kakšen ameriški državljan.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mes
20. 10. 2018 12.30
+2
Amerški larifari!!! CIRKUS ZDA
Ramzess
20. 10. 2018 11.07
+2
ZDA menda ne rabijo zunanjega krivca, razen morda žrtveno jagnje ob razkritju. Volitve so samo igra za javnost.
Ate_ist
20. 10. 2018 10.00
+7
matematična enačba se vam 24ur in demokratom v zda nekako ne sklada. če sta za volilno borbo glavna kandidata za predsednika potrebovala vložek več kot milijardo dolarjev, je teh nekaj milijonov pesek v morju. problem je, ker jih mora hillary nekako vrniti. to je pa že bolečina... a ne?
PanterTheBlack
20. 10. 2018 09.45
+6
Spet ugibanja in špekulacije. In Rusi bodo vse obtožene seveda izročili Američanom
avgustina
20. 10. 2018 09.33
+9
Preden še koga ovadijo naj pokažejo dokaze Ruskega vmešavanja v predsedniške volitve 2016. Aja čakte nimajo jih, ker jih ni bilo. Tole so spet podle igrice pred volitvami, nič drugega.
Ka pa mislis
20. 10. 2018 09.30
+7
hehe...ok americani iscrjo skos zrtve, podtikajo lazi in netijo vojne. Ok razumem, vse za oblast in denar. Ne razumem pa ljudi ki jim se vedno verjamejo na vsako laz. In to v dobi kjer lahko neodvisno poisces vse informacije.
ivan.z Doba
20. 10. 2018 08.57
+4
Trump intenzivno dela na tem, da bi imele ZDA primat v svetu. Pri tem ne izbirajo sredstev. Še dobro, da sta na drugi strani Rusija in Kitajska, ki se ne bosta uklonili. Čudno, da niso Rusi krivi za smrt saudijskega novinarja v Turčiji.
1918
20. 10. 2018 08.50
+8
oni to resno?
Cogo
20. 10. 2018 08.49
+7
Pa so glavnega pospravli, zdaj pa mir. Prižogin in Trump pa morno posle peljeta dalje. Ne vem ali so američani res tako butasti ali pa zavedno podpirajo kriminal. Obojga po mal, verjetno.
Dragonball
20. 10. 2018 08.42
-13
Pravilno, upam da bo šla na stol
Hasan
20. 10. 2018 08.23
+10
Amerika se ne vmešuje v nobene volitve,razen tam kjer je nafta in druge naravne "dobrine".Je zelo,zelo človekoljubna država do raznih domorodcev recimo tam južni Ameriki v Gmatemali in drugod.
Aijn Prenn
20. 10. 2018 08.10
+14
Matr so smešni s temi prividi. GB pa še bolj. Kot, da se sami ne vmešavajo po celem svetu.
emilzapata
20. 10. 2018 08.04
+13
kaj ni to oslovska sodba na Višnji gori.
elrocco77
20. 10. 2018 07.06
+25
Tile Ameri mi poleg poleg zakompleksanosti napram Rusom delujejo vedno bolj paranoično..... Zaroto Kremlja vidijo že v pljuncu na pločniku ki je v oblike zvezde....