Tujina

Ruta in tunika preveč za na plažo. Kaj pa redovniška oblačila? Bo policija kaznovala tudi nune?

Nica, 25. 08. 2016 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
0

Oboroženi policisti so pristopili do ženske na plaži v Nici in ji napisali kazen, ker ni bila primerno oblečena. 34-letna muslimanka, ki je zgolj počivala na plaži, je imela na glavi ruto, čez oprijeta oblačila pa tuniko. Policisti so jo prisilili, da se je slekla, dejanje policistov pa je sprožilo val ogorčenja.

Potem ko se je za prepoved nošenja burkinija odločilo več francoskih obalnih mest, med njimi tudi Nica, so v torek v javnost prišle fotografije oboroženih francoskih policistov, ki so na plaži pristopili do ženske, ki je imela na glavi ruto (hidžab) in bila oblečena v dolge hlače in dolgo majico, čez pa je imela tuniko z dolgimi rokavi, in zahtevali, da se sleče. Policisti so muslimanko denarno kaznovali (kot poroča BBC, je kazen 11 evrov), ko so od nje zahtevali, da oblačila sleče, pa je ženska slekla zgolj tuniko, medtem ko rute ni želela, zato je plažo zapustila. Nekateri so policistom ploskali in ženski kričali, naj gre dol s plaže, spet drugi so bili nad dejanjem policistov zgroženi.

34-letna muslimanka Siam je mati dveh otrok. Za BBC je dejala, da ji je policist dejal, da ne nosi ustreznih oblačil in da je zaradi tega kaznovana. "Hidžaba nisem želela sneti, zato sem zapustila plažo," je dejala in dodala, da se je v svoji deželi počutila kot tujka. "Nekateri so me tolažili in podprli, nekateri so me žalili."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Vrhovno francosko sodišče odloča glede pritožbe zoper prepoved nošenja burkinijev, ki sta jo vložili Liga za človekove pravice in Združenje proti islamofobiji v Franciji. Združenji ocenjujeta, da gre pri prepovedi za diskriminacijo. Odločitev naj bi bila znana v naslednjih dneh.

Dejanje policistov, ki so presodili, da je ženska kršila zakonodajo, saj je na plaži oblečena neprimerno, je sprožilo val zgražanja in neodobravanja.

Številni komentatorji so tako na Twitterju in Facebooku obsodili dejanja policistov. "Oboroženi policisti so žensko prisilili, da sleče oblačila. Kateri del tega stavka je v redu?" se sprašuje komentatorka na Twitterju. Drugi je zapisal: "Nasprotovanje enemu stilu oblačenja s tem, da ženskam vsiljuješ drugega, je zame nesmiselno Francija."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mnogi opozarjajo, da ženska sploh ni bila oblečena v burkini in je na plaži zgolj ležala, saj se očitno ni imela namena kopati. Spet drugi opozarjajo, da je siljenje žensk, da se slečejo, prav tako narobe in nezakonito, kot siliti jih, da se pokrijejo.

Prepoved je usmerjena zoper muslimanke, opozarjajo mnogi, saj policija na primer redovnic na plaži ne kaznuje.
Prepoved je usmerjena zoper muslimanke, opozarjajo mnogi, saj policija na primer redovnic na plaži ne kaznuje. FOTO:
Na plažah Nice ženske od sredine avgusta dalje ne smejo več nositi kopalk, ki so zasnovane za muslimanke. Tako imenovani burkini namreč skorajda v celoti pokriva telo.

Ko so mestne oblasti v Nici sprejele odločitev o prepovedi burkinijev, se je sprožil val ogorčenja, češ, da oblast s tem posega v osebno pravico in svobodo vsakega posameznika. Mestne oblasti so prepoved sicer opravičevale z besedami, da burkiniji niso v skladu z našim idealom družbenih odnosov.

Mnogi, ki so po torkovem posredovanju policistov na plaži, še bolj zgroženi, pa opozarjajo, zakaj policija ni kaznovala na primer moškega, ki je bil na plaži oblečen v dolge hlače in je sedel le nekaj metrov stran od ženske. Prepričani so, da je kazen dokaz, da je prepoved usmerjena le zoper muslimanke. Sprašujejo se namreč, ali potem ni kaznivo, če je na plaži nuna oblečena v svoje redovniško oblačilo, ki pokriva tako lase in del obraza, kot tudi večino ostalega telesa. Bi tudi njo policija prisilila, da se sleče na plaži, se sprašujejo številni komentatorji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pogled v preteklost razkrije, da smo že desetletja nazaj imeli t.i. moralno policijo, ki je hodila po plaži in merila, ali imajo dekleta in žene primerne kopalke. Zlasti so se ukvarjali z dolžino ženskih kopalk, kazen pa so dobile tiste, ki so pokazale preveč gole kože.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Okoli 30 francoskih obalnih mest ima prepoved nošenja neprimernih oblačil na plaži, kamor sodijo tudi burkiniji. Prepoved je več francoskih nevladnih organizacij ostro obsodilo, saj opozarjajo, da gre pri prepovedi burkinijev za diskriminacijo. Francija, ki ima največjo muslimansko skupnost v Evropi, je leta 2010 prepovedala nošenje burk na javnih mestih.

Je Francija pozabila na svoje temeljne pravice - enakost, svobodo in bratstvo? (déshabiller v francoščini pomeni slačiti)

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni