Tujina

Sadam Husein naj bi nameraval ugrabiti izraelskega premierja

Bagdad, 18. 10. 2014 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelski napad na iraški jedrski reaktor leta 1981 je tako močno razjezil takratnega iraškega predsednika Sadama Huseina, da naj bi skoval maščevalni načrt. Palestinci bi morali ugrabiti izraelskega premierja, ki bi ga nato pripeljali v Bagdad.

Badie Aref je bil včasih odvetnik nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina. Njegovega delodajalca so leta 2006 usmrtili z obešanjem, Aref pa je zdaj napisal knjigo o svojem delu za iraškega voditelja.

Knjiga še ni izšla, a v javnost so že prišli nekateri podatki. Med drugim tudi to, da je Husein načrtoval ugrabitev izraelskega premierja Menachema Begina. Aref v knjigi piše, da je informacijo o načrtovani ugrabitvi dobil od iraške obveščevalne službe.

Sadam Husein
Sadam Husein FOTO: Reuters

In zakaj bi Husein načrtoval kaj takšnega? Šlo naj bi za maščevalni načrt. Izraelska bojna letala so namreč 7. junija 1981 odvrgla bombe na iraški jedrski reaktor, ki so ga šele gradili, in ga s tem popolnoma uničili. To je Huseina tako razburilo, da se je odločil za ukrepanje. Želel je, da bi palestinski bojevniki ugrabili Begina in ga pripeljali v Bagdad. Kaj bi se nato z Beginom zgodilo, ni jasno, saj je Husein načrt opustil. Aref navaja, da naj bi ga v to, da naj Begina ne ugrabi, prepričal eden od voditeljev zahodnih držav, ne razkrije pa, za koga je šlo.

Izraelsko bombardiranje reaktorja je sicer odmevalo po celem svetu. Irak je trdil, da reaktor ni bil povezan z vojaškimi aktivnostmi, Begin pa je branil izraelsko operacijo. "Ali naj le pasivno opazujemo, kako izdelujejo atomske bombe?" je takrat vprašal Begin.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nanixxx17
19. 10. 2014 01.35
+2
Jap.. Mogoče bi bila še večje sranje, glede na njegov način vladanja, če bi seveda imel jedrsko orožje... Ampak pač, boste eni rekli, da je to Ameriška propaganda, samo zato ker pač vsak pove svoje mnenje, nobeden pa ne ve kaj se je oz. se dejansko dogaja.. Pač moje mnenje je tako, da se mi Američani zdijo zelo vredi, zaradi tega, ker nas osebno oz. zgodovinsko niso nikoli imeli za sovražnika, in pa zato, ker so eni izmed največjih zaslužkarjev tehnologije.. Pač osebno nepomembno mnenje.. Rusi so pa itak carji..
Misija1
19. 10. 2014 11.21
+1
MOralizator, glede na to, da tehnologijo vrtanja nafte in vrtin uporabljajo samo Americani, Kanadcani in Rusi, potem ne vem o katerih ti govoris. Vrtine se danes znajo vrtat samo te tri drzave, ker gre za izjemno tezavne postopke! Vrtanje postrani, to pa se nisem slisal, kot tudi ne nihce ki se spozna na vrtine, je na velike razdalje nemogoce!
HolyRomanEmpire
18. 10. 2014 21.45
+5
Stavki "naj bi" mi gredo že pošteno na živce.
.jest
18. 10. 2014 21.00
-4
Ja Sadam Husein je res bil taprav tiran. Še sreča, da ga več ni. Ko so ga, ve se kdo, ubili, je zavladal mir. Če verjameš.
hondica
18. 10. 2014 20.55
+1
Smešno pri diktatorjih je, da si vsi po vrsti domišljajo kako močno vojsko da imajo, potem jih pa ameri pregazijo v enem dnevo.
guruguru
19. 10. 2014 01.19
-2
Mb128
18. 10. 2014 20.08
+2
Ja, ta človek je pa bil vsega zmožen, imel je neverjetno bujno domišljijo. Če mene vpršate, bil je vsaj malo bolan v glavi. Dokaz. Gremo malo nazaj, konkretno v leto 91. Kaj se je zgodilo takrat. Hja, Irak je napadel Kuvaj in ga za nekaj časa tudi zasedel. In odgovor mednarodne skupnosti? Najprej dezert schild, ki mu je sledil dezert storm, ki so ga izvajali predvsem američani. Zato, da je imel dezert storm bo5ši efekt je poskrbel Sadam kar sam. Kako? V Bagdadu je v enem hotelu dovolil da je bila ekipa CNN-a na čelu z njihovim zvezdniški novinarjem oz. "novinarjem" Peter Arnetom. Zakaj sem novinar zapisal tudi pod narekovaji? Zato, ker so tuji mediji takrat govorili kako je Peter Arnet tesno povezan z CIO če že ni kar njen aktiven agent. Kakorkoli že, tisti, ki so takrat spremljali CNN so lahko spremljali bombandiranje Bagdada v živo prav tako so lahko spremljali v živo kje točno so se nahajala iraška protiletalska gnezda hkrati pa si lahko videl podnevi kakšno škodo so naredila ta bombandiranja prejšni večer. Kaj je huje kot to, da si prepreden z vohuni? Huje je to oz. že kar najhuje je, če imaš tako stupidnega predsednika države ki pač nikakor ne more priti dol iz egotripa. Mimogrede, ko se je Dezert storm končal je Arnet dobil Pulicerja in javno zahvalo šefa generalštaba ameriške vojske po, uganili ste CNN-u. Skratka, v bujni domišljiji takratnega iraškega predsednika se je lahko porajalo marsikaj. Simptomatično je tudi kje so ga našli. Bil je v neki luknji kot kakšna podgana in izgledal je, če se milo izrazim kot neandertalec. Da še končam zgodbo glede Petra Arneta. Po Dezert stormu, po vseh časti, slavi, ki jih je bil deležen je misterjozno zginil iz CNN-a, da bi se še misterjozneje pojavil pri bosanskih Srbih, ko je divjala vojna v Bih, kot, uganili ste, novinar CNN-a in bosanskim Srbom natvezil, da je prišel tja da svetu predstavi njihovo plat. A Srbi so Srbi, ali so se kaj naučili glede Sadamove stupidnosti ali pa preprosto niso tako nori kot Sadam. Skratka, Arnev so pustili, da opravlja svoje delo, pod strogim nadzorom seveda nakar, ko so ga imeli dovolj preprosto zavezali za steber in posnetke, kaj so naredili z Arnetom pokazali celemu svetu. Po tej kalvariji se je Arnetova karjera kot tv novinar definitivno končala.
skripko6@gmail.com
18. 10. 2014 19.38
+2
to so opravicila za zahrbtni umor drzavnika v cigar vladavini niso vsepovprek sekali cloveskih glav
I Res
18. 10. 2014 18.20
+17
še ena od židovskih propagand. kot je bila tudi da ima sadam biološko orožje...... da je bil tito rus..... naj se že neha s tem. najhujše zlo na tem svetu so židi s pomočjo svoje zaveznice zda.
hondica
18. 10. 2014 20.53
-2
Kot vidimo je nacionalsocialistični mem še kako prisoten v evropi.
babicagrenajug
18. 10. 2014 18.01
+6
Projekt je izvisel. Projektant tudi.
Domen Dolenc 1
18. 10. 2014 17.50
+5
Ko ni sadama je pa cela stala zdaj dol. Itak rabijo dol trdo roko, ampak irak se je vseeno razvijal...
guruguru
19. 10. 2014 01.25
+4
Tudi mi smo se, ko smo imeli malce trdnejso.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
18. 10. 2014 17.49
+11
če bi bil sadam živ danes ne bi bilo sranja z ISom!!
dr.dare
18. 10. 2014 17.13
+7
jajajjajajajja pa WMD je tud mel a ne? Sam nekak ga kar ne najdejo še sedaj!!
tao3
18. 10. 2014 17.00
+30
Husein je bil mucek proti temu kaj so iz Iraka naredili Američani. Demokracija odrezanih glav. Prvi dan napada na Irak je umrlo več Iračanov, kot jih je uspel ubiti Sadam v celotni svoji vladavini.