Tujina

CNN: S pariškima napadalcema preko Slovenije potovali še najmanj trije potencialni teroristi

Salzburg/Pariz/Bruselj, 05. 09. 2016 19.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Obsežna dokumentacija evropske preiskave je razkrila nova dejstva o skupini, ki je izvedla napade v Parizu. Vsaj petim pripadnikom IS se je v Evropo iz Sirije uspelo pretihotapiti po balkanski begunski poti – tudi preko Slovenije. Dva sta se razstrelila pred pariškim stadionom, dva so kasneje aretirali v begunskem centru v Salzburgu. Enemu pa se je uspelo izmuzniti in je bil na begu kar šest mesecev.

Preživeli v napadu v dvorani Bataclan
Preživeli v napadu v dvorani Bataclan FOTO: Reuters

Novinarji ameriške televizije CNN so pridobili okoli 90 tisoč strani dokumentov iz preiskave po napadih v Parizu, ko je 13. novembra okoli 10 pripadnikov IS napadlo lokale, restavracije, koncertno dvorano in stadion. V napadih so ubili 130 ljudi. 

Dokumenti razkrivajo nekatera nova dejstva in sofisticirane medote, ki jih pripadniki IS uporabljajo pri načrtovanju terorističnih napadov v Evropi. Na dan pa je prišlo tudi novo ime domnevnega terorista, ki ga povezujejo s celico, ki je izvedla pariške napade. Na begu je bil več kot šest mesecev. 

Kmalu po napadih v Parizu so preiskovalci ugotovili, da naj bi dva od treh samomorilskih napadalcev, ki so se razstrelili pred nogometnim stadionom, v Evropo vstopila kot begunca s ponarejenimi sirskimi potnimi listi. V dokumentih, ki jih je pridobil CNN, pa se pojavljata še dva moška, ki sta z napadalcema potovala po balkanski begunski poti. Gre za Adela Hadadija in Mohammada Usmana.

Policija ju je kmalu po napadu prijela in zaslišala. Njuno pričevanje pa je razkrilo številne podrobnosti o tem, kako IS podpira svoje pripadnike pri načrtovanju napadov. Prav tako pa so odkrili, da so načrtovali napade tudi na Nizozemskem ter v drugih krajih v Franciji, med drugim tudi v nakupovalnih centrih in v supermarketu v Parizu.

Pot proti Evropi se je začela šest tednov pred napadi

Iz dokumentov, ki vsebujejo tudi zapisnike iz zaslišanj osumljencev, je razvidno, da sta se Hadadi in Usman na pot iz sirske Rake proti Evropi odpravila v začetku oktobra, šest tednov pred napadi v Parizu. Z njima sta se na isto pot podala tudi Ahmad Al Mohammed in M. Al Mahmod, ki sta se 13. novembra razstrelila pred stadionom. 

Hadadi je med zaslišanjem dejal, da ni vedel pravih imen svojih sodelavcev, prav tako  nihče ni vedel, kakšna bo njihova naloga v napadih. Hadadi je preiskovalcem pojasnil, da so vedeli le, "da bodo v Franciji opravili nekaj dobrega za Boga". Večino njihove poti do Evrope je začrtal skrivnostni vodja IS iz Sirije Abu Ahmad, ki je urejal sestanke, zagotovil mobilnike, prevoz in denar za napadalce.

Jean-Charles Bisard, francoski ekspert za terorizem, je za CNN dejal, da je prav Abu Ahmad očitno bil ključna oseba, ki je poslala tuje napadalce v Pariz. "On jih je rekrutiral, jih financiral, uril, jim zagotovil elektronske naprave in bil ves čas v stiku z njimi," je dejal.

Podatki, ki so jih zbrali preiskovalci, kažejo, da pripadniki IS niso vedeli, kakšno nalogo bodo imeli v napadih.
Podatki, ki so jih zbrali preiskovalci, kažejo, da pripadniki IS niso vedeli, kakšno nalogo bodo imeli v napadih. FOTO: Reuters

V Grčiji so potencialna terorista zaradi ponarejenih dokumentov za en mesec zaprli

Hadadi, Usman, Al Mohammed in Al Mahmod so prečkali sirsko-turško mejo in odpotovali do turškega obmorskega mesta Izmir. Na poti so menjali vozila, dvigovali denar ter bili v stiku z več tihotapci. Napotke od svojega vodje Abu Ahmada so prejemali preko aplikacij kot so Viber, Telegram in WhatsApp. Ena aplikacija jim omogoča celo, da si izberejo drugo telefonsko številko in tako zakamuflirajo, kdo kliče in od kod. Ves čas svoje poti so imeli le toliko denarja in informacij, da so se lahko premaknili do naslednje dogovorjene postaje.

Iz Izmirja so se nato sredi noči moški skupaj z več deset begunci vkrcali na ladjo in se napotili proti Grčiji. Tihotapsko ladjo je nato tik pred ciljem prestregla grška mornarica. Dvema napadalcema, ki sta se kasneje novembra razstrelila pred pariškim stadionom, je uspelo pot nadaljevati. Hadadija in Usmana pa so aretirali, saj so grške oblasti odkrile, da sta njuna potna lista ponarejena. V Grčiji so ju zadržali skoraj mesec dni, nato pa izpustili. Zakaj so ju izpustile, grške oblasti niso pojasnile, prav tako ne tega, kako se je pred tem drugima dvema uspelo prebiti naprej proti Evropi, kljub ponarejenima potnima listoma.

Hadadi je preiskovalcem pojasnil, da sta nato z Usmanom kontaktirala Abu Ahmada, ki jima je preko tihotapcev priskrbel 2000 evrov. Grške oblasti so jima namreč ob aretaciji vzele ves denar, ki sta ga imela pri sebi. Ko sta prejela denar, sta se napotila naprej po balkanski poti – čez Makedonijo, Srbijo, Hrvaško in Slovenijo sta prispela v Avstrijo.

Za napad v Parizu sta prispela prepozno, a načrtovala naj bi nove napade, ko se jima pridruži tretji moški  

Hadadi in Usman sta v Salzburg prispela 14. novembra, dan po napadih v Parizu. V Avstriji sta takoj zaprosila za azil in nastanili so ju v begunski center v Salzburgu.

Hadadijev in Usmanov mobilnika sta pravi 'zlati jami' za preiskovalce, saj razkrivata veliko mrežo podpornikov IS iz številnih držav. V njem so našli na desetine kontaktov, ki so teroristom delili nasvete, kako prečkati meje in kako se izogniti zakonom. Eden od kontaktov je Haddadiju opisal, da se je v Francijo uspel pretihotapiti, tako da se je skril v stranišču vlaka.

Usmana so preiskovalci označili kot izdelovalca bomb in pripadnika pakistanske teroristične skupine. Iz dokumentov, ki vsebujejo tudi informacije iz mobilnih telefonov osumljencev, je razvidno, da je Usman precej brskal po pornografskih straneh.

Iz dokumentov naj bi bilo razvidno, da oblasti verjamejo, da sta bila osumljenca del teroristične celice, ki je izvedla pariške napade. Načrtovala pa naj bi nov napad. Podatki namreč kažejo, da sta bila v stiku z ljudmi iz več evropskih držav in sta načrtovala pot v Francijo. Preiskovalci so prepričani, da sta čakala na tretjega moškega, ki naj bi se jima pridružil, prav tako pripadnika IS, Abida Tabaunija. Tudi njegovo ime se je zdaj prvič pojavilo v javnosti.

Tudi Tabauni je – kot njegova pajdaša Hadadi in Usman – potoval iz Sirije po balkanski poti in torej tudi preko Slovenije. Njegovo telefonsko številko pa so povezali s podatki iz mobilnika domnevnega vodje terorističnih napadov v Parizu Abdela Hamida Abaouda

Tabauni je med policijsko racijo v begunskem centru zbežal, prijeli so ga šele po šestih mesecih

10. decemba, skoraj mesec dni po napadu, je Tabauni prispel do istega begunskega centra v Salzburgu, kjer sta bila že Hadadi in Usman. Istega dne je avstrijska policija v tem centru izvedla racijo. Aretirali so Usmana in Hadadija. Med aretacijo se je Hadadi skušal znebiti svoje SIM kartice.

Aretirati so nameravali tudi Tabaunija, a se mu je uspelo izmuzniti. Hadadi je zanikal, da bi moškega poznal, toda preiskovalci so v centru odkrili Tabaunijev mobilnik – polnil se je tik ob Hadadijevi postelji. V njem pa je bila shranjena telefonska številka Hadadija, našli pa so tudi fotografijo Tabaunija, ki je bila posneta le pol ure pred policijsko racijo. Na fotografiji Tabauni sedi na postelji tik ob posteljah, kjer sta spala Hadadi in Usman.

Tabauni je bil tako od decembra na seznamu najbolj iskanih teroristov, julija letos naj bi ga končno prijeli. Iz objav na Facebook strani, ki je bila povezana z njegovim mobilnikom, je razvidno, da je v zadnjih mesecih živel v Belgiji. Preiskovalci zdaj obdelujejo 16 tisoč strani podatkov z njegovega mobilnega telefona. CNN pa poroča, da naj bi se pripravljali, da ga izročijo Avstriji ter pridobijo dokaze, da ga povežejo s Hadadijem, Usmanom in skupino pariških napadalcev.

15. decembra, pet dni po policijski raciji v begunskem centru v Salzburgu je Abu Ahmad prek mobilnika kontaktiral Hadadija in Usmana, najbrž zato, ker se mu več dni nista oglasila. Pisal jima je: "Kako sta? Kaj se dogaja z vama?" Odgovora ni dobil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1