Gospodarstvo

Ryanair 400.000 potnikom poslal obvestilo o odpovedi leta, še več jih tava v temi

Dublin, 19. 09. 2017 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki družbe Ryanair, ki je deležna številnih kritik zaradi odpovedi letov, so po elektronski pošti 400.000 potnikov vendarle obvestili, da je njihov let odpovedan. Kljub temu se je na Twitterju vnela prava besedna vojna, ker nekateri še vedno "tavajo v temi", brez informacij, ali bodo lahko odpotovali. Polete naj bi odpovedali zaradi pomanjkanja pilotov.

Potem ko je bila letalska družba Ryanair deležna številnih očitkov o neprofesionalnosti, ker so odpovedali polete, ne da bi pred tem pravi čas obvestili potnike, so 400.000 potnikom po elektronski pošti vendarle poslali sporočilo, da je njihov polet odpovedan. 

Na hitro sklicani tiskovni konferenci v Dublinu se je potnikom, kar 18 milijonov jih je nekaj časa "tavalo v temi", ali je med odpovedanimi tudi njihov let, opravičil sicer po navadi precej nejevoljen izvršni direktor Michael O’Leary. Težave je pripisal dopustom pilotov in neustreznemu organiziranju razporeda, poroča Guardian. "Če se družba ne bi takoj odzvala in odpovedala polete, bi imelo ogromno letal visoke zamude, kar bi nas lahko stalo tudi do 25 milijonov evrov," je dodal.

Da bi s tem izgubili stranke, jih očitno ne skrbi preveč, saj je O'Leary v svoji že pregovorno znani aroganci zagotovil, da se bodo tudi potniki, ki so prisegli, da z Ryanairom ne bodo več leteli, vrnili: "Veliko potnikov pravi, da ne bo nikoli več letelo z nami, a zagotovo se bodo vrnili k nam."

Letalske družbe, ki delujejo v EU, morajo spoštovati evropska pravila. Potnikom, katerih leti so odpovedani, pripada denarno nadomestilo v skladu z zakoni. Z Ryanairom smo v stikih, pričakujem, da bodo polno sodelovali in spoštovali zakone. Violeta Bulc, komisarka za promet

Ryanair bo vsak dan do 31. oktobra odpovedal od 40 do 50 letov, a pristojni obljubljajo, da v večini tiste, kjer so alternativni leti lažje dostopni. Na relaciji Stansted–Dublin bo tako odpovedan en let na dan od skupno 12.

O’Leary je še povedal, da so (nekateri) potniki obvestilo o odpovedanih poletih prejeli do ponedeljka zvečer. 

Od 75 do 80 odstotkov potnikom bodo povrnili od 240 do 400 evrov kupnine, odvisno od dolžine potovanja. Kljub vsemu bo približno 100.000 potnikov obtičalo na nekaterih letališčih, saj se (vsaj z Ryanairom) ne bodo mogli vrniti domov. 

Michael O’Leary je dejal, da podjetje potnikom ne bo povrnilo morebitnih stroškov rezervacij najema avtomobila ali hotela. "Prav tako ne bomo vračali stroškov letov z drugimi letalskimi linijami, ne moremo si privoščiti podpiranja naše konkurence."
Hkrati je priznal, da so prvo opozorilo o odpovedi izdali šele v petek, kar je na milijone potnikov pustilo tavati v temi. "Nismo pomislili na težave in skrbi, ki smo jih povzročili 18 milijonom ljudi, ki so si želeli leteti z nami v prihodnjih šestih tednih. Zato se jim oproščam."

Ogromno Ryanairovih strank je svoj gnev nad vedenjem letalskega velikana izrazilo na družbenem omrežju Twitter. Ena od potnic je zapisala, da je Ryanair odpovedal 30 letov, kar je povzročilo velike težave pri organizaciji njene poroke, saj je družba objavila le seznam odpovedanih letov do srede, 20. septembra, ne pa tudi za naprej.

Ryanairovi potniki so besni zaradi pomanjkljivih informacij.
Ryanairovi potniki so besni zaradi pomanjkljivih informacij. FOTO: iStock

Navedbe, da odpovedujejo lete zaradi premajhnega števila pilotov, so v letalski družbi zavrnili. Piloti naj bi namreč množično odhajali k drugim delodajalcem. Iz norveške letalske družbe, ki gradi novo bazo prav pred Ryanairovim nosom v Dublinu, so sporočili: "Potrdimo lahko, da je samo letos iz Ryanaira k nam prestopilo 140 pilotov. Še več jih pričakujemo do konca leta."

O’Leary je to zanikal, a obenem priznal, da družba pilotom, ki se zaposlijo pri njih, ponuja 10.000 evrov pristopnega bonusa. Poskušal je tudi razložiti, zakaj se teh težav niso zavedli prej: "Očitno so bile napovedi o zaposlovanju v prihodnosti preveč optimistične." Pozive k odstopu je O’Leary ostro zavrnil: "To je očitna zmeda, a gre za mojo zmedo, zato jo bom jaz tudi popravil," je dejal. 

Ryanairove delnice so zaradi škandala nemudoma padle za tri odstotke, zdaj se družba počasi pobira, bodo pa stroški izjemno visoki. Letni dobiček bi lahko padel za dobra dva odstotka. 

Negativna reklama bo družbo močno prizadela. "Ryanair je znan po tem, da je zanj vsaka reklama dobra reklama, a v tem primeru to zagotovo ne bo držalo," je povedala investitorka Rebecca O’Keefe. "Družba je vedno zagotavljala, da pri njih dobiš to, kar plačaš. Trenutne okoliščine so zanje uničujoče, potniki so ostali na letališčih, ker so jim zadnji hip odpovedali polete."

O’Keefova je dodala, da še vedno ni nikomur jasno, ali je do odpovedi letov prišlo zaradi slabega načrtovanja delovnih razporedov ali gre to vendarle pripisati pomanjkanju pilotov: "Če gre za prvo, potem so resnično slabi načrtovalci delovnega procesa. Če je krivo pomanjkanje osebja, bodo pač morali dvigniti plače. Kakorkoli, za Ryanair to niso dobre novice."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

žlikrofi
19. 09. 2017 18.03
+2
pripravte denarnice je svaril zapornik psiho prvi pokristusu
Rade 74
19. 09. 2017 12.31
+0
Začetek propada nizkocenovnikov.Tio pa dal ponudbo za prevzem AirBerlina,kako si upa.Upam,da mu ga Lufthansa ne bo prodala.
Chatefucio
19. 09. 2017 13.07
+2
Kva klanfaš... Nizkocenovci so ene redkih družb ki imajo letne prirastke, in to ogromne. Gibljejo se v zelenih cifrah, povečujejo svoje flote in zaposljivost. Njihova strategija je več kot uspešna, in tudi takšni spodrsljaji, kot so se zgodili pri Ryanairu zdejle, na to ne bodo vplivali, brez skrbi. Ljudje so jezni, opravičeno. Ampak že pri naslednji rezervaciji jih bo tistih 100evrov manj, premamilo pri nakupu vozovnice.
mufic
19. 09. 2017 13.28
Dokler še bo država dajala denar bo še vse ok.
proofreader
19. 09. 2017 11.28
+14
Turkom se take stvari ne dogajajo. Čez noč so organizirali 8 dodatnih letal. Bravo.
Samo.Jst
19. 09. 2017 11.05
Ah, niso edini. Poglejte si forum prevoznika Volotea... so "znani", da dejansko odpovejo let iz danes na jutri. Ti se pa sviti, kako boš prišel domov z dopusta.
tomazinjo
19. 09. 2017 12.19
-1
Se po mojem dogaja pri vseh nizkocenovnikih! Za malo denarja, malo muzike, tak pač je. Vsak lahko izbira. Marsikdo se bo spomnil, da še par let nazaj za odpoved niso vračali nič, Tako da nekaj se je izboljšalo. Kar se Volotee tiče: že več let letim izključno z njimi (res da za nesramno majhen denar) pa nobene negativne izkušnje.